x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Noua Nadia

Noua Nadia

de Loreta Popa    |    09 Mar 2008   •   00:00
Noua Nadia

Vreau să ajung ca Nadia... Câte fetiţe nu au adormit plângând pe perna lor cu acest vis printre gene? Câte nu şi-au dorit cu ardoare să urce pe treptele podiumului şi să cânte imnul ţării doar pentru ele?

O învăluire în vraja numită gimnastică


Vreau să ajung ca Nadia... Câte fetiţe nu au adormit plângând pe perna lor cu acest vis printre gene? Câte nu şi-au dorit cu ardoare să urce pe treptele podiumului şi să cânte imnul ţării doar pentru ele?

Şi eu am avut acest vis, dar părinţii m-au dus la gimnastică atunci când era deja prea târziu, aveam 8 ani. Am rămas cu bârna desenată cu cretă pe asfalt, cu palmele zdrelite de la gardurile pe care le credeam paralele şi nisipul de pe stradă ce-mi intra mereu în unghii şi care întruchipa de fiecare dată solul. Habar nu aveam ce este dublu şurub, triplu şurub, rondă-flic, salt întins la 360 şi 720 de grade.

Orice poveste începe cu “A fost odată”... Noi începem altfel. “Este” o fetiţă de 11 ani, merge pe 12, se numeşte Larisa Andreea Iordache şi s-a născut la 19 iunie 1996. A visat să ajungă aidoma celei care i-a fost model, Nadia Comăneci. E la un pas de acest vis.

 

Modesta ambiţioasă. Mergea cu rolele în parc alături de mama ei când a fost remarcată de profesoara Mariana Silişteanu Câmpeanu, de la CSS 7 Dinamo, care a fost cucerită pe loc de ambiţia pe care o întrezărea la micuţa de 4 ani şi jumătate. A luat-o la sală şi a convins-o că merită să încerce să-şi împlinească visul, acela de a ajunge ca Nadia Comăneci. Ambiţioasă, dar modestă în acelaşi timp, Larisa este membră a CSS 7 Dinamo, dar face pregătire, la doar 11 ani, la lotul olimpic de la Oneşti, alături de antrenorul coordonator al lotului naţional (junioare) al României, prof. Daniel Nistor, şi de soţia acestuia, directoare a LPS “Nadia Comăneci”, Aurica Nistor, de antrenorii Cristi şi Lăcrămioara Moldovan, despre care trebuie să vă amintiţi, a fost campioană mondială de gimnastică artistică cu echipa naţională. Toţi cei despre care am scris, dar şi directorul CSS 7 Dinamo, Liviu Pavel, văd în Larisa Iordache o nouă Nadia...

 

Ascensiune. Am stat de vorbă pe rând cu eroina noastră, cu mama ei, cu profesoara care a descoperit-o, cu directorul CSS 7 Dinamo, cu antrenorii lotului de la Oneşti şi am adunat chiar păreri de pe internet, de la oameni care au urmărit ascensiunea fetelor noastre şi toţi au spus acelaşi lucru: Larisa este cu siguranţă cel mai bun produs al gimnasticii româneşti la ora actuală şi are în faţă un viitor incredibil. Micuţei gimnaste îi place mai mult partea acrobatică a acestui sport: “Nu îmi place să ies pe locul II, de aceea muncesc cât pot de mult şi încerc să mă menţin în fruntea clasamentului”. “La început nu i se părea că este ce şi-a dorit”, ne-a declarat profesoara Mariana Silişteanu Câmpeanu. “Intrând în sala de gimnastică, nu a mai vrut să iasă. Mi-a spus că ea doreşte să facă mai mult decât a făcut până acum. După doar o oră în sală a spus că ea nu vrea să plece, vrea să mai facă. M-a fascinat dorinţa ei. Atunci am început să facem gimnastică de performanţă şi ca dovadă s-a reuşit un lucru extraordinar cu acest copil, campioană naţională, campioană internaţională. Larisa nu a fost antrenată numai de mine, ci şi de Raluca Suciu Popescu, şi ea fostă membră a echipei naţionale de gimnastică, şi de Vladimir Potop, profesor doctor în educaţie fizică”, a mai spus Mariana Silişteanu Câmpeanu.

