x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Noi stabilim daca e nebun, nu notarii!"

"Noi stabilim daca e nebun, nu notarii!"

de Iulia Barbu    |    30 Aug 2005   •   00:00
"Noi stabilim daca e nebun, nu notarii!"

Jurnalul National a stat de vorba cu un medic psihiatru din cadrul Institutului de mecina legala "Mina Minovici". Sub protectia anonimatului, doamna doctor a comentat fenomenul escrocarii persoanelor cu handicap psihic.

Jurnalul National: Se poate spune ca oamenii cu probleme de sanatate mintala sunt mai violenti decat cei care nu au o astfel de afectiune?
Medic psihiatru: In primul rand nu am inteles ce inseamna aia "mai violenti". Ce intelegeti prin violent?

In Romania s-a creat o etichetare a acestor oameni. Cand se aude ca un om este bolnav psihic se intelege ca este un om violent...

Manifestarea violentei

Acesta este rezultatul lipsei de cultura. Este ceva similar cu ceea ce s-a intamplat la inceputul secolului cu tuberculoza si ceva care porneste pana la urma de la structurile de sus - pentru ca daca nu s-ar permite si daca in mass-media, pentru ca mass-media este cea mai vinovata de chestia asta - , nu s-ar vorbi despre ei in felul acesta, nu cred ca ar mai fi nici o problema. In primul rand ca notiunea de tulburare psihica are tot felul de denumiri si tot felul de coordonate si concepte. Violenta inseamna un comportament exterior si se manifesta prin diverse forme nu numai prin violenta fizica. Nu am inteles de ce ar fi violenta politicianului care da cu pumnul in masa mai mica decat a unuia care da o palma. Doar ca este vorba de un alt fel de manifestare a violentei in functie de grad, de instructie, de tot.

Oamenii cu probleme de sanatate mintala care isi pierd casele fac parte din categoria cea mai saraca a populatiei Romaniei, cel putin asa sustin asistentii sociali...

"Bolnavii mintali sunt deposedati si de o sfoara de pamant"

Nu sunt cei mai saraci, va spun eu. Nu neaparat cei mai saraci, asta e ceea ce stiu ei pentru ca acolo, la cei saraci au putut patrunde asistentii sociali, pentru ca la cei bogati li se interzice sa intre. De obicei li se iau case si ii deposedeaza si de o sfoara de pamant, daca sunt in joc si alte averi mai mari este vai si amar.

Care credeti ca este cauza, putem spune ca acesti oameni sunt mai vulnerabili?
Depinde ce intelegeti prin vulnerabilitate...

Manipularea bolnavilor psihic

Sunt mai usor de convins.
Este o problema foarte complicata. Nu este vorba de motiv, motivul inseamna altceva la noi. Majoritatea persoanelor care pierd aceste lucruri sunt usor de manipulat. Si este vorba pur si simplu de manipulare. Acum usor de manipulat inseamna ca este un deficit de manifestare psihica de vointa la momentul respectiv. La momentul respectiv pot sa existe o multime de factori care sa concure la aceasta posibiliate de manipulare si este vorba de substratul afectiv, de substratul cognitiv. Multi de exemplu, o categorie sa zicem sunt luati din spitale, au o boala dintr-o data si se sperie ca nu are cine sa-i ingrijeasca. Altii ca sunt singuri si ca vine sa stea cu ei sa le mai cumpere o felie de paine sau o prajitura. Din pacate exista si categorii in care aceste persoane se lasa manipulate, sau mai bine spus sunt manipulate de niste escroci care reusesc sa razbata impotriva mostenitorilor rezervatari, impotriva copiilor, reusesc sa ii intoarca impotriva propriilor copii. Patologia sau daca vreti modul de manifestare a persoanei varstnice este cu totul deosebita. Problema este alta. Bun, ei sunt manipulati. Dar de ce notarul incheie? Deci problema este pana la urma aici. Pentru ca totusi exista niste reglementari: trebuie sa aiba in primul rand un certificat medico-legal care stabileste capacitatea psihica, trebuie sa aiba o ancheta sociala, un reprezentant al autoritatii tutelare care trebuie sa vada ca acel act este incheiat in binele, in beneficial omului.

