x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nea Nicu, in delir: socialismul, Fat-Frumosul omenirii

Nea Nicu, in delir: socialismul, Fat-Frumosul omenirii

18 Noi 2004   •   00:00

NOIEMBRIE, ULTIMUL BAL
La ultimul Congres al PCR, Ceausescu a infierat capitalismul: "Trebuie sa facem totul pentru ca acest minunat voinic, socialismul - acest Fat-Frumos al omenirii - sa triumfe nu numai in Romania, ci in intreaga lume!".

Socialismul era voinicul Fat-Frumos al omenirii

Continuam sa va prezentam azi fragmente din raportul politic prezentat de Nicolae Ceausescu la ultimul Congres al PCR din 20-24 noiembrie 1989. El i-a infierat pe cei care sustineau trecerea la capitalism desi detineau functii de conducere in tarile socialiste, a prezentat o viziune apocaliptica asupra tarilor occidentale si a propus o reuniune internationala a partidelor comuniste in care sa se discute problemele ce preocupa intreaga miscare comunista si muncitoreasca.
MONICA IORDACHE

Click pentru a mari imaginea
"ENTUZIASM". Nicolae Ceausescu era intrerupt dupa aproape fiecare fraza de aplauzele si ovatiile delegatilor
"Stimati tovarasi, subliniez inca o data, ca - luptand ferm impotriva vechiului, a ceea ce nu mai corespunde - trebuie sa pretuim si sa dezvoltam continuu socialismul. (...) Dupa cum stiti, in popor se spune asa: sa nu arunci o data cu apa murdara si copilul. Si nu mai este insa vorba de un simplu copil!

Socialismul a devenit un voinic puternic, un Fat-Frumos care a crescut intr-o luna cat altii intr-un an - cum se spune in poveste - si a devenit un flacau puternic, voinic, care se va afirma in intreaga lume, pentru ca numai socialismul reprezinta viitorul! Iata de ce, criticand ce e rau, nu trebuie sa aruncam socialismul, ci pe cei care au facut in asa fel incat sa aduca daune socialismului!

Ce se poate spune despre cei care declara astazi ca nu mai vor socialismul, ca vor sa mearga spre capitalism, desi au functii de conducere intr-o tara sau alta? Au lucrat oare pentru socialism? Oricine isi pune aceasta intrebare. Se pare ca raspunsul logic este ca au folosit functiile pe care le-au avut pentru a impiedica dezvoltarea socialismului, ca n-au servit poporul si nu se gandesc sa-l serveasca. Iata de ce spun cu toata seriozitatea in fata partidului si poporului ca trebuie sa avem permanent in vedere de a face totul pentru ca acest minunat voinic, socialismul - acest Fat-Frumos al omenirii - sa triumfe nu numai in Romania, ci in intreaga lume!"

SITUATIA DIN CAPITALISM. "Este bine cunoscut, dupa insesi datele oficiale din tarile capitaliste dezvoltate, ca se mareste decalajul dintre grupul tot mai mic de bogati si marea majoritate a populatiei. Se mentine un numar ridicat de someri si, in medie, 30-40% din randul tineretului nu au locuri de munca, creste an de an numarul saracilor si al celor care nu au nici o perspectiva de munca si viata demna. Se manifesta tot mai puternic lipsa de locuinte, creste, din pacate, numarul analfabetilor in randul copiilor si tineretului, care nu au conditii pentru invatatura in insesi tarile dezvoltate. La acestea se adauga criminalitatea, drogurile, care - in multe tari - au devenit probleme nationale."

REUNIUNE INTERNATIONALA. "Avand in vedere situatia complexa existenta, inclusiv situatia din miscarea comunista si muncitoreasca, Partidul Comunist Roman se pronunta pentru organizarea de intalniri sub diferite forme, inclusiv pentru organizarea de conferinte continentale si regionale, a unei conferinte internationale, in vederea discutarii in comun a problemelor ce preocupa intreaga miscare comunista si muncitoreasca, intreaga omenire, si a gasi fomulele cele mai bune de conlucrare si solidaritate."