 

Aplauze. La 8 ani a ieşit campioană naţională la “Mica gimnastă”, de atunci încearcă să-şi păstreze rolul de lider în echipa CSS 7 Dinamo. Este văzută foarte bine şi de Federaţia Română de Gimnastică, un copil bun, cu potenţial de reuşită la Campionatele Europene. Când şi-a dat seama că gimnastica este sportul pe care l-a făcut Nadia Comăneci a rugat-o pe mama ei să-i cumpere o casetă cu Nadia pentru ca ea să poată să ajungă la fel de bună, plăcându-i aplauzele. Impresia este alta, dă mai mult. Este fascinată. Doar îi spui că este cea mai bună şi deja explodează. Frumuseţea Nadiei în execuţie pe ea a încântat-o şi încearcă să o ajungă în elemente, în zâmbete şi în graţia pe care a avut-o Nadia ca sportivă. Mama Larisei ne-a spus: “A devenit şi mai ambiţioasă când a văzut că a ieşit a treia. Îşi doreşte numai locul I şi de aceea nu i se pare nimic imposibil. Lucrează cu mai mult elan decât oricare alt copil, iar când abordează un element nou abia aşteaptă să-l perfecţioneze. Dar eu sunt mamă, s-ar putea să par subiectivă... La 10 februarie 2007 a ieşit dublă campioană a României şi lucrează sub supravegherea atentă a antrenorilor”.

 

Determinare. Ce înseamnă să încerci să faci din aceşti copii campioni? Ne-a spus antrenorul coordonator al lotului naţional (junioare) al României, prof. Daniel Nistor: “Aceşti copii te determină de fiecare dată să fii foarte bine pregătit, să faci faţă tuturor obstacolelor. Talentul ţi-l exprimi prin ei, deoarece te reprezintă pe podium mai târziu. Larisa este o gimnastă talentată. Cred că, fără discuţie, va fi o mare campioană şi ne dorim să fie o nouă Nadia. Nu este numai părerea mea, ci a tuturor celor care au văzut-o abordând elemente dificile vârstei pe care o are. Rezultatele obţinute de gimnastele care se pregătesc la Oneşti au fost foarte bune atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Prin obţinerea celor nouă medalii la aceste două competiţii internaţionale am lansat două stele ale gimnasticii pe plan mondial, Larisa Iordache şi Mădălina Neagu”.

 

Ambiţie. Senzaţia pe care o ai când frămânţi şerveţelul privind la televizor, atunci când le vezi pe fete cum stau pe marginea covorului şi se uită atente una la cealaltă, încurajându-se reciproc, e incredibilă. Sunt momente când te îngrijorează bandajele acelea de la picioruşele lor şi te miri că la vârsta lor pot face asemenea acrobaţii. De bucuria şi mândria pe care le simţi atunci când vezi că nu le-ai ţinut degeaba pumnii strânşi, că li se cântă imnul României, nu mai vorbim. Componentele lotului naţional de gimnastică (junioare) al României, care se pregătesc la Centrul Olimpic de la Oneşti sunt copile cu ambiţie şi vocaţie. Dar, câţi oameni mai investesc în sport, ne întrebăm? Doar câţiva entuziaşti sporadici precum Elisabeta Giuraniuc, care a sponsorizat deplasarea fetelor, dar şi arbitra internaţională Liliana Plisca, dăruind şi echipamentul fetelor noastre la un concurs de la Moscova, Rusia, la “Cupa Varomina”. Aceste fete nu s-ar fi putut deplasa la competiţia internaţională, unde au participat peste 16 ţări, şi nu ar fi demonstrat că pot face faţă şi pe plan internaţional, nu numai pe plan naţional, dacă nu ar fi fost şi oameni dornici să ajute.

 

Liviu Pavel, directorul tehnic al CSS 7 Dinamo, ne-a spus: “Vizavi de lotul de junioare de la Oneşti, noi avem acolo patru fete, dar Larisa Iordache este de departe cea mai bună. Deja, la aproape 12 ani, s-a întors din Franţa şi Belgia cu câteva medalii, şi sunt sigur că nu se va opri aici. Este ambiţioasă. De acum înainte va trebui totuşi să aibă grijă de ea, să nu se accidenteze şi să fie mereu sub supravegherea atentă a antrenorilor. Noi, aici la CSS 7 Dinamo, scoatem o dată la 20 de ani un produs extraordinar. Acum e Larisa, acum 20 de ani a fost Aurelia Dobre”.

Şi Alexandru Mogoş, vicepreşedintele Comitetului Tehnic Olimpic român, consilier al Clubului Dinamo, vede în Larisa Iordache o gimnastă de mare perspectivă şi ne-a declarat că: “Dinamo se străduieşte să dea gimnasticii româneşti nume mari, iar în ceea ce o priveşte pe Larisa pot să vă spun că o vom susţine şi financiar şi moral atât cât va trebui. Da, sunt de acord că putem să vedem în ea o nouă Nadia”.

