x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Oligarh violent!

Oligarh violent!

de Alexandru Boariu    |    22 Iun 2007   •   00:00
Oligarh violent!

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, din Bacău, este de căteva săptămăni protagonistul unor scene desprinse parcă din filmele horror. Impreună cu căţiva haidamaci, el terorizează două femei care deţin un restaurant amplasat intr-un imobil din incinta fostei fabrici de postav Pobac Bacău.

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, din Bacău, este de căteva săptămăni protagonistul unor scene desprinse parcă din filmele horror. Impreună cu căţiva haidamaci, el terorizează două femei care deţin un restaurant amplasat intr-un imobil din incinta fostei fabrici de postav Pobac Bacău.

Miercuri, 20 iunie a.c., insoţit de un grup de haidamaci-angajaţi ai firmelor sale, Umbrărescu a dat buzna in incinta cantinei-restaurant care funcţionează cu chirie intr-un imobil din incinta fostei Fabrici de Postav-Pobac Bacău, societate cumpărată de "regele asfaltului" anul trecut de la AVAS. Dar contractul de inchiriere al firmei care

administrează cantina-restaurant este unul legal, incheiat cu fostul proprietar şi este valabil pănă in 2010. In ciuda acestui fapt, "ortacii" lui Umbrărescu au intrat cu forţa in unitate şi au intrerupt alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale, pe motiv că "trebuie să inceapă lucrările de reparaţie la acoperişul clădirii". Insuşi Umbrărescu s-a urcat pe acoperiş şi şi-a indemnat oamenii să treacă la demolare. Prima operaţiune: au tăiat cu flexurile scara de incendiu, "pentru a bloca accesul oricui altcuiva pe acoperiş, pănă măine (joi - n.r.), cănd urmează să inceapă lucrările". Alertată de angajaţii cantinei-restaurant, Poliţia a sosit la faţa locului, a notat, a făcut un proces-verbal şi a plecat. Fără să se sinchisească de prezenţa poliţiştilor, oamenii lui Umbrărescu şi-au continuat "lucrarea", tăind tot felul de ţevi şi stălpi din parcarea restaurantului, chipurile, "pentru a pregăti terenul necesar utilajelor ce urmează a fi aduse a doua zi".

"LEGEA SUNT EU!". Conflictul dintre Umbrărescu şi asociaţii firmei Pas in Doi a inceput incă de anul trecut, după ce omul de afaceri băcăuan a cumpărat de la AVAS fosta Fabrică de Postav Pobac-Bacău. Deşi in contract există, aşa cum spuneam, o clauză specială, potrivit căreia Umbrărescu trebuie să respecte contractul de inchiriere pentru imobilul in care funcţionează restaurantul, acesta a incercat incă de la inceput să-i alunge pe chriaşi din incinta societăţii, făcăndu-le fel de fel de şicane şi spunăndu-le in faţă: "Eu fac legea in judeţul ăsta. Voi nu aveţi nici măcar permisiunea să vorbiţi cu mine" (?! - n.r.).

De exemplu, in aprilie 2007, prin firma A&R, a trimis o notificare către E-on Gaz, in care inştiinţa, voit eronat, că nu există nici un contract de inchiriere intre cele două firme aflate in litigiu. Ca urmare a acestei notificări, E-on Gaz a trimis o somaţie societăţii Pas in Doi, prin care o inştiinţa că va sista furnizarea de gaze. A fost nevoie de timp pierdut de angajaţii firmei "părăte", pe la diverse ghişee, pentru a explica adevărata situaţie. Apoi, la o săptămănă după acest incident, A&R a trimis o adresă şi furnizorului de curent, aplicand aceeaşi tactică. Dar nici de această dată nu i-a reuşit schema. "In loc să ne ocupăm de aprovizionare, de gestionarea activităţii firmei, noi trebuie să ne pierdem timpul pentru a contracara toate şmecheriile dlui Umbrărescu", spune Loredana Pătraşcu, fiica patroanei restaurantului, Tereza Pătraşcu.