Aici sa fie problema?
Aici este problema. Notarul, in loc sa se ocupe de discernamant, care totusi este o notiune medicala si tine de alte institutii, ar trebui sa se ocupe de respectarea unor normative. De foarte multe ori ei zic ca ala este sanatos si noi demonstram ca este dement: sau vine din instanta ca este nebun si el este total sanatos numai ca face pe nebunul... Deci, in loc sa se ocupe ei de stabilirea discernamantului mai bine s-ar ocupa de respectarea unor normative care exista. Si atunci s-ar mai reduce numarul celor pagubiti.

Putem spune ca este un fenomen? Sunt multi oameni cu probleme de sanatate mintala care raman pe drumuri in astfel de situatii?
Da, sunt multi. Bine, cei care ajung la noi deja la expertiza inseamna ca s-au facut acele acte si cer desfintarea. Nu intotdeauna trebuie desfiintat actul semnat. De multe ori nu ne putem pronunta. Si de obicei nu ne pronuntam in cazul oamenilor in care cei care au, care sunt beneficiarii unei astfel de manevre sunt persoane mai cu stare, iar personaele manipulate la fel au o stare. La mijloc este vorba de o avere mai mare. Si ne trezim dintr-o data ca un om la 80 de ani nu are nici un act medical. Nici un act medical nu mai exista, de parca o viata intreaga el nu a avut undeva vreo fisa medicala. Deci sunt luate din casa. Este adevarat ca multi dintre acesti oportunisti sunt straini, e adevarat ce spun asistentii maternali, dar problema este ca foarte multi dintre cei care au astfel de intentii de a pagubi oameni cu probleme de sanatate mintala sunt vecini, sunt persoane care vin sa-i ingrijeasca, care, pentru un pret derizoriu, se ocupa de ei. Deci, care au acces la documente si la informatii.

Am inteles ca este foarte greu ca un medic psihiatru sa stabileasca daca la un moment dat persoana in cauza a avut sau nu a avut discernamant...
Da, bineinteles. Expertiza este o activitate foarte laborioasa. Si cu asta am terminat. Exista situatii in care ne putem pronunta intr-un fel sau altul si exista situatii in care nu ne putem pronunta.

Cate cazuri se solutioneaza?
Noi nu stim ce se intampla la justitie. Noi ne referim asupra capacitatii psihice a persoanei respective. Noi trebuie in cauza aceasta civila sa apreciem capacitatea psihica de exercitiu. Si daca persoana respectiva a inteles continutul socio-juridic al actului pe care l-a semnat. Daca s-a putut manifesta cu libera vointa si daca nu s-a manifesta cu libera vointa care este substratul psiho-patologic. Pentru ca problema de violenta, care are cu totul alt sens aici, este o problema pe care o stabileste pana la urma justitia. Dar noi, analizand toate actele la o modalitate complementara si prin coroborare, analizam totul, fiecare cuvant care este scris in dosar, la o modaliate incrucisata, pentru ca exista tot felul de tehnici, putem sa oferim justitiei niste date. Nu ne putem pronunta categoric din diverse motive pe care intotdeauna le prezentam si le sustinem. Dar din continutul expertizei, justitia poate sa ia niste elemente si sa hotarasca. Pentru ca pana la urma de hotarat hotaraste justitia. Expertiza medico-legala psihiatrica este o proba ca oricare alta, daca justitia o ia in consideratie este bine, daca nu, nu.

Ce credeti ca s-ar putea face pentru stoparea fenomenului?
In primul rand sa fie respectate normativele. Orice persoana in varsta care vrea sa intocmeasca un act civil, deci act de dispozitie, de vanzare - cumparare, procura trebuie sa fie adusa la IML pentru a i se aprecia capacitatea psihiatrica. Notarul nu ar trebui sa faca acest act fara certificatul medico-legal privind capacitatea psihica, fara prezenta unui reprezentatnt al autoritatii tutelare si fara o ancheta sociala.

PROBLEMA
"Din pacate exista si categorii in care aceste persoane sunt manipulate de niste escroci care reusesc sa razbata impotriva mostenitorilor rezervatari. Problema este alta. Ei sunt manipulati. Dar de ce notarul incheie?"

DECIZIE
"Aici este problema. Notarul, in loc sa se ocupe de discernamant care totusi este o notiune medicala si tine de alte institutii, ar trebui sa se ocupe de respectarea unor normative. De foarte multe ori ei zic ca ala e sanatos si noi demonstram ca este dement" - Medic primar, psihiatru IML
×
Subiecte în articol: special putem problema