x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Morţii de Bunavestire

Morţii de Bunavestire

de Alex Nedea    |    Ionela Gavriliu    |    08 Mai 2008   •   00:00
Morţii de Bunavestire

SĂLCUŢA ● În satul bistriţean, patru crime i-au îngrozit pe săteni. Suspect este un cioban analfabet
Cu moartea Domniţei Macarie şi a omului care o ajuta în gospodărie, Ioan Frătean, a început seria neagră a crimelor din satul Sălcuţa în primăvara lui 1992. Neavînd nici o pistă, anchetatorii au lăsat să se înţeleagă că femeia a fost omorîtă de bărbatul care o ajuta în gospodărie. Şi că, înainte de a muri, Domniţa a apucat să-i dea cu un bolovan în cap, cauzîndu-i moartea.

SĂLCUŢA ● În satul bistriţean, patru crime i-au îngrozit pe săteni. Suspect este un cioban analfabet
Cu moartea Domniţei Macarie şi a omului care o ajuta în gospodărie, Ioan Frătean, a început seria neagră a crimelor din satul Sălcuţa în primăvara lui 1992. Neavînd nici o pistă, anchetatorii au lăsat să se înţeleagă că femeia a fost omorîtă de bărbatul care o ajuta în gospodărie. Şi că, înainte de a muri, Domniţa a apucat să-i dea cu un bolovan în cap, cauzîndu-i moartea.

Domniţa Macarie era văduvă de cîţiva ani. Viaţa ei de femeie singură, la 64 de ani, însemna să aibă grijă de gospodărie şi să meargă în vizită la vecine. În treburile gospodăriei o mai ajuta Ioan, bărbatul mai sărac cu duhul din sat, dar încă puternic la anii lui: nici nu împlinise 60 de ani. Şi tare bine-i prindea femeii aşa ajutor, că de cînd i-a murit bărbatul, "şuşterul" satului, adică cizmarul Sălcuţei, nu mai era nimeni care să-i taie lemnele sau să-i aducă o găleată cu apă.


NOAPTEA MORŢII. În seara de Bunavestire, cu aer tare şi clocotitor de primăvară, Domniţa şi-a găsit sfîrşitul. A fost violată şi strînsă de gît. Ceasul rău l-a adus şi pe Ioan, ajutorul la muncile gospodăreşti, în curte. Ioan Frătean, pe numele lui din buletin, a ridicat lămpaşul pe care-l avea în mînă, ca să-l vadă la chip pe străinul din curte. Lumina a căzut pe trupul mototolit al Domniţei, întins în bătătură. A dat să-l lovească pe străin cu lămpaşul în frunte, dar numai l-a zgîriat un pic. Bărbatul, lat în spate, a luat un bolovan şi l-a pălit la tîmplă pe Ion.

Vecinele Domniţei au găsit a doua zi cele două trupuri întinse pe jos. Frătean încă mai respira. A murit în Salvare, în drum spre spital, fără să mai apuce să spună ce s-a întîmplat în bătătura Şuştăriţei.

În dosarul celor două crime, în primele volume, se lasă să se înţeleagă că Ioan şi Domniţa s-au omorît reciproc. Că în urma raportului sexual cei doi ar fi avut o altercaţie, ea i-ar fi dat cu bolovanul în cap bărbatului, iar el ar mai fi avut puterea să o strîngă de gît.

La casa Domniţei Macarie din Sălcuţa nu mai stă astăzi nimeni. Nici rude nu mai are în sat care să povestească ce fel de femeie era sau să ne arate într-o fotografie chipul ei.

RĂSCRUCE. Şapte ani mai tîrziu, timp în care în Sălcuţa au mai fost găsite trupurile a două femei aruncate într-un puţ părăsit, a început să circule un zvon care i-a mirat pe săteni. Cică Francisc Trombitas, care le-a fost cioban în sat prin anii ’80, ar fi vinovat de toate crimele al căror autor nu a fost prins pînă acum. Inclusiv în cazul Domniţei şi al lui Frătean. Că Trombitas, cioban văduv şi analfabet, care locuia în Jimbor, peste deal, ar fi recunoscut toate crimele din Sălcuţa, după ce a fost anchetat două luni în cazul crimei asupra propriei cumnate din Vermeş, pe care acesta ar fi cerut-o de nevastă, fiind şi ea văduvă, iar ea l-ar fi refuzat. Dosarele nerezolvate, peste care s-a aşezat praful, au fost atunci reluate.


