x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nastase este optimist

Nastase este optimist

29 Noi 2004   •   00:00

Adrian Nastase si Ion Iliescu au trecut in seara alegerilor pe la sediul PSD Bucuresti, din Bulevardul Unirii. Pentru primele estimari, oficialii s-au deplasat la sediului PSD din Soseaua Kiseleff.

IRINA MUNTEANU

Click pentru a mari imaginea
INCONJURAT. La aflarea rezultatelor sondajelor de la urne, ziaristii l-au luat cu asalt pe Nastase
Sediul de campanie al PSD era impodobit de sarbatoare: baloane albastre si albe. Pe mese, buchete de mireasa, din trandafiri albi, cu unul colorat cu albastru in mijloc. Cateva zeci de simpatizanti si membri de partid, veniti care cu microbuzele, care cu masina personala, au primit, inca de la intrarea in sediu, "uniforma": veste albastre, inscriptionate pe spate cu "Adrian Nastase presedintele tau". Doamnele si-au pus vesta peste paltoanele elegante, si-au turtit coafurile elegante cu sepcile cu insemnele PSD. Barbatii si-au indesat vesta groasa peste gecile negre de fas.

APLAUZELE. Au venit rand pe rand si si-au imbracat vestele Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu, Ionel Blanculescu. In momentul in care premierul a ajuns la sediu, Vanghelie a dat tonul la aplauze. Sorin Oprescu, imbracat sport si dornic de glume, i s-a adresat primarului Sectorului 5: "Vanghelie, nu te strange vesta aia? E facuta dupa burta...". A pupat-o pe Corina Cretu, care si-a manifestat si ea dorinta de a obtine o vesta. Oprescu i-a replicat: "Pentru tine am o bluza sus, una cu maneci care se leaga la spate".

Sustinatorii veniti din toate sectoarele scandeaza: "Nastase presedinte!", apoi, cand ajunge si presedintele: "Iliescu si Nastase!". Oamenii se ingramadesc sa dea mana cu presedintele Iliescu, asa cum se bulucesc oamenii la biserica sa-i miruiasca popa. Cei doi lideri s-au lasat fotografiati un minut, apoi s-au retras intr-o incapere alaturata.

SINDICALISTII. Caldura mare la sediul de campanie de pe Bulevardul Unirii. Alegatorii isi dau vestele albastre jos, trandafirii incep sa se ofileasca. Alexandru Paduraru si Stefan Barbu sunt doi dintre sustinatorii veniti sa fie alaturi de sefii de partid la aflarea rezultatelor. Ei sunt lideri de sindicat la doua intreprinderi bucurestene: Vulcan si Ventilatorul. "Am adus si ceva oameni din sindicat. Restul sunt din echipa de tineret a lui Vanghelie", spune Alexandru Paduraru. Cand Nastase si Iliescu revin in incapere, Paduraru le striga oamenilor lui: "La culoar!!!". Se scandeaza din nou. Apoi oamenii se grabesc spre usi. Ii vor urma la celalalt sediu pe sefii partidului.

INGRAMADEALA MARE. Pentru a urmari datele din sondaje, liderii Aliantei PSD+PUR s-au deplasat la sediul partidului din Kiseleff. Aici, un cort in forma de balon era inaltat in fata cladirii. Atmosfera era incalzita de aerotermele plasate pe alei. Organizarea nu e dintre cele mai fericite. Intrarea in cort se face cu greu. Ziaristi, sustinatori, membri de partid si familiile lor s-au ingramadit pana la sufocare pentru a ajunge inauntru. Un bodyguard incerca sa-i faca loc Mihaelei Geoana, care era urmata de fiul sau. Dupa cateva incercari nereusite de a face un culoar, s-au resemnat sa astepte randul la usa batanta. "Asta e cam aiurea", a comentat Mihaela Geoana, nemultumita. In mijlocului cortului erau fixate monitoare la care se puteau urmari principalele posturi de televiziune. Cei prezenti asteptau cu sufletul la gura estimarile facute de institutele de sondare.

In momentul in care au fost date publicitatii aceste rezultate, oamenii au izbucnit in urale. Liderii s-au manifestat moderat, doar zambind. Adrian Nastase a dat o declaratie din care nu s-a auzit nimic in sala. Oamenii se holbau la monitoare, incercand sa inteleaga ceva din miscarea buzelor. In schimb, s-a auzit declaratia liderului Aliantei D.A. La televizor, Basescu vorbea despre faptul ca trebuie asteptate rezultatele finale ale numaratorii voturilor si despre "marja de eroare". Cei prezenti il ascultau cu atentie si au inceput sa rada si sa huiduie.

