x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O singura speranta: sa nu fie suspendat 2 ani!

O singura speranta: sa nu fie suspendat 2 ani!

30 Oct 2004   •   00:00

Atmosfera de la sediul FRF era ieri extrem de incordata, desi cei mai multi dintre angajatii de la Casa Fotbalului au preferat sa nu comenteze situatia in care se afla Adrian Mutu dupa concedierea de la Chelsea.

MIHAI IGIROSANU

PROFESORUL SI ELEVUL. Mihai Ianovschi (stanga) este cel care l-a lansat pe Mutu. Si acum crede in el
In frunte cu presedintele Mircea Sandu, care a preferat o declaratie evaziva, conducerea forului care detine destinele fotbalului romanesc si mai ales ale echipei nationale a fost extrem de discreta in privinta declaratiilor referitoare la Mutu. Unul dintre antrenorii secunzi ai "tricolorilor", Ilie Stan, s-a aratat dezamagit de turnura pe care au luat-o lucrurile: "Este un mare pacat ca fotbalul romanesc pierde un jucator exceptional. Noi tot credem ca va primi o suspendare minima si cum acum este liber de contract poate reintra repede in circuit", a precizat fostul mijlocas al Stelei din anii ’90.

VARIANTA. Secretarul general adjunct al FRF, Cristian Bivolaru, a fost si el rezervat. "Nu pot comenta o decizie luata de clubul Chelsea, pentru ca e problema lor. Asteptam sanctiunea pe care o va dicta forul englez". Una dintre persoanele apropiate lui Mircea Sandu a dezvaluit varianta principala care circula pe culoarele Federatiei, o ipoteza extrem de pesimista. "E logic sa deducem ca, daca Chelsea s-a grabit sa-l puna pe liber, conducerea lor are informatii clare ca suspendarea lui Mutu va fi cea maxima, adica de doi ani".

INDOIALA

"Imi pare rau de el, ca si coleg. E mai bine insa sa asteptam decizia federatiei engleze. Ma indoiesc ca va fi suspendat pentru 2 ani. Nu trebuie sa anticipam. Sunt convins ca va reveni dupa ispasirea pedepsei. Mutu are un nume in Europa" - Cristi Chivu AS Roma

URARE

"Ii doresc sa fie tare si sa fie constient ca mai poate reveni la un nivel inalt. De fapt, nu va pot ascunde ca ne aflam intr-o situatie foarte dificila" - Anghel Iordanescu, selectionerul echipei nationale

TACERE

"Asa cum am mai specificat, comentariile le voi face abia dupa ce Federatia engleza va incheia procedura disciplinara. Masura aceasta este doar din partea clubului si nu pot sa ma pronunt. Uman, Federatia regreta ceea ce i se intampla lui Mutu" - Mircea Sandu, presedinte FRF

SFAT

"Totul depinde de el. Trebuie sa fie tare. Sper sa nu-l suspende doi ani. Sa se roage la Dumnezeu. Este rau pentru toata lumea, inclusiv pentru imaginea Romaniei" - Ionel Ganea, Wolwerhampton

Iordanescu: "Ma asteptam la decizia lui Chelsea!"

Vestea ca Mutu a fost concediat de la Chelsea l-a transformat pe selectionerul Anghel Iordanescu intr-o persoana extrem de ingrijorata. Pe de alta parte, Generalul a lasat impresia ca se astepta ca internationalul roman sa fie dat afara de gruparea londoneza.

  • Jurnalul National: Cum comentati decizia clubului Chelsea de a-l concedia pe Mutu?

    Anghel Iordanescu: Este o veste care mi-a cazut foarte greu, desi va pot spune ca, oarecum, ma asteptam la ea. Era greu de crezut ca Chelsea il va pastra pe Adi Mutu in conditiile iminentei sale suspendari.

  • Ce consecinte va avea aceasta asupra carierei lui?

    Din punct de vedere sportiv, el se afla acum intr-un moment foarte delicat, dar sper ca din punct de vedere moral el sa poata trece peste aceste lovituri. Fotbalul romanesc are nevoie de Mutu pe teren.

