x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O noapte cu Hillary

O noapte cu Hillary

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    09 Iul 2006   •   00:00
O noapte cu Hillary

In iulie 1996, Bucurestiul a gazduit-o pe Hillary Clin-ton, Prima Doamna de a-tunci a Statelor Unite. Ce a facut, cum s-a compor-tat sotia lui Bill Clinton pret de o scurta vizita, doar hotelul unde a stat "stie"!

Iulie 1996. Hillary Clinton, la Bucuresti, intr-o vizita de 24 de ore. Pe atunci Prima Doamna a Statelor Unite, Hillary Clinton incepea un turneu de zece zile in Europa de Est. Prima tara vizitata a fost Romania.

In cursul scurtei sale vizite la Bucuresti, Hillary Clinton, sotia presedintelui SUA de atunci, Bill Clinton, s-a intalnit cu reprezentantii a 15 organizatii neguvernamentale din Romania. Discursuri amabile, abordarea problemelor din domeniul apararii drepturilor omului, sanatatii, protectiei si altele. Aceasta a fost "prestatia" oficiala, normala, a doamnei Clinton.

Sosea pentru prima oara aici, cu un an inainte de vizita oficiala a sotului ei in tara noastra. Hillary a stat o singura noapte, la Hotelul Ramada Majestic din Bucuresti. De ce a ales acest hotel? Ce a facut, cum s-a comportat doamna Clinton neoficial? Hotelul "stie"!

TESTELE. Ramada Majestic, situat pe locul unui fost palat domnesc, in centrul metropolei, pe istoricul drum brancovenesc numit Podul Mogosoaiei - cunoscuta Calea Victoriei de astazi. Asezamantul este una dintre cladirile bucurestene unde arhitectura de sfarsit de secol al XIX-lea se imbina armonios cu stilul modern al anului 2000, opera a arhitectului Beldiman (laudata, dar si carcotita). Locul musteste de istorie si istorii. La data de 1 iulie 1996, Hillary Clinton a fost, pentru o noapte, cel mai pretios client al hotelului , dar si al industriei ospitalitatii din Romania.

Mihail Corneliu Acatrinei, directorul general al hotelului, a oficiat atunci atributiile de gazda. La plecarea Primei Doamne a SUA din Bucuresti conventia a fost ca directorul hotelului sa nu vorbeasca timp de doi ani absolut cu nimeni despre cum a decurs popasul ei la acest hotel. Desi termenul a trecut de mult, directorul hotelului vorbeste abia acum.

Sa nu credeti insa ca Majesticul a fost ales la intamplare. Dimpotriva. Timp de trei luni ochii, urechile si mintea unor "predestinati" ai Ambasadei Americii au facut "marketing" in mai multe hoteluri din Bucuresti. Dupa reguli specifice activitatii lor. Aceasta s-a aflat mult mai tarziu. Cum s- a procedat? Clienti cu infatisari si comportamente diferite solicitau servicii in hotel, restaurant etc. Hotelul si personalul lui participau la un concurs fara sa stie. Si l-au castigat.

SOSIREA. Cand i s-a comunicat alegerea, Mihail Acatrinei a avut confirmarea ca intr-adevar conduce o echipa de profesionisti, care trateaza orice posibil sau viitor client ca pe un VIP.

"Au trecut zece ani. Parca a fost ieri. Adevarul este ca, din momentul in care am aflat ca Prima Doamna a Americii a preferat «casa noastra», a inceput greul", marturiseste directorul hotelului.

Dupa intalnirea la nivel oficial, care a avut loc la Teatrul Odeon - Majestic, Excelenta Sa, Hillary Clinton, insotita de staff, a ajuns la hotel pe la ora 19:00. Dupa descrierea interlocutorului, parca vedeam scena: o padure de stejari in miscare ce proteja o floare. "Conveniseram cu principalul lor «regizor» sa ii intampinam pe terasa hotelului in acordurile imnului american, interpretat de un virtuoz roman la saxofon. Ideea noastra a facut sa se depaseasca rigorile diplomatice. Excelenta Sa a fost vizibil surprinsa, emotionata", spune Mihail Acatrinei.

