x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O iarnă fără oameni de zăpadă

O iarnă fără oameni de zăpadă

de Ana-Maria Păunescu    |    10 Feb 2012   •   21:00
O iarnă fără oameni de zăpadă

Pe vremuri, nu concepeam sa ninga si sa nu facem oameni de zapada. Indiferent cat de putina sau de multa zapada gaseam pe trotuarul strazii noastre sau in curtile pe unde mergeam sa intelegem taine nobile, indiferent de varste sau de minusul din termometre, ne uneam fortele si modelam in frig trei bulgari, unul mai mare decat altul. Apoi, urmam clasica 'reteta'. Cativa samburi de masline pentru nasturi si ochi, un morcov pentru nas, o cratita mica in cap, pe post de palarie, o bucatica de ardei rosu pentru gura si, daca aveam inspiratie, un fular provizoriu in jurul gatului inghetat.

Acum nu mai e asa la moda sa faci oameni de zapada. Aceia care inca mai iubesc aceasta traditie copilareasca ori nu mai au timp, ori nu mai au pentru cine sau cu cine sa se bucure de iarna. Ne-am pierdut de tot cheful de a pierde vremea frumos, acum frigul ne supara, cod galben, cod portocaliu, teama de cod rosu, asta conteaza, doar asta, nimic nu ne mai atrage, nimic nu ne mai face sa ne bucuram ca e iarna, ca inca exista anotimpuri. Partea proasta a lucrurilor e mereu mai importanta.

Mi-e dor de oamenii de zapada cu care ne incalzeam singuratatile inainte. Si recitesc obsesiv poezia tatei, cu acest nume, in care ma regasesc, in care, probabil, se regasesc atat de multi, fara sa stie, fara sa se intrebe de ce: '(...)Ninge in nestire, otova, aiurea,/ Ninge ca-n porecle, ninge ca-n blestem,/ Ninge ca un trasnet, ninge ca padurea,/ Ninge sa se stinga vocea cand te chem.(...)// Ninge sfant si pagan/ Numai ochii ne raman/ Despartirea s-o mai vada,/ Ca, in rest, noi ne-am stins/ Si-am ajuns de-atata nins/ Niste oameni de zapada.'

×
Subiecte în articol: special jurnalul de duminică