x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omar Hayssam a dat bani la PSD

Omar Hayssam a dat bani la PSD

31 Mar 2005   •   00:00

PLANURI - Omul de afaceri sirian s-a inscris la preliminare

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a sponsorizat PSD anul trecut, insa a primit inapoi o parte din suma dupa ce i-a fost refuzata inscrierea pe listele de la alegerile preliminare privind desemnarea candidatilor pentru Parlament.
  • de LAVINIA DIMANCEA, MONICA IORDACHE
  • DONATIE. Dan Ioan Popescu spune ca PSD i-a dat inapoi afaceristului sirian 840 de milioane de lei
    Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a confirmat ieri legatura lui Hayssam cu acest partid. El a afirmat, la Senat, dupa o intrevedere cu fostul consilier prezidential Ioan Talpes, ca sirianul Omar Hayssam este membru al PSD Bucuresti Sector 1. Popescu a spus ca, in septembie anul trecut, i-a restituit lui Omar Hayssam "cateva sute de milioane de lei" pe care sirianul i-ar fi dat "sub forma de ajutor organizatiei". "Erau niste bani dati contrar legii, pentru ca suma depasea plafonul unei sponsorizari", a declarat liderul PSD Bucuresti. Mai mult, Popescu a afirmat ca la alegerile preliminare organizate anul trecut in PSD, Omar Hayssam se afla pe listele parlamentare la initiativa liderului de atunci al organizatiei PSD Bucuresti, Mircea Ursache. "Presedintele partidului, domnul Adrian Nastase, a fost impotriva, iar eu am luat masurile necesare sa nu mai figureze pe aceasta lista", a declarat Dan Ioan Popescu, care a precizat ca l-a intalnit o singura data pe sirian, si ca acesta nu a avut niciodata o functie de conducere in partid cat timp el a fost lider al filialei PSD Bucuresti.

    "ABERANT". Popescu a mai sustinut si lipsa de credibilitate a sirianului in povestea rascumpararii: "Toata povestea este aberanta. Nu stiu ce cauta Hayssam in aceasta poveste. Publicitatea pe care si-o face este contrara cauzei nobile de a salva vietile acestor oameni. Repet, este aberant".

    REPLICA. Si Mircea Ursache a confirmat ca Hayssam este membru PSD si ca a vrut sa isi depuna candidatura la preliminarii. El a negat insa ca l-ar fi pus pe sirian pe liste si a catalogat afirmatiile lui Dan Ioan Popescu drept "aberatii". "A incercat sa isi depuna si candidatura la preliminariile de la Sectorul 1. Trebuie sa va spun insa ca Biroul Coordonator al Organizatiei Municipale Bucuresti din acea perioada a respins orice candidatura care nu se incadra in criteriile stabilite de Biroul Executiv Central. Dl Omar Hayssam nu a aparut niciodata pe listele de preliminarii. Asta se poate verifica inclusiv cu afisele cu preliminariile care exista la Organizatia Bucuresti, deci nu avea cum sa fie introdus pe lista de cineva, atat timp cat nu a aparut", a declarat Ursache la BBC.

    NU STIE. Mai mult, el a spus ca nu detine informatii despre inscrierea lui Hayssam in partid, intrucat acesta nu a devenit membru in cele doua luni cat a condus el Biroul Coordonator al Capitalei. Intrebat daca sirianul a fost recomandat de unul dintre fruntasii PSD, Ursache a afirmat: "Nu. Nu am verificat, nu m-a interesat persoana lui catusi de putin". Ursache a marturisit totusi ca il stie pe Hayssam din perioada cand era presedinte la AVAS, deoarece sirianul era unul din debitorii AVAS-ului, dar spune ca nu a avut nici o legatura cu acesta pe linie de partid. "Dansul a fost beneficiarul unor privatizari inainte de 2002, cand am preluat eu AVAS-ul, la doua societati comerciale pe care presa le-a dezvoltat foarte mult, sa spun asa. Erau indreptatite toate mesajele pe care presa le-a transmis cu privire la cele doua privatizari", a precizat Ursache.

    MEMBRU DE TREI ANI
    Omar Hayssam este membru simpatizant PDSR din anul 1994, iar din anul 2001 este membru PSD Sector 1 si nu si-a platit cotizatia de membru de partid in perioada 2002-2004, precizeaza un comunicat de presa al PSD Bucuresti. Omul de afaceri sirian s-a inscris la alegerile preliminare pe listele organizatiei Sector 1, perioada in care Hayssam a si sponsorizat PSD. La revenirea in functia de presedinte a filialei Bucuresti, Dan Ioan Popescu a constatat insa ca suma oferita de sirian era cu mult peste prevederile legale, astfel ca diferenta de 840 milioane de lei dintre suma legala si cea oferita de Hayssam i-a fost returnata acestuia cu Ordinul de Plata nr. 217/28.10.2004.

    Limitare in timp: Iliescu sustine retragerea trupelor din Irak


  • de MONICA IORDACHE
  • TINTA. Ion Iliescu acuza "o dezlantuire patologica" pentru discreditarea PSD

    Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, sustine ca toate conditiile de retragere a militarilor romani din Irak ar putea fi indeplinite la jumatatea acestui an. Iliescu a declarat ieri ca prezenta trupelor romanesti in zona trebuie limitata in timp, dar ca decizia nu trebuie legata de disparitia celor trei jurnalisti in Irak, ci de faptul ca situatia din zona se va normaliza. "In general, despre prezenta noastra acolo trebuie sa fim mai atenti si mai prudenti cu declaratiile", a afirmat Iliescu.