SAMPANIA. Iesirea din cort a fost la fel de chinuitoare, cu usa care se invartea lasandu-i sa treaca unul cate unul pe Nicolae Vacaroiu, Sergiu Nicolaescu, Ovidiu Branzan, Victor Ponta, Daciana Sarbu. Adrian Nastase, insotit de presedintele Iliescu, Dan Voiculescu si alti membri ai Uniunii au urcat pe scena din curte. Nastase a dat o scurta declaratie, spunand ca, daca va iesi presedinte dupa turul doi, va fi "un presedinte bun si pentru cei care nu l-au votat". A incheiat zicand: "Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe toti cetatenii ei!". Ion Iliescu era foarte serios, nelasand sa-i scape nici o urma de emotie, de bucurie. Daciana zambea cuiva din public. Felicitat de un alegator, Victor Ponta s-a lasat pupat, dar a spus ca nu se poate bucura pana nu vede incheiata numaratoarea voturilor. Dupa declaratii, Adrian Nastase a intrat in cladire, lasand in urma boxele pline cu aplauze. S-a intors imediat, urmat de sotia sa, Dana, si intreband: "Dar unde sunt tipii cu vinul?". A gustat putina sampanie dintr-un pahar de plastic si a exclamat: "Ce bun e!". In timp ce premierul a stat indelung de vorba cu presa, Mircea Geoana discuta de-o parte cu sotia si copilul.

Adrian Nastase s-a retras la o discutie prelungita cu membrii marcanti ai partidului. Sustinatorii si-au baut si ei paharul de sampanie, unii dintre ei marturisindu-le colegilor ca sunt cu masina, dar bucuria e prea mare, asa ca nu mai conteaza. Urmeaza alte emotii, in turul doi, la presedintie.

.

.

Negocieri pentru viitorul guvern

ANIELA NINE, SILVIU SERGIU

Click pentru a mari imaginea
RecunoStinTA. Adrian Nastase le-a multumit romanilor pentru vot si incredere
Uniunea Nationala PSD+PUR va demara, in cel mai scurt timp, negocierile pentru formarea noului guvern. Anuntul a fost facut aseara de presedintele PSD, Adrian Nastase, la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, care indicau formatiunea sa drept castigatoare a alegerilor parlamentare.

El le-a multumit romanilor pentru increderea acordata si a promis ca va fi un presedinte pentru toti romanii. "Promit dumneavoastra, celor care m-au votat si celor care nu m-au votat ca voi fi un presedinte bun pentru fiecare roman, un continuator al lucrurilor bune facute de presedintele Ion Iliescu, bineinteles daca imi veti da votul la 12 decembrie", a spus Nastase.

MULTUMIRI. Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR a multumit partidelor, "pentru ca au respectat regulile democratiei, demonstrand in acest fel ca Romania este o democratie stabila", presei si observatorilor internationali care au supravegheat votul, colegilor din PSD si PUR. Finalul discursului sau a amintit de presedintii SUA, Nastase alegand sa incheie in cel mai curat stil american: "Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe fiecare cetatean al ei!". Dupa ce a parasit scena special amenajata in curtea PSD, Nastase a punctat, raspunzand intrebarilor ziaristilor, ca "este pentru prima data cand un partid de la putere este reconfirmat cu un vot mai ridicat decat cel din 2000". "Daca lucrul acesta se confirma, atunci este extraordinar", a spus Nastase.

Liderii Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase si Dan Voiculescu, au refuzat sa faca vreo declaratie pe marginea viitoarelor aliante postelectorale. Singurul care a dat cateva detalii pe aceasta tema a fost presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. In opinia sa, formatiunea de guvernamant nu va avea nevoie sa coopteze PRM la guvernare. "Avand in vedere ca, deocamdata, pana avem rezultatele finale, suntem in jurul a 40%, comparativ cu anul 2000, asta inseamna un 46%-47% dupa redistribuire, iar cu procentele obtinute de UDMR vom putea guverna", a spus Vacaroiu.

SUSTINERE. Prezent la sediul partidului din Kiseleff, presedintele Ion Iliescu a precizat ca "a dorit sa-i incurajeze si sa-i felicite pe membrii si liderii Uniunii Nationale PSD+PUR pentru succesul obtinut". Seful statului a refuzat sa faca vreun comentariu in ceea ce priveste rezultatul alegerilor pana ce acestea nu vor fi definitive.

DINAMIZARE
"Vom incepe, in cel mai scurt timp, negocierile pentru formarea Guvernului. Eforturile pentru integrarea europeana a Romaniei trebuie dinamizate. Ma adresez acum colegilor mei care vor forma Guvernul, vor merge in Parlament sau vor ramane la partid"
Adrian Nastase
×
Subiecte în articol: eveniment preşedintele nastase iliescu adrian