x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O disparitie si un zvon...

O disparitie si un zvon...

de Traian Tandin    |    16 Noi 2005   •   00:00
O disparitie si un zvon...

Era la inceputul lui aprilie 1967, cand Sandu Ioana, din Sapata, judetul Arges, a sesizat postului de Militie pierderea buletinului. Seful postului a indrumat-o sa mearga la fosta Militie raionala Costesti. La 12 aprilie 1967, Sandu Ioana i-a spus unei vecine sa aiba grija de animalele si de pasarile ei si a plecat la Costesti, de unde nu s-a mai inapoiat. Vecina a anuntat dupa cateva zile postul de Militie. La o luna, a aparut in comuna zvonul ca Sandu Ioana ar fi fost omorata de Balan Gheorghe - fostul ei concubin.

Primele verificari


Au urmat masuri la nivelul postului de Militie Sapata si al fostei Militii raionale Costesti, cazul fiind raportat ierar-hic. S-au facut verificari stabilindu-se: a) Sandu Ioana, de 48 de ani a trait in concubinaj cu Balan Gheorghe in perioada septembrie 1965 - februarie 1966. Acesta, zis "Halda", de 24 de ani isi asigura existenta pe seama parintilor. Din cauza diferentei de varsta, "Halda" s-a retras la parinti, intrand in relatii cu alte femei. La randul sau, Sandu Ioana a trait cu alti barbati. Ea n-a renuntat insa la Balan Gheorghe. Lansase zvonul ca este gravida si umbla incinsa cu o perna peste abdomen, acosta femeile cu care "Halda" intretinea legaturi si le apostrofa. Din aceasta cauza, intre fostii concubini au avut loc dese certuri. b) Dupa ce a plecat de acasa pentru a merge la fosta Militie raionala Costesti, in ziua de 12 aprilie 1967, Sandu Ioana a fost vazuta plecand pe jos spre Costesti. Apoi n-a mai fost vazuta de nimeni. c) Despre Balan Gheorghe s-a aflat ca, la 12 aprilie 1967, a fost chemat la Comisariatul militar raional Costesti, de unde s-a inapoiat cu autocamionul CAP Padureti. S-a mai stabilit ca, in intersectia dintre soseaua Padureti si soseaua Costesti, impreuna cu Sandu Ioana mai erau si alti cetateni, printre care si Balan Gheor-ghe, care asteptau sa mearga la Costesti. Unul dintre ofiterii insarcinati cu cercetarea cazului s-a grabit sa-l intrebe pe Balan Gheorghe daca a vazut-o pe Sandu Ioana. Balan Gheorghe a raspuns ca nu mai are legaturi cu ea si ca a vazut-o asteptand masina spre Costesti. Plecarea lui spre Costesti a fost confirmata si de alti cetateni care il cunosteau.

Dupa trei ani


Spre sfarsitul anului 1969, cauza a fost preluata de Serviciul Judiciar Arges. S-a reusit identificarea a doi martori care, in ziua de 12 aprilie 1967, l-au observat pe suspect mergand impreuna cu Sandu Ioana pe soseaua de la Padureti la Costesti. In dreptul Padurii Ciolpani cei doi au fost ajunsi din urma de autocamionul CAP Padureti si depasiti. Soferul autocamionului a mai declarat ca la intoarcerea din Costesti l-a gasit pe Balan Gheorghe la bariera si l-a dus cu masina pana la Padureti. La coborare, soferul l-a intrebat: "Ce ai facut cu Ioana, ai scapat de ea?", la care Balan Gheorghe s-a ingalbenit, spunand ca s-au despartit la bariera. Afirmatia era nesincera, deoarece Ioana nu-si facuse aparitia in Costesti.

MARTURIE
Balan Gheorghe a recunoscut, dar a indicat eronat locul unde a ascuns cadavrul. La inceput a declarat ca, ajungand cu Ioana pe jos langa padurea Ciolpani, s-au luat la cearta. Ea l-a amenintat ca daca nu se va intoarce la ea il va denunta ca a furat un vitel. Atunci el s-a enervat peste masura si a strangulat-o cu o sarma gasita pe jos. Dupa ce a omorat-o, a impins-o in apa helesteului mortii si a asezat niste bolovani pe trupul ei. Locul indicat de ucigajs se afla langa tulpina unei salcii si la 80 de metri de malul elesteului. Explicandu-i-se ca minte, criminalul a fost determinat sa indice locul real. Acest loc se afla in padurea Ciolpani, in punctul denumit "La par", unde s-au gasit, de altfel, imprastiate oase din membrele superioare si cele inferioare, din coloana vertebrala, precum si talpile din cauciuc ale tenisilor. A starnit curiozitate faptul ca nu s-a gasit craniul victimei, insa problema a fost lamurita tot de asasin, care a declarat ca, dupa un anumit timp de la ingroparea cadavrului, a venit sa vada daca a fost scos de animale carnivoare si, observand craniul descoperit, l-a luat si l-a spart cu un disc de tractor. Unele dintre ele au fost gasite in locurile indicate de criminal, constituind probe in plus la solutionarea acestui caz foarte dificil.

×