x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Negociatorul Yassin a vorbit

Negociatorul Yassin a vorbit

24 Apr 2005   •   00:00

Misteriosul negociator sirian, Mohamad Yassin, a vorbit ieri pentru prima oara in public despre misiunea sa in Irak. Acesta a participat la o conferinta de presa organizata de Uniunea Arabilor din Romania, la sediul Ligii Siriene din Bucuresti.



  • de ANCA ALDEA

  • "LA VEDERE". Yassin a decis ca este momentul sa vorbeasca deschis despre misiunea sa
    Cei patru participanti la conferinta de presa, membri ai Uniunii Arabilor din Romania, - presedintele Issam Rifai si vicepresedintii Muhamad Yassin (siriano-roman), Catalin Nastase (irakiano-roman) si Saleh Wahba (egipteano-roman) - si-au declarat ingrijorarea pentru soarta celor trei jurnalisti rapiti in Irak si au primis ca vor sprijini cu toate eforturile eliberarea colegilor nostri.

    APELUL. Uniunea Arabilor din Romania a anuntat ca a transmis televiziunii qatariote Al-Jazeera "o imploratie araba catre falangele Ma’adh bin Jabal", gruparea necunoscuta in mainile careia se afla astazi cei trei jurnalisti. Declaratia a fost scrisa "in numele inaltelor valori umane rezumate in religia islamica; in numele arabitatii care il protejeaza pe cel necajit si-l salveaza pe cel ce cere ajutor, care iarta cand ii sta in putere cu marinimie si abnegatie; in numele milostiveniei, ingaduintei, echitatii, compasiunii care ii caracterizeaza pe irakienii liberi; in numele Uniunii Arabilor din Romania; in numele tuturor arabilor care traiesc in Romania".

    Presedintele Rifai a insistat ca mediile de presa din Romania sa transmita comunicatul cat mai des cu putinta, pentru ca mesajul lui sa ajunga la urechile rapitorilor.

    IN FINE!. Prezent la conferinta de presa, sirianul Mohamad Yassin, responsabil cu relatiile externe al Uniunii Arabilor din Romania, a incercat sa explice ziaristilor prezenti cum a ajuns sa negocieze soarta celor trei jurnalisti rapiti in Irak. De fapt, Yassin nu ne-a spus nimic nou, pentru ca "orice informatie care ar ajunge in presa ar putea sa distruga canalele de comunicare intre au-toritatile romane si rapitori", crede el. Sirianul a fost cel care a citit, in fata camerelor de luat vederi, comunicatul in limba araba, transmis ieri televiziunii qatariote.

    Despre Yassin, intors recent de la Bagdad "unde a fost amenintat", asa cum a declarat el ieri, s-a spus ca ar avea legaturi cu omul de afaceri Omar Hayssam, arestat pentru alte infractiuni decat complicitate la rapirea jurnalistilor. Yassin a negat insa ca a avut astfel de relatii cu sirianul Hayssam, desi a admis ca-l cunoaste pe omul de afaceri care este, si el, membru al Uniunii Arabilor din Romania. "Nu este adevarat ca Hayssam m-a trimis in Irak. Nu pot sa interzic nimanui sa vorbeasca. Nu m-a sunat si nu am vorbit pe tema asta in mod special", a spus Yassin, cu precizarea ca "nu exista arab in Romania pe care sa nu-l cunosc si care sa nu ma cunoasca".

    Intrebat in ce calitate a fost in Irak, el a spus ca a fost trimis de catre Uniunea Arabilor din Romania. El a recunoscut ca nu a mai negociat pana in prezent eliberarea unor persoane ostatice, dar a lasat sa se inteleaga ca a fost ales pentru aceasta misiune datorita legaturilor si surselor pe care le are in Irak.

    FARA RELATII CU COTROCENIUL. "Uniunea a intrat in alerta la 29 martie, cu o zi dupa ce s-a anuntat disparitia jurnalistilor in Irak. La aceeasi data, Yassin a plecat spre Bagdad", a declarat Rifai. Yassin a adaugat ca autoritatile de la Bucuresti stiau de la bun inceput de prezenta sa acolo, desi, potrivit presedintelui Rifai, sirianul nu a primit acordul din partea statului roman. "Noi nu avem relatii cu Cotroceniul. Noi avem relatii cu alte autoritati", a declarat Rifai. Faptul ca Uniunea a trimis in Irak un sirian, si nu un irakian, nu are nici o relevanta pentru membrii acestei organizatii. "Noi cunoastem terenul acolo prin Asociatia de Prietenie Romano-Irakiana. Prin relatiile noastre de-acolo, am putut ajuta Ambasada Romaniei din Bagdad. Dar nu am incurcat ancheta autoritatilor romane", a adaugat Rifai.

    UN SIR DE NU-URI. La intrebarile insistente ale presei, referitoare la etapele prin care a trecut Yassin pana la plecarea in Irak si, ulterior, la desfasurarea activitatii sale pe teritoriul irakian, vicepresedintele Uniunii nu a oferit nici un fel de informatii. Nu a dat informatii legate de prezenta sa la Cotroceni, de persoanele cu care s-a intalnit in Irak, de posibila legatura care ar exista intre "mutarea" jurnalistilor in mainile altor rebeli si revenirea sa in tara. Nu a putut nici confirma, nici infirma posibilitatea ca jurnalistii romani sa fi fost doar victime si ca, de fapt, Munaf era demult vizat. Intrebat ce contacte indirecte a avut cu rapitorii, asa cum a declarat la un moment dat, Yassin a spus: "Avem niste contacte, dar nu va pot spune daca ele sunt directe sau indirecte". Intrebat ce poate spune despre prima grupare in mainile carora s-au aflat jurnalistii romani, el a dat acelasi raspuns pe care l-am auzit pe toata durata conferintei: "Nu pot sa va spun!"

