x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O crimă, două achitări, un criminal în libertate

O crimă, două achitări, un criminal în libertate

de Paula Anastasia Tudor    |    Andreea Sminchise    |    20 Feb 2008   •   00:00
O crimă, două achitări, un criminal în libertate

CAZUL "CRISTINA"‘ ● Un dosar în care de 5 ani nu s-a făcut lumină
În vara lui 2002 o tânără de 24 ani a fost găsită strangulată într-o cameră a Vilei "Cristina" din Eforie Sud. Principalul suspect al anchetatorilor a fost, încă de la început, soţul fetei. De 5 ani, procurorii încearcă să-i dovedească vinovăţia.

CAZUL "CRISTINA"‘ ● Un dosar în care de 5 ani nu s-a făcut lumină
În vara lui 2002 o tânără de 24 ani a fost găsită strangulată într-o cameră a Vilei "Cristina" din Eforie Sud. Principalul suspect al anchetatorilor a fost, încă de la început, soţul fetei. De 5 ani, procurorii încearcă să-i dovedească vinovăţia.


Cristina Udrea şi Alexandru Radu s-au căsătorit în iunie 2002. Se cunoşteau din şcoala generală, dar erau împreună de nici jumătate de an. Ea – fiica viceprimarului, la vremea aceea – din Eforie, el – fiul unui fost deputat PD. "Le vedeam un viitor frumos împreună‘‘, povesteşte acum Ion Udrea, tatăl Cristinei.


CÅSÅTORIE ARANJATÅ. Fotografiile de la cununia civilă a celor doi tineri spun povestea unei căsătorii neplănuite. Fără ţinute de ocazie, fără coafuri stilate, fără fast. Martori le-au fost doar tatăl Cristinei şi câţiva prieteni. Numai buchetul de flori pe care tânăra îl ţine în mână poate duce cu gândul la o ocazie specială. În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa se menţionează că atât ideea căsătoriei, cât şi punerea ei în practică atât de precipitat i-au aparţinut Cristinei Radu, fapt confirmat şi de tatăl acesteia. "Căsătoria dintre inculpat şi victimă a intervenit mai mult formal, victima vrând ca mama sa, care era grav bolnavă şi urma să moară, să o vadă căsătorită‘‘, spun procurorii. "A vrut să-i facă mamei ei, care avea cancer, o surpriză...‘‘, explică Ion Udrea. Alexandru şi Cristina s-au mutat împreună într-o cameră din Vila "Cristina‘‘, în Eforie Sud, pensiune ce aparţinea fetei. Tot împreună au început să administreze şi un restaurant-terasă din Eforie Nord. La două săptămâni după nuntă, Cristina şi-a anunţat tatăl că era însărcinată.


O RELAŢIE TENSIONATÅ.
Procurorii spun că, înainte de a se căsători cu Cristina, Alexandru Radu s-a afişat în Eforie cu o altă fată – Alexandra, fapt care a stârnit o criză de gelozie din partea logodnicei băiatului. Nu a împiedicat-o însă să insiste să se mărite cu el. Prietena ei cea mai bună, Raluca Dobre, a declarat anchetatorilor că tânăra avea de gând să divorţeze dacă nu se înţelege cu soţul ei. "Chiar a doua zi după încheierea căsătoriei, victima i-a spus martorei Dobre Raluca că va divorţa‘‘, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori.

Moartea mamei sale, survenită la trei zile după cununia civilă, i-a provocat Cristinei Radu o depresie puternică. Angajaţii vilei şi prietenele fetei au declarat procurorilor că "victima era retrasă, stătea mai mult în camera în care locuia din Vila «Cristina». (...) Victima obişnuia să stea în cameră cu uşa încuiată, întrucât nu voia să fie deranjată în momentele sale de tristeţe, tot mai dese în ultima perioadă, şi nu voia să fie văzută de tatăl său că fuma‘‘. Alexandru, în schimb, susţin procurorii, "ieşea tot timpul şi stătea puţin timp cu soţia sa, motiv pentru care victima era nemulţumită, reproşându-i aceasta inculpatului‘‘.


