x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nunta ca-n poveşti a"Regelui" Hagi cu prinţesa sa

Nunta ca-n poveşti a"Regelui" Hagi cu prinţesa sa

de Florin Mihai    |    30 Iul 2010   •   00:00
Nunta ca-n poveşti a"Regelui" Hagi cu prinţesa sa
Sursa foto: Virgil Pavel/Agerpres

Anul 1990 a fost cu siguranţă printre cei mai rodnici pentru cel supranumit "Maradona din Carpaţi". În câteva luni, Gheorghe Hagi, liderul echipei naţionale de fotbal şi al Stelei Bucureşti, a bifat succes după succes. La Coppa del Mondo, România avusese rezultate notabile după ani de secetă. Apoi Hagi, remarcat pentru evoluţiile sale din ultimii ani, s-a transferat la celebrul club spaniol Real Madrid.

În fine, la jumătatea lunii iulie, fotbalistul s-a realizat şi în viaţa personală, căsătorindu-se cu frumoasa Elena Celnicu, studentă în anul II la ASE Bucureşti. Anunţat şi comentat în presa vremii, evenimentul a mobilizat familiile celor doi miri, dar şi elita fotbalului românesc. Sute de prieteni şi colegi i-au urat "Casă de Piatră!" lui Gică Hagi chiar de la Constanţa.

Desfăşurată după tipicul şi datinile machedonilor, nunta a ţinut două zile. Conform tradiţiei, sâmbătă seara, cu o zi înaintea "bairamului mare", tinerii au petrecut separat. Familia şi prietenii lui Gheorghe Hagi, vreo 200 de persoane, s-au distrat la restaurantul constănţean "Rapsodia". Mesenii au început să sosească de la 7:00 seara. Ca la orice nuntă, s-a început cu ceva "uşor". Sandu Chiriţă, responsabilul restaurantului, şi Constantin Petre, maestrul bucătar, au luat ochii nuntaşilor cu brânzeturi speciale spaniole. Au urmat tradiţionalele sărmăluţe şi fripturi. S-a băut mai ales vin românesc (Oltina, Murfatlar, Fetească Albă de Medgidia). La cererea nuntaşilor, orchestra a cântat până dimineaţa când melodii tradiţionale machedone, când din foclorul românesc dobrogean. Muzicanţii de la Gramoste, formaţie alcătuită din şase machedoni originari din satele Sinoe, Săcele, Ceamurlia, Lăstun, Beidaud, Stejarul, i-au fermecat pe nuntaşi.

S-a chiuit şi dănţuit în ritmul îndrăcit al sârbelor şi horelor. "Samniotisa", "Părinteasca dâmândari", "Lilice galbenă", "La muşata armână" au fost şlagărele, cântate şi răscântate. Respectându-se tradiţia armânească, în loc de brad, nuntaşii au ţinut în timpul horelor un steag alb cu panglică tricoloră.

La miezul nopţii, mirele, secondat de nunul mare, a plecat la petrecerea miresei, pentru a fi prezentat rudelor ei. Apropiaţii Elenei Celnicu, la fel de numeroşi, benchetuiau şi ei de zor, la braseria "Tabăra Nord" din staţiunea Mamaia. Hagi s-a întors la ai săi împreună cu aleasa inimii şi li s-a cântat "La Mulţi Ani!" în varianta machedonă ("Mulţîî anchi sbîneaţî").

Duminică dimineaţa s-a desfăşurat un alt moment al ceremoniei. Mirii s-au cununat religios, la Catedrala Arhiepiscopală Ortodoxă din Constanţa. Pe lângă rudele celor doi, sute şi sute de constănţeni au admirat cuplul. Şi i-ar fi urmat până în altar dacă preotul Viorel Ticu nu ar fi închis uşile bisericii. Din când în când, din cauza căldurii, porţile se deschideau, iar curioşii primeau material de bârfă pentru zilele următoare. Frumuseţea miresei, eleganţa rochiei (comandată din Belgia), componenţa alaiului au fost comentate îndelung de gură-cască. La sfârşitul slujbei, aglomeraţia din faţa catedralei devenise insuportabilă. S-a renunţat la ideea furişării mirilor prin spatele bisericii, deoarece tânăra avea interdicţie să treacă prin altar. Aşadar, alaiul s-a scurs tot prin faţă, prin mulţimea "nuntaşilor" de ocazie.

În aceeaşi seară s-a terminat şi nunta. La restaurantul "Mioriţa", din Mamaia, a avut loc "bairamul cel mare", cu peste 600 de invitaţi, de la micuţi de câţiva ani până la bâtrâni precum naşul de botez al lui Gheorghe Hagi, Costea Naciadis. I-au fost alături decarului naţionalei foşti colegi de echipă de la Steaua Bucureşti (printre alţii, Gavrilă Balint, Marius Lăcătuş, Tudorel Stoica, Anghel Iordănescu), de la naţională (Florin Răducioiu, Gică Popescu, Dorin Mateuţ etc.), dar şi alţi oameni din fotbal precum Gino Iorgulescu, Sandu Terheş, Dumitru Dumitriu, Aurică Munteanu. Mâncărurile au fost şi mai sofisticate decât în ajun. În sălile şi terasa restaurantului, în regim de bufet suedez, s-au servit şapte feluri de mâncare şi zece sortimente de băuturi aperitiv. Muzica le-a asigurat-o aceeaşi trupă care se produsese şi cu o seară înainte.

Pentru ziarul Azi, oficiosul FSN, între două sârbe şi câteva toasturi în cinstea însurăţeilor, mesenii au acordat şi scurte declaraţii. "Hagi este un fenomen unic în fotbalul nostru, în mişcarea sportivă românească, spunea Anghel Iordănescu. Cred că tânăra sa soţie va constitui pentru el acel element de echilibru şi îmbărbătare atât de necesare unui sportiv de mare performanţă." La rându-i, Tudorel Stoica, fostul căpitan al Stelei, spera să "joace" şi la nunta de argint a mirilor.
În urmă cu 20 de ani, printre nuntaşi s-a aflat şi Marius Lăcătuş, însoţit de soţia sa, Mariana. Cum a fost la nuntă, l-am întrebat acum pe fostul mare fotbalist al "roş-albaştrilor". "Ştiţi cum este, la o nuntă toate lucrurile sunt frumoase, ne-a spus Lăcătuş. La ei, la machedoni, cu atât mai mult, pentru că ei au obiceiurile şi datinile lor. Nunţile sunt separate, a mirelui şi a miresei. Ţin minte că erau foarte mulţi invitaţi. Şi pe afară, şi pe înăuntru. Nebunie. Nu îmi mai amintesc cine a mai fost în afară de fotbalişti. Vă daţi seama, la câţi oameni au fost. Sute de invitaţi."

Nunta de argint nu a mai avut loc. Mariajul fericiţilor însurăţei, pe-atunci, a durat doar câţiva ani. Iar transferului la Real Madrid i-au urmat, în timp, altele, la cluburi cunoscute din Europa. Dar, în 1990, toată "Generaţia de Aur" a fotbalului românesc avea lumea la picioare.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani