x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Naşii drogurilor din Columbia fac team-building la Bucureşti

Naşii drogurilor din Columbia fac team-building la Bucureşti

de Petru Zoltan    |    08 Sep 2009   •   00:00
Naşii drogurilor din Columbia fac team-building la Bucureşti
Sursa foto: Jurnalul foto/

Autorităţile române au extrădat în Statele Unite pe unul dintre cei mai mari traficanţi de cocaină sud-americani. Reţeaua lui se întindea pe patru continente. Unul dintre ofiţerii români care a participat la reţinerea liderului columbian a povestit pentru Jurnalul Naţional cum a decurs operaţiunea de arestare pe teritoriul României.



Departamentul Antidrog din Statelor Unite ale Americii (DEA - Drug Enforcement Agency) a cerut în urmă cu câteva luni sprijinul ofiţerilor omologi români pentru a-l prinde pe Jesus Eduardo Valencia Arbelaez. În vârstă de 49 de ani, Arbelaez are dublă cetăţenie: mexicană şi columbiană şi era considerat liderul unui important cartel de droguri din Columbia cu rădăcini în Venezuela. Afacerile cu cocaină ale reţelei conduse de Arbelaez avea ramificaţii în Europa, Africa şi America. Ţările în care îşi desfăşura activitatea cartelul erau: Colombia, Venezuela, Bolivia, Spania, Olanda, Sierra Leone, Guineea, Mauritania, Mali, Cipru şi Statele Unite.

Pentru a-şi extinde activitatea şi maximiza profitul, mexicano-columbianul Arbelaez căuta un avion care să-i transporte la fiecare operaţiune o cantitate de aproximativ şapte tone de cocaină. La 9 iunie 2009, Valencia Arbelaez, cunoscut şi ca "Padre" sau "Pat", a sosit în România aducându-şi cu el, pentru a nu da de bănuit, soţia şi copilul. Cei trei s-au cazat la Hotelul Continental din Bucureşti. Soţia şi fiul lui Arbelaez urmau să se bucure de o vacanţă în Bucureşti, iar el avea de negociat achiziţionarea avionului necesar transporturilor de cocaină.

Potrivit unui document al autorităţilor americane, Arbelaez a venit în România ca să participe la o reuniune în care urma să se discute înfiinţarea unei baze de operaţiuni necesară traficului internaţional de cocaină. Sud-americanul nu a mai participat la nici o reuniune, pentru că a fost reţinut de ofiţerii români.

ZI CU GHINION
Unul dintre ofiţerii români de la Crimă Organizată a povestit pentru Jurnalul Naţional cum a avut loc acţiunea de la 10 iunie 2009, când Valencia Arbelaez a fost reţinut. Mexicano-columbianul nu a încercat deloc să-şi ascundă identitatea. A intrat în România folosind documentele reale. Şi-a dat date reale chiar şi la hotel. A venit foarte relaxat în România, mai ales că era însoţit de soţie şi fiul său.

Problema poliţiştilor a fost să identifice rapid hotelul la care Arbelaez s-a cazat. "Când l-am reţinut, în jurul orei 12:00-12:30, era aşteptat în afara hotelului. Fuma o ţigară. Apoi am demarat formalităţile care se impun în astfel de cazuri. Se temea foarte tare pentru viaţa familiei, iar cel mai mult îi păsa de ceea ce se întâmplă cu copilul său. În timpul audierilor a vorbit foarte puţin. Astfel de oameni nu sunt nişte persoane spectaculoase, dar dacă ai noroc, le întâlneşti o singură dată în carieră", a spus unul dintre ofiţerii antidrog.

După ce a fost reţinut, soţia şi fiul lui Arbelaez au părăsit România. Autorităţile americane au decis că momentul oportun, pentru ca Arbelaez să fie arestat, îl reprezenta vizita lui la Bucureşti. "Ei nu folosesc mijloacele convenţionale de comunicare şi sunt foarte greu de identificat. Când a fost reţinut, deţinea foarte multe carduri de credit cu fonduri nelimitate. Nu avea foarte mulţi bani cash la el", a mai spus ofiţerul. După ce a fost reţinut, Valencia Arbelaez a fost dus în arestul central al Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti.

Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. În acelaşi timp au fost demarate şi procedurile de extrădare a acestuia către SUA.

REŢEA ÎNTINSĂ PE PATRU CONTINENTE
Jesus Eduardo Valencia-Arbelaez a fost prezentat, la data de 5 august, Curţii de Apel Bucureşti care a admis cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii. Magistraţii români au dispus ca unele bunuri ale lui Jesus Eduardo Valencia-Arbelaez să fie predate autorităţilor judiciare americane, deoarece exista posibilitatea ca acestea să aibă legătură cu faptele pentru care s-a solicitat extrădarea. Cererea de extrădare a fost formulată de autorităţile americane, care îl cercetează pentru asociere intenţionată în scopul încălcării legii SUA privind narcoticele.




Arestarea şi extrădarea lui Arbelaez sunt rezultatul unei anchete transfrontaliere la care au participat procurorii americani, Departamentul de Stat al SUA, Poliţia Română şi Poliţia Daneză. "Cooperând strâns cu partenerii noştri din state de pe patru continente, mai ales cu România, Spania, Danemarca, Sierra Leone şi Togo, acest sofisticat infractor internaţional şi organizaţia sa au fost vizaţi cu succes, iar planurile de a organiza zboruri care să transporte cocaină din Venezuela, Bolivia şi alte state din America Latină spre Africa de Vest au fost efectiv destrămate", a precizat Michelle Leonhart, din cadrul DEA.

În dimineaţa zilei de 3 septembrie 2009, Arbelaez a ajuns în Statele Unite urmând a fi prezentat în faţa unui judecător.

ARESTĂRI PE BANDĂ RULANTĂ
În ultimul an, autorităţile americane au arestat alţi trei membri de frunte ai reţelei conduse de Arbelaez. În aprilie 2009, Geraldo Quintana-Perez, zis "El Viejo" sau "German Quintero" şi Harvey Steven Perez, cunoscut ca "Miguel" au fost extrădaţi din Sierra Leone în SUA. La 55 de ani, Jaramillo - Manuel Silva a fost arestat tot în iunie anul acesta, după ce mişcările i-au fost urmărite în Republica Dominicană. Tot în luna iunie, lună cu ghinion pentru sud-americani, a mai fost arestat Javier Caro, zis "William Zabieh", "El Ingeniero" sau "Javier Gonzalez" au fost extrădaţi din Togo.

Valencia-Arbelaez şi Silva-Jaramillo pot fi condamnaţi fiecare la închisoare pe viaţă pentru traficul de droguri şi la 20 de ani pentru spălare de bani.


Zeci de milioane de euro din trafic
5197-101171-051.jpgCartelul condus de Valencia Arbelaez voia să impună monopolul pe piaţa cocainei în mai multe ţări din Europa, Africa, dar şi în Statele Unite. În octombrie 2007, Silva, locotenent în organizaţia condusă de Valencia Arbelaez, a aranjat să pună mâna pe un avion din Cipru pe care l-a înregistrat în Sierra Leone. Aceasta după ce a căutat să cumpere fără succes aparate de zbor din Madrid sau New York. Silva Jaramillo a plătit cash pentru avion 1,25 milioane de euro, obţinuţi din vânzarea de cocaină şi care reprezentau doar o parte din tranzacţia pentru avion.

Restul banilor urmau să fie transferaţi în mai multe conturi bancare din America. Într-o convorbire înregistrată de agenţii americani, Jaramillo Silva a spus că organizaţia din care făcea parte avea între 30 şi 60 de milioane de euro în Spania, bani care urmau să fie spălaţi. Un an mai târziu, ofiţerii DEA au stabilit că Valencia Arbelaez este liderul grupării. Arbelaez s-a întâlnit cu Jaramillo Silva, în Madrid, întâlnire la care a participat şi o sursă a DEA.

În timpul discuţiilor, Arbelaez a precizat că organizaţia se bucură de sprijinul militar al autorităţilor din statul african Guineea, care i-au pus la dispoziţie un aerodrom militar pentru transporturile de cocaină din Venezuela. Totodată, cartelul avea nevoie de avioane de marfă pentru a transporta cocaină din Bolivia în Africa de Vest.

×
Subiecte în articol: special arestare droguri traficanti dea