SEARA CRIMEI. În noaptea de 11 spre 12 august 2002, Alexandru Radu şi doi prieteni ai săi cazaţi la Vila "Cristina‘‘ au plecat la discotecă în staţiunea Jupiter. Când s-au întors, Alexandru a găsit-o pe soţia lui moartă, cu o pungă de plastic pe cap şi firul unui încărcător de telefon mobil înfăşurat în jurul gâtului. Uşa camerei în care locuiau cei doi era întredeschisă, dar yala nu fusese forţată. În cele 4 declaraţii pe care le-a dat în faţa procurorilor, Alexandru Radu povesteşte cu lux de amănunte evenimentele care au precedat moartea soţiei sale: "(...) În jurul orei 19:30 m-am reîntors în Eforie Sud din Constanţa, unde am avut de rezolvat cu o contabilă nişte probleme în legătură cu bilanţurile societăţilor SENKO şi GLORIA TOUR (n.r. – ambele administrate de cei doi soţi). M-am dus la Cristina în cameră, unde am rămas până când am fost apelat pe telefonul mobil de un domn Nicu, care are închiriată plaja din dreptul Hotelului Belona şi de la care am subînchiriat o porţiune de plajă. Acesta mi-a cerut să ne vedem la locul anterior arătat, la ora 20:30. I-am spus Cristinei cine m-a căutat, că o să mă duc să discut cu el şi că o să lipsesc o oră sau două. În timpul în care m-am întâlnit cu acest domn Nicu, Cristina m-a căutat pe telefonul mobil de trei ori, rugându-mă să-i cumpăr, când mă întorc, suc de portocale roşii şi smântână cu mărar. După ce am rezolvat ce aveam de rezolvat cu domnul Nicu, m-am întors la Vila «Cristina» în jurul orei 21:30-22:00. M-am dus direct la soţia mea, i-am dat ce am cumpărat, am stat cu ea aproximativ o jumătate de oră, timp în care a trebuit să o conving unde am fost, întrucât ea nu mă credea că am plecat şi m-am aflat acolo unde spusesem. Când am venit, Cristina mi-a spus că sunt iresponsabil, că aşteptăm un copil, că trebuie să mă maturizez, că ce am discutat cu Nicu două ore. Menţionez că astfel de discuţii aveam cu soţia mea în mod frecvent, întrucât ea era foarte geloasă pe mine‘‘.


GELOZIE ŞI CERTURI.
Alexandru Radu îşi aminteşte că soţia sa i-a cerut, ca să-l ierte, dulceaţă de trandafiri şi brânză topită. Pe drum spre magazin, tânărul a fost sunat de Alexandru V., un prieten împreună cu care organiza curse de maşini. Acesta i-a spus că îl va aştepta la Vila «Cristina», pentru a discuta despre o emisiune pe care o filmaseră pentru TVR 2. "Când am venit, am trecut pe lângă restaurant (n.r. – al vilei), în acest timp V. Alexandru m-a apelat din nou, i-am făcut semn în geam să mai aştepte că urc întâi la Cristina şi m-am dus la aceasta. Cristina m-a rugat să stau cu ea să mănânce, dar eu i-am spus că nu pot, că mă aşteaptă jos cei pe care i-am arătat şi Cristina s-a supărat din nou că nu stau cu ea, pentru că ei îi plăcea să stau cu ea tot timpul‘‘, spune, în declaraţia aflată la dosarul cauzei, Alexandru Radu. Întors din cameră, acesta a stat de vorbă cu Alexandru V., Răzvan C., Nicoleta A. (n.r. – aceştia din urmă erau cazaţi într-o cameră la parterul Vilei "Cristina‘‘) şi cu un cameraman de la TVR. După 10 minute, Alexandru V. şi cameramanul au plecat către staţiunea Neptun, iar Alexandru Radu şi prietenii săi au rămas pe terasa vilei, pentru a urmări la televizor emisiunea filmată, care urma să fie difuzată la ora 23:45. În timpul emisiunii, tânărul a primit de la soţia sa două SMS-uri – unul în care îl întreba pe ce program era emisiunea şi altul în care îi spunea că are picioare frumoase.


