x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Motivarea CCR, sabia care va tăia nodul gordian al Legii educaţiei

Motivarea CCR, sabia care va tăia nodul gordian al Legii educaţiei

de Aniela Nine    |    Adriana Duţulescu    |    10 Noi 2010   •   00:00
Motivarea CCR, sabia care va tăia nodul gordian al Legii educaţiei
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Azi se aşteaptă ca judecătorii Curţii Constituţionale să facă publică motivarea deciziei pe care au adoptat-o la data de 3 noiembrie privind existenţa unui conflict juridic între Guvern şi Parlament în privinţa asumării răspunderii pe Legea educaţiei, decizie care a ridicat la temperaturi record calmul proverbial al liderilor UDMR. Singura soluţie care ar putea calma instant nervii din coaliţie ar fi, aşa cum aruncă pe piaţă PDL, ca în motivarea CCR să se explice că, deşi conflictul juridic Guvern - Parlament există, procedura asumării nu este anulată, deci Legea educaţiei în varianta favorizării învăţământului în limba maghiară rămâne valabilă. În avanpremiera publicării motivării CCR, Jurnalul Naţional a realizat o cronică a scandalului iscat în jurul hotărârii judecătorilor constituţionali privind Legea educaţiei.

3 noiembrie
Curtea Constituţională dă o decizie neaşteptată pentru putere: există un conflict juridic între Guvern şi Parlament în privinţa procedurii de asumare pe Legea educaţiei. Consecinţa logică a deciziei: procedura de asumare este anulată, Legea educaţiei aflată în dezbaterea Senatului îşi continuă traseul legislativ. Decizia CCR declanşează scandalul în coaliţie, visul UDMR privind noi facilităţi pentru învăţământul în limba maghiară fiind spulberat.

14:00 La comisia de învăţământ din Senat, acolo unde se continuau dezbaterile la Legea educaţiei, în varianta primită de la Camera Deputaţilor, vestea dată de CCR este întâmpinată cu aplauze, inclusiv de preşedintele PDL al comisiei, Mihail Hărdău. El declară că se bucură că Legea educaţiei s-a întors la traseul parlamentar "firesc", amintind că s-a declarat de la bun început împotriva angajării răspunderii.

14:45: Liderul UDMR Marko Bela convoacă imediat pentru sâmbătă o şedinţă la nivel înalt a Uniunii, el comentând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate şi că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern. "Trebuie să vedem cum mergem mai departe, pentru UDMR s-a creat o problemă inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă, pentru că eu am fost convins că vom reuşi de data aceasta să eliminăm toate dispoziţiile discriminatorii care au mai rămas în actuala lege a învăţământului şi, într-adevăr, să nu mai avem nici un fel de îngrădiri privind învăţământul în limba maternă, şi nu s-a reuşit acest lucru", a spus Marko.

15:30 Purtătorul de cuvând al Executivului, Ioana Muntean, apreciază că decizia CCR a condus la o situaţia fără precedent, care face necesară consultarea Parlamentului de Guvern după publicarea motivării.

18:18. Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat că nu reproşează opoziţiei modul în care s-a raportat în dezbaterea Legii educaţiei, inclusiv în Senat, deoarece coaliţia majoritară avea obligaţia să susţină proiectele Guvernului. Declaraţiile au fost făcute după şedinţa de Guvern, Marko ameninţând cu ieşirea de la guvenare, "dacă se constată că actuala coaliţie nu mai funcţionează". "Întrebarea nu este dacă ieşim sau nu de la guvernare, ci dacă este posibil să se meargă mai departe cu Legea educaţiei şi cu lărgirea drepturilor minorităţilor şi dacă această coaliţie reuşeşte să reafirme şi întărească solidaritatea şi coeziunea", a spus Marko.

19:12. Un alt lider al UDMR, Gyorgy Frunda, a fost şi mai vehement în declaraţii, acuzând, pe premise de logică, că unul dintre reprezentanţii PDL sau al Preşedinţiei la CC a votat pentru decizia că asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este neconstituţională.