CA-N VESTUL SaLBATIC! Văzănd ca nu reuşeşte cu "frumosul", Umbrărescu schimbă tactica şi trece la metode dure, ca-n Vestul Sălbatic. Loredana Pătraşcu povesteşte: "In data de 18.10.2006, vreo 25 de persoane, salariaţi ai lui Umbrărescu, sub conducerea unui individ care nici măcar nu s-a prezentat, au intrat in restaurant şi au ridicat cu forţa, fără nici un fel de explicaţie, mai multe bunuri pe care le deţineam de la Pobac, o dată cu incheierea contractului, dar şi mai multe bunuri proprietatea noastră. Individul, despre care ulterior am aflat că se numeşte Herciu Iulian şi că are dosar penal pentru lovire şi alte acte cu violenţă, a lovit mai mulţi angajaţi, pe unul dintre ei chiar in faţa mea, omul necesitănd ingrijiri medicale de 7 zile. In timpul acţiunii de sustragere de bunuri, oamenii lui Umbrărescu ne-au vandalizat localul, distrugănd mai multe geamuri, lambriuri, uşi, trepte, documente, aproape tot ce se afla in calea lor. Dl Herciu ne-a sugerat să nu ne apucăm de reparaţii, intrucăt urma să dinamiteze clădirea. Această acţiune in forţă a fost urmată de altele şi mai violente. Astfel, in data de 04.06.2007, mai mulţi salariaţi ai lui Umbrărescu, sub indrumarea aceluiaşi individ, Herciu Iulian, au escaladat acoperişul Cantinei şi au trecut cu bună ştiinţă la deteriorarea lui, in ideea de a provoca evacuarea noastră pe motivul ruinei edificiului. Apoi, din nou, in data de 05.06.2007, la ora 8:00, Herciu Iulian a venit cu mai multe persoane şi a escaladat imobilul pe scara de incendiu, cu intenţia de a continua săvarsirea "operei" de distrugere, incepută in ziua precedentă. Intrucăt, in ciuda insistenţelor noastre, făptuitorii nu au inţeles să coboare de pe acoperiş, am solicitat intervenţia Poliţiei şi a firmei de pază şi securitate, şi numai in prezenţa acestora făptuitorii au incetat acţiunea de devalizare".

PATRONUL NU CUNOAŞTE CLAUZELE. "Le-am oferit acestor femei un alt spaţiu, chiar mai bun decăt ăsta, dar ele refuză să se mute, invocănd un contract pe care l-au intabulat, in mod fraudulos, cu doar zece zile inainte de a prelua eu de la AVAS acest imobil", ne-a declarat la telefon Dorinel Umbrărescu, aflat chiar la faţa locului, unde, impreună cu un grup de salariaţi ai firmei sale, incerca o nouă intrare in forţă in clădirea cu pricina. "Dar contractul semnat de dvs. cu AVAS prevede, printre altele, respectarea contractului de inchiriere pe care aceste femei l-au incheiat cu societatea Pobac, incă din 2000, deci cu mult timp inainte de a o prelua dvs.", am replicat noi. "Da? Staţi să intreb. Măi, ia vino incoace (cheamă pe cineva dintre angajaţii săi). Este in contractul nostru vreo clauză privind prelungirea contractului cu firma asta? (se aude o voce de femei: «Da, este o clauză specială…») Da? Este? Cică ar fi o clauză, dar proprietarii suntem noi, nu?" "Domnule Umbrărescu, dacă aveţi un litigiu cu un chiriaş, de ce nu rezolvaţi problema pe cale legală, in instanţa de judecată, apoi cu un executor judecătoresc şi aşa mai departe?", intrebăm noi. "Păi, nu ştiţi că la noi procesele de acest gen durează ani in şir? Pănă atunci, s-ar putea să cadă clădirea, doamne fereşte, şi să omoare pe cineva. Şi atunci, cine va fi vinovat? Proprietarul, nu? Adică eu."

VORBE GOALE. Nu este adevărat că acoperişul ar fi deteriorat - ne-au declarat reprezentanţii firmei Pas in Doi. Acesta se află intr-o perfectă stare de funcţionare şi nu prezintă nici un fel de degradări, deteriorări, infiltraţii etc. ce ar necesita efectuarea de reparaţii urgente. Este doar un motiv invocat de dl Umbrărescu pentru a ne putea evacua din clădire, ne-a declarat Loredana Pătraşcu. De altfel, constatarea că atăt acoperişul, căt şi clădirea in ansamblul ei se află in perfectă stare de funcţionare a fost facută de un expert. Pe de altă parte, pe tot timpul derulării contractului, noi am efectuat toate reparaţiile.

In cercetare...

La solicitarea noastră, şeful Inspectoratului de Poliţie Bacău, comisar-şef Alexa Ştefan, ne-a comunicat că lucrătorii de poliţie s-au deplasat miercuri la locul incidentului, ca urmare a sesizării telefonice făcute de reprezentanţii firmei Pas in Doi, care au reclamat că le-au fost tăiate cablurile electrice şi li s-a oprit alimentarea cu gaze. "Cu privire la aspectele reclamate se fac cercetări, urmănd ca in cazul in care se conturează comiterea infracţiunii de tulburare de posesie să se intocmească dosar penal", precizează şeful IJP Bacău. "Menţionăm că intre chiriaş şi noul proprietar există o stare conflictuală pe fondul folosirii spaţiului, sens in care pe rolul Judecătoriei Bacău figurează un process civil. De asemenea, la Secţia 2 Poliţie Bacău sunt in lucru plăngeri penale depuse de ambele părţi, pentru ameninţare, violare de domiciliu, distrugere, loviri şi alte violenţe, in care se fac cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lăngă Judecătoria Bacău", mai precizează şeful IJP Bacău.

Bătută

"Herciu Iulian, măna dreaptă a domnului Umbrărescu, m-a lovit peste gură, iar pe fratele meu şi pe mama i-a bruscat cănd i-am surprins in bucătărie, incercănd să scoată plita afară din restaurant"

Loredana Pătraşcu,fiica patroanei restaurantului

×
Subiecte în articol: special bacau umbrărescu firmei umbr