x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nume de cod:Mister KO

Nume de cod:Mister KO

de Vlad Ionescu    |    13 Noi 2007   •   00:00
Nume de cod:Mister KO

Sătul să mai fie furat la amatori, Lucian Bute a trecut la profesionişti in 2003. După patru ani şi 21 de victorii din tot atătea meciuri disputate, dintre care 17 inainte de limită, a devenit campion mondial la categoria supermijlocie.


Sătul să mai fie furat la amatori, Lucian Bute a trecut la profesionişti in 2003. După patru ani şi 21 de victorii din tot atătea meciuri disputate, dintre care 17 inainte de limită, a devenit campion mondial la categoria supermijlocie.


Născut la 28 februarie 1980, in comuna Pechea, judeţul Galaţi, Lucian Bute este singurul băiat intr-o familie cu cinci copii. Sora mai mare a practicat handbalul, in aceeaşi echipă cu actualul căpitan al naţionalei feminine, Steluţa Luca, care este verişoară cu fraţii Bute. Ca orice băiat, Lucian a jucat la inceput fotbal, in echipa de juniori din satul natal, iar la box a ajuns din intămplare. "Profesorul de sport, Felix Păun, a amenajat o sală de box la şcoală. Mie nu-mi plăcea boxul, nu mă uitam nici măcar la meciurile transmise la televizor, dar un prieten m-a luat cu el să văd cum e. A fost dragoste la prima vedere, aşa că am rămas. Aveam 46 de kilograme, nu mă băga nimeni in seamă, făceam şi eu ce vedeam la alţii. Părinţii nu au vrut să mă lase, aşa cum nu au lăsat-o nici pe sora mea să continue cu handbalul, dar atăt am plăns şi m-am rugat de ei, incăt i-am induplecat", işi aduce aminte campionul de azi.


ASCENSIUNE. Totul a inceput in noiembrie 1994. După şase luni, Bute a ocupat locul doi la Naţionalele de juniori, intrănd in atenţia celor de la Centrul Olimpic din Galaţi. Din acel moment, cariera sa a cunoscut un drum ascendent. Intre 1996 şi 2003 a fost campion al ţării la toate categoriile de vărstă, iar pe plan extern s-a remarcat pentru prima oară in 1998. Atunci a căştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de juniori, performanţă pe care a repetat-o un an mai tărziu, de data aceasta la seniori. Incepuse să viseze la podiumul olimpic, insă drumul spre Sydney 2000 i-a fost barat de Dorel Simion, care l-a invins la limită, intr-un meci de baraj organizat de federaţie. "Toţi mi-au spus că meritam victoria, dar asta fost atunci situaţia. Am depăşit repede momentul, cu găndul la Olimpiada de la Atena din 2004", rememorează Lucian. A mai boxat la amatori incă trei ani, dar de fiecare dată cănd se afla aproape de medalii, la competiţiile internaţionale, era furat de arbitri.


COTITURÃ.... Canadienii de la Interbox puseseră ochii pe Bute de ceva vreme, iar la Mondialele din 2003, din Thailanda, au trimis un om care să-l convingă să treacă le profesionism. "Am fost de acord din prima. Nu am regretat nici un moment că nu mai puteam ajunge la Atena", spune Lucian despre sfărşitul carierei sale de amator, in care a disputat 250 de meciuri, din care a căştigat 236. La Montreal a avut noroc că Leonard Doroftei şi Adrian Diaconu erau deja acolo, cei doi ajutăndu-l să se acomodeze. Canadienii l-au adoptat rapid, considerăndu-l unul de-al lor. Drumul lui Lucian spre culmile boxului profesionist a inceput la 22 noiembrie 2003, cu o victorie prin KO in faţa lui Robert Muhammad. Au urmat adversari din ce in ce mai puternici, toţi invinşi inainte de limită, ceea ce i-a adus romănului porecla de "Mister KO".