  • Dar asupra echipei nationale?

    Aici este problema cea mai delicata pentru mine. De fapt, nu va pot ascunde ca ne aflam intr-o situatie foarte dificila. In perspectiva meciului urmator, din Armenia, lucrurile nu s-au schimbat prea mult si aici vreau sa spun ca oricum nu ne puteam baza pe el.

  • Credeti ca decizia clubului Chelsea poate avea legatura cu decizia Federatiei engleze in privinta suspendarii?

    Nu pot sa afirm asa ceva, insa eu inca mai sper, ca noi toti, de altfel, ca el sa nu primeasca pedeapsa maxima. Dar ma tem pentru el, deoarece, asa cum am mai afirmat-o, englezii sunt foarte severi in aceste cazuri.

  • Aveti vreun mesaj pentru el?

    Ii doresc sa fie tare si sa fie constient ca mai poate reveni la un nivel inalt. (Mihai Igirosanu)

    NETOIU: EU CRED IN REVENIREA LUI ADI!

    Omul care l-a transferat pe Mutu la Dinamo, Gigi Netoiu, nu vrea sa conceapa o suspendare mai mare de 9 luni. Cel care i-a fost aproape ca un tutore este convins ca fotbalistul va trece cu bine peste aceasta perioada.

  • Jurnalul National: Domnule Netoiu, cum comentati faptul ca Chelsea i-a reziliat contractul lui Adrian Mutu si iminenta sa suspendare?

    Gigi Netoiu: Stati sa vedem ce zice federatia engleza.

  • Presa engleza sustine ca va primi pedeapsa maxima...

    Doamne fereste! Eu sper sa fie de 6, cel mult 9 luni. In aceasta situatie, si daca a inteles ce greseala a facut si de consecintele ei, Mutu va reveni. Eu cred in asta. Are avantajul ca este jucator liber de contract. Un atu in plus.

  • Si daca nu va fi asa?

    Atunci lucrurile se complica. Va fi destul de greu. Eu oricum nu pot sa ma gandesc la asa ceva.

  • Credeti ca, in situatia in care va primi doi ani de suspendare, cariera lui va fi terminata?

    Depinde de multi factori. O poate lua de la zero, sa semneze cu o echipa mai mica, apoi sa faca din nou pasul spre o formatie de calibru. Probleme vor fi cu meciurile oficiale, cu pregatirea. Dar poate nu se va ajunge pana acolo. Nu poate fi el primul fotbalist care primeste pedeapsa maxima.

  • Il doriti la Dinamo?

    Este ca si copilul meu, normal ca o sa-l vreau la Dinamo. Numai ca Adi nu trebuie sa mai faca nici un pas inapoi si sa priveasa doar inainte. Daca se va gandi sa revina in campionatul romanesc inseamna ca s-a resemnat. (Daniel Stan)

    TAYLOR ACUZA PE CHELSEA

    Seful Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti din Anglia, Gordon Taylor, acuza clubul Chelsea de a-i fi intins o capcana lui Mutu in cazul testarii cu droguri. "L-au testat special pe jucator cu scopul de a-l da afara, cand puteau sa planifice un proces de reabilitare. Asteptam din partea clubului un interes in bunul mers moral si social al angajatilor sai", a declarat Taylor, socat de decizia clubului englez. El sustine ca multe alte cluburi au preferat sa incurajeze reabilitarea jucatorilor si readucerea lor pe linia de plutire. De asemenea, cea mai mare parte a presei engleze a criticat gestul clubului englez de a-l concedia pe jucator inainte de verdictul Comisiei de Disciplina a federatiei engleze, care-i va decide soarta miercurea viitoare. "Si Mark Bosnich a fost in aceeasi situatie. A fost dat afara fiindca nu a recunoscut ca ia droguri. In cazul lui Mutu, situatia e diferita, fiindca a fost onest si era dispus sa urmeze programul de reabilitare", ne-a declarat Daniel Emery, de la BBC Londra, care considera ca Chelsea a profitat de aceasta ocazie pentru a scapa de roman, care nu daduse randamentul scontat. (Catalin Fainisi)

    DECIZIA SE DA MIERCURI!