DESPÅRŢIREA. După emisiune, Alexandru Radu l-a sunat pe prietenul său, Alexandru V., care i-a cerut să se întâlnească la discoteca "Mundy‘‘ (n.r. – "Captain Mondy’s‘‘) din Jupiter. Acesta a vorbit cu Răzvan C. şi Nicoleta A. şi au decis să meargă în camerele lor, să se schimbe şi să plece la discotecă. "Am urcat la Cristina, am găsit uşa de la cameră întredeschisă, care, după cum am mai arătat, aşa stă tot timpul noaptea, deoarece este foarte cald în cameră. Am intrat în cameră, am discutat puţin, cam 2-3 minute, cu Cristina despre emisiunea la care am făcut referire şi eu am zis că o să mă duc până la Neptun, unde se întâlneşte toată echipa de filmare, că o să vină şi C. Răzvan cu prietena lui. Ea a fost de acord, dar mi-a cerut să nu stau mult. Eu i-am spus că nu stau mult. Am început să mă spăl de la bust în sus. În acest timp vorbeam cu ea. M-am schimbat de hainele pe care le aveam pe mine, m-am îmbrăcat cu un pantalon pe care l-am luat eu şi cu o cămaşă pe care mi-a dat-o Cristina, am stat cu Cristina aproximativ 15 minute. Am fost apelat în acest timp de Răzvan, aproximativ la 5-10 minute, după ce am urcat în cameră, şi mi-a spus că este jos, în faţa vilei, unde mă aşteaptă. I-am spus că o să cobor imediat şi apoi a mai durat cel mult 5 minute până am coborât. De fapt, în aceste 5 minute m-am schimbat de îmbrăcăminte. Am plecat, Cristina m-a condus pe scări până în faţa biroului administratoarei. Cristina, înainte să plec, mi-a cerut să vin până la ora 3:00, eu i-am promis că o să mă întorc până la 3:30. Nu m-am uitat cât era ceasul atunci când am plecat, dar ştiu că am ajuns în Jupiter, la discotecă, la ora 1:15, pentru că m-am uitat la ceas şi am văzut că am întârziat la ora fixată pentru întâlnire, respectiv 1:00‘‘, povesteşte Alexandru Radu ultimele momente în care şi-a văzut soţia în viaţă. În drum spre discotecă, cei trei au fost opriţi de un agent de circulaţie care, pentru că Alexandru nu avea permisul şi actele maşinii la el, şi-a notat pe un carneţel numele lui şi numărul de înmatriculare al maşinii, după care i-a lăsat să plece.


DESCOPERIREA MACABRÅ. La ora 3:20, Alexandru şi prietenii lui au plecat de la discotecă spre casă. Tânărul spune că voia să-şi respecte promisiunea făcută soţiei, de a fi înapoi până la 3:30. La întoarcere au fost opriţi din nou de un echipaj de poliţie, iar apoi au oprit la o staţie Peco din Neptun, "pentru necesităţi fiziologice‘‘. Au ajuns înapoi la Vila "Cristina‘‘ în jurul orei 3:40. "Eu cu Răzvan am hotărât să mai stăm şi i-am zis că eu urc în cameră, că am o sticlă de whisky şi să-i spun Cristinei că m-am întors. Am urcat, am văzut că uşa era întredeschisă, aşa cum stătea de obicei, deoarece ne era foarte cald, lumina stinsă, am intrat înăuntru şi m-am dus la baie să mă spăl pe mâini. Pe Cristina am văzut-o că stătea întinsă cu faţa în sus, pe saltea, am crezut că doarme. Avea perna mea, de culoare galbenă, pe faţă. Am aprins lumina la baie, am închis uşa, să nu o deranjeze lumina pe Cristina, m-am spălat pe mâini, m-am mai aranjat în oglindă, mi-am aranjat părul, am stins lumina la baie şi am ieşit să iau sticla de whisky. Sticla de whisky pe care o căutam era unde stau sticlele cu băutură, lângă geam, sub un scaun. Ca să nu calc peste lucrurile care erau aruncate pe jos, am pus o mână pe salteaua pe care dormeam şi un genunchi, şi cu cealaltă mână am încercat să ajung la sticlă. Când am pus mâna pe saltea, mi-a intrat în palmă încărcătorul de la un telefon mobil şi am crezut că încărcătorul l-a uitat Cristina lângă ea, pentru că ea îşi încărca întotdeauna telefonul în priza de lângă partea de la geam, şi am dat să-l arunc, să-l dau la o parte, mai precis i-am dat cu palma ca să se ducă între hainele din partea de lângă fereastră. Soţia mea, când am vrut să dau încărcătorul la o parte, am sesizat că are pe faţă perna mea de culoare galbenă şi că, de la corpul încărcătorului, pe care pusesem mâna, şi până la corpul ei erau aproximativ 20-25 cm. Capul Cristinei era situat cam la un metru lateral de partea dinspre geam a saltelei, am tras de încărcător şi atunci am sesizat că s-a mişcat într-o parte capul Cristinei. Atunci am pus mâna să văd unde duce firul de la încărcător, pentru că am crezut că s-a înfăşurat în somn, pe sub ea, şi am constatat că acesta duce la gâtul ei. Am dat şi de celălalt capăt, dar am văzut că era înfăşurat în jurul gâtului Cristinei şi înnodat, şi atunci m-am speriat şi am sărit în picioare şi am aprins lumina. După ce am aprins lumina în cameră, am văzut că perna era jumătate căzută de pe faţa Cristinei, spre frunte, şi am văzut că avea ceva negru pe faţă. Toate acestea s-au petrecut în câteva secunde din momentul în care am aprins lumina în cameră. M-am speriat, am ieşit pe uşă, am început să vomit, am ţipat la Răzvan, care era în hol, mă aştepta să vin, şi am vomitat din nou până să ajung la el. Toate cele arătate, de când m-am despărţit de Răzvan şi până m-am întors la el, s-au petrecut în aproximativ 5-10 minute‘‘, se arată în declaraţia aflată la dosar.


CERCETARE LA FAŢA LOCULUI. În rechizitoriul întocmit de procurorul Laurenţiu Bratosin este cuprinsă o parte a procesului-verbal de cercetare la faţa locului, redactat la 12 august 2002. Poliţiştii au găsit trupul neînsufleţit al Cristinei Radu pe salteaua pusă direct pe pardoseală, întins pe spate, cu capul spre peretele opus uşii şi cu picioarele spre uşa de acces în cameră. Corpul încărcătorului de telefon, al cărui fir era înfăşurat în jurul gâtului fetei şi înnodat, atârna lângă ea, între nod şi acesta măsurându-se o distanţă de 10 cm. Pe cap, trasă până în zona sprâncenelor, Cristina avea o pungă de plastic neagră. Faţa tinerei era plină de urme de violenţă – "leziuni în zona ochiului stâng, a pometului stâng, a buzei superioare, a bărbiei, precum şi sânge, uşor vizibil, sub nas şi în zona gurii‘‘, se precizează în rechizitoriu. Lângă cadavru au fost găsite, rupte, lănţişorul şi cerceii pe care fata le purta, anchetatorii concluzionând că între agresor şi victimă a existat cu certitudine o luptă. Pe saltea a mai fost găsită o pungă de plastic albă care avea, pe ambele feţe, urme de sânge. De pe ea a fost prelevată urma unei palme. O altă pungă, de această dată roşie, a fost găsită în coşul de gunoi din baia camerei. Şi pe ea s-au găsit atât urme de sânge, cât şi o amprentă palmară.

Poliţiştii şi procurorii au exclus din start varianta unui jaf ca mobil al crimei, pentru că, în afara bijuteriilor, în cameră s-a mai găsit o geantă în care erau aproximativ 110 milioane de lei vechi, o cameră video, un aparat foto, telefoane mobile şi alte obiecte de valoare.


PUNCTELE SLABE. În faza de urmărire penală, Alexandru Radu a fost supus testului cu aparatul Poligraf la IJP Constanţa. Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a detectat note de comportament simulat la întrebările esenţiale legate de crimă – "Ştii sigur cine a omorât-o pe soţia ta?‘‘, "Tu ai omorât-o pe soţia ta?‘‘, "Tu ai sufocat-o pe soţia ta?‘‘ şi "Tu ai sugrumat-o pe soţia ta?‘‘. Pe lângă modificări ale respiraţiei şi pulsului, specialistul a mai notat în raportul de expertiză întocmit la 27 august 2002 şi alte elemente care sugerează nesinceritatea suspectului: evitarea privirii, modificări de paloare, contraîntrebări, latenţă în răspunsuri şi disconfort psihic.


Audierea martorilor a scos la iveală multe inadvertenţe în declaraţiile lui Alexandru Radu, în special legate de intervalele orare. Prima apare atunci când tânărul povesteşte că s-a întors la Vila "Cristina‘‘, unde îl aşteptau Alexandru V. şi cameramanul de la TVR. El precizează că a ajuns la vilă, i-a făcut semn prietenului lui să-l aştepte, a urcat în cameră, unde s-a ciondănit cu soţia sa, care îi ceruse să rămână să mănânce împreună, şi a coborât în jurul orei 23:30. Răzvan C., unul dintre martori, îl contrazice însă, precizând că Alexandru Radu a ajuns şi a intrat în restaurantul vilei la 23:00-23:15. Una dintre angajatele vilei susţine, de asemenea, că a stat de vorbă cu Alexandru la ora 23:10 şi că l-a văzut pe acesta, după aceea, urcând în cameră. Se pare însă că soţia lui era extrem de supărată. Procurorii au dovedit că între ora 23:09 şi 23:30 Cristina Radu vorbea la telefon cu o prietenă de-a ei, Sorina M. Aceasta le-a spus procurorilor că în timpul acelei convorbiri Cristina i-a mărturisit că "s-a certat cu soţul, că şi-a dat seama că nu se potriveşte cu el, că o să mai stea cu el doar până îşi găseşte pe altcineva, precum şi că, chiar în timpul convorbirii, Radu Alexandru bătea la uşă, dar ea nu voia să îi deschidă să intre‘‘, se specifică în rechizitoriu.


