x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Numele de cod "Hartia de prins muste"

Numele de cod "Hartia de prins muste"

05 Iun 2005   •   00:00

Joi, 26 mai 2005, Mediafax informa ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a cerut judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti emiterea de mandate de arestare preventiva pentru infractiuni la Legea privind terorismul pe numele lui Omar Hayssam si Munaf Mohammad.



  • de ION CRISTOIU - Analist politic

  • ACTOR SAU PAPUSA? Rolul lui Omar Hayssam, greu de descifrat din aceasta cabala
    MUNAF. Daca neamurile lui din Bagdad sunt teroristi, el ce e?
    Aceeasi agentie, beneficiind de surse sigure, scria in aceeasi depesa ca procurorul Ciprian Nastasiu, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie, si doi ofiteri de politie judiciara s-au intors de la Bagdad marti, 24 mai 2005, cu date si probe necesare in instrumentarea dosarului penal 540/D/P/2005, aflat la Parchetul instantei supreme din 6 aprilie 2005.

    Lectura presei din perioada crizei ostaticilor ne dezvaluie ca echipa a plecat la 28 aprilie 2005 la Bagdad (a doua zi dupa expirarea ultimatumului rapitorilor) cu un avion Hercules. Potrivit Mediafax, "informatiile obtinute de anchetatorii romani la Bagdad au fost comunicate Celulei de criza de catre procurorul general al Romaniei, in cadrul intalnirii de miercuri de la Cotroceni".

    Pana la venirea echipei de la Bagdad, urmare a cererii adresate autoritatilor judiciare competente, Unitatea pentru Crime Majore (Sharq Al-Qanat) trimite la Bucuresti urmatoarele documente: sinteze cu privire la masurile intreprinse in vederea identificarii si retinerii persoanelor implicate in rapirea ostaticilor romani, deciziile Tribunalului de Ancheta din Bagdad prin care s-a dispus arestarea inculpatilor, copii de pe declaratiile in limba araba ale inculpatilor arestati la Bagdad si procese-verbale de confiscare.

    Pentru aceste documente, puse la dosarul nr. 540/D/P/2005, procurorul Ciprian Nastasiu incheie la 13 mai 2005 un proces-verbal. Pe baza documentelor primite de la Bagdad, dar si a unor inregistrari de telefoane de catre SRI, urmarirea penala impotriva lui Hayssam Omar si Mohammad Munaf incepe la 17 mai 2005. La 26 mai 2005, dupa intoarcerea echipei, se declanseaza operatiunile de arestare preventiva. Potrivit procesului-verbal de aducere la cunostinta a invinuirii:

    "La data de 04.04.2005, in urma operatiunilor desfasurate la Bagdad de catre autoritatile irakiene, au fost identificate si retinute noua persoane implicate in operatiunea de rapire. In urma audierii acestora a rezultat faptul ca intreaga operatiune a fost initiata, finantata si coordonata de invinuitii Omar Hayssam si Munaf Mohammad.

    Astfel, cei doi invinuiti au organizat vizita celor trei jurnalisti in Irak, precum si rapirea acestora, pentru ca Omar Hayssam sa intervina, sa-i elibereze si sa apara in postura de erou, scopul fiind acela de a scapa de invinuirile ce i-au fost aduse in mai multe dosare penale aflate pe rolul Parchetului. Munaf urma sa se ocupe de rapire prin rudele sale din Irak, iar Omar urma sa intervina pentru eliberare, declarand opiniei publice din Romania, prin intermediul presei, ca i s-a cerut de catre rapitori suma de 4.000.000 USD".

    Asadar, potrivit acestui document oficial, Omar Hayssam nu a organizat rapirea pentru a putea pleca din tara pe sest, cu acordul discret al autoritatilor (cum s-a spus si s-a scris in timpul crizei), ci pentru a deveni eroul national, ipostaza care i-ar fi adus absolvirea de raspundere in mai multe dosare penale.

    Tot pe 26 mai, Parchetul inaintase Curtii de Apel Bucuresti referatul cu propunerea de arestare preventiva pe o durata de 30 de zile a lui Omar Hayssam si Munaf Mohammad. Ca si in actul anterior, sunt invocate declaratiile date procurorului Ciprian Nastasiu la Bagdad, la 21 mai, de persoanele capturate si retinute in urma operatiunii din 4 aprilie 2005 (cu o zi inainte de retinerea lui Omar Hayssam la Bucuresti). Fragmente din referat, document care istoriseste felul in care a fost pusa la cale si s-a desfasurat rapirea, au fost publicate in presa. Evident, cu unele adaugiri si inflorituri din partea semnatarilor, din motivul intemeiat de a nu se deconspira faptul ca datele au fost obtinute din dosarul lui Hayssam de la Parchet. In Referat se reitereaza teza ca Omar Hayssam a initiat, finantat si coordonat rapirea pentru a fi exonerat de raspunderea penala in ipostaza de a fi eliberator al jurnalistilor.

    Citind cele doua documente intocmite de Parchetul de pe langa Inalta Curte, simti nevoia sa bei un pahar cu apa. Atat de puternica e lovitura pe care o primeste logica elementara. Potrivit declaratiilor lui Traian Basescu din 13 aprilie 2005, sutelor de materiale aparute in presa in perioada crizei (si nu numai), dosarelor de coruptie pentru care a fost arestat preventiv la 5 aprilie 2005, Omar Hayssam e:
  • un om care si-a facut in Romania postdecembrista o avere de 100 de milioane de dolari;
  • un om care a reusit sa nu fie arestat si trimis in judecata timp de sapte ani, desi SRI trimisese organelor abilitate sute de note informative despre afacerile sale dubioase;
  • un om care reusise sa fie primit in partidul de guvernamant din anii 2000-2004 si sa se infiltreze in delegatiile de oameni de afaceri care-l insoteau pe presedintele Ion Iliescu peste hotare;
  • un om suspectat de a fi finantat celule teroriste din strainatate;
  • un om dat de toate ziarele drept ofiter al Serviciului Secret Sirian.

    Acest om, de a carui inteligenta m-as teme atat de tare, incat n-as indrazni nici sa am o convorbire telefonica, pentru a scapa de dosarele de coruptie, are urmatorul plan:
  • alege trei jurnalisti de frunte din Romania si-i trimite in Irak impreuna cu Munaf, inscenand o rapire de catre o organizatie terorista;
  • aranjeaza sa fie sunat de doua ori (la 29 martie la 9.30 si la 11.30 din Bagdad) de catre Al Qasir Salam de pe doua cartele SIM cumparate de Munaf pentru a i se cere de ochii lumii 4 milioane de dolari in schimbul eliberarii ostaticilor;
  • informeaza imediat autoritatile (inclusiv pe seful Celulei de criza, Traian Basescu) de primirea celor doua telefoane;
  • intervine in seara lui 29 martie pe toate televiziunile pentru a anunta poporul roman ca a primit cererea de rascumparare si ca e gata sa mearga in Irak cu banii.

    Socotind astfel ca:
  • va merge la Aeroportul Otopeni si va pleca spre Bagdad, in timp ce televiziunile il transmit in direct;
  • va ateriza la Otopeni cu cei trei jurnalisti si cu Munaf, unde va fi primit de presedintele Traian Basescu, de premier, de rudele ostaticilor, de o multime de bucuresteni in cadrul unei ceremonii transmise in direct;
  • drept multumire, presedintele Traian Basescu il va proclama erou national si va declara natiunii (tot in transmisie directa) ca-l absolva de toate dosarele penale.