    Impresarul jucatorului, Gheorghe Popescu, refuza sa se impace ieri dimineata cu ideea ca Chelsea a rupt contractul cu Mutu. Dupa cateva ore el a realizat ca pe site-ul clubului a fost publicat un comunicat cat se poate de oficial, astfel ca nu s-a mai putut opune realitatii: "Cred ca o sa primim si noi instiintarea oficiala. Mi se parea normal ca clubul sa-l ajute, cel putin pana cand se pronunta si Federatia Engleza privind perioada de suspendare. Acum, nu ne ramane decat sa asteptam si decizia Federatiei. Acesta e lucrul cel mai important. Sunt anumite proceduri care trebuiesc urmate. Miercuri vom sti exact ce pedeapsa a primit. N-avem inca nici un plan de bataie pentru viitor, dar sunt convins ca sunt destule cluburi importante care si-l doresc pe Adi. Sa speram ca nu va primi pedeapsa maxima", ne-a declarat Gica Popescu, aflat undeva intre Italia si Anglia. Surse apropiate impresarului ne-au dezvaluit ca Mutu a fost instiintat inca de joi seara ca Chelsea a hotarat sa-l dea afara, el asteptandu-se acum la sanctiunea maxima prevazuta de lege: suspendare pe timp de doi ani! (Marian Stefan)

    SUSTINUT IN DIVIZIA A

    Antrenorul Stelei, Walter Zenga, e de parere ca Adrian Mutu trebuie sustinut la fel ca inainte de a avea aceste probleme: "In acest moment trebuie sa fim alaturi de el, toata lumea face cel putin o greseala in viata. Nu mi se pare corect sa intorci spatele unui om care a facut atatea pentru fotbalul romanesc". Tehnicianul italian a mai spus ca Mutu are puterea sa revina: "Nu pot sa spun daca decizia lui Chelsea e corecta sau nu, fiecare club are ideologia lui. Cunosc cazul unui antrenor din Italia care a fost suspendat 3 ani dupa ce a participat la o bataie pe teren, dar nu a fost dat afara de club. Mutu ar putea reveni chiar daca ar fi suspendat 2 ani, pentru ca e inca tanar". Presedintele executiv, Mihai Stoica, cere respect. "Ar trebui sa-l respectam toti pe Mutu, lasandu-l putin in pace. Mutu are un salariu mai mare decat bugetele multor cluburi din Divizia A, asa ca nu se pune problema sa se intoarca in Romania, chiar daca ar fi suspendat 2 ani". La randul sau, antrenorul Rapidului, Razvan Lucescu, a declarat: "De acum inainte trebuie sa aiba grija si sper sa nu mai ajunga in situatia de a-si irosi talentul imens pe care il detine. Eu si intreaga grupare Rapid suntem alaturi de el".

    Pitestenii sunt alaturi de el

    CATALIN FAINISI, ANDREI NICOLESCU

    Fostii colegi si antrenori ai lui Mutu de la FC Arges considera ca internationalul roman a avut mult ghinion, fiind concediat in mod nedrept de Chelsea, atat timp cat el n-a fost inca suspendat de federatia engleza. Mai mult, pitestenii pierd si ei dupa aceasta masura. Daca Mutu pleca la alt club, FC Arges ar fi beneficiat de 5% din contravaloarea tranzactiei.

    PRIETEN. Portarul pitestenilor, Danut Coman, prieten apropiat al lui Mutu de pe vremea junioratului, spera ca acesta va avea puterea sa revina in topul fotbalistic cat mai curand. "Am auzit ca Chelsea a renuntat la Adi pentru a da un exemplu. Nu-mi doresc decat sa fie suspendat maximum sase luni, pentru a putea reveni pe teren cat mai repede. Este tanar, este ambitios si, la cum il stiu eu, isi va putea reveni", a punctat goalkeeper-ul argesean, care crede ca Mutu este indispensabil pentru echipa nationala.

