x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nascuta cu un secol prea devreme

Nascuta cu un secol prea devreme

01 Mar 2004   •   00:00

Elisabeta, principesa de Wied si regina a Romaniei. O scriitoare care a publicat 43 de volume de poezie si proza sub pseudonimul Carmen Sylva. O femeie care a stiut sa foloseasca regalitatea ca sa-si vanda opera.

Elisabeta a invatat din copilarie sa indure fara sa scape o lacrima. Atmosfera casei din Neuwied in care a crescut viitoarea regina a Romaniei era ostila unui copil. La masa se manca paine neagra, fara unt sau dulceturi, nu se bea vin. Copiii nu aveau voie sa vorbeasca, doar sa asculte.
Parintii foloseau cravasa pentru a "corecta" si cele mai mici greseli, conform modei de la curtile germane ale vremii. In nuvela "Chestiuni suparatoare", regina si scriitoarea de mai tarziu avea sa povesteasca pedeapsa pe care i-o acordase o "guvernanta de fier" pentru ca inversase literele intr-un cuvant. Guvernanta a pus fetita intr-un sac, l-a legat la gura si a pus sacul pe un scaun ca sa vada toti ai casei. Intamplarea e povestita de Gabriel Badea Paun in cartea sa "Carmen Sylva. Uimitoarea regina Elisabeta a Romaniei".

Casatoria

Elisabeta era deja o "fata batrana". Avea 26 de ani si petitoarele vremii o considerau "un caz foarte dificil". Fusese refuzata de doua ori. Regina Victoria a Angliei a vrut sa o aiba ca nora. Primul fiu, Eduard, a fost cucerit de fotografiile fiicei regelui Danemarcei, Alexandra. Elisabeta s-a intalnit cu al doilea fiu al reginei Victoria, care nu a mai dat nici un semn dupa intalnire.
Elisabeta si mama mei, Maria de Wied, i-au cerut sa cante la vioara sub stejari, in padure. El s-a casatorit cu fiica tarului Alexandru al II-lea. Elisabeta se afla la Berlin cand s-a imprietenit cu familia Hohenzollern-Sigmaringen. Dar dupa nici sase saptamani a trebuit sa se intoarca acasa, la Neuwied. In graba. Prima ei iubire pentru Friedrich de Baden, cu 14 ani mai mare decat ea, vaduv si cu trei copii, a inspaimantat-o pe ambitioasa sa mama, care avea alte planuri.
In 1869, mama ei, Maria de Wied, a aranjat la Koln o intalnire cu regele Romaniei, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, pe care tanara principesa il zarise cu opt ani in urma la Berlin.
El a ajuns sa accepte intrevederea cu Elisabeta pentru ca fusese refuzat de toate celelalte candidate, din cauza tronului nesigur al Romaniei. S-au revazut ca sa mearga sa o asculte pe Clara Schumann, dar au uitat de concert. "O jumatate de ora mai tarziu, principele a urcat in budoarul nostru. Mi-a sarutat mana, iar eu mi-am lipit buzele tremurande de fruntea lui aplecata. El si-a dat seama atunci ca este acceptat ca logodnic", scrie in memoriile sale viitoarea regina. La 15 noiembrie 1869 s-au casatorit. Trei zile mai tarziu, dupa bal si receptii, tinerii casatoriti au plecat spre Romania.

Un scurt episod de fericire

Se barfea ca viata intima a celor doi soti nu e una din cele mai pasionale. Cu toate acestea, cei doi au dormit pana la sfarsitul vietii in aceeasi camera. Elisabeta a ramas insarcinata dupa doua luni de casnicie si a nascut o fetita care a inveselit Cotroceniul. "Copila s-a facut incantatoare. Nici nu-ti poti imagina cat de draguta si tandra este", scria Elisabeta. "Acest copil fermecator este toata bucuria mea", scria si Carol.
Dar inainte de a implini 4 ani, micuta Itty, cum singura se poreclise, s-a imbolnavit de scarlatina. Dupa patru zile de boala, copila a murit in bratele mamei sale.
"Am invatat sa mergem unul pe langa celalalt fara o vorba", scria regina dupa moartea fiice sale. Elisabeta a mai ramas insarcinata dupa aceea, dar timp de 10 ani a pierdut toate sarcinile.

Datoria

"Casatoria noastra nu a fost una din dragoste, ci bazata pe un devotament reciproc, pe indatorire si pe o dorinta fierbinte de a face intotdeauna tot ce ne sta in putinta unul pentru celalalt, dar si pentru poporul peste care domnea sotul meu", isi descrie principesa Romaniei casnicia. In timpul Razboiului de Independenta, regina a organizat spitale si un serviciu de ambulanta. Cartierul general: Sala Tronului unde femei de rand si aristocrate pansau ranitii. Intreaga aristocratie i-a urmat exemplul si spitale de campanie ca cel de la Cotroceni au aparut in toata tara. Ziarele romanesti o numeau "mama ranitilor".

O regina uimitoare

"Promitea lucruri pe care nu le putea face. Cheltuia bani care nu-i apartineau, numea oameni in posturi inexistente, dadea calduroase scrisori de recomandare, primea tot felul de lume si credea sincer ca a salvat multe suflete", scria principesa mostenitoare Maria. Regina era o romantica, se scria mult despre ea. "M-am nascut cu un secol prea devreme ", spunea Elisabeta.
Cand regele Carol a murit in timp ce regina il veghea, ea nici nu si-a dat seama. A crezut ca doarme. Moartea reginei, doua luni mai tarziu, a luat pe toata lumea prin surprindere pentru ca toti medicii spuneau ca este sanatoasa. Si testamentul a fost o surpriza: in afara de mici sume de bani pentru membrii saraci ai curtii sale si cateva bijuterii pentru cateva nepoate, totul era impartit unor societati de binefacere si burse de perfectionare pentru artistii romani.



CV
Paulina Elisabeta Otilia Luisa de Wied s-a nascut in 1843, pe 23 decembrie, la miezul noptii. A fost fiica printului Hermann de Neuwied si a printesei Maria de Neuwied. In razboiul rusoturc s-a devotat ingrijirii ranitilor si a fondat Ordinul Elisabeta, o cruce pe o panglica albastra. A fost intemeietoarea educatiei universitare pentru femei in Romania si a infiintat mai multe societati de caritate. Era o excelenta pianista, organista si avea o voce frumoasa. A dovedit talent si in pictura, dar a ales drumul literaturii, in mod special al poeziei, folclorului si baladelor. Sub pseudonimul Carmen Sylva a scris cu usurinta in germana, romana, franceza si engleza. In 1888 a primit Premiul Botta al Academiei Franceze pentru volumul "Cugetarile unei regine". Celebritatea scriitoarei Carmen Sylva aproape ca o umbreste pe cea a reginei Elisabeta a Romaniei. Regina s-a imprietenit cu Vasile Alecsandri aproape imediat dupa prima lui vizita la Sinaia. Sub influenta acestei prietenii, regina a inceput sa scrie versuri. De la jumatatea lui 1879 pana in primavara lui 1880, Elisabeta a scris versurile care ii vor aparea in volumul de debut: "Safo, Hammerstein si Furtuni ". Regina a ales pseudonimul Carmen Sylva, latinescul pentru "cantecul padurii ", chiar la indemnul lui Carol, pentru a delimita poeta de regina. Regina a mai scris 43 de volume de poezie si proza. Publica 3-4 volume pe an, cu disciplina. Cele mai cunoscute au ramas "Legendele Pelesului" si "Cugetarile unei regine".

Cazul Vacarescu
O singura abatere de la regula datoriei s-a intamplat in viata reginei. Din pur romantism, Elisabeta va incerca sa-l casatoreasca pe principele mostenitor, Ferdinand, cu domnisoara sa de onoare, Elena Vacarescu. Ceea ce a dus la un scandal in aristocratia romaneasca si nu numai. Toata lumea s-a opus casatoriei principelui mostenitor cu o descendenta a unei familii romanesti, pentru a evita lupta interna pentru tron. Regina era convinsa ca intre cei doi tineri era o dragoste profunda. Cei doi chiar s-au logodit in sala de lectura a reginei. Si Carol I a fost la inceput de acord. Dar Ferdinand a fost chemat brusc acasa. Si nu i-a mai scris Elenei. Regina s-a refugiat la Venetia pentru ca la Bucuresti era izolata datorita prieteniei cu Elena Vacarescu. Elisabeta i-a promis regelui ca nu o va mai vedea niciodata pe Elena Vacarescu. Si s-a tinut de cuvant.

INEDIT
Celebritatea scriitoarei Carmen Sylva aproape ca o umbreste pe cea a reginei Elisabeta a Romaniei. Regina s-a imprietenit cu Vasile Alecsandri aproape imediat dupa prima lui vizita la Sinaia. Sub influenta acestei prietenii, regina a inceput sa scrie versuri. De la jumatatea lui 1879 pana in primavara lui 1880, Elisabeta a scris versurile care ii vor aparea in volumul de debut: "Safo, Hammerstein si Furtuni ". Regina a ales pseudonimul Carmen Sylva, latinescul pentru "cantecul padurii ", chiar la indemnul lui Carol, pentru a delimita poeta de regina. Regina a mai scris 43 de volume de poezie si proza. Publica 3-4 volume pe an, cu disciplina. Cele mai cunoscute au ramas "Legendele Pelesului" si "Cugetarile unei regine".

Meine Ruh
In surele-i valuri de ceata
Sta Rinul si doarme invelit
Eu plec azi de prin lume
departe,
Eu plec ca mi-e visul
implinit.
Nimic nu se simte prin
zare,
Nici noaptea cea fara
glas.
Si-n linistea asta de templu
Puternic vai, iat-a batut
Si ceasul plecarii ca
moartea
De jalnic, ca moartea de
mut.
Rar zuzuie Rinu-n rastimpuri,
Cad picuri din ceata
mereu,
Sunt lacrimi pe care
Vai nu le pot plange azi
eu
De-ar fi macar reci ca si
raul,
Ca negura de unde au
pornit,
Dar ele-mi ard sufletul,
Doamne,
Fierbinti ca si fierul
topit.
Curgi Rinule-n pace.
Pace de-a pururi
Si adio! Pe noul meu
drum
Eu intru, sarmana-n
viata
Cea plina de trude de
acum.
(traducere de George Cosbuc.)

(ANA-MARIA LUCA)

CONTINUARE: Printesa mai influenta decat Titulescu

×
Subiecte în articol: special româniei regina elisabeta