x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moş Nicolae işi scutură barba

Moş Nicolae işi scutură barba

de Anca Alexe    |    05 Dec 2007   •   00:00
Moş Nicolae işi scutură barba

Sfăntul Nicolae este cunoscut drept protector al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, in special, al copiilor mici şi... Moşul cel bun.

Sfăntul Nicolae este cunoscut drept protector al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, in special, al copiilor mici şi... Moşul cel bun.

Moş Nicolae vine in fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care inmiresmează zilele de iarnă ale copilăriei. In seara de 5 decembrie, ghetuţele şi cizmele sunt curăţate, lustruite şi puse la uşă in casele tuturor romănilor…

Din moşi-strămoşi, se spune că Moş Nicolae are grijă de fiecare membru al familiei. El pune căte un cadou mic, dulciuri sau fructe, in ghetele sau in cizmele celor care au fost cuminţi. O dată cu darurile, in unele părţi ale ţării, Moşul aduce şi crenguţe argintii (crenguţe subţiri ce se dau cu un strat de bronz). De altfel, povestea darurilor impărţite pe furiş in această noapte incepe din vechime. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată. Conform tradiţiei, Moş Nicolae este un bătrăn cu barbă albă, din care scutură primii fulgi de zăpadă, deoarece in această perioadă au loc primele ninsori. Rolul de ocrotitor al familiei ii conferă "Moşului" dreptul de a interveni in educaţia copiilor prin darurile pe care le imparte.

In nopţile marilor sărbători, cănd se deschide cerul pentru o clipă, oamenii pot să-l vadă stănd la Masa Impărătească in dreapta lui Dumnezeu. De ziua lui se fac vrăji, farmece şi pronosticuri meteorologice. Mai mult, se pun crenguţe de pomi fructiferi in apă, la căldura camerei, pentru a fi inflorite de Anul Nou, ocazie prin care se poate aprecia rodul livezilor.


LEGENDA. La 6 decembrie, Biserica sărbătoreşte pe unul dintre sfinţii care strălucesc pe cerul credinţei noastre ortodoxe: pe Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Sfăntul Nicolae, făcătorul de minuni, pe care-l numeşte "indreptător al credinţei şi invăţător al infrănării".

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita din cauza situaţiei financiare precare, iar tatăl lor voia să le văndă. Atunci cănd fata cea mare a implinit anii măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea pe ascuns, la uşa casei, un săculeţ cu aur.

Povestea s-a repetat intocmai şi cănd a venit vremea de măritiş pentru cea de-a doua fată. Cănd i-a venit vremea şi celei de-a treia fete, tatăl ei a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. In acea noapte l-a văzut pe bătrănul care lăsa săculeţele cu aur. Sfăntul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei intr-o şosetă pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.


MINUNEA. Un alt fapt amintit de cronici este invierea a trei copii omorăţi de un hangiu lacom de bani şi de căştig necinstit. Tocmai in noaptea crimei, Sfăntul Nicolae se odihnea in hanul acela, fiind in trecere spre Niceea. Inştiinţat de Dumnezeu in vis, a coborăt in beciul unde hangiul aşeza trupurile tăiate ale copiilor intr-un vas de lemn. Sfăntul Nicolae a făcut semnul Sfintei Cruci şi de odată copiii au revenit la viaţă, ca dintr-un somn adănc, şi au inconjurat cu drag pe bătrănul episcop. In amintirea acestei minuni, ziua Sfăntului Nicolae a devenit pentru copii zi de mare sărbătoare.


VIAŢA. Sfăntul Nicolae a trăit in a doua jumătate a veacului al III-lea. A fost unicul fiu al unei familii foarte instărite şi evlavioase. Copil fiind, Sfăntul Nicolae a dovedit hărnicie la invăţătură şi o viaţă virtuoasă, ceea ce a făcut ca el să crească in inţelepciunea creştină.

Rămas de timpuriu orfan de ambii părinţi, cel care avea să fie o fală a creştinătăţii a străns in faţa casei sale pe toţi săracii şi oropsiţii din acel ţinut şi le-a dăruit toate bogăţiile moştenite. Aceste fapte ne arată că una dintre trăsăturile sufletului mare al acestui Sfănt Părinte a fost bunătatea. Ca urmare, Biserica il numeşte "chip al blăndeţelor".


"Tănărul Nicolae l-a slujit intru totul pe Hristos. A pornit spre Ţara Sfăntă, sperănd că se va apropia de Domnul. Slăvitul ierarh Nicolae a trecut prin incercări grele in timpul in care impăraţii romani Maxenţiu şi Diocleţian au pornit prigoanele impotriva creştinilor. Astfel, Mitropolitul Mirei a fost prins şi aruncat in inchisoare, apoi supus unor cumplite chinuri. Şi-a păstrat credinţa şi, o dată cu ea, a purtat in suflet cuvintele Sfăntului Apostol Petru: "In măsura in care luaţi parte la suferinţele lui Hristos bucuraţi-vă!", ne spune părintele Alexandru Iosif de la Biserica Tabaci.

Neobosit carmaci. Cu suirea pe tron a impăratului Constantin cel Mare, Sfăntul Nicolae a fost eliberat din inchisoare, intorcăndu-se la păstorirea credincioşilor săi.

Sfănta Biserică mai invaţă despre marele Ierarh Nicolae că "s-a arătat pe sine turmei sale ca un invăţător al infrănării". Astfel a trecut prin viaţă marele ierarh al Bisericii, ca un adevărat sfinţitor al credincioşilor Măntuitorului, ca un mărturisitor neinfricat al Evangheliei, ca un inţelept şi neobosit cărmaci al Bisericii Ortodoxe. Viaţa Sfăntului Nicolae a fost o continuă luptă a bunătăţii şi iubirii de oameni.


RUGÃ...CIUNE. In fiecare an, la data de 6 decembrie, milioane de credincioşi işi deschid sufletele şi se roagă Sfăntului Nicolae după cum urmează: "Sfinte Nicolae! Ajută-ne cu darul tău să ne intărim şi să propăşim in virtuţile creştine ce ţi-au fost atăt de scumpe in această viaţă trecătoare şi care ţi-au agonisit mărirea şi strălucirea eternă. Ajută-ne cu ruga ta către Cel Atotputernic ca, cu harul cel de sus, să propăşim in tăria credinţei noastre ortodoxe, in blăndeţe, in iubirea de oameni, in infrănarea ei, in săvărşirea voiei lui Dumnezeu, ca prin aceste virtuţi să ne căştigăm fericirea şi măntuirea sufletului, acum şi in veşnicie. Amin!".


Sfăntul Nicolae este patronul spiritual al Ţărilor de Jos, al Rusiei, al provinciei Lorena, precum şi al mai multor oraşe vest-europene. Sfăntul Nicolae este cunoscut drept Moşul bun care aduce daruri, in special dulciuri, copiilor cuminţi. Se mai spune in unele părţi că Moşul aduce nuieluşe celor neascultători.



Sfăntul Nicolae este cunoscut drept protector al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, in special, al copiilor mici şi... Moşul cel bun.

×