"S-O MOTROŞIT". Trombitas a arătat, într-o recunoaştere contestată de apărare, cum s-au desfăşurat evenimentele. Părerea oamenilor din sat, ba chiar şi a rudelor victimelor, este că Trombitas nu e vinovat şi că la reconstituire habar n-avea de locurile unde au fost descoperite victimele, de modul în care au fost lovite. "La Domniţa şi Ioan s-o motroşit cazul. Au făcut ei ce-au făcut şi l-au motroşit", crede fiul Anicăi Rus, Ioan, femeia găsită moartă într-un puţ în 1994. "La reconstituire o fost rîsu’ de pe lume. Trombitas doar executa ce zicea procurorul: prinde-o aşa, fă-i aşa. Rîdeau şi jandarmii cum se jucau cu el de-a v-aţ’ ascunselea. I-au spus să se ducă la fîntîna unde le aruncase (pe victimele din 1994). Şi el, în loc să o ia în dreapta, a luat-o în stînga, la o altă fîntînă. Şi au zis: nu la asta, la ailaltă", povesteşte şi nepotul celeilalte victime din fîntînă, Elena Conţ. Cînd doi dintre fiii lui Francisc Trombitas au mers în Sălcuţa să vorbească cu rudele victimelor pentru a vedea dacă vor despăgubiri, acestea le-au zis: "Ce să vrem noi de la voi? Ştim că tatăl vostru nu e vinovat...".


"O FĂCUT PE BULENDROSU’". În recunoaşterea controversată din arest, principalul suspect spune că o ştia pe Domniţa Macarie, Şuştăriţa, cum îi ziceau în sat, că i-a fost bucătăreasă la oi, la treburi de la stînă. Şi că mai avusese cu ea anterior relaţii sexuale. "No, zice, hai, hai în casă. Zic, nu, mă duc acasă, că, zic, eu mă păzesc, zic. Hai, zice, că ce s-o păzit toţi o murit, zice. Nu m-am dus. Domniţa atunci a luat o oală sau castrolul, ce ştiu ce o fost şi a avut ceva pe el şi să-l arunce, şi-atunci eu am prins-o de şurţ şi am tras-o de pe trepte jos, afară. Măi, stăi aşa, stăi nu ştiu ce. Nu? Lasă, că-i sta tu odată... Păi, prima dată pă ăsta, dar după aia o făcut pe bulendrosu’, şti cum e muzica aia romînească. Ce o dat şi m-o zgîriat, şi ăsta. Aşa? Zic. Încă faci de-alea şi mă sudui de mamă? Şi cum era ea jos, am apucat-o aşa-ni-a (duce mîna dreaptă la gîtul lui)", scrie în declaraţia ciobanului din rechizitoriu.

Trombitas vorbeşte despre faptul că, înainte să apară Ioan Frătean, a mai fost de faţă o femeie, martor care nu a fost găsit. Apoi a venit Frătean, care l-a întrebat: "No, ce-ai făcut, Feri?". "Pe dracu’, am făcut amu", povesteşte că ar fi zis atunci ciobanul. Frătean l-ar fi lovit în frunte cu lămpaşul pe care-l avea în mînă. Atunci Feri a luat un bolovan şi i-a dat cu toată puterea în cap ca să nu povestească ce a văzut. "Eu cînd am văzut că ce-i, eu nu m-am lăsat. Să-i puşc una aici la ochiul ăsta orb şi o fost... gata."


NECONCORDANŢE. Una din dovezile procurorului de caz, Iosif Mureşan, pensionat astăzi, este faptul că bătrînul a povestit cum, înainte de a-şi face simţită prezenţa în faţa casei Domniţei Macarie, a deşurubat becul de-afară ca să fie întuneric. "Detaliul acesta numai criminalul l-ar fi putut şti", subliniază Mureşan. La reconstituire, cînd Francisc este aşezat cu picioarele pe un scaun pentru a deşuruba
JUDECATA SATULUI. Nea Tescar e convins că adevăraţii vinovaţii în cazul crimelor neelucidate din Sălcuţa sînt plecaţi în Spania şi în Italia
becul, se remarcă faptul că mai rămîn 10 centimetri între mîna lui întinsă şi bec. Procurorul spune că la data crimei în apropierea becului era o masă, pe care Trombitas s-ar fi urcat cu picioarele pentru a ajuns la bec.


"BAIUL".
O altă dovadă, care în opinia procurorului este elocventă, e faptul că inculpatul ar fi recunoscut toate faptele în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Poliţie. (!!!) Trombitas neagă însă acuzaţiile şi spune astăzi că a fost obligat să recunoască lucruri pe care nu le-a făcut. "Io am căzut ca musca în lapte. M-a obligat Mureşan, că, dacă nu spun cum zice el, mă duce la puşcărie. Am fost obligat să merg la reconstituire. «De nu vii, te ducem de nu mai vezi lumina soarelui», mi-au zis. De cînd am fost cioban la oi, eu n-am mai fost în satul ăla, domnule. Din comuna aia a pornit tot baiul. Eu am dus-o bine cu toţi", vorbeşte cu greutate bătrînul semiparalizat, aflat la casa din Jimbor. Trombitas a stat în puşcărie 11 luni, între 21 octombrie 1999 şi 16 noiembrie 2000, iar acum aşteaptă o nouă sentinţă, după ce dosarul a fost plimbat de la o instanţă la alta ani în şir.


Nu rataţi!
Citiţi mîine despre moartea altor două femei din Sălcuţa în 1994, găsite după două luni într-un puţ părăsit.


Citiţi şi:

"Autostopul"

"Cazul Cristina"


Cazul farmacistelor


Cazul Alina Lucaci

Cazul Francisc Trombitas

×