x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Nu votez decat cu Dumnezeu"

"Nu votez decat cu Dumnezeu"

28 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
In comuna Soldanu (Calarasi), la ora pranzului, un sfert din satenii cu drept de vot trecusera pe la urne. Dupa ce si-au exprimat optiunile, multi dintre barbati si-au incalecat bicicletele si au pornit spre singura carciuma din sat.
LAURA TOMA, IRINA MUNTEANU

Click pentru a mari imaginea
DISTRACTIE. Dupa vot, satenii s-au relaxat la un pahar in crasma din buricul comunei
Imbracati cu hainele "alea bune", satenii din Soldanu, o comuna aflata pe Soseaua Bucuresti-Oltenita au luat drumul scolii, ca acolo e asamblat locul unde isi aleg presedintii... unii tarandu-si si prichindeii pana la sectie, altii calare pe bicicleta, altii smeriti ca dupa slujba.

HANGITA SI VOTUL. La carciuma din buricul satului, cativa soldaneni isi sting setea de duminica palavragind despre figurile care le zambesc de pe afisele de pe gardurile alaturate. Mariana, hangita satului, le tot da cate o suta de votca cu 6.000 de lei si se framanta ca nu are cum sa ajunga sa voteze si ea ca e tare aglomerat astazi. "De dimineata am dat numai genociduri de astea, ...tarii, ca, na, dupa ce au purtat grija stampilei, acum se linistesc aici", spune razand Mariana. Ea ar vrea sa voteze cu "ala pe care il tine lipit pe geamul carciumei, cu Vadim asta...". De la masa, nea Busuioc se framanta cu paharul gol dinainte. N-a mers inca la vot, ca "nu stie mersul lumii si nu-i cunoaste pe presedinti". Poate ca pe "Ceausescu l-ar vota", ca de el mai stie cate ceva. Nici Surdu Alexandra, o sateanca intre doua varste, n-a stiut prea multe despre candidati, asa ca s-a gandit sa puna stampila pe la toti, "ca sa nu fie cu suparare". Nu departe de terasa de unde rasuna ritmuri infundate de manele, tanti Georgeta se opreste sa le spuna femeilor oprite la colt de strada ca "le-a venit de hac". "O sa plece hotia, o sa vedeti voi", le spune femeia vecinelor privind spre curtea unuia care si-a imbracat batatura cu mutra zambitoare a lui Dolanescu.

VISINATA. La o masa, doi mosi isi sprijina toiagele de lemn de masa si sorb o licoare colorata din pahare. "Am 82 de ani. Nu m-am dus la vot, le-am zis sa vie acasa, ca sunt batran." Ne miram ca la carciuma nu i-a fost greu sa ajunga, dar logica lui e simpla: "Am fost la tuns, m-a dus un nepot cu masina. I-am zis sa oprim aici un pic, sa beau si eu o visinata, ca altceva nu beau. Si-apoi, nici nu vaz bine, poate-mi arata nepotul pe altul decat pe ala pe care vreau eu sa-l votez." Spune ca sectia de votare e departe. De fapt, e la vreo 500 de metri. "Colegul" lui de pahar e infierbantat: "Eu ma plimb cu metroul prin toata Romania. Nu votez decat cu Dumnezeu, ca Balcescu a distrus Capitala!". La alta masa, doi joaca tintar, la ureche le canta o manea. Barbatul care-i priveste nu s-a dus la vot: "N-am pe cine sa votez, daca-mi ziceti pe cine, eu acum ma duc si pun stampila. Vreau sa se schimbe timpul...".

"Nu ma scrie pe caiet, ca am si asa destule datorii", striga un alt barbat, care nu s-a dus nici el la vot.

DE PE-O ZI PE ALTA. Alegatorii din Soldanu nu stiu cum ar vrea sa se schimbe viata lor. Asa au trait mereu, de pe o zi pe alta, nici acum nu stiu cam ce ar insemna binele pentru ei. Daca s-ar intalni cu pestisorul de aur, n-ar sti ce sa-i ceara. Poate un serviciu sau o bucata de paine. "Eu imi vreau cartea de munca, mi-au pierdut-o, cica le-a ros soarecii arhiva. Vreau sa ies la pensie si nu pot", spune un tigan care bea un Gambrinus si care la viata lui a fost fierar.

PAZNIC LA URNE
Sectia de votare e la scoala, directoarea scolii e si presedinta sectiei de votare. "Au votat mai degraba cei de varsta a treia. Sunt unii care nu stiu sa se semneze, dar specificam acest lucru pe liste si semneaza cineva din comisie. Unii nu stiu sa citeasca si atunci vin cu un insotitor care le arata unde sa puna stampila", spune Florica Ciobanu, presedintele sectiei. In sat n-a venit nimeni de la partide sa-si expuna doctrina si programul in fata taranilor. "Doar o consateanca, din partea PNL, care candideaza la Senat", completeaza Florica Ciobanu. La iesirea din scoala, Stefan Cristea, un barbat trecut de 50 de ani, "pazeste" alegerile, delegat de Primarie. El vrea de la castigatori sa-i dea o paine.

.

.

