x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O crima cu autor colectiv

O crima cu autor colectiv

07 Apr 2004   •   00:00

Exact in momentul acesta, caind ghioceii si viorelele infloresc, cand randunelele piuie si berzele se intorc la cuib, cand veveritele, parsii, marmotele, cainii vagabonzi si tot ce-a mai ramas din natura acestei tari se intinde la soare, colegii de la Academia Catavencu au descoperit ca o crima odioasa se consuma la Sulina.

In zorii zilei, pe la orele mici ale hotilor de cai, 40 de barci se furiseaza spre varsarea fluviului, locul unde, in apele salmastre, isi fac primele exercitii de inot generatiile mici de sturion.

Tinta lotrilor e dubla: pe langa pruncuciderea morunilor, a nisetrilor si a pastrugilor, atacul se soldeaza si cu uriase capturi ilegale de scrumbie.

Bratul tamp si mintea ucigasa

Mainile patate cu sange nevinovat de scrumbie si morun sant ale pescarilor din Sulina. Dar mintea din spatele acestor muschi inconstienti e a altcuiva. Putina, dar diabolica, aceasta minte ii apartine deputatului PSD Dan Verbina, concesionar al zonei de litoral marin de la Bratul Chilia la Casla Vadanei, in apropiere de varsarea bratului Sulina. Dan Verbina e un fel de tartor al luciului de apa care, o data cu numeroasele concesiuni din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, a acaparat si intreaga faradelege refugiata aici. Locotenentul si asociatul sau in speta cercetata aici se numeste Vatamanescu Amorel, patronul societatii AMOREL SRL din Sulina, cea care preia spre desfacere prada braconata in zona interzisa. Portretul pesedistului la tinerete capitalista Dan Verbina s-a nascut acum 44 de ani in comuna Crisan, situata in inima Deltei. E de presupus ca de mic a simtit gustul obletelui prajit, ca s-a dezvoltat in mirosul plachiei de crap, ca a acumulat proteine in organism direct din spinarea de ghibort si bruma de inteligenta din fosforul scrumbiilor. Ba chiar, de ce nu ne-am imagina ca, la un moment dat, cand inca nu stia despre caviar ca va deveni alimentul preferat al PSD-ului, adolescentul Dan chiar respecta sturionii? Aceste vremuri sunt insa departe. Ajuns mai intai primar peste pescarii satului natal, Dan Verbina a mirosit potentialul de imbogatire aflat in fauna piscicola a Rezervatiei. Legenda povesteste ca in reveriile sale capitaliste, viitorul deputat vedea carduri de carasi umpluti cu bancnote verzi, paziti de moruni monumentali de aur, plini cu icre negre de diamant. Spuneam viitorul deputat fiindca intr-adevar, desi pare incredibil, Dan Verbina a ajuns in cele din urma deputat. Din perspectiva Codului Penal, aceasta fapta savarsita in anul 2000 pe listele PSD este o exceptionala realizare. Dar abia cand in Delta a rabufnit moda concesionarilor, a reusit Dan al nostru sa-si apropie visul. Sprijinita de spectrul amenintator al partidului, firma sa, SC Wela SRL, a castigat licitatie dupa licitatie, intrand in posesia mai multor titluri de exploatare a resursei piscicole, dupa cum urmeaza: in zona Sontea - Fortuna, in zona Crisan si in Marea Neagra pana la izobata de 20 de metri, intre Bratul Chilia si Casla Vadanei - aceasta din urma concesiune fiind la un pas de locul crimei povestita mai sus. Poate nu intamplator, vocatia lui de exploatator al resurselor naturale l-a proiectat in componenta Comisiei parlamentare pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.

Adio, peste!

Din cele sase specii de sturion de la noi, doua au disparut. Sipul a disparut complet, iar viza apare o data la 5-6 ani, ca fantoma lui Elvis. Au mai ramas patru: Acipenser ruthenus, Acipenser stelatus, Acipenser huso si Acipenser Guldenstaedti Brand, adica cega, pastruga, morunul si nisetrul. Patru ultime minuni acvatice, cei mai vechi pesti de pe teritoriul Romaniei care se vor refugia curand in manuale de zoologie, pentru totdeauna. In schimb, o specie noua si rapace isi face aparitia cu vigoarea si ferocitatea unui rechin: Verbina pedesererensis.

×
Subiecte în articol: eveniment dan