x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Morti celebri, morti anonimi

Morti celebri, morti anonimi

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    31 Aug 2006   •   00:00
Morti celebri, morti anonimi

Trei oameni nevinovati u-cisi in centrul Bucurestiu-lui de un nesabuit care a trecut pe rosu. O trage-die mediatizata pana la exasperare. Cu o saptama-na inainte, un tanar din Corabia, strivit de un politist beat si aruncat in sant ca un galos rupt. N-a interesat pe nimeni. Am scris noi, ca sa nu fie musamalizat cazul. Ucigasul din Bucuresti e arestat. Politistul e bine mersi.

Undeva, in Romania, zilnic oameni nevinovati isi pierd viata in accidente de masina. Fie ca se intampla intr-o localitate la granita cu Bulgaria, fie ca se intampla in Capitala, numitorul comun este moartea. Greseala noastra: trebuie sa i se intample unei personalitati sau unui om de seama ca sa luam masuri, altfel uitam.

Saptamana trecuta, reporterii Jurnalului National mediatizau cazul unui tanar de 29 de ani, din Corabia, care fusese omorat de un politist din zona intr-un accident de masina. Nimeni altcineva nu a mai scris despre asta. Nimeni nu s-a scandalizat. Nici o televiziune nu a fost interesata de aceasta drama. Murise un om. Soferul beat fugise de la locul accidentului. Scandalos! A crezut ca a trecut peste un caine. Presa locala a scris ca acest caz a fost ascuns de politie. Jurnalul National a revenit a doua zi cu mentiunea ca, dupa ce a aparut articolul, cineva a cumparat toate ziarele din Corabia. Nimeni nu a reactionat. Politistul vinovat este anchetat in stare de libertate.

La numai o saptamana s-a produs accidentul din Bucuresti. In masina contorsionata se aflau trei oameni, un taximetrist, un tanar regizor si un inginer de sunet. Nimeni nu a fugit de la locul accidentului. Drama. Nimic de zis. Taximetristul urma sa se casatoreasca peste doua saptamani si era tatic, tanarul regizor era in culmea carierei sale, inginerul de sunet era si el foarte tanar. Soferul a fost arestat preventiv. Politia a declansat o campanie pentru depistarea soferilor grabiti care trec pe culoarea rosie a semaforului, iar apropiatii victimelor au initiat campania "Cartonasul rosu la volan, lupta impotriva mitocaniei si a vandalismului pe sosea". Toti taximetristii din Galati, orasul de bastina al taximetristului si locul unde a fost condus pe ultimul drum, si-au lipit pe geamuri poza colegului lor, pe care scria "Nu te vom uita". Reactie indiscutabil extraordinara.

DIFERENTE. Primul accident in discutie a avut loc intr-un orasel situat in apropiere de granita cu Bulgaria, unde cei care aplica legea taie si spanzura, culmea, o mai si incalca. In seara de vineri spre sambata, 19 august 2006, un politist turmentat, Bebe Petrisor Pascu, l-a ucis pe Octavian Capraru, apoi l-a abandonat intr-un sant. Pe bancheta din spate a masinii conduse de Pascu se aflau subinspectorul Ungureanu Marius si agentul-sef Dinu Sabin. Victima avea doar 26 de ani. Inspectoratul Judetean de Politie Olt a dispus constituirea Consiliului de Disciplina, care a stabilit ca politistii adormiti pe bancheta din spate a masinii "se fac vinovati pentru lipsa de reactie fata de comportamentul agentului Pascu Petrisor Bebe", fapt pentru care s-a dispus sanctionarea acestora cu "amanarea promovarii in grade profesionale pe o perioada de doi ani". Iar impotriva agentului Bebe Pascu Petrisor, seful politistilor din Olt a emis o dispozitie prin care "politistului i-au incetat raporturile de serviciu cu unitatea prin demisie". Presa locala spune ca "IJP Olt a intarziat o saptamana sa faca public un accident mortal si a furnizat informatii abia dupa ce Jurnalul National s-a interesat de subiect".

BEAT. Teo Peter, omorat de un sergent american

Cel de-al doilea accident mediatizat pe larg de presa centrala si locala a avut loc in Bucuresti. Trei tineri aflati intr-un taxi care mergea regulamentar au fost spulberati de un Porsche Cayenne, care a trecut cu mare viteza pe rosu. Drama s-a petrecut la ora 1:00 noaptea, pe Splaiul Independentei. Soferul care conducea Porsche-ul, Ali Imran, este cetatean englez de origine pakistaneza. Mai exact, acesta a intrat in intersectia de la Podul Eroilor si a lovit in plin taximetrul care se indrepta dinspre Academia Militara catre Strada Berzei. Taxiul in care se afla regizorul Cristian Nemescu a fost proiectat in panoul publicitar amplasat in fata Salii Radio, dupa care a fost lovit din nou de Porsche. In urma accidentului, Ali Imran a fost audiat mai multe ore atat de Politia Rutiera, cat si de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5. Englezul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile sub acuzatia de ucidere din culpa.

Imediat dupa ce s-a produs accidentul si s-a aflat cine era in ambele masini, presa a facut mare tam-tam. La posturile de televiziune stiri despre accident, informatii despre familiile si carierele celor morti, ziarele au umplut paginile, pret de patru zile, despre inmormantare, despre actiunea taximetristilor, implicare totala. Posturile de radio au anuntat incontinuu dramatica disparitie a celor trei. Despre mortul nevinovat din Corabia nu s-a mai auzit nimic. La inmormantarea mortului din Corabia nu s-a filmat nimic. Si poate nici in ziua de azi n-am fi stiut ca un taran care stia sa munceasca pamantul a fost calcat cu masina de un politist si lasat acolo sa moara ca un caine.

DOSARUL AGENTULUI BEAT, TOT LA POLITIE
VITEZOMAN. Un tanar din Tia Mare a fost ucis de un politist beat
Ancheta Inspectoratului General de Politie a scos la iveala ca politistul Bebe Petrisor Pascu si-ar fi dat demisia la ora 9:30, si nu la ora sase dimineata, asa cum a sustinut seful Politiei Rutiere Corabia. Aceasta este numai una din concluziile contradictorii la care au ajuns politistii trimisi de la Bucuresti. Un echipaj al Politiei Rutiere s-a dus acasa la agentul-sef Pascu pentru a-l conduce pe acesta la sediul politiei din Corabia. Apoi a fost condus la Spitalul Orasenesc Corabia, de unde i s-au luat probe de sange in vederea stabilirii alcoolemiei. "Alcoolemia nu i-a fost luata dupa noua ore de la accident, ci la orele 11:00, respectiv 12:00", sustine IGPR. La un simplu calcul matematic de clasa a doua, lasam politia sa ne raspunda: daca i s-au luat probe de sange politistului Pascu la ora 11:00, respectiv 12:00, iar accidentul a avut loc in jurul orei 2:30, cate ore au trecut? Conform buletinului de analiza, Pascu Petrisor Bebe prezenta la 19.08.2006, ora 11:00, o alcoolemie de 0,9 gr. o/oo, iar din analiza probei nr. 2, la ora 12:00, 0,8 gr. o/oo. Astfel politistul este cercetat pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului de circulatie si conducerea unui autoturism pe drumurile publice de o persoana ce are o imbibatie alcoolica de peste 0,8 gr. 0/00 alcool pur in sange. Dar la ora cand s-a intamplat accidentul in urma caruia tanarul Octavian Capraru a murit, oare ce alcoolemie avea?
×
Subiecte în articol: special corabia pascu