x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O inutilitate: Lista cu indezirabili de la Realitatea TV

O inutilitate: Lista cu indezirabili de la Realitatea TV

de Ion Cristoiu    |    20 Sep 2009   •   00:00
O inutilitate: Lista cu indezirabili de la Realitatea TV

Cătălin Tolontan a dezvăluit pe blogul său o decizie luată de Sergiu Toader, managerul Realităţii TV, prin care anumite persoane publice sunt interzise pe post. Conducerea postului n-a dezminţit ştirea şi nici lista, deconspirată de Cătălin Tolontan.



După apariţia ştirii, în presa noastră suferindă de nervi s-a declanşat o adevărată isterie. S-au adus acuzaţii de cenzură, atât de către jurnalişti, cât şi de către politicieni. Comentatori specializaţi în media au încercat să desluşească resorturile deciziei. Cei mai mulţi au văzut în ea o simplă operaţiune de PR. N-a fost scăpat prilejul de a se administra câteva scatoalce Realităţii TV, denunţate că a cultivat până acum persoane în genul celor de pe listă, sau chiar moderatorilor.

Înaintea oricărei dezbateri asupra deciziei, se impune precizarea că nici Sergiu Toader, nici Realitatea TV n-au dat un Comunicat Oficial şi, cu atât mai puţin, o explicaţie cât de cât coerentă în chestiunea deciziei. Comentariile mai mult sau mai puţin competente, părerile mai mult sau mai puţin zurlii se ridică, aşadar, pe nisipul mişcător al unei informaţii neconfirmate. Având în vedere seriozitatea lui Cătălin Tolontan, suntem siguri că informaţia e corectă. Totuşi, pentru reacţii pro şi contra, dar mai ales pentru luări de poziţie, ar fi fost nevoie de un Comunicat Oficial. Din acest punct de vedere, intervenţia CNA în acest caz e mai mult decât hazlie. Până nu se dă publicităţii un Comunicat Oficial, luările de poziţie ale politicienilor şi instituţiilor sunt vânare de vânt.

Situaţia propusă de această întâmplare merită însă o dezbatere mai largă şi mai aprofundată, chiar dacă ar fi vorba de o situaţie ipotetică. Să presupunem că lucrurile s-au petrecut aşa cum sunt ele înfăţişate pe blogul lui Cătălin Tolontan şi în comentariile din presă. Managerul Realităţii TV a transmis angajaţilor postului o decizie: anumite persoane - Corneliu Vadim Tudor, Lavinia ˝andru, Marius Marinescu, Aurelian Pavelescu, Gigi Becali - sunt interzise să apară pe post.

Decizia e motivată prin:

1) Persoanele respective au un comportament necivilizat.

2) Persoanele respective bat câmpii cu plăcere pe orice subiect.

O cenzură faţă de angajaţii postului
O astfel de decizie nu poate fi identificată ca o cenzurare a persoanelor respective. Realitatea TV e un post privat, şi nu public. Ca atare, postul poate invita pe cine vrea să vină la emisiuni. Pentru un post privat nu există obligativitatea de a invita pe orice politician. Ba mai mult, dacă ţine neapărat, postul respectiv poate să nu-i invite nici pe preşedinte, nici pe premier. Într-un cadru concurenţial, se vor găsi alte posturi tv private care să-i invite pe indezirabilii de la Realitatea să stea în studio 24 din 24 de ore.

Se poate vorbi însă de o cenzură faţă de angajaţii postului. În definitiv, invitarea unei persoane e o chestiune care ţine exclusiv de moderatorul emisiunii. Din acest punct de vedere, ar fi fost de aşteptat ca distinsele personalităţi care sunt moderatorii talk-show-urilor de la Realitatea să protesteze la adresa acestei decizii. Cum până acum nu s-a înregistrat nici măcar un scâncet, acuzaţia de cenzurare a jurnaliştilor de către patronat (e sigur că decizia aparţine lui Sorin Ovidiu Vântu, şi nu lui Sergiu Toader) cade. Conducerea Realităţii TV a lăsat să se înţeleagă că la baza listei stau nişte principii. După opinia noastră, întocmirea unei liste cu indezirabili e o prostie, dacă nu cumva e o diversiune menită a crea impact mediatic unei presupuse schimbări la faţă. Mult mai bine ar fi fost dacă (evident nu printr-un ordin, ci printr-o dezbatere cu moderatorii) s-ar fi căzut de acord cu anumite principii pe care trebuie să le respecte postul. Corneliu Vadim Tudor întruchipează perfect personajul care halucinează în direct la tv.