 

Generaţie. Cristi Moldovan, antrenor în cadrul lotului de junioare de la Oneşti, ne-a declarat: “Întrebaţi mai devreme dacă se împacă şcoala cu sportul. Eu am terminat informatica, am fost campion mondial de trei ori la gimnastică aerobică şi, iată, am împletit sportul cu şcoala foarte bine. Deci se poate. La nivel de mare performanţă nu poţi merge dacă nu ai un minimum de inteligenţă. Larisa Iordache este una din cele patru fete cu care eu am venit aici. Vizavi de programul lor pot să vă spun că miercurea şi sâmbăta au doar un singur antrenament dimineaţa, iar după-amiaza au program de refacere şi recuperare. Duminica nu avem antrenamente, doar în cazuri extreme şi anume dacă avem nevoie de modelarea unei competiţii în condiţii diferite de cele normale. Toate cele patru sportive ale clubului, care fac parte din cadrul CNOPJ Oneşti, se pregătesc având ca prim obiectiv important Campionatele Europe-ne ale junioarelor din 2010 şi Jocurile Olimpice ale junioarelor din acelaşi an, competiţie nou apărută în calendarul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. Ele fac parte din generaţia care se pregăteşte pentru participarea la Jocurile Olimpice din anul 2012 de la Londra”.

Colectivul tehnic al lotului naţional (juniori) de gimnastică al României este format din profesorii Aurica Nistor, Lăcrămioara şi Cristian Moldovan, Carmen Bogasiu (corepetitor), Ingrid Istrati (antrenor cu pregătirea fizică şi recuperarea), dr Cristinel Dichiu şi antrenorul coordonator prof. Daniel Nistor. Ei sunt sprijiniţi şi susţinuţi de Federaţia Română de Gimnastică, Comitetul Olimpic Sportiv Român, LPS “Nadia Comăneci” şi Primăria Oneşti. La sala de gimnastică din Oneşti, micile gimnaste deprind tainele acestui sport şi visează cu ochii deschişi doar la medalii de aur.

 

Tinere ramuri în competiţia speranţelor

“Avem aici fete între 12 şi 14 ani”, mărturisea directorul Liceului cu Program Sportiv “Nadia Comăneci”, Aurica Nistor. “Federaţia Română de Gimnastică este cea care ne asigură un echipament de calitate. Larisa a venit aici de la CSS 7 Dinamo, în urma selecţiei pe care o face federaţia. S-a clasat bine la Campionatul Naţional şi am primit-o alături de alte trei fete de la acelaşi club. Componentele lotului olimpic de la Oneşti sunt: Iordache Larisa, David Mihaela, Baicu Ana Maria, Gheorghe Georgiana (CSS 7 Dinamo), Tiron Patricia, Bordeianu Adina (CSA – CSS Steaua), Andrei Daniela (CSS Buzău), Ştefan Cristina (CSS II), Bulimar Diana (CSS Timişoara), Bişinicu Bianca, Iurea Rodica (CS Nr. 1 Farul Constanţa), Chelaru Diana, Radu Roberta (LPS Nadia Comăneci), Neagu Mădălina (CS Bacău), Chiric Elena (CSS 7 CS Dinamo). Vrem să redăm acestei şcoli, unde se pregătesc viitoarele gimnaste ale României, strălucirea din anii 1970-1980, când Oneştiul era oraşul campioanelor în gimnastică”, a mai spus prof. Aurica Nistor. În luna noiembrie 2007, Iordache Larisa a obţinut două medalii de argint cu echipa şi la individual în competiţia Coupe de l’Avenir 2007, Malmedy, Franţa. Tot în noiembrie, în competiţia 17eme Tournoi International de gymnastique Daniel D’Amato, Le Blanc-Mesnil, Belgia, am obţinut patru medalii (două de aur, un argint şi un bronz) cu sportivele Iordache Larisa şi Baicu Ana-Maria. În luna decembrie, la competiţia 12eme Tournoi International du Pas de Calais, Arque, Franţa, am obţinut patru medalii, din care un aur şi un bronz prin Chiric Elena la individual şi echipe, la seniori şi un aur şi un bronz cu sportivele Iordache Larisa şi Gheorghe Georgiana în competiţia speranţelor.

×