x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O nuntă ca-n poveşti transmisă pe YouTube

O nuntă ca-n poveşti transmisă pe YouTube

de Irina Cristea    |    Sînziana Stancu    |    22 Apr 2011   •   23:36
O nuntă ca-n poveşti transmisă pe YouTube
Sursa foto: /AFP Photo

Aşteptată cu nerăbdare de unii, întâm­pi­nată deja cu plictiseală de alţii dar, cu siguranţă, în prim-planul mass-media din întreaga lume, nunta dintre prinţul William şi Kate Middleton va capta atenţia a 1.900 de invitaţi şi a miliarde de telespectatori. România onorează invitaţia la deosebitul eveniment prin prezenţa Majestăţii Sale Regele Mihai I al României (văr de gradul al treilea cu Regina Elisabeta a II-a) şi Alteţelor Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu. Dar şi prin prezenţa contesei Anna Kalnoky şi a contelui Tibor Kalnoky, administratorii pro­prie­tăţilor din Transilvania ale Prinţului Charles.

Un eveniment la care vor primi răspuns "presantele" întrebări "Cum arată rochia miresei?", "Care este meniul de la recepţia de după nuntă?", "Ce fel de pălărie va purta, de această dată, regina Elisabeta a II-a?". În afară de fastuoasele ceremonii oficiale de mâine sunt planificate şi aproximativ 4.000 de petreceri. Este vorba despre petreceri de stradă prin care su­pu­şii reginei vor sărbători nunta. Există o veche tra­di­ţie britanică ca întregi cartiere să scoată mesele şi scaunele în stradă, să arboreze steagul Ma­rii Britanii şi să organizeze un grătar. Premierul David Cameron se va alătura festi­vi­tă­ţilor, găzduind un barbecue în Downing Street. Cu toate acestea starea de spirit nu este aceeaşi ca în urmă cu 30 ani, atunci când Prinţul Charles s-a căsătorit cu Diana, spune Dennis Michael, un şofer de taxi de 45 de ani. În acea zi însorită, din 1981, povesteşte el, cele mai multe străzi au organizat petreceri, explică el, adăugând că de data aceasta tinerii nu sunt interesaţi de nuntă. În plus, anti-monarhiştii din grupul "Republica" vor oganiza o petrecere alternativă, intitulată "Nu Nunţii Regale" în centrul Londrei, prin care doresc să se opună isteriei generale.

Adio plăcerilor de odinioară!
Dacă mai există reprezentante ale sexului slab care o invidiază pe Kate Middleton, e cazul să se felicite că nu vor fi în locul ei, al braţul prinţului William. Chiar în "dimineaţa de după", Kate va intra în pâinea manierelor de curte, care îi restrâng serios libertatea, în folosul unor îndatoriri ce frizează, adeseori, absurdul. În primul rând, Kate va trebui să-şi ia adio de la acest diminutiv al prenumelui său. După 29 aprilie, va fi "Alteţa-Sa Regală, Prinţesa William de Walles". După cum se poate observa, nu există nici o urmă din numele ei adevărat în acest titlu-apelativ- passe-partout. I se va mai pu­tea spune Catherine, între apropiaţi sau "Ma­dam". S-a pus chiar pariu – iar Casa Regală e conştientă de acest lucru – că ziariştii, în special cei din presa mondenă, se vor obişnui cu greu să-i scrie în articolele lor chiar şi prenumele întreg, nemaivorbind de titlul abia dobândit.

Apropo de presă, de paparazzi, mai precis, care vor fi tot timpul pe urmele ei. Soţia prinţului William va trebui să se obişnuiască cu ziariştii şi să aibă o legătură paşnică şi extrem de politicoasă cu ei. Nu trebuie să se ascundă de ei, nu-i este permis nici un "derapaj", cum ar fi insulte, violenţă sau crize de nervi. Cât despre relaţiile familiei regale cu presa de-a lungul timpului, Kate are la îndemână o arhivă stufoasă cu articole care mai de care mai scandaloase, în care membrii familiei regale au fost "taxaţi" la sânge de către ziarişti, chiar şi pentru o intenţie. E su­fi­cient să studieze câteva dintre acestea, ca să-şi dea seama la ce poate să se aştepte, dacă se ex­pune. Din fericire, Kate a dat dovadă în cei nouă ani de când este prietenă cu William, că ştie să se stăpânească, să-şi păstreze calmul în faţa criticilor şi vorbelor răutăcioase. Va trebui să aibă tot timpul un comportament irepro­şa­bil. Nu trebuie să facă sau să spună nicioda­tă ceva controversat. Nu trebuie să-şi exprime opi­niile în public.

Kate nu va avea nici dreptul să muncească sau să conducă vreo afacere privată şi nici în parteneriat cu o altă persoană. Niciodată cariera profesională şi familia regală nu au făcut casă bună. Astfel, când prinţul Charles a încercat să lucreze cu o jumătate de normă într-o afacere, a renunţat imediat, dându-şi seama că aşa ceva nu va merge. Iar când contesa Sophie de Wessex şi-a fondat o firmă de relaţii publice, a fost nevoită să o abandoneze, pentru că altfel ar fi riscat să compromită întreaga familie regală, care trăieşte, prin tradiţie, din banii publici. Kate nu va putea ocupa nici funcţii politice şi nici nu va putea vo­ta vreodată. Teoretic, regina şi alţi membri ai fa­miliei regale au dreptul să voteze. Practic însă, ei nu fac aşa ceva, pentru că ar fi  neconstituţional şi ar intra în contradicţie cu principiul neutralităţii speci­fic rolului public al monarhiei britanice.

Regulile absurde din familia regală ajung până şi în stomacul membrilor acesteia. Una dintre ele, care pare a fi cea mai şocantă, este aceea că în farfuriile membrilor familiei nu "aterizează" niciodată fructele de mare. Dacă îi plac, Kate va trebui să-şi ia adio de la ele în cu­rând, pentru că noua ei familie este obsedată de faptul că aceste crustacee ar putea fi otrăvitoare. Pe de altă parte, Kate va trebui să mănânce în acelaşi ritm cu regina, pentru că atunci când suverana a teminat de mâncat, toată lumea lasă furculiţa jos şi nimeni nu mai ia nici o înghiţitură. În fine, cireaşa pe tort e pusă chiar în timpul liber: în familia regală este interzis să se joace Monopoly. "Legea" a intrat în vigoare în 2008, iar "iniţiatorul" ei a fost prin­ţul Andrew, Duce de York, care a remarcat faptul că acest joc ar putea deveni "prea vicios".

Totuşi, cei doi viitori miri ar mai avea o şansă de libertate. De când era pilot pe elicopterele armatei regale, William a pus ochii pe o micuţă insulă pitorească, Anglesey, cu vreo 70.000 de locuitori, aflată pe coasta de nord-vest a Ţării Galilor. A găsit şi o căsuţă de cumpărat acolo, unde a mai stat de câteva ori cu Kate, care îl vizita în timpul stagiului militar. Insula are două calităţi esenţiale: libertatea şi discreţia locuitorilor. Este exact ceea ce-şi doresc viitorii miri.

×