x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Neglijenţă in SRI, nu poliţie politică"

"Neglijenţă in SRI, nu poliţie politică"

de Radu Tudor    |    20 Iun 2007   •   00:00
"Neglijenţă in SRI, nu poliţie politică"
Sursa foto: Grigore Popescu/

Directorul SRI, George Cristian Maior, ne-a acordat in exclusivitate un interviu pe fondul implicării serviciului in tensiuni interne.

Directorul SRI, George Cristian Maior, ne-a acordat in exclusivitate un interviu pe fondul implicării serviciului in tensiuni interne.

†Jurnalul Naţional: Domnule director George Maior, surse din Comisia de control a SRI afirmă că ancheta dvs. internă incearcă să acopere vinovăţia primului adjunct Florian Coldea in cazul bileţelelor? Cum comentaţi acest aspect? Care sunt concluziile la care aţi ajuns? Cine este de vină pentru dispariţia biletelor olografe ale colonelului Coldea? Ce fel de sancţiuni vor fi date şi cui?

George Maior: Scopul anchetei noastre interne este de a stabili adevărul in lumina faptelor şi datelor obiective şi, ca atare, nu incearcă să acopere pe nimeni şi nimic. Declaraţiile mele de pănă acum şi comunicatele de presă ale SRI expun perspectiva noastră asupra evenimentelor, anume că, pe de o parte, SRI nu a făcut poliţie politică, şi că, pe de altă parte, au existat neglijenţe profesionale, care sunt sancţionate din punct de vedere administrativ, inclusiv in ceea ce il priveşte pe domnul Coldea, precum şi pentru reprezentanţi din Secretariatul General şi din structurile de securitate internă şi juridică. Oricum, discrepanţa dintre relevanţa publică şi realitatea faptică in cazul acestor evenimente este extremă. In acest fel se demonstrează, pentru incă o dată, dacă mai era nevoie, că există destul de multe interese pentru atragerea SRI in jocuri politice, mai ales atunci cănd asistăm la această trecere de la politică la hiperpolitică, aşa cum a fost contextul exterior legat de suspendarea Preşedintelui, de altfel momentul in care a apărut acest caz al "bileţelelor". Fără indoială, este foarte importantă şi perspectiva legată de aceste evenimente a Comisiei Parlamentare, pe care o respect, pentru că este cea mai puternică structură de control a unui serviciu de informaţii, iar multe din problemele pe care le-am abordat in ancheta noastră internă s-au bazat şi pe discuţiile extrem de consistente pe care le-am avut cu membrii comisiei.

Viziunea strategică 2010

†Jurnalul Naţional: Este adevărat că vreţi să desfiinţaţi funcţia de prim-adjunct al directorului? Are vreo legătură directă cu acest scandal? Cum va arăta structura managerială a SRI după adoptarea planului dumneavoastră de reformă?

George Maior: Reorganizarea SRI la nivelul structurilor de comandă este legată, in primul rănd, de criterii profesionale, discutate de altfel şi cu parteneri occidentali, şi vizează un sistem mai suplu de conducere şi management, o echilibrare mai bună intre competenţele operative şi administrative ale Serviciului, lucru care, in viziunea mea, nu mai necesită funcţia de prim-adjunct, ci doar pe cele de adjuncţi. Transformarea SRI este legată de o găndire strategică ce are de-a face cu exigenţele de securitate şi cu interesele strategice ale Romăniei ca stat membru NATO şi UE, iar nu cu un eveniment sau altul. Există probabil şi o mare opoziţie faţă de acest proces, indeosebi din partea unora care găndesc spionajul şi contraspionajul in termenii Războiului Rece şi ai perioadei totalitare, iar nu raportat la evoluţiile strategice actuale, de globalizare, de apariţia terorismului global şi de creşterea fără precedent a vitezei de circulaţie a informaţiilor, persoanelor şi capitalului. Un serviciu de informaţii modern, aşa cum este prefigurat de viziunea strategică 2007-2010, trebuie să fie flexibil, capabil să se modeleze in funcţie de transformările survenite in materie de securitate. In acest sens, actualele eforturi de reformă vizează descentralizarea, debirocratizarea, planificarea eficientă a resurselor raportat la obiectivele care trebuie atinse, precum şi imbunătăţirea componentei analitice a SRI, inclusiv prin conectarea la expertiza civilă, din afara Serviciului.

†Jurnalul Naţional: SRI a fost implicat in ultima perioadă intr-o serie de scandaluri publice fie din cauza urmăririi unor persoane politice, fie pe fondul dorinţei unora de a duce serviciul spre control politic. Ce lucruri nu merg aşa cum trebuie in SRI? Ce aveţi de transmis celor care vă acuză?