TRADATORI
"Ce se poate spune despre cei care declara astazi ca nu mai vor socialismul, ca vor sa mearga spre capitalism, desi au functii de conducere intr-o tara sau alta? Se pare ca raspunsul logic este ca au folosit functiile pe care le-au avut pentru a impiedica dezvoltarea socialismului, ca n-au servit poporul si nu se gandesc sa-l serveasca" Nicolae Ceausescu

DATORIA
"Lichidarea datoriei externe reprezinta o mare realizare a politicii statului nostru si pune capat dependentei indelungate a tarii noastre fata de monopolurile si capitalul financiar strain. Pentru prima data in istoria sa, Romania nu mai plateste nici tribut, nici dobanzi! Tot ceea ce se produce apartine pe deplin poporului roman, care a devenit astfel - se poate spune - pentru prima oara, cu adevarat independent, si economic si politic!"

OMUL NOU
"Dezvoltarea intensiva, modernizarea si organizarea stiintifica a tuturor sectoarelor economico-sociale cer oameni cu inalte cunostinte, cu o buna pregatire in toate domeniile de activitate. O data cu generalizarea invatamantului de 12 ani sunt create conditiile necesare de crestere a nivelului de cunostinte al tuturor oamenilor muncii, de formare a unei clase muncitoare si taranimi cooperatiste cu un nivel ridicat de pregatire tehnico-stiintifica, de realizare a unei muncitorimi si taranimi intelectuale si de sporire a cunostintelor intregii noastre natiuni, care - in deceniul urmator - trebuie sa devina un popor cu inalte cunostinte, cu o cultura, cu un inalt spirit revolutionar, un popor cu nivel intelectual ridicat, aceasta reprezentand garantia inaintarii cu succes a patriei noastre pe drumul socialismului si comunismului, al bunastarii si fericirii intregii natiuni. (...) Sa intensificam activitatea de formare si ridicare a constiintei revolutionare, de formare a omului nou, constructor constient al socialismului si comunismului, cu inalte trasaturi revolutionar patriotice, cu un larg orizont de cunostinte teoretice, stiintifice si profesionale, de cultura generala, cu un spirit revolutionar militant. (...) Sa combatem toate conceptiile retrograde, inapoiate, egoismul, spiritul de parvenire, manifestarile de necinste (...). Sa perfectionam continuu continutul Festivalului national "Cantarea Romaniei", care asigura participarea larga a maselor, si in primul rand a tineretului, la intreaga activitate de creatie cultural-artistica, care are un rol tot mai important in dezvoltarea culturii patriotice, revolutionare. (...) Trebuie sa se realizeze noi opere literare, cu un inalt continut patriotic, noi filme, piese de teatru, care sa oglindeasca viata, realizarile poporului nostru, sa fie puternic patrunse de inaltele idealuri ale umanismului revolutionar, socialist, sa sadeasca in constiinta tineretului, a intregului popor, dragostea fata de patrie, fata de socialism, de partid, fata de interesele generale ale intregii natiuni. Presa, radiodifuziunea, toate mijloacele de informare in masa trebuie sa actioneze cu si mai multa fermitate, in spiritul conceptiei revolutionare, sa adopte o atitudine mai combativa fata de manifestarile si lipsurile din diferite domenii de activitate, sa promoveze cu mai multa indrazneala noul, sa generalizeze experienta inaintata."



Oamenii muncii raportau succese peste succese

OANA STANCU

Cu o saptamana inainte de Congres, toata suflarea romaneasca ii trimitea lui Ceausescu telegrame - in realitate, judecand dupa volum, rapoarte intregi - in care se raporta indeplinirea planului. Oamenii muncii din agricultura, oamenii muncii din industrie, oamenii muncii din economie, tineretul comunist, ba chiar si echipa nationala de fotbal, toti isi puneau succesele pe seama eficientei sistemului.

