x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ocrotiţi în Grădina Maicii Domnului

Ocrotiţi în Grădina Maicii Domnului

de Daniela Cârlea Şontică    |    14 Sep 2008   •   00:00
Ocrotiţi în Grădina Maicii Domnului

LETCA NOUĂ  ●  Un nou aşezămînt social
Două femei şi copiii lor şi-au găsit liniştea în Grădina Maicii Domnului de la Letca Nouă, judeţul Giurgiu. O familie cu  9 copii şi-a văzut visul cu ochii de-a avea propria casă şi a nu mai dormi claie peste grămadă cu alte rude în doar două camere. 



LETCA NOUĂ  ●  Un nou aşezămînt social
Două femei şi copiii lor şi-au găsit liniştea în Grădina Maicii Domnului de la Letca Nouă, judeţul Giurgiu. O familie cu  9 copii şi-a văzut visul cu ochii de-a avea propria casă şi a nu mai dormi claie peste grămadă cu alte rude în doar două camere.  

Marina abia a ajuns în aşezămînt. Este buimăcită, are sufletul sfîşiat, nu ştie dacă să rămînă sau să plece. Cînd aud de Turcia, gemenii ei ripostează pe loc: "Nu vrem în Turcia, România e ţara noastră!". De vreo şapte ani tot fac drumuri între cele două ţări. Soţul femeii e turc. În ţară, a stat şi pe stradă cu cei doi copii, Alex şi Daniel, care în mod normal ar trebui să fie în clasa a treia, dar care nu au făcut oficial nici o zi de şcoală. Spune că i-a învăţat ea acasă cititul, scrisul, româna, turca şi engleza. Îl iubea pe turc, pentru el şi-a lăsat şi credinţa, s-a făcut musulmancă, dar acolo, lucrurile nu au fost aşa bune între ei. Copiii nu sînt ai lui, aşa că el îi lovea destul de des. Marina s-a hotărît să-şi părăsească soţul, a venit în ţară, dar aici nu are pe nimeni s-o ajute. A ajuns disperată şi la OTV, să ceară ajutorul autorităţilor. Cînd n-a ştiut ce să mai facă, cineva i-a spus de părintele Nicolae şi de aşezămînt, a venit şi a fost primită. "Am intrat la icoana Maicii Domnului în biserică. I-am zis în gînd că nu-i cer nimic. Nu ştiu ce, nu merit, mi-am lăsat credinţa ortodoxă....  Dar deodată m-a trecut un fior şi mi-e teamă să mai intru", spune Marina. Părintele e de faţă la această mărturisire. O sfătuieşte să aibă răbdare şi să se liniştească pentru că Maica Domnului face minuni cu oricine.

FINUL.
Cealaltă tînără din centru este C. Copilul ei are abia două luni, se numeşte Iustin Nicoale şi este finul părintelui paroh. Povestea vieţii ei este tristă. Părinţii i s-au despărţit cînd ea avea cam 16 ani, mama ei o bătea aşa de tare că a fugit de acasă. La fel şi surorile ei. Pentru puţin timp a fost căsătorită cu un bărbat pe care nu l-a cunoscut suficient de bine înainte de nuntă. Gelozia lui extrem de mare, bătăile, ameninţările cu moartea i-au făcut să se despartă. Ultima dată a plecat pe jos peste dealuri, 15 kilometri, ca să nu fie înjunghiată. A ajuns mai întîi la Valea Plopului, la părintele Nicolae Tănase, dar acolo era prea frig pentru ea, care are o sensibilitate şi răceşte repede. Aici, în Grădina Maicii Domnului de la Letca Nouă a găsit alinarea şi liniştea.

CASA NIFON. Pînă acum cîteva săptămîni, au locuit într-un sat din apropiere, Valea Bujorului, într-o casă cu două camere. Dar numai familia lor are 11 membri, iar acolo mai erau şi alţi fraţi cu familia plus cei bătrîni. Părintele Edmond Nicolae a auzit despre situaţia lor şi le-a oferit casa care avusese iniţial destinaţia de casă parohială. Numită acum Casa Protejată Nifon, şi făcînd parte din programele de servicii sociale ale Asociaţiei Letca Nouă, locuinţa care îi adăposteşte pe cei 11 are două camere, un hol locuibil şi o bucătărie. Se gospodăresc cum pot, tatăl şi fraţii mai mari merg la muncă prin sat cu ziua, iar mama face mîncare şi întreţine curăţenia. Trei dintre copii urmează să meargă la şcoală, iar unul la grădiniţă. Sînt mulţumiţi. De peste gard însă, un vecin bombănea că nu e normal ca unii să primească de pomană o casă... Din fundul curţii, cele cîteva capre primite de la nişte credincioşi se pregătesc să ofere laptele lor numeroasei familii.

MINUNEA CONTINUĂ. Biserica din Letca Nouă, ctitorită în 1867 de mitropolitul Nifon şi pictată de Gheorghe Tătărăscu, a devenit un punct de interes pe harta pelerinajelor din  judeţul Giurgiu abia din 2002. Atunci, icoana Maicii Domnului a izvorît mir şi mulţi bolnavi s-au vindecat rugîndu-se aici. Părintele paroh, Edmond Nicolae Popa, nu s-a mulţumit doar să facă aproape zilnic Liturghia, slujbe de seară cu acatiste, privegheri şi maslu. După ce a renovat biserica, a pus bazele Asociaţiei Letca Nouă. Sub cadrul legal al asociaţiei funcţionează Aşezămîntul Grădina Maicii Domnului care cuprinde un centru de primire în regim de urgenţă a persoanelor care sunt victime ale violenţei în familie, un centru maternal, un centru cu modul de tip familial. Aşezămîntul din curtea bisericii cuprinde dormitoare, săli de educaţie şi studiu, locuri de joacă. Asociaţia are şi o locuinţă în care sînt găzduiţi pe timp nelimitat membrii unei familii nevoiaşe. În aşezămînt se află deocamdată o mamă cu un copil nou-născut, victimă a violenţei în familie, şi o altă mamă cu doi copii, aflată tot în impas social. Urmează să fie aduşi dintr-un centru maternal din Giurgiu 20 de copii cu vîrste între 2 şi 4 ani.  Aşezămîntul a fost inaugurat la 8 septembrie, de hramul bisericii, şi a fost binecuvîntat de Prea Sfinţitul dr. Ambriozie, episcopul Giurgiului. Părintele Edmond Nicolae Popa l-a prezentat asistenţei numeroase şi selecte – printre invitaţi s-a aflat şi premierul Călin Popescu Tăriceanu – pe cel mai mic locatar al aşezămîntului, Iustin Nicolae.

×