    Dar nu numai atat. Potrivit referatului, la Bagdad, martorul Al Giuburi Ibrahim (cumnatul lui Munaf) a declarat procurorului la 21 mai ca, "dupa rapire, urma sa fie contactat de Omar Hayssam pentru rascumparare, urmand ca acesta sa vina personal cu bani in Irak si sa-i elibereze pe jurnalisti, devenind astfel o persoana importanta in Romania, urmand totodata ca, datorita acestui fapt, sa-i fie favorizate afacerile". Celebrul om de afaceri Omar Hayssam gandeste ca Traian Basescu va declara natiunii ca, urmare a gestului sau salvator, Omar Hayssam va avea permisiunea sa corupa in continuare! Un asemenea plan nu putea fi nu numai pus la cale, dar nici macar visat in somn de tata Leana din Cucuietii din Deal. Potrivit Parchetului, a fost pus la cale insa de unul dintre cei mai bogati si mai vicleni afaceristi din Romania. Procurorii sunt oameni gravi. Explicabil de ce Ciprian Nastasiu a luat in serios declaratiile celor noua irakieni arestati la Bagdad. Fiind insa si om normal, s-a gandit la o posibila explicatie a acestui plan aiuristic pus la cale de celebrul Omar Hayssam. Potrivit mai multor certificate medicale, Omar sufera de schizofrenie. In perioada organizarii si plecarii jurnalistilor la Bagdad, Omar se afla internat in Spitalul "Alexandru Obregia" din 3 ianuarie 2005, cu diagnosticul criza de schizofrenie. Schizofrenia - spun manualele - are drept principala forma de manifestare confundarea visului cu realitatea si delirurile, cu deosebire cele de grandoare, gen idei fixe: Eu sunt Christos, Eu sunt Napoleon. Nebunia asta cu eroul natiunii - si-o fi spus procurorul - i-a venit in timpul crizei de schizofrenie. Criza care l-a facut sa confunde visul (exonerarea de dosare prin transformarea in erou) cu realitatea (Traian Basescu il declara absolvit prin Decret prezidential).

    Intrebare: s-o fi gandit Parchetul ca avocatii ar putea invoca la judecata certificatul de schizofrenie, obtinand achitarea inculpatului de terorism in doi timpi si trei miscari? Tare ne temem ca s-au gandit. Altfel nu s-ar insista atat in referatul de arestare preventiva pe teza cu ipoteza de erou al natiunii.

    Cele trei Servicii Secrete romanesti au stiut de punerea la cale a rapirii

    La capatul unei anchete care a durat mai mult de o luna, incluzand arestari, perchezitii, anchete la Bagdad, deplasari ale procurorului nostru in Irak, Parchetul ajunge la concluzia ca Omar Hayssam a pus totul la cale pentru ca "sa intervina sa-i elibereze si sa apara in postura de erou". Aceasta formula, intalnita in cele doua documente oficiale din 26 mai 2005, ajunge in presa. Explicabil, s-ar spune. Presa a spus mana pe documentele din dosarul lui Hayssam. Numai ca nu e vorba de presa din 27 sau 28 mai 2005, ci de presa din urma cu doua luni, din 31 martie 2005! Citim in Evenimentul Zilei din 31 martie, sub titlul Cheia rapirii e la Hayssam: "Sursele, care provin din Serviciile Secrete, acrediteaza ideea ca acestia (jurnalistii - n.n.) ar fi fost, de fapt, piese ale unui joc de sah in care cel care controleaza mutarile este controversatul om de afaceri Omar Hayssam, membru al PSD (primul semn al uriasei campanii anti-PSD si anti-Iliescu din zilele urmatoare care va duce, printre altele, la caderea lui Iliescu la Congres - n.n.). (...) Surse din Serviciile Secrete sustin ca omul de afaceri sirian Omar Hayssam este cel care a regizat rapirea celor trei jurnalisti romani. La nici 24 de ore de la disparitia acestora, afaceristul a declarat ca a fost contactat de rapitori, care i-au cerut o suma mare de bani drept rascumparare: 4 milioane de dolari.