SFECLA DE ZAHAR. "In telegrame adresate tovarasului Nicolae Ceausescu, oamenii muncii din agricultura judetului Galati raporteaza incheierea recoltarii sfeclei de zahar cu o productie medie de 113.200 kg la hectar". Astfel de titluri puteau fi citite in ziarele regimului Ceausescu, cu cateva zile inainte de Congres si pe toata durata acestuia. "Productia buna la cultura de sfecla de zahar, ca de altfel si celelalte culturi - se arata in telegrama publicata de "Romania libera" pe 17 noiembrie - confirma inca o data, cu puterea faptelor, justetea politicii partidului si statului nostru, realismul obiectivelor noii revolutii agrare, harnicia si priceperea cu care actioneaza cooperatorii, mecanizatorii, toti lucratorii ogoarelor. Traind sentimente de vibranta mandrie patriotica pentru marile izbanzi dobandite de poporul nostru, ne exprimam si cu acest prilej adeziunea deplina la hotararea Plenarei CC al PCR din iunie a.c. privind realegerea dumneavoastra, mult iubite si stimate tovarase Nicolae Ceausescu, la cel de-al XIV-lea Congres, in functia suprema de secretar general al partidului, garantie sigura a edificarii societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintare a Romaniei spre comunism".

TUNELUL. Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor raporta strapungerea tunelului Plostina, "cea mai lunga strapungere infaptuita vreodata in tara noastra cu un scut mecanizat de frabricatie romaneasca", oamenii muncii din agricultura judetului Hunedoara incheierea araturilor adanci de toamna, Comitetul Judetean Suceava al PCR livrarea suplimentara a 80.342 tone pirita, 1.394 tone cupru, 1.029 tone zinc si 367 tone plumb in concentrate, Comitetul Judetean Timis depasirea planului cu peste 1 miliard de lei. "Acest remarcabil succes e dedicat Congresului al XIV-lea", se incheiau invariabil "telegramele".

C.M. AL PCR
Calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal Italia ’90 era si ea o realizare datorata tot partidului. "Mult stimate si iubite tovarase Nicolae Ceausescu, componentii echipei nationale de fotbal, dand glas celor mai alese sentimente de netarmurita dragoste, profunda stima si nemarginita recunostinta ce le nutresc fata de dumneavoastra, ilustru conducator de partid si de tara, ctitor de geniu al Romaniei socialiste moderne, militant stralucit al miscarii comuniste si muncitoresti internationale, luptator ferm si consecvent pentru cauza socialismului si comunismului, pentru triumful pacii si colaborarii intre popoare, de numele caruia sunt strans legate toate marile realizari ale edificarii socialiste, va raporteaza ca, incadrandu-se in efortul general al intregului partid si popor, dedica marele succes al sportului romanesc - calificarea in turneul final al CM de Fotbal din 1990 - Congresului al XIV-lea al PCR", scriau fotbalistii generatiei de aur.



Delegati pe lista neagra

Click pentru a mari imaginea
"VINA". Actorul Radu Beligan era trecut pe lista neagra pentru ca sotia sa era "originara din Belgia"
Intr-un numar al revistei "Magazin istoric" din 1998 este prezentata o "Nota cu delegatii la Congresul al XIV-lea al PCR care au unele probleme de cadre". Pe acest document erau mentionate numele mai multor persoane. Va prezentam integral nota aparuta in Magazin Istoric.

"Scriitoarea Maria-Luiza Cristescu aparea pentru ca era sotia unui delegat si pentru ca il cunoscuse pe "cetateanul israelian Solomovici Herescu, cunoscut ca fiind cadru al serviciului de informatii israelian". Laurentiu Profeta si sotia sa aveau veri stabiliti in Canada si Israel "cu care intretin relatii". Intr-o alta nota, din 12 octombrie 1989, se vorbea despre parintii sotiei sale, un frate si o sora ai acesteia stabiliti in Israel din perioada 1950-1952.

