x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Muzicanţii

Muzicanţii

de Catalin Pruteanu    |    21 Mai 2008   •   00:00
Muzicanţii

Fanfara Lă­mă­şeni, Suceava, s-a înfiinţat în 1994-1995, cu membrii for­ma­ţiei de fluie­raşi. Sufletul acestei formaţii se numeşte Gafincu Grigore.

Fanfara Lă­mă­şeni, Suceava, s-a înfiinţat în 1994-1995, cu membrii for­ma­ţiei de fluie­raşi. Sufletul acestei formaţii se numeşte Gafincu Grigore. Cînd, cum şi unde a început să cînte nu se mai poate spune concret, dar cu siguranţă ştie, ca şi colegii săi, Onofrei Costel şi Onofrei Mihai, că a început să cînte de mic copil, cu fluierul. I-a încîntat “Jocul mic”, unde era nevoie de muzi­canţi ca băieţii şi fetele să în­cingă hora şi ciobănaşul pe toloacă la Gheor­ghe a Babei. Ritmul i-l ţinea Constantin Za­haria la tobe, care a prins acest meş­teşug de la unchiul său. Gafincu Vasile cîntă la trombon, iar Zaharia Mihai a în­văţat fluierul şi tobele. Cei mai tineri din formaţie, Frăsina Vasile şi Guia Gică, au început să cînte în formaţia de fluieraşi a şcolii, remarcîndu-se alături de Gri­gore, Costel, Mihai la “Cîntarea României”, unde a cîştigat locul I pe ţară, la mai multe ediţii. Guia Costel a în­văţat singur să cînte, ascultînd cîntecul străvechi al bătrînilor satului în serile lungi de iarnă, la clăci. Apoi l-a învăţat pe fratele său mai mic, Guia Gică, să cînte la clarinet şi împreună au dat naştere la o suită de melodii tradiţionale.


G
ĂLAN. În 1991, lui Mi­hai Gălan i-a venit ideea de a înfiinţa o fanfară formată din băieţii din familia sa. I-a pus numele de Fanfara lui Gălan, dar în unele zone mai este cu­noscută şi sub numele de Fanfara Transilvania. Membrii fanfarei sînt fraţi buni sau veri. În prezent sînt opt, dar au fost şi 12. Fanfara lui Gălan e formată din trompetişti: Mihai Gălan, Nicolae Stoica şi Ioan Stoica; baritonişti: Cristinel Roman şi Constantin Sabău. Va­sile Stoica cîntă la bas, iar Vlăduţ Măgurean are dublu rol, de toboşar şi de poznaş. Toţi sînt tineri. Cel mai mic are 23 de ani, iar cel mai vârstnic are cu zece mai mult. Temele cântecelor vocale sînt dragostea şi viaţa omului de zi cu zi, cu tristeţi şi cu bucurii.


BUNEŞTI.
Fanfara din Buneşti a luat fiinţă în anul 1994, cu ocazia organizării Festivalului Hora-Horelor Suro­rilor, de către Primăria Buneşti şi Căminul Cultural Buneşti. Genul de muzică pe care îl cîntă este populară moldovenească şi de petrecere. Membrii fanfarei sînt: Jugaru Ioan şi Jugaru Marin (tobă), Turcu Toader, Irina Constantin, Irina Vladimir, Ştefan Ioan, Ştefan Mihai, Cîrneală Mihai, Buca­taru Gheorghe (trompetă), Merlă Cătălin, Irimia Ioan, Steluţa Ilii (cla­rinet), Steluţă Neculai, Stan Ioan, Rusu Constantin (bariton), Filip Ioan şi Iordache Constantin (bas).

×
Subiecte în articol: ediţie specială