    CONFIRMARE. In privinta omului de afaceri sirian Omar Hayssam, fostul sef al statului a recunoscut ca acesta a fost inclus in delegatia oficiala in timpul unor deplasari prezidentiale in strainatate. Iliescu a sustinut insa ca nu el era cel care alegea oamenii de afaceri. "Nu era treaba Administratiei Prezidentiale sa selecteze aceste persoane. Se lucra cu Camera de Comert, care stabilea componenta forumurilor oamenilor de afaceri. Era treaba institutiilor de resort sa stabileasca asta", a afirmat Iliescu. El pretinde insa ca, in ultimii doi ani ai mandatului sau, Omar Hayssam nu a mai fost inclus in delegatiile prezidentiale "pentru ca au aparut informatii ca este cercetat". Invocand ca nu are certitudinea ca Hayssam este membru PSD, Iliescu a afirmat ca l-a rugat pe liderul de Bucuresti al partidului, Dan Ioan Popescu, sa lamureasca acest aspect. "In ceea ce ma priveste, cred ca am vorbit intr-o vizita cu el, dar fara sa am relatii personale cu acest om", a spus Iliescu, adaugand ca toate afirmatiile referitoare la faptul ca sirianul ar fi un apropiat de-al sau reprezinta componenta unei campanii impotriva PSD. "Mi se pare exagerata aceasta dezlantuire patologica pentru discreditarea PSD. Este o campanie intreaga a actualei Puteri sau a celor care slujesc cu zel actuala Putere", a afirmat fostul sef al statului.

    DISCRETIE. In ciuda acestei "campanii", Iliescu s-a aratat de acord cu presedintele Traian Basescu in privinta nevoii de discretie in rezolvarea acestui caz. "Ceea ce s-a intamplat cu cei trei jurnalisti in Irak este o treaba foarte serioasa. In acest context, impartasesc intru totul punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu de a da dovada de mai multa ratiune si de a lasa institutiile statului sa-si faca treaba". Iliescu spune ca "ii este neclar cum au plecat cei trei jurnalisti la Bagdad si de ce s-a ales aceasta cale", mai ales ca se cunosteau si situatii precedente ale unor rapiri de ziaristi. In plus, Iliescu sustine ca tatal jurnalistei Marie Jeanne Ion, senatorul PSD Ion Vasile, nu a fost consultat in privinta deplasarii in Irak.

    Bulgarii ii ofera sprijin lui Tariceanu



    SOFIA. Premierii roman si bulgar au discutat despre ziaristii rapiti in Irak
    Inregistrarea video in care sunt prezentati cei trei ziaristi disparuti in Irak care a fost difuzata miercuri seara de postul de televiziune arab Al-Jazeera va constitui, probabil, "baza" pentru actiunile viitoare ale autoritatilor romane, a aratat premierul Calin Popescu Tariceanu, ieri-dimineata, inaintea plecarii catre Sofia, unde a efectuat o vizita de cateva ore. "Toate elementele suplimentare care au aparut in cazul disparitiei celor trei ziaristi romani sunt analizate cu foarte mare atentie de celula operationala de criza", a dat asigurari Tariceanu, precizand ca "aceste elemente suplimentare vor fi probabil baza pentru ceea ce constituie actiunile viitoare ale autoritatilor romane". "In acest moment insa nu va pot spune decat ca suntem concentrati pe analiza datelor si realizarea comunicatiilor folosind toate canalele diplomatice sau de alta natura, in asa fel incat sa ne putem duce actiunea la bun sfarsit, si anume de a recupera cei trei jurnalisti romani si a-i aduce in tara", a dat asigurari seful Executivului.

    EXPERIENTA. In timpul vizitei pe care a efectuat-o in Bulgaria, primul-ministru a avut intalniri cu omologul sau, Simeon Saxa-Coburg Gotha, in cadrul carora a fost discutata si problema ziaristilor romani, avand in vedere ca si Bulgaria a trecut printr-o situatie asemanatoare. In acest context, premierul bulgar si-a exprimat disponibilitatea de a acorda asistenta si sprijin autoritatilor romane pentru rezolvarea situatiei jurnalistilor rapiti. Cei doi oficiali au exprimat opinia comuna conform careia astfel de situatii trebuie tratate intr-un mod discret pentru a nu periclita siguranta persoanelor implicate. CONSECINTA. Premierul roman a fost intrebat de un ziarist bulgar daca aceasta situatie va influenta politica externa a Romaniei, in sensul retragerii trupelor romanesti din Irak. Seful Executivului a refuzat sa comenteze o astfel de ipoteza, atat timp cat, cel putin deocamdata, disparitia celor trei ziaristi nu este legata de nici o revendicare concreta. (Aniela Nine)

    Declaratie - Pozitia oficiala


    Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a anuntat aseara, la Cotroceni, ca toate institutiile implicate in procesul de recuperare a celor trei jurnalisti rapiti in Irak fac tot ce este necesar pentru aducerea lor acasa teferi si nevatamati. Ea a precizat ca grupul operativ condus de presedintele Traian Basescu continua sa analizeze informatiile acumulate despre rapirea jurnalistilor romani, actiunea desfasurandu-se conform standardelor in aceste situatii si urmarind cu prioritate salvarea si recuperarea celor trei jurnalisti.

    "Plecand de la aceasta premisa, Administratia Prezidentiala considera ca, in acest moment, orice informatie transmisa presei nu face decat sa pericliteze operatiunile de recuperare a ziaristilor. Din acest motiv, Administratia Prezidentiala face apel la intelegere pentru a proteja informativ actiunile de recuperare a celor trei jurnalisti", a incheiat consilierul prezidential Adriana Saftoiu. (Carmen Vintila)
    ×