MANIFESTARI NEGATIVE. Un alt delegat, pictorul Eugen Popa, "in perioada 1970-1971 a avut manifestari negative - injurii, denigrari si calomnii privind oranduirea socialista, fapt pentru care a fost atentionat". In plus, sotia avea un nepot stabilit legal in SUA, iar tatal ei fusese membru PNL. Marele scluptor Ion Irimescu avea "un var, Cazaban Teodor, stabilit din 1947 in Franta, care lucreaza pentru postul de radio Europa libera". Pe o alta lista intalnim numele lui Vasile Tomescu, muzicolog, secretar al Uniunii Compozitorilor, care "are legaturi neoficiale in strainatate, inclusiv cu unele persoane din randul emigratiei". Celebrul actor Radu Beligan, artist al poporului, este prezent pe mai multe liste, pentru ca sotia sa era "originara din Belgia" si pentru ca "in anul 1946 a intrat in Loja masonica Osiris iar in 1948 a fost investit maestru in Marea Loja Nationala Romana". In plus "este vizitator al Bibliotecii americane din Bucuresti".

Scriitorul Titus Popovici "fata de mai multe persoane a facut comentarii denigratoare la adresa politicii partidului si statului nostru", motiv pentru care figura si el pe un tabel. Mai era prezent Voicu Tache, rector al Institutului Politehnic din Bucuresti, al carui tata fusese membru PNL, iar cei doi frati suferisera condamnari la inchisoare.

"Probleme de cadre" aveau si profesorul Costin Carp, seful clinicii de cardiologie de la spitalul Fundeni (o cumnata ramasa in RFG), dirijorul Mihai Brediceanu, directorul Filarmonicii "George Enescu" (initiat, in 1947, in fracmasonerie in Marea Loja Nationala Romana, "intretine relatiile neoficiale cu cetateni straini"), Nicolae Calinoiu, presedintele Uniunii Compozitorilor (fosta nora ramasese "ilegal" in SUA) si Marius Butunoiu "sculptor pensionar (avea o fiica stabilita prin casatorie in RFG)".

RUDE IN STRAINATATE. In tabelul cu membrii Comitetului Central, membrii supleanti si ai comisiei de revizie erau prezenti si Theodor Grigoriu, secretar al uniunii Compozitorilor (un frate vitreg stabilit in Suedia din 1945 cu care coresponda si se vizita), acad. Stefan Pascu, directorul Institutului de istorie din Cluj-Napoca (ginerele ii ramasese in Anglia), Valeriu Rapeanu, directorul Editurii M. Eminescu (sotia avea un unchi si o matusa stabiliti in Franta) si Valter Roman, directorul Editurii Politice (parintii si rudele sotiei se aflau in Spania). Toate aceste tabele, note si referate purtau mentiunea "Secret", uneori si pe cea de "Exemplar unic". Parcurgand documentele prezentate aici si in numarul trecut nu se poate sa nu remarci numarul foarte mare de "tovarasi cu probleme de cadre" care detineau functii de raspundere in conducerea statului si a partidului, in institutii importante, inclusiv din domeniul culturii si stiintei. Au existat asemenea tabele si pentru armata, securitate, interne, ca si pentru economie, finante, agricultura. Poate ca imaginea cea mai plastica este cea a unui baraj plin de crapaturi, prin fisurile caruia apa a inceput sa curga in suvoaie si care va fi maturat dintr-o clipa intr-alta".

Nota. Cuvintele-cheie apartin redactiei.

Nu ratati!
In ziarul de maine puteti citi despre realegerea lui Nicolae Ceausescu in fruntea PCR si dezvaluiri privind criticile exprimate de ziaristii straini acreditati la congres.
×