x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nicolaescu dauneaza grav sanatatii

Nicolaescu dauneaza grav sanatatii

de Ionela Gavriliu    |    13 Oct 2006   •   00:00
Nicolaescu dauneaza grav sanatatii

Pentru ca ministrul Sana-tatii a anulat o licitatie, aproape 200 de copii afla-ti pe lista de asteptare pentru implant cohlear risca sa ramana surdo-mu-ti toata viata. Printr-o situatie dramatica trece familia Bogdan, care are doi baieti in aceasta situatie. Intre-bat ce ar face daca ar fi in locul parintilor, ministrul a declarat cu seninatate: "M-as imprumuta de la prieteni de 42.000 de euro, cat costa, pentru a-mi opera copiii".

Se da urmatoarea problema: o licitatie anulata de ministrul Sanatatii, un sistem sanitar in debandada, copii hipoacuzici necesitand implant cohlear si autoritati surde la disperarea parintilor. Domnule ministru Nicolaescu, auziti? Perfect! Din cauza dumneavoastra aproape 200 de copii hipoacuzici cu sanse de recuperare de 100% pot ramane surdo-muti pe viata.

Pana anul trecut, licitatiile pentru implanturi cohleare aveau loc la nivel judetean, in clinicile de specialitate. Pentru a obtine un pret mai bun, ministrul Nicolaescu a mutat licitatia la nivel central. Intrebat de "Jurnalul National" de ce a procedat in acest fel, ministrul Sanatatii a declarat: "Una era sa negociem un numar mai mic de aparate la nivel local, alta e la nivel central. Astfel ca, in loc sa luam doar 20 de aparate, putem lua 80, de exemplu, de aceeasi calitate. S-au facut presiuni pentru un model sau altul de aparate, dar noi n-am cedat". Singura problema este ca orice intarziere poate fi fatala pentru micuti. Daca pana la 5-6 ani copiii hipoacuzici nu beneficiaza de acest implant, le va fi foarte greu mai tarziu sa aiba o viata normala. In vreme ce ministrul Sanatatii afirma ca licitatiile sunt pe cale de a se relua, de la serviciul Achizitii Publice al aceleiasi institutii ni s-a spus ca licitatia s-a anulat, pentru ca "firmele participante nu au putut sa faca dovada de service in tara - conditie tehnica obligatorie. Nu am reluat licitatia, momentan". Nu ni s-a dat un termen la care toate procedurile se vor incheia si aproximativ 200 de copii vor putea beneficia de implant.

STUDIU DE CAZ. Familia Bogdan, din Ploiesti, s-a decis acum trei ani sa aiba un copil. Oameni tineri, cu un viitor frumos in fata. Dumnezeu a fost darnic cu ei si le-a daruit gemeni, doi baieti frumosi. Cand aveau putin peste un an, copiii au suferit o pneumonie puternica si li s-au facut injectii cu gentamicina. Conform specialistilor, una din cauzele negenetice care pot conduce la surditate la copil este administrarea acestui antibiotic. "Copiii mei au spus «mama», reactionau la jucarii cu melodie, nu cred ca s-au nascut asa", spune tatal baietilor, Toni Bogdan. Parintii nu au cautat un tap ispasitor, dar, de cand au depistat deficienta copiilor, au facut tot ce era omeneste posibil pentru ca Andrei si Cristian sa poata avea o viata normala. "Ne-am inscris pe lista de asteptare pentru implant cohlear, suntem numarul doi si trei in ordinea prioritatilor. De curand am auzit ca licitatia s-a anulat si nu se stie cand se va relua. Nu mai putem astepta, copii nostri au 3 ani si pana la 5 ani sansele lor de recuperare sunt maxime", spune si mama copiilor, Mihaela. Lupta cu sistemul opac i-a adus pe cei doi parinti la disperare. "Dupa ce am batut drumurile la toate institutiile posibile, imi vine sa-mi leg copiii in fata Cotroceniului, pentru ca nu mai pot. Am ajuns la capatul rabdarilor, dupa un an de zbateri", isi framanta mainile tatal.