Campusuri - Studentii din Regie s-au grabit sa ajunga la urne

Click pentru a mari imaginea
BULUCEALA. Studentii din Grozavesti au facut cozi la sectiile de votare in jurul pranzului
In complexul studentesc Regie din Bucuresti, studentii au votat ieri la cele 9 sectii, deschise special pentru ei. Tinerii s-au prezentat la urne in numar mare, inca de la primele ore ale diminetii. In Regie au putut sa voteze toti cei care locuiesc in caminele Universitatii Politehnice, indiferent daca au sau nu viza de flotant, primind stampila si buletinele de vot numai pe baza cartii sau buletinului de identitate si a legitimatiei de camin vizata pe anul universitar 2004-2005.

STAMPILA. S-au inregistrat si cateva incidente. O stampila de vot a disparut pentru cateva minute de la una dintre sectii. Presedintii sectiilor au intrat in panica cateva momente, dar s-au linistit atunci cand au constatat ca stampila pierduta se afla la o alta comisie. Se pare ca "pierderea" a fost cauzata de faptul ca un alegator a intrat intr-o cabina de vot apartinand unei sectii invecinate, dupa care a lasat stampila la sectia respectiva. O persoana care s-a prezentat ca fiind reprezentant al primariei ne-a declarat ca sunt nereguli, in sensul ca "vin persoane care vor sa voteze, spunand ca sunt in tranzit. Aici este o sectie speciala pentru studenti. Culmea e ca aceste persoane chiar voteaza aici". Un observator din partea Forului Tinerilor "Noua Moldova" ne-a declarat ca la cele noua sectii de votare din Regie "este haos" si ca nu intelege care este rostul reprezentantilor primariei de sector in desfasurarea procesului. In Regie locuiesc aproximativ 11.000 de studenti, in marea majoritate studenti ai Universitatii Politehnice din Bucuresti, care voteaza la cele noua sectii deschise in incinta Complexului Maxx. In Complexul Grozavesti, invecinat cu Regia, locuiesc alti 3.000 de tineri, pentru care s-au deschis alte doua sectii de votare. "In primele trei ore au venit putini studenti, apoi foarte multi, incat nu le mai putem face fata", ne-a declarat Dana Mariana Zahiu, presedinte al unei sectii de vota re din Grozavesti. (Catalin Pruteanu)

.

.

Du-te, vino - Coada mare in Gara de Nord

EDUARD PASCU

Pentru cei care nu s-au aflat in localitatea de resedinta de ziua alegerilor si se aflau in drum spre si dinspre casa, s-a organizat o sectie de vot in incinta Garii de Nord din Bucuresti. Agitatie mare ieri la Sectia de votare 1311 amenajata in Sala de Asteptare Clasa I din Gara de Nord. De dimineata, persoanele care nu aveau domiciliul in Capitala s-au adunat pentru a-si exercita dreptul constitutional. In permanenta a fost o coada formata din aproximativ 150-180 de persoane. Cu catel, cu purcel, cu copil sau doar cu o sacosa in mana, toti se asezau la coada linistiti si asteptau sa le vina randul. Printre ei s-au numarat si cativa tineri care votau pentru prima data. Altii treceau impasibili spunand doar ca nu au cu cine sa voteze.

INCIDENT. In jurul orei 11:30, mai multi reprezentanti ai staff-ului electoral al PSD au sesizat presedintele sectiei de votare ca mai multe autocare din Dambovita urmeaza sa aduca mai multe persoane pentru a vota cu Alianta D.A. PNL-PD. Au aratat, in acest sens, o fotografie cu trei autocare goale, parcate in apropierea Garii de Nord, care aveau pe lateral afise electorale ale Aliantei D.A. PNL-PD. Imediat, procesul de votare a fost intrerupt si s-au verificat listele. Din cele peste 300 de persoane care votasera pana la acea ora doar 15 erau din Dambovita. Astfel, dupa ce s-a dovedit ca a fost doar o alarma falsa, totul a revenit la normal. Fortele de ordine prezente pentru a asigura buna desfasurare a procesului de votare au declarat ca nu au fost semnalate incidente notabile.

.

.

Puscaria Rahova - Au votat si detinutii

VASILE SURCEL

Click pentru a mari imaginea
MITITICA. Pentru detinuti s-a cerut urna mobila
Penitenciarul Rahova, locul de detentie in care isi ispasesc pedepsele majoritatea "greilor" penali care au apucat sa faca cunostinta cu rigorile legii, a fost ieri si sectie de votare. Urna si cabinele de vot au fost amplasate in "clubul" inchisorii, unde membrii "electoratului" au fost pusi rand pe rand, sub ochii vigilenti ai "mascatilor".

PRIMII LA RAND. Votarea a inceput la ora 9:00, iar prezenta la urne a fost de suta la suta. Primii care au votat, la urna mobila, au fost cei 15 detinuti bolnavi, internati in spitalul penitenciarului. Apoi, au votat, rand pe rand, cele 59 de detinute cu drept de vot, urmate de cei 198 de detinuti barbati. Majoritatea detinutilor au votat pe baza buletinului de identitate. Doar doi dintre acestia au cerut si li s-a aprobat sa voteze pe baza pasapoartelor. Este vorba despre Florin Constantin Strat si Eugeniu Golescu. Printre cei care au votat s-au numarat si fostul director Dan Jinga si fostul consilier prezidential Ionita Nistor. In schimb, alte nume "grele" aflate dupa gratii nu au trecut pe la urnele de votare, din cauza ca, prin sentintele definitive pronuntate impotriva lor, s-a dispus si interzicerea exercitarii drepturilor cetatenesti. Este vorba despre Miron Cozma, Fanel Pavalache si Alexandru Dinulescu.
×
Subiecte în articol: eveniment s-au votat votare secţii stampila