x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mosule, ai probleme!

Mosule, ai probleme!

de Loreta Popa    |    Roxana Ioana Ancuta    |    03 Dec 2006   •   00:00
Mosule, ai probleme!

Pe vremuri, dulciurile erau de ajuns pentru ghetutele lustruite. Astazi, Mos Nicolae are cereri "performante", in pas cu lumea in care traim. Cei doi baieti (foto) ai lui Leonard Doroftei isi doresc robotei necunoscuti inca in Romania, iar fetita Narcisei Suciu vrea costum de spioana! Si asta nu e tot...

Copiii lui Doroftei vor jocuri "neintelese". Mos Nicolae are cereri din ce in ce mai "performante", copiii devenind de la an la an mai pretentiosi decat adultii...

Pe vremuri stiam ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care sunt cuminti si dorm. Lor le lasa dulciuri in ghetutele lustruite, dar avea si o nuielusa pentru cei neascultatori. Un obicei vechi, care exista si la alte popoare, nu doar la romani. Cei trei copii ai Mosului Doroftei isi doresc jocuri complicate, ale caror nume scapa si adultilor, si lui Mos Nicolae.

Fratii. Adrian si Alexandre Nicolas Doroftei sunt doi copii ingrijorator de inteligenti. Adrian Doroftei a plecat la 2 si jumatate cu parintii in Canada. A venit inapoi in Romania cand era in clasa a IV-a. Franceza ii este mai familiara decat romana, dar se exprima cu aceeasi usurinta. Daca il asteapta pe Mos Nicolae? "Desigur... Sfantul Nicolae este o sarbatoare la fel de importanta, doar ca nu avea aceeasi importanta religioasa decat Pastele sau Craciunul. Nu mi-am mai lustruit ghetutele, dar imi amintesc cand eram mic, eram la masa cu niste prieteni, tata mi-a zis sa merg sa-mi duc ghetutele la fereastra, ca se face tarziu. Ca sa fiu mai rapid, am zis ca nu trebuie sa le mai lustruiesc, asa ca le-am bagat direct sub jetul de la baie si, sincer, cred ca de asta au intrat la apa. Nu mai incapeau bomboanele. Un lucru stiu sigur, cu cat porti numarul mai mare la picior esti mai fericit, incap mai multe cadouri. Eu acum tin foarte mult la sanatate"...

Roboti. "Trebuia sa fiu clasa a V-a, spune Adrian, dar in Canada sistemul era diferit si m-au dat la scoala de la 6 ani. Anul trecut a fost un an de adaptare, a fost grea trecerea de la sistemul canadian la cel romanesc, dar anul acesta mi-e mult mai bine". Alex intervine si el in discutie: "Eu, uneori intreb unde sunt ghetutele, mama? Anul care a trecut, atunci cand lustruiam ghetutele, mi-a picat apa in interior. S-au umflat, nu mai puteam sa bag piciorul, i-am lasat langa calorifer si nu am mai putut sa-i port. Eu vreau sa primesc de la Mos Nicolae un joc lego". Adi intervine si ne spune ca fratelui sau ii plac foarte mult niste robotei mici numiti Bayani, "care nu au aparut complet in Romania", asamblezi acele piese micute pana devin un robot. Ii place mult sa construiasca. "Uneori, cand ma intorc de la scoala, caut programe pe computer si le gasesc. Am un joc numit X-Box, asemanator cu Play Station, concurenta lui. Acum, in Canada a fost scos ultimul tip de X-Box". La intrebarea ce anume isi doreste de la Mos Nicolae, Alex Nicolas raspunde simplu: "O motocicleta electronica, de aia sa ma plimb, un castel de lego, de construit, trei roboti Bayani, cam atat". "Tot ce-mi doream am primit", raspunde modest Adi. "Un X-Box si un I-Pod. Trebuia sa vina de Craciun, dar a venit mai devreme. Poate tine pana la 25.000 de melodii, 100 de ore de video si 30.000 de poze. Are 80 de GB".

"E si al meu", spune Alex, "Ba nu", sustine Adi. "Nu ai si tu jocul acela cu fotbal?" Se incinge o alta discutie... "Am casa plina de jocuri", spune Leonard Doroftei. "Nu prea am timp sa ma joc cu ei, nu am rabdare, si m-am saturat sa vad ca mereu mananc bataie de la ei."

Cuvinte potrivite. Despre surioara lor nu au decat cuvinte de lauda. "Cu Vanessa ne intelegem super. E atat de draguta... Cand s-a nascut aveam emotii, tremuram, nu stiam ce sa mai fac. Cand s-a nascut Alex, eram prea mic sa inteleg ce se intampla... Acum, nu-mi gasesc cuvintele pentru momentul acela. Ii place sa asculte muzica. Stiti, stie toate melodiile de pe acel CD al Cleopatrei Stratan. Este fanul ei numarul 1, vrea sa mearga la concert. Cand este suparata, o inveselesti daca ii pui muzica, dar si cu o gluma care exista doar intre Alex si ea"... Alex ia pozitia si auzim imediat: "Balena alba".

"Fratele meu Adi e cam asa: uneori minte, uneori nu minte, uneori minte, uneori nu minte. Este uneori lupul cel bun, uneori este lupul cel rau", spune Alex Nicolas, iar Adi riposteaza imediat: "De fapt nu exista lupul cel bun. O data sunt lupul cel rau, o data Scufita rosie". Se mai uita la desene animate? Alex da, Adi spune ca nu mai are timp, poate doar seara.... "Ba da, va zic eu", intervine Alex, "se mai uita". Vanessa nu si-a facut inca lista, are doar 3 ani, nu stie sa scrie inca... "O s-o ajutam noi." Vanessa i-a completat pe amandoi. Doi copii veseli, fericiti, silitori si care emana iubire prin toti porii. Au pozat ca doi adevarati actori... Nu stiu inca ce vor sa devina cand vor fi mari. Peste 20 de ani o sa se schimbe meseriile, e grea decizia ce o sa te faci in viitor, dar cred ca mi-ar placea sa fiu avocat. Dupa cum era imbracat Alex, as fi zis ca vrea sa devina aviator: "Ce inseamna aviator?". "Aha, sa conduc avionul? Da, mi-ar placea, dar mi se pare prea periculoasa meseria, pentru ca poti sa cazi si poti sa mori."

Brusc, imi revin in memorie serile copilariei, cand proaspat spalati, imbracati in pijamale curate, cuminti si naivi asteptam emotionati sa vedem daca Mos Nicolae a observat ca un an intreg am fost silitori si ascultatori... Aceste minuni de copii il asteapta si ei pe Mos, dar mai maturi decat noi altadata...
"Cu Vanessa ne intelegem super. E atat de draguta... Cand s-a nascut aveam emotii, tremuram, nu stiam ce sa mai fac. Cand s-a nascut Alex, eram prea mic sa inteleg ce se intampla... Acum, nu-mi gasesc cuvintele pentru momentul acela. Ii place sa asculte muzica. Stiti, stie toate melodiile de pe acel CD al Cleopatrei Stratan. Este fanul ei numarul 1"
  • Adrian Doroftei, despre surioara lui, Vanessa (foto)
  • ×
    Subiecte în articol: special nicolae moş nicolae alex