George Maior: Totdeauna, serviciile de informaţii se află sub o puternică presiune publică şi e foarte bine să fie aşa. Se intămplă şi in alte state, şi situaţia va rămăne aşa cătă vreme vor exista servicii de informaţii in state democratice. Credibilitatea SRI in lumea serviciilor de informaţii puternice este extrem de mare şi, pănă la urmă, acest lucru este cel mai important pentru statul romăn şi pentru cetăţenii săi. Din păcate, cultura strategică este ceea ce lipseşte dezbaterii publice de la noi, nu se inţelege că serviciile de informaţii urmăresc aspecte de securitate naţională, şi nu oameni politici. Rar se intămplă să avem parte de discuţii şi analize profesioniste asupra a ceea ce inseamnă serviciile de informaţii şi adaptarea lor la contextul de securitate intern şi internaţional.

Dick Marty - aserţiuni neargumentate

†Jurnalul Naţional: Ştiu că există o permanentă cooperare in domeniul antiterorist cu serviciile secrete occidentale, in special cu CIA. Recent, parlamentarul elveţian Dick Marty a prezentat Consiliului Europei un raport cu acuzaţii extrem de grave. Pănă unde a mers cooperarea cu CIA in acest domeniu? Care sunt in prezent reperele acestei cooperări? E posibil ca agenţi americani să fi torturat pe teritoriul Romăniei suspecţi de terorism?

George Maior: Cred că s-a afirmat clar, in mai multe rănduri, că avem o cooperare profundă in domeniul prevenirii şi combaterii terorismului cu partenerii noştri occidentali şi că această relaţie de colaborare include inevitabil şi fără echivoc respectarea drepturilor omului, dintre care se desprinde dreptul fundamental la viaţă, care este cel mai afectat de acţiunile teroriste. Nu vreau să comentez mai mult pe marginea raportului parlamentarului elveţian, dar ţin să precizez că totdeauna trebuie să fim cantonaţi in probe irefutabile, iar nu in silogisme şi aserţiuni neargumentate.

Legislaţia actuală, perimată

†Jurnalul Naţional: Nu cumva legislaţia invechită şi ambiguă lasă loc unor interpretări atunci cănd vine vorba despre acţiunile SRI? Ce semnal transmiteţi Parlamentului privind acest pachet de legi pentru securitate naţională? Vă rog să evidenţiaţi căteva dintre aspectele indispensabile de reformă pentru un serviciu din comunitatea euroatlantică.

George Maior: Am mai spus-o şi o repet: cred că legislaţia actuală este perimată. Din fericire insă, noile proiecte sunt dezbătute in Parlament şi chiar recent a fost incheiată dezbaterea Legii privind statutul ofiţerilor de informaţii, care prevede demilitarizarea serviciilor secrete, probabil cel mai important pas făcut pe linia modernizării acestora in ultimii 17 ani. Fără a intra in amănunte, aş spune că principala mea aşteptare de la actualul pachet de legi este ca acesta să elimine tarele care caracterizau legislaţia precedentă. Noile legi trebuie să consolideze controlul asupra activităţii serviciilor de informaţii, trebuie să garanteze respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor civile, insă fără a fi rigide, fără a le incorseta libertatea de mişcare. Din contră, trebuie să le ofere abilitatea de a se modela rapid pentru a putea răspunde exigenţelor de securitate actuale. Nu putem ipoteca viitorul strategic şi de securitate al Romăniei pe terenul unor ideologii abstracte. Trebuie să scăpăm de umbrele trecutului şi să conştientizăm că principalul serviciu de informaţii al Romăniei anului 2007 nu mai are nimic de-a face cu fosta Securitate.

Interese

"In acest fel se demonstrează, pentru incă o dată dacă mai era nevoie, că există destul de multe interese pentru atragerea SRI in jocuri politice, mai ales atunci cănd asistăm la această trecere de la politică la hiperpolitică, aşa cum a fost contextul exterior legat de suspendarea preşedintelui, de altfel momentul in care a apărut acest caz al «bileţelelor»"

Importanţă

"Credibilitatea SRI in lumea serviciilor de informaţii puternice este extrem de mare şi, pănă la urmă, acest lucru este cel mai important pentru statul romăn şi pentru cetăţenii săi. Din păcate, cultura strategică este ceea ce lipseşte dezbaterii publice de la noi, nu se inţelege că serviciile de informaţii urmăresc aspecte de securitate naţională şi nu oameni politici"

Legile siguranţei

"Noile legi (n.r. - pachetul de legi privind securitatea naţională) trebuie să consolideze controlul asupra activităţii serviciilor de informaţii, trebuie să garanteze respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor civile, insă fără a fi rigide, fără a le incorseta libertatea de mişcare"

-George Cristian Maior,directorul SRI

×
Subiecte în articol: special securitate informaţii maior georg