x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nicolau demisioneaza

Nicolau demisioneaza

de Monica Iordache Apostol    |    Cristina Ologeanu    |    13 Iun 2005   •   00:00
Nicolau demisioneaza

Valentin Nicolau demisioneaza din functia de presedinte al TVR incepand de azi. El invoca "presiuni politice" si dorinta Guvernului de a-si subordona televiziunea publica.

In conditiile in care raportul de activitate pe 2004 al SRTV risca sa fie respins maine in Parlament, directorul televiziunii publice, Valentin Nicolau, demisioneaza, incepand cu data de azi. El invoca "presiuni politice" si dorinta actualului Guvern de a-si subordona Televiziunea.

Cu o zi inaintea unui preconizat vot negativ al Parlamentului asupra raportului de activitate pe 2004 al SRTV, presedintele-director general al televiziunii publice, Valentin Nicolau, isi da demisia din aceasta functie. El si-a anuntat ieri decizia printr-o scrisoare deschisa, adresata Parlamentului si presedintilor celor doua Camere, cerand in acelasi timp si mentinerea actualului Consiliu de Administratie. Motivele invocate de Nicolau se refera la "presiunile politice" exercitate asupra sa si asupra televiziunii publice. In scrisoarea adresata Parlamentului, Valentin Nicolau a reclamat "obsesia guvernantilor de a-si subordona politic televiziunea publica si refuzul acestora de a schimba Legea de Organizare si Functionare a SRTV in sensul depolitizarii ei, conform standardelor europene". Nicolau a mai anuntat ca si directorul Departamentului de Stiri, Lucian Sarb, i-a solicitat verbal aprobarea demisiei.

TINTA. Acuzele lui Nicolau s-au indreptat in special spre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. El a spus ca se doreste inlaturarea sa de la conducerea SRTV "din motivele personale ale unor politicieni precum Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu", a nominalizat Nicolau, fara insa sa doreasca sa-si argumenteze cu exemple concrete afirmatiile. El a promis doar ca, dupa expirarea preavizului legal, va povesti in detaliu "multe istorii interesante". Doar despre Tariceanu, Nicolau a afirmat ca are interese legate de firma ARBO MEDIA, cea care coordoneaza contractele de publicitate ale institutiei.

IN RELUARE. Nicolau a recunoscut voalat ca presiunile politice asupra Televiziunii au fost exercitate si inaintea alegerilor din 2004. El a dezvaluit ca a intentionat sa demisioneze in octombrie anul trecut, dar ca a revenit asupra deciziei, pentru ca nu avea "argumente publice". "Lupta se ducea mai mult in subteran decat la suprafata. Nu mi-am dat atunci demisia, pentru ca era perioada precampaniei electorale si prin demisia mea puneam in pericol TVR si modul in care alegerile ar fi fost reflectate", a argumentat Nicolau.

CONDITIE. Anuntandu-si demisia, Nicolau a cerut in acelasi timp ca actualul Consiliu de Administratie "sa fie lasat in pace". "Rog politicienii sa nu isi bata joc de SRTV. Plec, pentru ca stiu ca vor sa ma vada plecat, dar sa lase TVR sa-si desfasoare normal activitatea", a declarat fostul director al televiziunii publice. El a argumentat ca demiterea actualului CA, printr-o decizie a Parlamentului, si impunerea unei conduceri interimare ar fi "cel mai mare pericol pentru TVR". "Un director interimar ar lucra fara Consiliu de Administratie si nu ar da nici o socoteala Parlamentului", a explicat, pentru Jurnalul National, Nicolau. "Prin crearea acestei mascarade in Parlament se doreste instalarea unui interimat obedient si lipsit de responsabilitate", a acuzat fostul director.

"A fost o ancheta stalinista"

Directorul TVR considera ca la mijloc este vorba de rea-vointa. "Comisia parlamentara de ancheta asupra activitatii SRR si SRTV a elaborat un raport in urma activitatii sale asa-zisa «de evaluare», raport care a fost semnat fara a fi dezbatut in prealabil si care contine numai aspectele negative legate de Televiziunea Romana", a declarat Nicolau, in exclusivitate pentru Jurnalul National.

INTEROGATORIU. Deputatul PNL Raluca Turcan, invinuita ca a condus o ancheta "ca in anii ’50"

AUDIERE. "Am fost acuzat de ineptii. Am stat noua ore in audieri ce aduc foarte mult cu interogatoriile staliniste", a povestit Valentin Nicolau despre modul in care s-a desfasurat activitatea Comisiei parlamentare de ancheta asupra activitatii SRTV, comisie condusa de deputatul PNL Raluca Turcan. Nicolau a declarat si ca la urechile sale a ajuns si informatia conform careia la sedinta de martea trecuta a conducerii PNL s-a discutat indelung despre inlocuirea lui din functie, ba chiar s-a mers pana la vehicularea unor nume pentru sefia mai multor departamente. "TVR se vede in prezent in pozitia de a-i fi anulate performantele extrem de vizibile din ultima perioada, numai din dorinta de a fi subordonata politic", a mai sustinut Nicolau. "Las TVR intr-o stare exceptionala, sub multe aspecte. In primul rand, in contul institutiei exista 16-17 milioane de euro, bani lichizi, cum TVR nu a mai avut pana acum", a exemplificat fostul director.

PLANURI. Vazut in postura de a ramane fara serviciu, Nicolau inca se mai gandeste ce va face de acum incolo. "Am primit oferte de lucru in domeniul media, chiar si in presa scrisa. Dar nu voi lua acum o decizie. Nu am mai scris de mult." Chiar daca a primit oferte din partea altor trusturi media, Nicolau nu a ratat ocazia de a arata cu degetul unele posturi private de televiziune. Fara sa faca nominalizari, el a spus ca, prin schimbarea sa, se doreste "satisfacerea unor posturi private deranjate de cresterea audientei TVR".

"TRAGICOMEDIE IEFTINA"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a comentat demisia lui Nicolau spunand ca acesta "a ratat ocazia sa faca un gest de onoare". "In loc sa isi dea demisia pur si simplu, daca asta ii cerea constiinta, dl Nicolau prefera sa faca o tragicomedie ieftina", se arata intr-un comunicat al Guvernului. "Este tragic ca domnul Valentin Nicolau nu a avut obiectii si a tacut complice in fata controlului total impus de Guvernul Nastase asupra TVR pana la schimbarea Puterii, la sfarsitul anului 2004. E comic ca domnul Valentin Nicolau il acuza pe premierul Calin Popescu-Tariceanu tocmai de lucrurile care se intamplau la televiziunea nationala in timpul fostei guvernari, si anume incalcarea demnitatii personale si impunerea unei obediente politice", se mai arata in comunicat, precizandu-se ca Nicolau nu a adus nici o dovada in sprijinul acuzatiilor sale.
×
Subiecte în articol: special srtv nicolau