    MISIUNE INDEPLINITA. "Daca e nevoie sa ma intorc in Irak, ma intorc. Vreau sa se termine cu bine aceasta situatie", a spus Yassin, care nu a stiut ce sa raspunda atunci cand a fost intrebat de ce a revenit in Romania daca a stabilit deja niste contacte la Bagdad. El a spus totusi ca "rolul pe care l-am avut de indeplinit acolo, l-am indeplinit".

    "CU BANUL SE REZOLVA TOT". Despre soarta pe care o vor avea cei trei jurnalisti, Yassin a spus, pe un ton rece, ca nu poate vorbi in numele autoritatilor romane. "Cat am fost eu acolo, nu s-au pus pretentii politice. A fost cu totul altceva decat ce a aparut acum". Nu a putut raspunde nici ce ar trebui sa faca statul roman in situatia in care se afla acum. Intrebat ce parere are in aceasta chestiune, ca roman si ca negociator, Yassin a dat din umeri, spunand: "Celula de criza are niste amanunte importante pentru a lua astfel de decizii. Nu pot vorbi in numele statului roman. Nu e bine pentru mine sa vorbesc acum. Cu banul se rezolva. Ma rog pentru asta", a spus el.

    AJUTOR DE LA ARABI? Uniunea a promis ca, "daca e nevoie de un ajutor material, comunitatea araba este pregatita sa ofere o parte din acest ajutor".

    "Sa stiti ca exista o presiune foarte mare asupra autoritatilor romane, irakiene, ale coalitiei, presiuni venite din toate partile. Eu nu cred ca jurnalistii sunt intr-o situatie proasta, asa cum vor rebelii sa ne faca sa credem prin ultima inregistrare prezentata la Al-Jazeera. Noi trebuie sa avem o reactie de solidaritate, sa nu-i bagam in seama pe acesti oameni care sunt criminali. Sunt sanse reale sa-i revedem acasa pe cei trei jurnalisti", a completat Yassin.

    MORALISTUL. Sirianul cu cetatenie romana, ajuns negociator la Bagdad, care a refuzat pana acum sa iasa cu declaratii in public, a tinut ieri sa precizeze ca, desi nu a mai avut pana acum o misiune similara, a luat lectii de la "oameni din Occident care s-au confruntat cu astfel de situatii in trecut". Oameni care, potrivit lui Yassin, admira foarte mult cum gestioneaza Bucurestiul criza din Irak si cum s-a implicat personal in aceasta situatie presedintele Basescu. Negociatorul sirian a facut apel la presa sa nu scrie decat ceea ce trebuie pentru ca orice informatie facuta publica afecteaza intr-un fel sau altul viata celor trei jurnalisti. "Sa tratam viata acestor oameni cu maxima responsabilitate! Toate canalele cu care am lucrat si lucram ne dau sperante. Dar orice pas gresit sau orice pas facut cum nu trebuie, finalul ar fi dramatic. Toata comunitatea araba e alaturi de noi si ne-a asigurat sprijin fara limite", a spus el.

    Uniunea Arabilor din Romania aminteste, in context, ca misiunea Romaniei in Irak este una pur umanitara si ne transmite ca sprijinul pe care l-a obtinut Bucurestiul - din partea Guvernului irakian si a comunitatii irakienilor care au studiat in Romania - este oferit tocmai in virtutea neimplicarii celor 800 de militari romani aflati acolo.

    DECLARATIA UNIUNII ARABILOR DIN ROMANIA
    "(...) Din solidaritate cu familiile celor patru rapiti si cu colegii lor, va adresam rugamintea fierbinte de a reanaliza hotararea dumneavostra cu privire la ziaristii romani si de a-i reda nevatamati familiilor lor pe acesti nevinovati. Acesti captivi, lipsiti de orice putere, nu au facut nici o crima, nu au comis nici un act de agresiune asupra dumneavoastra, nu au ridicat arma asupra dumneavoastra, si sunt asemenea multora dintre cetatenii romani onorabili, care doresc instaurarea pacii in Irak si in intreaga zona. Omorandu-i pe ei, omorati prin aceasta pacea, dragostea, simpatia ce stau la baza relatiilor de exceptie dintre cele doua popoare. Omorandu-i pe ei este ca si cand ne-ati omori pe noi toti. Romania a fost mereu si continua sa fie unul dintre cei mai buni prieteni ai tarilor arabe, in general, si ai Irakului, in special, avand in vedere ca a contribuit prin familiile acestor captivi, prin rudele, prin vecinii lor, la constructia Irakului, la formarea cadrelor stiintifice, la dezvoltarea si modernizarea sa generala. Aceste amintiri frumoase, relatiile istorice de exceptie, familiile mixte, pe care nici un om cinstit nu ar vrea sa le tulbure sunt motive suficiente ca ziaristii romani sa fie tratati in mod deosebit, aratand prin aceasta lumii ca studiati istoria, ca nu uitati binele facut, ca nu dati dovada de ingratitudine. (...)"
    ×