O altă inadvertenţă între spusele lui Alexandru Radu şi cele ale martorilor apare în cazul precizării că uşa camerei în care acesta locuia cu soţia sa rămânea întredeschisă, pentru că era cald. Atât angajaţii vilei, cât şi prietenii şi chiar tatăl Cristinei Radu susţin că aceasta avea o adevărată obsesie din a ţine uşa camerei în care stătea, atât ziua, cât şi noaptea, întotdeauna închisă şi încuiată. "Eu o sunam înainte să vin la vilă, să o anunţ, ca să îmi descuie uşa. Dacă nu ştia cine bate la uşă sau nu avea chef nu deschidea‘‘, povesteşte Ion Udrea, tatăl Cristinei. Prietenele ei spun că un alt motiv pentru care tânăra ţinea uşa încuiată era faptul că fuma şi nu voia ca tatăl ei să afle.


Cea mai importantă nepotrivire în declaraţii reţinută de procurori se referă însă chiar la intervalul în care se presupune că a fost comisă crima – înainte ca Alexandru Radu şi prietenii săi să plece la discotecă. În declaraţiile date la dosar, acesta susţine că la ora 0:45 a urcat în cameră să se schimbe, că a stat aproximativ 15 minute cu soţia sa, timp în care s-a spălat şi şi-a schimbat hainele, a coborât şi a ajuns la discotecă în jurul orei 1:15. Răzvan C. şi Nicoleta A., cei doi tineri cu care Alexandru a plecat la discotecă, spun însă că acesta şi-a petrecut în cameră aproximativ 45 de minute. La 1:01, Răzvan şi-a sunat prietenul să-l anunţe că el şi prietena lui erau gata de plecare şi au stabilit să se întâlnească în parcarea vilei. Tot ei spun că acesta a coborât în jurul orei 1:25 şi că au plecat spre discotecă la 1:30, fata amintindu-şi că s-a uitat la ceasul de pe bordul maşinii. Şi poliţistul care i-a oprit la Tuzla, pe drumul spre Jupiter, îi dă peste cap timeing-ul lui Radu. Acesta a declarat că a tras pe dreapta maşina celor trei în jurul orei 2:00, plus sau minus 15 minute. Procurorii susţin că, în cele 45 de minute petrecute în cameră, între Alexandru Radu şi soţia lui a izbucnit o ceartă (a treia în acea seară) care a degenerat în bătaie. Tânărul şi-ar fi lovit soţia cu pumnii în faţă şi în cap, iar după ce a început să îi curgă sânge din nas ar fi încercat să o sufoce cu mâna şi apoi i-ar fi pus pe faţă pungile, cu care a apăsat-o pentru a o sufoca. Apoi, spun anchetatorii, Alexandru ar fi strangulat-o pe Cristina înfăşurându-i de mai multe ori şi înnodându-i în jurul gâtului cablul de la încărcătorul telefonului mobil.

Raportul de constatare medico-legală a stabilit că moartea fetei a survenit într-un interval orar situat cel puţin înaintea orei 2:00.


INFLUENŢE. Dosarul "Cristina‘‘ nu s-a judecat la Constanţa. Avocaţii apărării au cerut strămutarea lui la o altă instanţă din ţară, pentru că la acea vreme tatăl Cristinei era viceprimar în Eforie şi, spun ei, s-au temut de eventuale presiuni asupra judecătorilor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis cazul la Alba-Iulia, unde tribunalul l-a achitat de două ori pe Alexandru Radu. În august 2005, acesta a plecat din ţară, iar acum s-ar afla, după spusele tatălui său, în Hong Kong.


Citiţi întreg rechizitoriu din cazul "Cristina" - format pdf

 

 

Nu rataţi!

Aflaţi mâine cine a pus la cale căsătoria dintre Alexandru Radu şi Cristina Udrea!

 

 



Citiţi şi:



×