    IANOVSCHI. Fostul profesor al vedetei romane de la "juniorii" lui FC Arges, Mihai Ianovschi, spera, de asemenea, ca Mutu sa primeasca pedeapsa minima. "Imi pare foarte rau ca s-a ajuns aici. Eu sincer am crezut pana in ultima clipa ca Adrian nu va primi vreo sanctiune. Astept verdictul si, indiferent care va fi acesta, eu sper sa fie cat mai bland. Mutu va reveni categoric in fotbal. E viata lui. Va fi mai greu daca va primi doi ani, asa cum cer englezii, dar eu am incredere in caracterul lui", a spus Ianovschi, amintind de faptul ca Rio Ferdinand a revenit ca titulat la Manchester si in nationala Angliei, dupa ce a fost suspendat opt luni pentru ca a refuzat controlul antidoping.

    DOBRIN. Antrenorul lui Mutu la FC Arges, Nicolae Dobrin, este sigur de faptul ca Mutu va reveni in circuitul fotbalistic cu mai mult succes decat pana in prezent. "Nu e nici o nenorocire. Are 25 de ani si tot va juca, indiferent daca il suspenda doi ani. Ce, altii au stat trei ani si tot au jucat", a declarat "Gascanul", care nu crede ca Mutu este dependent de cocaina. "Sa iei o data e una, iar sa fii dependent este cu totul altceva".

    Marica si Rat il "plang" pe Mutu

    CATALIN FAINISI

    Vestea concedierii lui Mutu de la Chelsea a provocat un soc in randul colegilor sai de la echipa nationala. Jucatorii lui Sahtior Donetk, Ciprian Marica si Razvan Rat (foto), accidentati, au deplans situatia in care se afla fotbalistul roman si spera ca suspendarea acestuia sa nu fie prea mare.

    ASTEPTARE. Tanarul atacant Ciprian Marica a fost socat de vestea "punerii pe liber" a lui Mutu, dar considera ca un asemenea comportament din partea unui fotbalist nu poate fi tolerat de catre instantele din sport. "Imi pare foarte rau pentru el. Problema este ca, atunci cand gresim, trebuie sa platim. Daca pana acum ne asteptam la o suspendare de sase luni, acum cred ca o sa fie mai mare", a declarat ex-dinamovistul, care considera ca fostul jucator al lui Chelsea va reveni in fotbalul mare, chiar daca va fi suspendat. Referitor la posibilul transfer al lui Mutu la Sahtior, Marica il asteapta cu bratele deschise. "M-as bucura sa fim colegi, mai ales ca e roman de-al meu. Sper sa nu primeasca suspendare mare si sa vina la noi", a incheiat jucatorul, care a suferit o intindere si spera sa revina pentru Sahtior in partida cu Celtic Glasgow, din Liga Campionilor.

    DUBII. Celalalt "miner" indisponibil pentru Mircea Lucescu, Razvan Rat, considera ciudat faptul ca Chelsea l-a concediat pe Mutu inainte de verdictul federatiei engleze. "Daca este adevarat faptul ca el este dependent de cocaina inca de anul trecut, merita concediat. Daca nu, cei de la club n-au procedat corect", a spus Rat, care a venit in tara pentru un consult al medicului nationalei, Pompiliu Popescu, dupa intinderea ligamentului colateral de la piciorul stang. "Nu cred ca Mutu va ajunge la Sahtior, fiindca presedintele nostru este musulman si nu accepta jucatorii cu probleme de comportament. Au mai fost aici fotbalisti care aveau probleme cu bautura, nu cu drogurile, si au fost concediati", a adaugat fostul rapidist, care a amintit si faptul ca presa cauta in general senzationalul in viata fotbalistilor, chiar daca acestia nu fac nimic. "Asa mi s-a intamplat si mie, desi n-am facut nimic. S-a scris despre certurile dintre mine si fosta mea prietena, Linda Croitoru. Nu e nimic adevarat. Vorbesc si acum cu ea. Ce-a fost a fost!", a incheiat Rat, care considera ca Mutu a fost imprudent cand si-a dezvaluit aventurile in presa.