Din cele cinci niveluri ale aripii vechi a hotelului, renovate in luna ianuarie 1996, delegatia americana a avut rezervate etajele 2, 3 si 4. La etajele 1 si 5 sejurul clientilor hotelului a decurs normal.

AMINTIRE. La etajul doi al hotelului a stat acum zece ani Hillary Clinton, cea care a lasat scris in Cartea de Onoare impresiile sale despre vizita in Romania

SPECTACOL. Initial, Hillary isi exprimase dorinta de a i se comanda "mancare americaneasca la un fast- food din Bucuresti". Mihail Acatrinei isi aduce aminte, fericit, ca a reusit sa o convinga cu preparate de ale noastre: "Pe terasa hotelului, transformata ad-hoc in sala de restaurant, am prezentat doar paine romaneasca facuta pe vatra - in forme si insemne traditionale (cruce, roata, brad etc) - si un imens platou de portelan pe care se aflau diverse legume inabusite, a caror paleta coloristica sugera maiestria unui artist". Efectul? Un spectacol urmat de bisuri. Sucurile din fructe romanesti, preparate in fata insetatilor, au facut sa fie uitat "gingirelul" american (un suc de mere), prima optiune a oaspetilor. "Soda" romaneasca (plata sau minerala) a fost din belsug. Tariille, gen whisky, gin, coniac, votca au fost ignorate.

Ora 21:00, propusa ca limita pentru dineu, s-a prelungit pana la ora 12:00 si 10 minute, cand oaspetii s-au retras in camere. La ora 6 dimineata, intr-o tinuta sportiva - un trening de culoare gri, doamna Hillary, optimista, se afla deja in holul hotelului. Langa ea, garda de corp preferata. Glezne de caprioara ("Rasa, domnule!", exclamau, in surdina, receptionerii hotelului, maestri in arta privitului).

Cu un fizic impresionant, pastrandu-si feminitatea, zambet fin, inspira admiratie, respect, dar si teama. Unul dintre culturistii echipei americane afirma: "Topmodelul nostru a sifonat vreo 24 de fortosi".

CHEIA. Au pornit sa faca ora de jogging. Traseul: Bulevardul Magheru, Piata Romana, Bulevardul Dacia si Calea Victoriei. Ritmul, nu prea alert, i-a permis ca la revenirea in hotel sa afirme: "Vai , ce oras curat este Bucurestiul!". Orasul era asa doar pe acest traseu: edilii dispusesera sa se faca insa curat doar de "ochii Doamnei".

La sfarstul vizitei, luandu-si ramas-bun de la managerul hotelului, Hillary Clinton a exclamat, entuziasmata: "Thank you Sir"! Drept suvenir, "sir Acatrinei" i-a oferit o cheie-simbol executata din aur masiv de maestrii giuvaergii din Turcia. "Parasesc Romania cu admiratie pentru aceasta tara si pentru curajul poporului roman", afirma Hillary Clinton intr-o declaratie scrisa acordata presei la plecarea din Bucuresti. Bill Clinton putea sa vina linistit in Romania anul urmator. Coincidenta... sau nu, tot in iulie. Sotia sa scanase deja Bucurestiul si totul era OK. Mai ales ospitalitatea romaneasca. La ce hotel a stat Bill Clinton in 1997, ce a facut, cum s-a comportat? Asta este deja alta poveste...

"Conveniseram cu principalul lor «regizor» sa ii intampinam pe terasa hotelului in acordurile imnului american, interpretat de un virtuoz roman la saxofon. Ideea noastra a facut sa se depaseasca rigorile diplomatice. Excelenta Sa a fost vizibil surprinsa, emotionata"
Mihail Acatrinei
managerul hotelului
×