20:00 Premierul Emil Boc a luat în calcul posibilitatea demisiei. Anunţul privind ideea demisiei a fost făcut la Guvern, în cerc restrâns, dar apoi atât democrat-liberalii şi liderii UDMR au încercat să-l convingă pe Boc să renunţe la acest demers. Premierul a renunţat la varianta demisiei, chiar înainte de vizita şefului statului, Traian Băsescu.
22:00 Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au avut o discuţie, la Palatul Victoria, după terminarea şedinţei de Guvern. Băsescu venise la Guvern după întoarcerea din vizita oficială în Slovenia.

Joi, 4 noiembrie
11:00 Traian Băsescu, Emil Boc şi liderii UDMR s-au întâlnit la Palatul Victoria, pentru a negocia rămânerea maghiarilor la guvernare. L:a finalul întâlnirii, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a anunţat că o eventuală ieşire a UDMR de la guvernare depinde de discuţiile care vor avea loc în coaliţie, adăugând că Uniunea aşteaptă de la partenerii de guvernare "termene şi angajamente" privind Legea educaţiei şi alte legi.

14:00 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru RRA, că a avut şi seara o discuţie cu premierul, dar a luat legătura încă de miercuri, după decizia CCR, şi cu vicepremierul Marko Bela. "Face parte din dialogul cu Guvernul", a susţinut şeful statului. "Decizia, după părerea mea, încă neclară a CCR a produs o oarecare emoţie. Dar aştept să văd motivaţia CCR. Aprecierea de conflict între puterile statului are o oarecare explicaţie plecând de la premisa că s-au depus numeroare amendamente de un an de când se află în Parlament şi probabil Guvernul a ţinut sau nu cont de ele, probabil aici e zona de conflict între puterile statului", a spus Băsescu.

"Eu am experienţa unei alte judecăţi a CCR, tot pe o temă de conflict între puterile statului, când eu am iniţiat acţiunea la CCR legat de salarizarea magistraţilor. Şi atunci, Curtea a constatat conflictul între puterile statului, dar salarizarea magistraţilor a continuat conform hotărârii judecătoreşti. Aş spune că şi aici poate fi constatat un conflict, deşi de data aceasta Legea este a Guvernului, nu e o iniţiativă a Parlamentului, este a Guvernului, ar fi Guvernul în conflict cu el însuşi, doar faptul că nu a acceptat toate amendamentele nu ştiu dacă justifică o ideea de conflict între puterile statului.




Dar acelaşi Parlament care a făcut sesizarea, după ce a făcut sesizarea, a programat data şi ora asumării răspunderii de către primul-ministru, deci acest moment este momentul în care Parlamentul însuşi îşi anulează solicitarea de conflict între puterile statului atâta timp cât a lăsat procedura să meargă. Şi îmi pun întrebarea cum poate fi oprită o procedură constituţională în derulare. Este exact aceeaşi situaţie ca la conflictul de interese pe care eu l-am avut cu puterea judecătorească: s-a constatat că există un conflict, dar care a fost stins în momentul în care hotărârea definitivă a apărut", a explicat preşedintele.

14:17. Între timp, membrii UDMR dădeau semnale tot mai agresive la adresa partenerilor de coaliţie. Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, acuza că Uniunea a fost trădată de partenerii de guvernare, adăugând că preferă alegerile anticipate decât "jocul".

22:30 Preşedintele Traian Băsescu a declarat la B1 că nu i-a cerut niciodată judecătorului Petre Lăzăroiu, numit de Preşedinţie, să voteze într-un anumit fel şi a adăugat că nici nu ştia ce opţiune va avea acesta pe subiectul Legii educaţiei. "Eu acestui om (Petre Lăzăroiu - n.r.) nu i-am cerut niciodată cum să voteze. Vă pot spune că n-am avut în vedere că omul pe care-l numesc trebuie să fie un om căruia să-i spun cum să voteze", a comentat Băsescu.

Vineri, 5 noiembrie
13:00 Premierul Emil Boc a negat ideea demisiei, deşi a recunoscut că "nu a avut cele mai bune zile ale mandatului" în perioada aceasta, după decizia CCR pe Legea educaţiei.

Sâmbătă, 6 noiembrie
11:27 La şedinţa Consiliului Permanent al UDMR de la Târgu Mureş, Marko Bela a dat semnalul că Uniunea nu va părăsi guvernarea, susţinând că Legea Educaţiei nu este un pretext de a ieşi din coaliţie, ci un punct extrem de important în programul de guvernare. "Legea învăţământului în continuare este cheia soluţiei sau situaţiei şi vrem să se găsească zilele următoare garanţii pentru a adopta Legea învăţământului. Pentru mine Lege învăţământului nu este un pretext de a ieşi din coaliţie, ci este un punct extrem de important în programul de guvernare. Dacă reuşim în continuare să adoptăm această lege este în ordine, dacă nu, acest lucru înseamnă că nu s-a îndeplinit programul de guvernare", a spus Marko Bela.

12:00 Liderul PDL Radu Berceanu a declarat într-o conferinţă de presă la sediul PDL Dolj, că în cazul în care UDMR va decide să iasă de la guvernare, Partidul Democrat Liberal nu are cum să reziste singur în Executiv.

14:35. La finalul şedinţei, Marko Bela dă termen PDL pentru rezolvarea situaţiei, anunţând că dacă în următoarele zile nu se găsesc soluţii pentru adoptarea legii, Uniunea nu va putea merge mai departe. Marko a clamat criza din coaliţie şi a aruncat în braţele PDL rezolvarea situaţiei.
În completare, Laszlo Borbely a reiterat faptul că până la sfârşitul anului Legea educaţiei trebuie adoptată, apreciind că "inadmisibilă" tărăgănarea procesului legislativ din Senat. Borbely a spus că în şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii discuţiile au decurs "într-o atmosferă de îngrijorare", pentru că au trecut zece luni de guvernare în coaliţie, iar perioada actuală este "foarte dificilă şi foarte importantă".

Luni, 8 noiembrie
13:00 Biroul Permanent Naţional al PDL l-a mandatat pe preşedintele Comisiei de învăţământ, Mihail Hărdău, să grăbească dezbaterea Legii educaţiei în comisie astfel încât aceasta să fie adoptată în două săptămâni, în cazul în care motivarea Curţii Constituţionale nu va permite reluarea aceleiaşi proceduri. "Domnul Hărdău are un mandat extrem de important. Şi la cum îl cunosc eu, se va ocupa de îndeplinirea acestui mandat", a declarat Boureanu.

16:27. După întâlnirea cu grupurile parlamentare, preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a anunţat că Uniunea aşteaptă motivarea CC pentru a vedea dacă există posibilitatea de a se mai gândi la angajarea răspunderii pe Legea educaţiei sau la alte modalităţi de adoptare a acesteia.

"În acest moment, aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale să vedem dacă ne dă posibilitatea să ne mai gândim la angajarea răspunderii sau trebuie să găsim alte modalităţi de adoptare a legii. După ce vom avea această motivare şi o vom analiza, vom putea decide cum mergem mai departe. Dar, repet, fără o lege, o nouă lege a educaţiei nu putem merge mai departe", a spus Marko Bela.


Varianta decisă de senatorii din Comisia de Învăţământ
În comisia de învăţământ a Senatului, proiectul de lege a educaţiei a fost modificat în mai multe puncte importante, dar cele mai controversate prevederi, cele privind învăţământul în limba minorităţilor, au fost lăsate pentru a fi decise la nivelul plenului. Senatorii au decis însă deocamdată că învăţământul obligatoriu este de 12 ani, şi nu de 10 cum cerea Guvernul, iar studiile liceale vor fi de patru ani, indiferent de profilul liceului. Senatorii au eliminat şi posibilitatea ca elevii de la profilul umanist al filierei teoretice şi cei de la filierele vocaţionale să aleagă la bacalaureat între istorie şi geografie, stabilind că istoria va fi probă obligatorie de bacalaureat. O altă modificare vizează cercetarea ştiinţifică. Dacă în proiectul Guvernului era prevăzută alocarea a 1% din Produsul Intern Brut, membrii comisiei au căzut de acord că cercetarea are nevoie de 3% din Produsul Intern Brut, din care 1% de la bugetul de stat, iar 2% din resurse private.

×
Subiecte în articol: special