x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Muzică live, forţa concertelor, la voi acasă

Muzică live, forţa concertelor, la voi acasă

de Costin Anghel    |    27 Mar 2009   •   00:00
Muzică live, forţa concertelor, la voi acasă

Prin muzica lui şi-a apropiat sute de mii de fani. Cântă într-un mod special şi reuşeşte de fiecare dată să ridice sala în picioare. Doamnelor şi domnilor, Ştefan Bănică jr!



Luni, 30 martie, Ediţia de Colecţie vă aduce în atenţie un artist îndrăgit de voi, dar şi un CD  excepţional.

O muzică aleasă special pentru voi, cititorii noştri, de Ştefan. Muzică live, din două concerte. Muzică "vie". Simţiţi acasă la dumneavoastră ce înseamnă un concert Ştefan Bănică jr, Rock'n'Roll şi multă voie bună!

O MUZICĂ IZVORĂTĂ DIN FIINŢĂ
Ştefan Bănică jr a adoptat un stil de muzică făcut celebru mai ales de Regele Elvis Presley, Rock'n'Roll. Muzică antrenantă, mişcări rapide, mult patos şi multă strălucire. Un gen de muzică interesant. Un stil prin care îl recunoaştem pe Ştefan şi care-l prinde foarte bine. Este muzica izvorâtă din fiinţa lui. "Elvis mie mi-a schimbat modul de a gândi despre muzică, despre un artist. Pe mine m-a interesat să  aflu de ce a fost poate cel mai important artist al secolului trecut, idolul globului. Ce l-a făcut? Cum a făcut? Ce avea? Lucrurile astea m-au interesat. Toate lucrurile pe care le regăsesc la Elvis Presley le regăsesc la marii artişti. Credinţa în ceea ce faci, plăcerea în ceea ce faci, deschiderea de a primi şi a da emoţii. Fără lucrurile astea nu se poate. Un talent real cred că arde pentru ceea ce face".

CD-ul de Colecţie ce însoţeşte Ediţia dedicată lui Ştefan vă aduce o muzică specială. Fiecare cântec are un mesaj, fiecare vers vine să vă îmbogăţească. Ştefan Bănică jr spune despre muzica acestui CD: "Cu discul pe care-l scoatem cu voi, vrem să arătăm ce înseamnă concertele live, ce înseamnă schimbul acela fantastic de energie. La concertele mele, foarte mult face publicul cu piesele cu care interacţionează. Este important să aduci tot publicul la un numitor comun. Să plece toţi de la concert cu o anumită stare. Rolul meu pe scenă este să fiu un catalizator de emoţii. Concertele reprezintă momentul adevărului. Acolo nu mai este imaginea fastuoasă de la televizor. În concerte nu mai este nimic împachetat, mai ales la stilul ăsta de muzică, unul direct! Nu există o reţetă. Cred însă că dacă eşti cinstit cu tine însuţi şi crezi în ceea ce faci, înseamnă că ai făcut primul drum spre o interacţiune reuşită cu publicul".

LIVE
Prin muzică, Ştefan încearcă să transmită publicului stările lui, felul lui de a fi, de a gândi. Pentru Ştefan, muzica a venit din lipsa acută a filmului. A început ca actor, la 15 ani, "Guriţă" în serialul de televiziune "Eroii nu mor niciodată". La 19 ani, "Liceenii" l-a transformat într-o vedetă, sau, ca să folosim un termen la modă, "Icon", pentru generaţia anilor '80. După '90, în momentul în care a făcut mai  puţin film şi în care în general se făceau mai puţine filme în România, muzica a venit cumva de la sine. S-a recunoscut în Rock'n'Roll.

La început, oamenii nu mergeau să-l vadă pe Ştefan Bănică muzicianul. Ci mai degrabă pe "Mihai" din Liceenii, ori pe fiul regretatului Ştefan Bănică senior. Nu este convins nici că era foarte credibil cu muzica lui. A mers însă pe drumul lui. Consideră că atunci când "crezi în ceva, cum am crezut eu atunci şi mai cred şi acum că un lucru făcut cu credinţă, un lucru care te reprezintă în mod real, nu are cum să nu reuşească într-o oarecare măsură, mai mică sau mai mare, el nu poate fi ignorat". A avut dreptate.

Iată-l ajuns la cel de-al doilea disc "live". Primul l-a scos în 2003. Acest CD reprezintă maturitatea artistică la care Ştefan a ajuns. Este într-adevăr un moment al adevărului. Citind Ediţia de Colecţie veţi putea înţelege Omul şi Artisul Ştefan Bănică junior, unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti români. Nu deageaba, anul trecut, la Sala Palatului, Ştefan Bănică jr a avut şapte concerte sold-out. Orice s-ar spune, pentru România, Ştefan reprezintă un fenomen! Pentru aceste şapte concerte, s-au vândut mai bine de 30.000 de bilete... Un record!

Fiind actor, Ştefan compară emoţia unui concert live cu emoţia oferită de o reprezentaţie de teatru. "Momentul în care nu eşti într-un studio şi eşti la fel ca la teatru. La un concert live emoţia se produce atunci şi este unică şi irepetabilă."

Disc live, nu de studio. Da. Pentru că este o mare diferenţă. "Aici am lăsat chiar şi piese care au şi vorbe din concerte. Unele sunt mai cunoscute, altele mai puţin cunoscute. Unele au anumite mesaje care sunt transmise şi pe care le-am lăsat special pe acest disc. Foarte important de menţionat, discul live este diferit de forma piesei înregistrată în studio. Piesele sunt mai  lungi, sunt interacţionate cu publicul, sunt schimbate într-un fel faţă de forma originală. Este interesant de cunoscut hiturile care s-au format datorită mediei, radiourilor, clipurilor, şi care aici  au o formă puţin schimbată. Pentru cei care iubesc muzica mea va fi interesant de auzit aceste variante. Pentru cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu muzica mea sper să fie interesant să descopere cam cum ar suna un concert Ştefan Bănică junior, care este atmosfera."

Tracklist

Cel de-al 82-lea disc de colecţie al Jurnalului Naţional este intitulat sugestiv: "Toată lumea dansează". Sunt înregistrări din concertele ultimilor doi ani, concertele de Crăciun de la Sala Palatului. "Toată lumea dansează", "S-o facem lată", "Hai acasă", "Armata", "Veta", "Protest", "Am s-o aştept mereu", "Sweet Home Chicago", "Ai un prieten", "Nopţi în turneu", "Epilog", "Stop (vreau o schimbare)". "Hai acasă" reprezintă o preluare, o interpretare a piesei făcută celebră de către regretatul Gil Dobrică. Iar în piesa "Epilog" veţi putea găsi în versuri filozofia de viaţă a lui Ştefan Bănică junior: "Vreau să fiu perceput aşa cum sunt, nimic mai mult. Toţi suntem şi cu bune, şi cu rele".

×
Subiecte în articol: special live muzica ştefan banica