    Rapitorii nu au anuntat luarea de ostatici prin canalele folosite de obicei si nici nu au luat legatura cu oficialitatile romane la Bagdad, ci l-au contactat direct pe Hayssam. Mai mult, sursele noastre sustin ca persoana folosita pentru a se ocupa de rapire este cel mai bun prieten al lui Hayssam si omul care i-a preluat acestuia o parte din afaceri, irakianul Mohammad Munaf. El este dat disparut in tara sa natala, Irak, alaturi de cei trei jurnalisti. Care ar putea fi interesul lui Omar Hayssam sa orchestreze un scenariu diabolic? Faptul ca Hayssam este strans cu usa de Parchetul General si de Parchetul National Anticoruptie in mai multe dosare in care este anchetat pentru delapidare, spalare de bani, frauda si alte infractiuni financiare deosebit de grave.

    Aratandu-se dispus sa intermedieze eliberarea jurnalistilor romani, Hayssam spera sa devina un erou national si sa se bucure de clementa actualei guvernari, sustin sursele noastre din Serviciile Secrete" (sublinierea noastra, I.C.).

    Materialul a fost dat la cules pe 30 martie 2005. Desi precizarea "sursele din Serviciile Secrete" ar putea fi suspectata ca incercare de grozavire a ziaristilor semnatari, alte doua fapte ne dovedesc ca, intr-adevar, sursele erau din Serviciile Secrete. In seara zilei de 30 martie, dupa difuzarea casetei cu carpeta, la talk-show-ul organizat de Marius Tuca, Radu Tudor a sustinut cu tarie ca intreaga afacere a fost pusa la cale de Omar Hayssam pentru a scapa de dosarele penale din Romania. Pe Radu Tudor il stiu de la Evenimentul Zilei al anilor 1992-1996, unde si-a facut ucenicia, drept jurnalistul cu cele mai sigure surse in Serviciile Secrete romanesti. Dovada competentei sale in acest domeniu o da faptul c-a fost invitat in perioada crizei de zeci de ori la televiziuni (la TVR in special) pentru a se pronunta. Nu intamplator poate e singurul analist care n-a fost atacat de confratii sai din presa scrisa care s-au ocupat de rapire (si ei, deci, in relatii profesionale stranse cu Serviciile) pentru prezenta sa insistenta.

    Radu Tudor e cel care a publicat in Ziua cel mai apropiat scenariu de cel care care se degaja din documentele Parchetului. Tot el e sustinatorul inversunat al tezei ca Omar si Munaf au avut un complice printre jurnalistii rapiti.

    Miercuri, 30 martie, apar in doua cotidiane, Ziua si Evenimentul Zilei, doua notite cu informatii provenind tot din surse. Potrivit notitei, Parchetul General cauta prin dosare eventuale relatii, Ziua scrie ca:

    "Pe de alta parte, surse SRI au mentionat ca ar fi vorba si de o verificare a relatiilor lui Omar Hayssam, cetatean roman de origine siriana, care are prieteni cetateni irakieni si ale afacerilor acestora in Romania. Dosarul lui Omar Hayssam se afla la Parchetul Inaltei Curti in lucru, in ancheta «inchisa la vedere», fiind vorba de activitati infractionale complexe care privesc si aria spalarii de bani".

    Evenimentul Zilei e mult mai precis. Sub titlul Un irakian misterios, ziarul scrie: "Serviciile de informatii analizeaza cu mare atentie, dupa cum ne-au declarat surse din cadrul acestora, legatura dintre sponsorul irakiano-romano-american al deplasarii echipei de ziaristi de la Prima TV si de la Romania Libera la Bagdad si disparitia acestora. Aceleasi surse ne-au mai declarat ca este studiata si o presupusa relatie amicala a ziaristei Marie-Jeanne Ion cu misteriosul om de afaceri irakian".