INCERCARI DE SISIF. Cei doi tineri au cerut indrumare la toate institutiile posibile: la Primaria Ploiesti, la Consiliul Judetean Prahova, la Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale, la Ministerul Sanatatii, la Presedintie chiar. "Noi nu am vrut bani, am vrut sa ne spuna ce sa facem ca sa ne ajutam copii. Am primit cele mai halucinante raspunsuri: de la Consiliul Judetean mi s-a spus sa dam copiii in plasament, ca ce vedem rau in asta? Sotia mea plangea de fiecare data cand intalnea un «binevoitor». Sunt copiii mei si vreau sa-i cresc eu, sa ma lupt pentru ei. Nici daca i-as fi desenat nu mi-ar fi iesit copii atat de frumosi, de isteti", spune Toni Bogdan. Altii au vrut sa le dea bani. "La Presedintie mi s-a spus ca e un fond de rezerva pentru astfel de cazuri. Dar sa nu ma astept sa-mi acopere costurile a doua aparate. Noi nu vrem sa cersim, vrem ca acestor copii sa li se recunoasca drepturile si macar drept de insotitor sa avem", a mai spus acesta. Li s-au dat si sugestii la limita legii. Pentru ca gemenii sunt incadrati la handicap de gradul II, ei nu beneficiaza de insotitor. Tot ce primesc este o reducere la... telefon, plus 400.000 de lei - protectie speciala. "Ni s-a spus de la comisia de evaluare sa schimbam diagnosticul copiilor, sa spunem ca au ceva la cap, si o sa beneficiem. Eu nu pot sa fac asta, sa umblu prin doctori cu spaga. Sa faca ei", se indarjeste barbatul. Altii le-au spus: "Stim ca legea e proasta, luptati-va voi cu ea". Mama copiilor a ajuns si ea la disperare: nu mai lucreaza, copiii sufera si de hiperactivitate si ii e teama sa nu pateasca ceva, astfel ca fiecare zi e epuizanta pentru ea. "Si toti ne spun sa asteptam, sa avem rabdare. In ritmul asta o sa le vina randul la 18 ani, prea tarziu", spune Mihaela.

DRUM INCHIS. Pentru cei aflati in situatia sotilor Bogdan, ministrul Nicolaescu are un sfat si o solutie: "Daca as fi avut un copil care avea nevoie de implant cohlear, as fi facut tot posibilul pentru el, m-as fi imprumutat la prieteni, orice". Nu toata lumea se poate lauda insa cu prieteni in stare sa-ti imprumute 42.000 de euro! "Degeaba parintii gemenilor au batut pe la toate usile, daca n-au batut la alea care trebuie. Ministerul nu poate sta de vorba cu aproape 23 de milioane de oameni. Ei pot apela la Casa de Asigurari de Sanatate, unde se pot face implanturi cohleare gratuit", a completat acesta. Si cine trebuia sa-i informeze pe parinti? "Medicii. Daca ei sunt asa cum sunt, atunci presa ar trebui sa transmita mesajul catre oameni", sustine ministrul Sanatatii. Eventual, presa ar trebui sa se spele bine pe maini si sa intre si in sala de operatii, in curand.

Dupa un an de zile de amanari si de umilinte indurate cu cei doi copii dupa ei, sotii Bogdan au aflat intamplator de subprogramul "Preventie si diagnostic precoce in bolile neurologice", subventionat de Casa de Asigurari de Sanatate. La Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Prahova ni s-a spus insa ca nu au fost acordate fonduri de la buget in acest sens. "Implantul cohlear nu e prevazut in lista noastra", a declarat purtatorul de cuvant CAS Prahova, Catalin Tudorache. La spitalul ORL "Prof. Dr. D. Hociota", din Bucuresti, unul din centrele ce realizeaza implanturi subventionate conform acestui subprogram, ni s-a spus ca nu se fac astfel de operatii. Singurul implant cohlear realizat aici in ultima vreme a fost platit de pacient.
ULTIMA SANSA
La insistentele "Jurnalului National", familia Bogdan si-a deschis un cont bancar. "Nu vreau sa ajung sa cersesc, dar nu mai am nici o speranta. Toate usile s-au inchis. Nu mai am rusine cand vine vorba de copiii mei", a spus tatal baietilor. Contul e deschis la Banca Transilvania, filiala Ploiesti, pe numele Bogdan Mihaela. cont lei: RO97 BTRL 0300 12018 43083XX cont euro: RO46 BTRL 0300 42018 43083XX cont usd: RO80 BTRL 0300 22018 43083XX.
STATISTICI
Suma pe care ar trebui sa o aloce Ministerul Sanatatii acopera doar costul dispozitivului ce va fi implantat. Costurile adiacente (explorarile, interventia chirurgicala, reglajul implantului sau exercitiile logopedice) sunt suportate de familia copilului. Ce prespune, mai exact, acest implant cohlear? Implantul cohlear este un dispozitiv miniatural care permite copiilor cu hipoacuzii profunde sa receptioneze sunete. Daca pana la 5-6 ani unui copil hipoacuzic nu i se face aceast implant, sansele lui de a mai auzi vreodata sunt minime. Automat, copilul nu va putea nici sa invete sa vorbeasca. In Romania se nasc anual aproximativ 200 de copii ce sufera de aceasta deficienta. La ora actuala, conform datelor ANPHR, in tara noastra exista 2.100 de copii hipoacuzici.
×