x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Noapte de cosmar la Ostrov

Noapte de cosmar la Ostrov

de Alexandru Nastase    |    28 Apr 2006   •   00:00
Noapte de cosmar la Ostrov

Localitatea tulceana Ostrov a fost partial inghitita de ape in cateva ore in noaptea de miercuri spre joi. Desi primisera asigurari ca digul care apara satul va rezista, 600 de oameni s-au trezit cu apa in case.

Digul localitatii Ostrov a cedat miercuri seara intr-unul din punctele considerate foarte sigure. Saptamani la rand, specialisti de la judet au venit sa inspecteze digul, au decis sa-l intareasca in cateva puncte cu pamant si folii protectoare si sa-l inalte pe alte cateva portiuni cu saci de nisip. Lucrarile au avut loc inclusiv in prima zi de Pasti. Primarul Nicolae Onea spune ca i-a organizat pe subordonatii sai in patrule care inspectau cu randul digul. "Specialisti peste specialisti mi-au spus ca digul e tare si va rezista. Eu stiu ca este facut in 1968, deci are aproape 40 de ani, timp in care nu a prea fost consolidat. Le-am spus oamenilor din sat ca este pericol, i-am pus sa semneze ca stiu acest lucru, iar pe cei din zonele de pericol i-am si mutat la vecini si rude in sat. Mobila, lucruri de valoare, animale", spune primarul Onea. Satenii au fost instiintati ca va fi pericol numai daca vor auzi sirenele.

MIERCURI SEARA. Ostrov este o localitate cu aproape 1.000 de locuitori situata in lunca Dunarii, intre Harsova si Macin, la cateva sute de metri de fluviu. E strabatuta de un drum judetean si niste drumuri satesti. Cea mai mare parte din case sunt sus, pe deal, ferite de apele mari. O mica parte insa sunt in lunca, langa terenurile satului. Casele erau aparate doar de digul care a cedat, aflat la un kilometru de sat. Nenorocirea s-a intamplat miercuri, putin inainte de ora 19:00. "Tocmai terminasem patrula mea. Dupa ore de nedormit si nemancat m-am dus si eu acasa sa ma schimb si sa mananc ceva ca apoi sa ma duc iar la Primarie. Atat stiu, ca m-a sunat cineva de acolo si mi-a zis ca echipa care patrula a anuntat ca s-a rupt digul", povesteste primarul. Omul spune ca a alertat imediat localitatea. In mai putin de 12 ore, toate locuintele aflate in lunca au fost inecate. Multe se si prabusisera deja. Bresa din dig s-a marit de la 6-7 metri la 70! Ieri la pranz, apa patrunsa prin dig mai avea un metru si jumatate pana sa ajunga la coronament. Aproximativ 70 de locuinte erau afectate.

IN CATEVA ORE. Toata noaptea, primarul, vicele, cativa muncitori si jandarmi au incercat sa faca un al doilea dig care sa apere satul. Acesta nu cedase inca ieri, desi apele ajunsesera la el. Drumul judetean care trece prin sat a fost si el inecat pana s-a facut ziua. Speriati, sinistratii si-au mutat ce mai aveau de mutat in cursul zilei si asteapta despagubiri de la stat. "Nu e posibil sa ti se spuna zile la rand ca nu-i pericol si casa sa-ti fie facuta tandari in cateva ore", spunea nemultumit un satean a carui casa s-a naruit in apele Dunarii. Altii plangeau dupa pamantul pe care l-au muncit. Cei mai multi erau ingrijorati ca nu vor mai avea provizii. "Pe unde vine masina de paine sau masina cu butelii? Pe drumurile alea de tara unde poti sa-ti rupi masina in doua!?", se lamentau localnicii.

SI BASESCU N-A MAI VENIT...
Desi initial isi anuntase venirea la Ostrov, presedintele Traian Basescu nu a mai ajuns ieri in mica localitate tulceana. Localnicii si-au exprimat dezamagirea cand au aflat de la primar ca Basescu nu-si va mai face aparitia. Si asta pentru ca vestea care a ajuns la urechile satenilor a fost aceea ca Basescu are treburi importante in judetul Calarasi. In schimb, la sinistrati a venit prefectul de Tulcea, Chirica Lefter. Liberalul s-a interesat de soarta oamenilor si i-a promis primarului Onea tot sprijinul de care va avea nevoie: saci cu nisip, alimente, produse sanitare. Daca digul va continua sa se sparga, in pericol este si localitatea Peceneaga, cea mai apropiata de Ostrov. Si asta pentru ca la Peceneaga doar 15% din gospodarii se afla pe deal, restul fiind in lunca si aparate de dig. Autoritatile locale faceau ieri eforturi disperate pentru consolidarea acestui dig. Bresa de la Ostrov a determinat insa scaderi insemnate ale cotelor din aval de localitate ale apelor Dunarii.
×
Subiecte în articol: eveniment ostrov digul