    Pe 29 martie, la ora cand s-au dat la cules aceste materiale, Hayssam nu aparuse inca la televiziuni. Ca dovada ca editiile respective nu fac nici o referire la declaratia sa senzationala. Dar chiar si dupa ce Omar Hayssam a facut celebrul anunt, e greu de presupus ca pe vreun ziarist din Romania il ducea gandul la scenariul cu eroul. Cel mult putea presupune ca-i vorba de un arab laudaros!

    E limpede ca aceste informatii provin de la Serviciile Secrete romanesti. Si daca luam in calcul faptul ca articolul Cheia rapirii e la Hayssam cuprinde o prezentare detaliata a tuturor afacerilor dubioase ale lui Hayssam, a raporturilor acestuia cu Iliescu, Hrebenciuc si Ristea Priboi (din nou implicarea PSD!), la prietenia dintre Hayssam si tatal lui Marie-Jeanne, nu incape nici o indoiala ca pe 30 martie, la o zi si ceva de la rapire, Serviciile dadeau ca sigur scenariul cu Hayssam autor al rapirii ziaristilor. Ceea ce ne lasa sa presupunem ca SRI era la curent cu planul rapirii inainte de 28 martie, ora 19:40!

    Un trimis special al Presedintiei duce la Bagdad numele rapitorilor?

    Ciudateniile nu se opresc aici. Printre materialele primite de la Bagdad dupa arestarea din 4 aprilie 2005 se numara si corespondenta dintre Unitatea pentru Crime Majore si Tribunalul Central de Ancheta. In adresa din 7 aprilie 2005 a Unitatii scrie la punctul 1:

    "Am aflat de la Ambasada romana, mai precis de la trimisul special al presedintelui Republicii Romania, doctor Muhammad Yassin, ca cei trei cetateni romani si interpretul lor, irakian, care detine si cetatenie americana, au facut obiectul unei actiuni de rapire, la Bagdad, la data de 28.03.2005, in zona cartierului Universitatii, la ora 7:30, dupa care am consemnat spusele trimisului sub forma unui proces-verbal si am solicitat luarea masurilor legale impotriva faptuitorilor" (sublinierea noastra).

    Urmeaza alte 5 puncte, in care e descrisa operatiunea de rapire, descriere pe care o vom regasi in referatul Parchetului nostru din 26 mai 2005 (presei i s-au dat doar fragmente din referat). La punctul 3 aflam urmatoarele:

    "A fost anchetat numitul Mahmud Khaled Omar (fratele lui Hayssam Omar), care a recunoscut ca operatiunea fusese planificata de catre fratele sau si de catre prietenul acestuia, numitul Mohammad Munaf, si ca scopul prezentei sale a fost acela de a-l informa pe Yusef Munaf, fratele lui Mohammad Munaf, ca actiunea fusese deconspirata si ca trebuie terminata".

    Potrivit declaratiei lui Omar Hayssam din 27 mai 2005 de la Curtea de Apel Bucuresti, cand s-a judecat cererea de arestare preventiva, fratele sau a ajuns la Bagdad duminica, 3 aprilie 2005, din Siria (plecase din Bucuresti pe 1 aprilie 2005, dar nu obtinuse viza de Irak). Cu acordul lui Traian Basescu, fratele lui Omar a fost sprijinit pe cai diplomatice sa obtina viza. Potrivit declaratiei lui Omar Hayssam, la Bagdad, Mahmud Khaled Omar, fratele sau, s-a intalnit cu fratele lui Munaf, Al Amin Yusef, cu trimisul special al presedintelui, doctor Mohammad Yassin, si "cu cineva de la ambasada". Judecand dupa documentele irakiene, fratele lui Omar Hayssam a fost arestat impreuna cu fratele lui Munaf.