    Care i-ar putea fi destinatia

    MIHAI IGIROSANU

    Dupa ce a fost aruncat pe usa din dos de la Chelsea, pentru Adrian Mutu exista foarte putine solutii viabile de a-si continua cariera dupa expirarea suspendarii pe care o va primi saptamana viitoare de la Federatia Engleza de Fotbal.

    Singura parte pozitiva a acestei situatii este ca el este acum liber de contract si se poate legitima oriunde, fara ca vreun club sa plateasca pentru el. Iata care ar putea fi destinatiile atacantului roman, dupa ispasirea pedepsei.

    1. DINAMO - In Stefan cel Mare, Mutu este dorit cu insistenta de directorul executiv al "cainilor", Cristian Borcea, si de "vicele" Gigi Netoiu, doua dintre personajele din fotbalul romanesc cu care "Briliantul" se afla intr-o relatie excelenta. Conform spuselor lui Borcea, campioana en-titre ar dori sa profite de orice oportunitate financiara care sa permita revenirea internationalului.

    2. GALATASARAY - Aflat cu Galatasaray intr-o forma excelenta si cu un capital de imagine in continua crestere pe malurile Bosforului, antrenorul Gica Hagi l-ar dori si el pe Mutu. Mai mult, "Regele" este nasul de cununie al atacantului si unul dintre oamenii pe care acesta ii respecta cel mai mult. De asemenea, influenta lui Hagi si a impresarului lui Mutu, Gica Popescu, asupra conducerii Galatei nu este deloc de neglijat.

    3. SAHTIOR - Desi n-a dorit sa confirme, Mircea Lucescu ar fi si el tentat sa fie cel care i-ar putea salva cariera lui Mutu, asa cum a mai facut-o cu alti fotbalisti. Totusi dorinta antrenorul lui Sahtior nu este privita deloc cu ochi buni de catre patronul Rinat Ahmetov. De religie musulmana, miliardarul ucrainean nu agreeaza deloc astfel de vicii si toate semnalele indica clar ca el se opune eventualului transfer al lui Mutu.

    4. ITALIA - Desi aceasta varianta are foarte putine sanse de a se mai materializa, nu este exclusa nici o posibila revenire a lui Mutu in campionatul italian, acolo unde fotbalistul roman mai are inca o imagine destul de buna, de curand el fiind dorit de Juventus.

    PIERDE CONTRACTE MARI

    Scandalul "cocaina", in care a fost implicat Adrian Mutu, i-a atras acestuia pierderea unor importante sume de bani, prin pierderea contractelor de imagine pe care le avea cu firme internationale. Astfel, producatorul de bauturi racoritoare Pepsi a reziliat intelegerea cu jucatorul, retragand de pe piata toate produsele care afisau chipul sau. De asemenea, firma germana de echipamente sportive Adidas s-a delimitat de numele lui Mutu, anuland si ea contractul cu fotbalistul. Aceasta reprezinta o puternica lovitura financiara pentru roman, care ar fi castigat aproximativ patru milioane de euro in urma celor doua contracte, ce urmau sa se deruleze pe mai multi ani.

    ABRAMOVICI NU L-A AJUTAT

    Patronul lui Chelsea, rusul Roman Abramovici, nu a mai sarit in ajutorul lui Mutu. Cotidianul The Sun scrie ca miliardarul rus a fost imediat de acord cand conducerea clubului englez a decis sa-i rezilieze contractul romanului. Recent, Sunday Mirror anuntase ca Abramovici nu doreste sa renunte la Mutu pentru ca atacantul roman este preferatul fiului sau, Arkadi. Altfel, directorul executiv al londonezilor, Peter Kenyon, a confirmat ca fotbalistul a fost testat deliberat, deoarece conducerea banuia ca romanul consuma droguri. "O evaluare clinica in timp ne-a facut sa ne gandim ca modul de comportare al lui Mutu ar putea fi asociat cu consumul de droguri. In acest caz, contractul prevede clar renuntarea la serviciile fotbalistului", a spus Kenyon. El a adaugat ca l-a anuntat pe Mutu in legatura cu decizia conducerii in noaptea de joi spre vineri, dar nu a dorit sa dea amanunte legate de conversatia cu fotbalistul.
  • ×