x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Noi suntem victimele, nu Traian Băsescu"

"Noi suntem victimele, nu Traian Băsescu"

de Petru Zoltan    |    23 Iul 2012   •   18:34
"Noi suntem victimele, nu Traian Băsescu"

Criza politica in care se zbate Romania, ii trimite pe romani la urne pentru a vota pro sau contra demiterii presedintelui Traian Basescu

Cristiana Dorobantu este unul dintre profesorii bucuresteni care au iesit in strada sa-si strige nemultumirea impotriva clasei politice, in fruntea careia s-a aflat presedintele Traian Basescu. Timp de cateva zeci de zile, profesoara a inghetat alaturi de protestatarii din Piata Universitati, in speranta ca politicienii vor conduce Romania spre o democratie reala, in care cetateanul sa conteze. Dar, dupa cateva luni de proteste stradale, Romania e in haos.

● Jurnalul National: Ce se intampla acum pe scena politica romaneasca?
● Cristiana Dorobantu: Dezastru. E un dezastru. Pentru ca se intampla pe doua planuri. Odata pe plan intern, unde ne cunoastem destul de bine. Apoi pe plan extern, unde romanii de treaba au mers si au facut dezastru. Ceea ce a facut doamna Monica Macovei si europarlamentarii nostri ne va afecta mult timp. Si atunci normal ca s-a creat un haos.

● De ce nu au reactionat reprezentantii Comisiei Europene in timpul protestelor din iarna?
● Sau cand a vorbit Claudiu Craciun in Parlamentul European? Nu a reactionat pentru ca a fost vina USL. Daca se impamantenea obiceiul ca atunci cand era ceva in neregula in tara se duceau la "Poarta Europeana" sa spuna ca avem probleme, era o chestie. USL nu a raportat abuzurile. In schimb, sunt interese foarte mari. Eu cred ca noi pentru UE nu reprezentam decat o sursa clara de banuti. Banii pe care i-am imprumutat nu au ajuns in beneficiul nostru. Au ajuns la anumite grupuri de interese sau persoane. Noi, in UE dam bine la rapoarte. Chiar daca nu reflectau realitatea. Pe ei nu i-a interesat la Bruxelles, cum traiesc romanii.

● Ce rol a avut Piata Universitatii in suspendarea lui Traian Basescu?
● Noua celor din Piata ne-ar placea sa credem ca acesta a fost rezultatul protestelor din Piata Universitatii. Daca nu ar fi existat Piata am fi taraganit-o in continuare. Insa, eu nu o vad ca pe un succes, si doar ca un rezultat al unor procese democratice. Eu cred ca USL a fost instrumentul nostru ca sa poata sa duca mai departe agenda pietei. Respectiv sa ajungem odata la demisia lui Basescu. Daca isi dadea demisia din iarna, ce frumos ar fi fost acum.

● E corect sistemul de vot de la referendum?
● Ar fi fost normal ca sistemul de vot sa fie asa cum a fost atunci cand l-am votat ca presedinte. Nu a fost o conditie de cvorum atunci. Am convingerea ca acum va fi un vot pentru suspendare, mult peste numarul celor care l-au votat ca presedinte.

● Il vor demite romanii pe presedinte?
● Da. Oamenii trebuie sa mearga la orice fel de referendum. De fapt asta inseamna democratie. Eu sunt convinsa ca va fi demis. Sa simta si el umilinta. As vrea sa ajunga sa traiasca aici, cu toate ispitele in jurul lui sI sa aiba fix salariul meu. 1001 lei. Macar un an. SI pentru doamna Elena Udrea as vrea la fel. Eu nu am trimis-o acolo sa pozeze in model, am trimis-o sa munceasca pentru mine. Dar ii doare in bascheti de noi. Multi oameni nu stiu decat ceea ce vad si aud la televizor, apoi au opinii. E normal. Cand unul e victima, noi ca romani incercam sa-l aparam asa in subsidiar. Iar, Traian Basescu pozeaza acum in victima. Vrea sa castige simpatie pe treaba asta. Nu stiu daca o sa aiba priza la oamenii care au constientizat pana in ianuarie ca nu e o victima. Noi suntem victimele, nu Traian Basescu.

● Presedintele Traian Basescu isi va da demisia, daca nu va fi demis?
● Nu isi va da demisia. Dar, in fata mea este suspendat si demis de mult pentru felul in care a abordat protestele din Piata Universitatii. Noi nu am existat pentru el. Si acum in campanie, noi poporul nu existam. El isi construieste totul pe gafele celorlalti. El zice, eu sunt bun pentru ca ala e rau. In mod cert nu isi va da demisia pentru ca e bolnav de putere. Trebuia sa-si dea demisia in iarna. Asa mai avea ceva electorat pentru PDL. Acum este o solutie pentru ca il uraste toata lumea. La mine in scoala de exemplu, toti il urasc. Pe mine personal m-a facut sa-mi doresc din ce in ce mai mult sa plec. Sa nu mai vad Romania. Ar fi o solutie sa-si dea demisia pentru ca daca nu va fi demis vor fi miscari mari de strada. Trebuie sa plece cu tot pretenasii lui. As vrea nu numai sa plece, as vrea sa raspunda in fata justitiei, dar sa dea banii inapoi. Toti. Sa-mi spuna si mie de unde are fata lui atatia bani, de unde are Udrea atatia bani. Videanu cu bordurile lui?

● Cine e vinovat pentru distrugerea imaginii Romaniei?
● Nu stiu de ce aveti impresia ca Europa este foarte interesata de noi. Noi nu suntem decat un obiectiv economic. Ne privesc asa ca o piata de desfacere a lor. Noi suntem foarte buni consumatori. Inca mancam foarte prost in comparatie cu ei. Europa ne vede cetateni de mana a treia. Cand e vorba sa primeasca suntem cetateni de prima mana. Europa stie ce salariu are un profesor? Imaginea Romaniei era de genul saraca tara comunista cu sportivi foarte buni. Europa nu are vreun interes sa ne sanctioneze. In cel mai rau caz ne vor cere niste bani in plus. Eu nu i-am zis doamnei Monica Macovei decat ca e bretonata. A facut foarte mult rau.

×