    Dincolo de dezvaluirea ca dr. Mohammad Yassin, aflat in fruntea unei delegatii de 10 arabi din Romania, nu era trimisul lui Hayssam (desi erau buni prieteni), ci al presedintelui Traian Basescu, punctul 1 al Adresei Trimise de Unitatea pentru Crime Majore ridica un mare semn de intrebare. Potrivit ziarului Gardianul din 31 martie 2005, trimisul special a plecat din Bucuresti pe 29, la ora 23:00. La nici o zi de la vestea rapirii. La Bagdad s-a intalnit pe 30 martie cu fratele lui Mohammad Munaf, numitul Yussef, omul-cheie in organizarea rapirii de la Bagdad. Sa-i fi spus Yassin lui Yusef verde-n fata ca la Bucuresti se stia cine si cum a organizat rapirea la Bagdad? Mai mult ca sigur, o data ce Raportul Unitatii pentru Crime Majore din 7 aprilie ne sugereaza ca dr. Yassin stia numele faptuitorilor. Ciudat acest personaj Yassin! In declaratia sa, Omar Hayssam sustine ca, dupa primirea celor doua mesaje de la rapitori, in seara lui 29 martie 2005, a mers la sediul firmei lui Yassin din Strada Comana nr. 19, unde a venit si tatal lui Marie-Jeanne. Asadar, senatorul Ion Vasile s-a intalnit cu Omar nu dupa ce l-a vazut la televizor, vorbind despre rascumparare, cum sustinea la conferinta de presa, ci inainte. Omar Hayssam i-a spus lui Yassin tarasenia, acesta a sunat la Presedintie si au mers impreuna la Cotroceni, unde au fost primiti de Constantin Degeratu. Inainte de a se reinterna in spital, sustine Omar Hayssam, l-a condus pe Yassin la aeroport. De unde sa stie el ca prietenul lui, Yassin, mergea sa-l dea in gat la Bagdad?!

    Daca ne gandim ca Yassin e cel care adoarme vigilenta lui Omar, punandu-l in contact cu presedintele, putem banui existenta unui intreg plan al Serviciilor de manipulare a lui Omar Hayssam, omul luat in vizor de Traian Basescu inca din ianuarie 2005, cand SRI i s-a plans ca rapoartele sale de sapte ani incoace n-au fost luate in seama. Nu-i exclus ca atunci sa se fi decis Operatiunea cu numele de cod Hartia de prins muste. Adormirea vigilentei nu-i singurul truc. Toata lumea s-a intrebat de ce rapitorii dau in 30 martie seara celebra caseta in care Marie-Jeanne declara ca nu s-a cerut nici o rascumparare. Momentul a fost interpretat ca un soi de replica data iesirii lui Hayssam pe televiziuni din seara zilei de 29 martie. Daca rapitorii erau oamenii lui Omar de la Bagdad, caseta e o absurditate. Ar fi fost normal ca Marie-Jeanne sa confirme spectaculos ca s-a cerut o rascumparare in bani. Nu de alta, dar, potrivit actului de acuzare, Omar voia sa se stie de catre toata Romania ca teroristii i s-au adresat lui. Caseta il contrazice violent. Ea a facut, de altfel, ca in Romania sa se speculeze intens ca teroristii aveau oameni pe meleagurile noastre, care tineau legatura cu ei. Admitand ca ei erau teroristi de-adevaratelea si ca ii supara prezentarea lor in Romania drept niste mercantili, de ce nu i-au spus jurnalistei sa declare ca ei vor retragerea trupelor romane din Irak? Raspunsul posibil: gestul rapitorilor avea menirea sa-l bulverseze pe Omar Hayssam si, in consecinta, sa-l oblige sa contacteze telefonic (in timp ce era monitorizat!) pe cineva din Bagdad (Yusef, fratele lui Munaf?) pentru a se interesa ce s-a intamplat. Asta ar insemna ca Serviciile Secrete romanesti au avut de la inceput un om in grupul rapitorilor. Dovada? Descriind masurile luate dupa intrevederea cu trimisul special al presedintelui Romaniei, Unitatea pentru Crime Majore vorbeste de "intalnirile cu informatorul". Pe de alta parte, referatul de arestare preventiva a lui Hayssam face la un moment dat o paranteza curioasa: "De mentionat ca persoana care i-a detinut pe ostatici (in prima locatie - n.n.) pe ziaristi si care a fost conducatorul grupului implicat in operatiunea de rapire este cunoscuta sub numele de «ABU SAHAR»". Dintre toti cei implicati in rapirea din 28 martie, Abu Sahar e singurul care n-a fost arestat. Sa fie acesta un fost agent al Securitatii in adormire, brusc reactivat de SRI cand s-a aflat de planul lui Omar? Cei trei jurnalisti ne-ar putea lamuri amintindu-si cand s-a facut inregistrarea casetei difuzate in 30 martie.