CENTURI. Primul succes important l-a obţinut in februarie 2005, cănd l-a bătut pe Carl Handy pentru titlul NABF. A căştigat apoi centura NABA, invingăndu-l la Montreal pe Christian Cruz. Pe aceasta din urmă şi-a pus-o in joc la Galaţi, in faţa propriilor suporteri, pe care şi-a apărat-o cu succes "lichidăndu-l" in doar patru reprize pe Donny McCrary. A fost singurul meci disputat la profesionişti in Romănia. Au urmat titlurile WBC Continental şi WBO Intercontinental, care l-au urcat foarte mult in clasamente. In acest an, la 15 iunie, l-a invins "doar" la puncte pe Sakio Bika, devenind challenger oficial la titlul mondial al categoriei supermijlocie, versiunea IBF. Meciul cu columbianul Alejandro Berrio, deţinătorul titlului, s-a disputat la 19 octombrie, la Montreal. Bute s-a pregătit extraordinar pentru confruntarea vieţii, şi-a studiat adversarul in cele mai mici detalii şi a căştigat prin KO in repriza a 11-a, aruncăndu-i in delir pe cei peste 12.000 de spectatori veniţi la Centre Bell să-l susţină. "Dragii mei romăni, vă mulţumesc că v-aţi trezit să mă urmăriţi, sper că nu v-am dezamăgit", a spus Lucian imediat după meci. Apoi inima i s-a inmuiat şi a izbucnit in lacrimi. Deşi spune că meciul cu Alejandro Berrio este cel mai important din viaţa sa, romănul recunoaşte că adversarul cel mai dificil pe care l-a intălnit pănă acum a fost nu columbianul, ci Sakio Bika. "Mi-a fost foarte greu să mă acomodez cu stilul lui", a explicat Mister KO.


PERSPECTIVE. Bute işi va apăra pentru prima oară centura la 29 februarie, impotriva unui adversar incă nedesemnat. Confruntarea va avea loc tot la Montreal, acolo unde el se simte ca acasă şi unde a disputat majoritatea meciurilor. Challengerul la titlul mondial va fi un boxer dintre primii 15 clasaţi la versiunea IBF. Lucian mai are nevoie doar de căteva meciuri pentru marea confruntare cu Joe Calzaghe, cel care a reuşit recent să reunifice celelalte trei centuri importante, dar este posibil ca pănă atunci galezul să treacă la o categorie superioară de greutate. "Data este stabilită, rămăne de văzut cine va fi adversarul in faţa căruia imi pun centura in joc. Probabil că la inceputul lunii decembrie voi afla." Care este cea mai mare dorinţă a lui Lucian? "Să lupt pentru un titlu in Romănia. Ştiu că este foarte scump, dar cred, totuşi, că ar fi posibil, depinde de resursele financiare. Aş vrea să imi apăr această centură pănă la sfărşitul carierei".


VACANŢÃ... IN ŢARÃ.... Lucian Bute a venit in Romănia joia trecută, pentru o binemeritată vacanţă de trei săptămăni, pe care intenţionează să şi-o petreacă alături de familie. El a avut parte de o primire fastuoasă la salonul oficial al Aeroportului "Henri Coandă", printre cei veniţi să-l aştepte numărăndu-se părinţii, Maricica şi Ştefan Bute, dar şi Felix Păun, primul său antrenor, cel care l-a iniţiat in tainele boxului. De la aeroport, Lucian a plecat acasă, la Pechea, unde a avut parte de o petrecere pusă la cale de cei dragi. La sfărşitul acestei luni, campionul mondial se va intoarce in Canada, pentru a-şi relua antrenamentele.


1 Un titlu de campion mondial a căştigat Lucian Bute la profesionişti. El l-a invins prin KO tehnic in repriza a 11-a pe columbianul Alejandro Berrio, campionul en-titre al categoriei supermijlocie, versiunea IBF, cu prilejul unei gale care a avut loc la Montreal, la data de 19 octombrie a acestui an.

2 Ca boxer amator, Bute a urcat de două ori pe podiumul de premiere la Campionatele Mondiale. In 1998, la intrecerile de juniori de la Buenos Aires, a cucerit medalia de bronz, pentru ca un an mai tărziu, la Houston, să obţină un trofeu din acelaşi metal, dar la seniori, ambele la categoria 67 kg.

3 Lucian Bute este al treilea campion mondial pe care l-a dat boxul profesionist din Romănia, după Mihai Leu şi Leonard Doroftei. Primul a căştigat titlul categoriei supermijlocie, versiunea WBO, in 1997, iar cel de-al doilea a fost campion la superuşoară, versiunea WBA, in anii 2002 şi 2003.

4 Inainte de a deveni campion al lumii, Lucian a căştigat patru centuri pe continentul american. In 2005 a obţinut-o pe cea NABF, pentru ca in acelaşi an să căştige titlurile NABA şi WBC Continental. In fine, in anul 2006, pugilistul romăn şi-a aşezat in vitrina cu trofee şi centura WBO Intercontinental.
Â
Â

×