De-a lungul carierei mele de moderator de emisiuni la diferite posturi am evitat prezenţa lui Corneliu Vadim Tudor. Cât ai clipi acest uşier al lui Eugen Barbu toarnă nişte calomnii de-ţi stă mintea în loc. Dacă îi ceri probe - fie te linguşeşte, fie te înjură.

Un post tv care se respectă e deosebit de circumspect cu dezvăluirile politicienilor şi jurnaliştilor. Din acest punct de vedere nu era necesar ca liderul PRM să fie trecut pe o listă de indezirabili. Dacă s-ar fi stabilit drept principiu că postul trebuie să evite personaje faimoase ca autoare de plesnitori mediatice, nu numai C.V. Tudor, dar şi alţi politicieni, ba chiar şi jurnalişti n-ar mai fi fost chemaţi pe post.

Lavinia Şandru şi Ion Pavelescu ar întruchipa, în viziunea postului, persoanele care-şi dau cu părerea despre toate subiectele, fără a spune nimic. Şi în acest caz nu era nevoie de o listă impusă de sus. Ajungea stabilirea unui principiu aplicat de televiziunile occidentale, refuzat de televiziunile noastre. E vorba de principiul competenţei. Nu numai la Realitatea TV, dar şi la Antena 3 sunt chemaţi să-şi dea cu părerea despre un eveniment politicieni sau vedete care fac rating. M-a prins în Franţa cazul franţuzoaicei arestate şi judecate la Teheran.

Pentru comentarea cazului n-a fost chemat nici un politician şi cu atât mai puţin vreo starletă. Toţi cei convocaţi în studio erau specialişti de renume. Jurişti celebri (pentru a analiza cazul din punct de vedere juridic), autori de cărţi despre Iran (pentru a vedea ce urmăreşte cu acest proces conducerea iraniană), comentatori de politică externă. La noi însă, şi sub presiunea timpului, sunt convocaţi să comenteze un eveniment - fie politicieni, fie analişti politici, fie starlete. Ne amintim cu toţii incendiul izbucnit la clădirea de lângă Biserica Armenească din Bucureşti. Am dat pe Antena 3. Mă aşteptam ca un incendiu să fie comentat de specialişti.

Specialişti în acţiunea pompierilor, pentru a ne explica acţiunile de la faţa locului şi, eventual, cauzele incendiului. Specialişti în monumente istorice, pentru a ne explica ce-ar fi dacă ar lua foc Biserica Armenească. Distinsa moderatoare l-a convocat prin telefon pe reputatul analist politic Andrei Bădin. Culmea, acesta nici nu se uita la televizor! Pus să comenteze un incendiu, Andrei Bădin a făcut ceea ce ştia el mai bine: comentariu politic.

Şi a început să-l critice pe Traian Băsescu.

Principii de bază ale gazetăriei
Principiile invocate în stabilirea listei de indezirabili nu sunt o descoperire a conducerii postului Realitatea TV. Sunt principii care ţin de esenţa profesiei de gazetar. E normal ca un gazetar să nu invite personaje care ar putea să lanseze acuzaţii fără acoperire. Dacă un politician sau un jurnalist anunţă că vrea să facă o dezvăluire, gazetarul îşi poate permite să-i verifice probele înainte de intrarea în emisiune. E normal ca un gazetar să apeleze la specialişti pentru comentarea evenimentelor. În aceste condiţii, nu mai era nevoie nici de listă şi nici măcar de indicarea unor principii. Ajungea ca moderatorilor să li se ceară să fie gazetari. Orice moderator se pretinde un gazetar. Din acest punct de vedere, conducerea Realitatea tv nu trebuia să le spună nimic moderatorilor!

×
Subiecte în articol: cârtitorul de serviciu