    Trucul cu Yassin care merge la Bagdad ca sa contacteze Unitatea pentru Crime Majore, si nu ca sa negocieze, cum credea intreaga presa, afacerea cu caseta din 30 martie ne intaresc convingerea ca Serviciile au mers la sigur in cazul Omar Hayssam. Si n-aveau cum sa nu mearga, impresionandu-l pe presedinte, cand, potrivit surselor, telefoanele lui Omar dinainte de rapire au fost inregistrate. Asta, deoarece Omar Hayssam era monitorizat de catre SRI. Ba chiar si de SIE si de Directia Generala de Informatii a Armatei. (De la aceasta va fi fost ofiterul MApN care a intervenit pentru vize la Ambasada Irakului?)

    De doua luni, de cand a inceput criza, jurnalisti, politicieni, oameni simpli se intreaba: daca Omar Hayssam era monitorizat de Servicii sub suspiciunea de legaturi cu organizatiile teroriste, cum se intampla ca nu s-a aflat de planul pus la cale inainte de plecarea jurnalistilor? Daca nu s-a aflat, atunci sefii acestor Servicii trebuie sa-si dea demisia pentru incompetenta. Datele stiute acum si prezentate mai sus, alaturate credintei ca Serviciile noastre secrete sunt institutii profesioniste (apreciate ca atare de Traian Basescu de nenumarate ori in interventii publice), ne indeamna sa credem ca ele au stiut de rapire. De ce nu i-au avertizat pe ziaristi inainte de plecare?

    Raspunsul il vom afla - vorba lui Traian Basescu - peste vreo 50 de ani!

    YASSIN, TRIMIS SPECIAL DE BASESCU

    "Am aflat de la Ambasada romana, mai precis de la trimisul special al presedintelui Republicii Romania, doctor Muhammad Yassin, ca cei trei cetateni romani si interpretul lor, irakian, care detine si cetatenie americana, au facut obiectul unei actiuni de rapire, la Bagdad, la data de 28.03.2005, in zona cartierului Universitatii, la ora 7:30, dupa care am consemnat spusele trimisului sub forma unui proces-verbal si am solicitat luarea masurilor legale impotriva faptuitorilor" - din adresa Unitatii pentru Crime Majore catre Tribunalul Central de Ancheta din Bagdad

    Documente citate in premiera absoluta: corespondenta dintre Unitatea pentru Crime Majore (Sharq Al-Qanat) si Tribunalul Central de Ancheta din Bagdad, sinteza declaratiilor date la Bagdad de cei noua insi implicati in rapirea propriu-zisa, declaratia lui Omar Hayssam la Curtea de Apel la 27 mai 2005
  • Din inculpati, participantii la rapire, inclusiv cei care i-au luat pe jurnalisti si i-au pus in portbagaj, au devenit martori!
  • Presa din 31 martie 2005 publica fragmente din actul de acuzare al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din 26 mai 2005!
  • Serviciile Secrete au stiut de rapire din monitorizarea lui Omar Hayssam
  • Caseta din 30 martie - comandata din Romania?
  • Un trimis special al Presedintiei duce la Bagdad numele rapitorilor?
  • Omar Hayssam poate dovedi ca a pus la cale planul aiuristic de deveni erou al natiunii pentru a scapa de anchetele de coruptie, invocand ca-n perioada asta trecea printr-o criza de schizofrenie
  • ×