x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omar Hayssam, şcoală de agent!?

Omar Hayssam, şcoală de agent!?

de Violeta Fotache    |    31 Oct 2009   •   00:00
Omar Hayssam, şcoală de agent!?
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Nici nu-şi revenise bine lumea din surpriza morţii fostului şef al SRI, Radu Timofte, la 19 octombrie a.c., ori din cea a desfiinţării serviciului secret de la Interne, DGIPI, că în mass-media şi reizbucnea scandalul Omar Hayssam, sirianul pentru a cărui fugă din România au plătit cu funcţia ambii şefi ai acestor servicii, Radu Timofte şi Virgil Ardelean.

Evenimentul fusese oarecum anunţat în septembrie de Marian Vanghelie, care afirma atunci că, din informaţiile pe care le deţine, la DGIPI nu ar mai exista date despre Traian Băsescu, exceptând "o bucăţică" cu Omar Hayssam, din care şeful statului "poate să aibă o problemă".

STENOGRAMA
La 22 şi 23 octombrie, cotidianul central Gardianul publica în exclusivitate un document despre care susţinea că este stenograma unei discuţii purtate între consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, generalul Constantin Degeratu, şi inculpatul arestat pentru răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, Omar Hayssam. Întâlnire ce a avut loc la data de 9 septembrie 2005 (şase luni de la arestare), la cererea sirianului, care ar fi invocat cunoaşterea unor elemente de siguranţă naţională ca motiv pentru obţinerea întrevederii.

Potrivit stenogramei, Hayssam i-a reproşat generalului că este închis, deşi i s-ar fi promis altceva. El susţine că majoritatea mesajelor dinspre Cotroceni i-ar fi parvenit prin doctorul Mohamad Yassin, ale cărui instrucţiuni le-ar fi urmat cu sfinţenie începând din 29 martie 2005 (la două zile de la răpirea jurnaliştilor în Irak). Potrivit ziarului citat, Hayssam spune, în discuţie, că preşedintele i-ar fi promis libertatea dacă ziariştii români răpiţi în Irak vor fi eliberaţi.

REACŢIILE PREŞEDINTELUI
Prima reacţie publică a preşedintelui ţării, Traian Băsescu, cu referire la stenograma publicată a avut loc vineri, 23 octombrie. Traian Băsescu a punctat aspectul de credibilitate ale personajelor, declarând că "se folosesc vorbe ale unui membru PSD", infractor, împotriva preşedintelui ţării. "Sigur că astfel de documente pot să plece din instituţiile statului, dar ce este jenant este că se folosesc spusele unui infractor împotriva preşedintelui României, ale unui infractor care a minţit pe români multă vreme.

Se folosesc spusele unuia care mergea în avion cu preşedintele Ion Iliescu şi care niciodată nu a fost în avionul cu care a circulat preşedintele Traian Băsescu. Ştiţi, alături de Omar Hayssam, de Fatih Taher era clientela PSD. Se folosesc vorbele unui membru PSD împotriva preşedintelui României. Este un tip de campanie murdară", a spus Traian Băsescu.

A doua reacţie publică a preşedintelui a avut loc marţi, 27 octombrie, ziua în care deputaţii din Comisia de apărare - mai puţin reprezentanţii PD-L, care au părăsit lucrările comisiei acuzându-şi oponenţii politici că vor să folosească Parlamentul "pentru a pompa sânge proaspăt în propriii candidaţi la prezidenţiale" -, au decis să-i invite a doua zi, miercuri, 28 octombrie, la audieri atât pe generalul Degeratu, pentru cazul Hayssam, cât şi pe interimarul ministru de Interne, Vasile Blaga, pentru DGIPI (fostul serviciu "doi şi-un sfert").

Şeful statului a declarat la GDS că înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam este ilegală şi a fost făcută în biroul unui procuror, în lipsa acestuia.
El a spus că Degeratu "nu confirmă" multe dintre elementele apărute în stenogramă.

SCRISORILE CĂTRE YASSIN
Două scrisori ce ar fi fost scrise în septembrie 2005 de Omar Hayssam avându-l ca destinatar pe doctorul Mohamad Yassin, emisarul asumat oficial al lui Traian Băsescu în criza ostaticilor, au ajuns în posesia presei. Una a fost publicată de Jurnalul Naţional, cealaltă de Gardianul. În ambele se fac dese referiri la un personaj numit "Profesorul". Cele două scrisori nu au ajuns niciodată la Mohamad Yassin.


În prima scrisoare, Omar cere indicaţii despre cum şi ce să declare procurorului anchetator: "Ştiu că «profesorul» este plecat în AMERICA şi că este posibil să nu-l poţi fi întâlnit, dar, precum ştii, domnul NASTASIU este plecat în IRAK, iar când se va întoarce trebuie să dau o declaraţie în faţa dânsului cu privire la ce s-a întâmplat şi nu ştiu ce să-i spun (ce să-i declar), şi asta pentru că mi-ai spus, când ne-am întâlnit ultima dată, că ar fi spus «profesorul» să nu dau nici o declaraţie acum şi că-mi vei spune tu sau altcineva cum trebuie să fie această declaraţie...".

În a doua scrisoare, Omar îl bănuieşte pe Yassin de trădare şi îl treabă dacă "profesorul" l-a lăsat din braţe. Totodată, Omar îl întreabă pe Yassin de ce vrea să fugă din România şi dacă această fugă este la iniţiativa aceluiaşi "profesor".

"Eu am fost distrus şi nu ştiu de ce, dar oricum eu rămân la jurământul pe care-l am faţă de tine şi faţă de «profesor» şi voi păstra jurământul până-n ultima clipă în care voi putea şi vom vedea ce se va întâmpla cu jurămintele, pe care le-ai rostit tu în numele «profesorului» şi jurămintele pe care le-a făcut «profesorul» în nume propriu", scria Omar, potrivit ziarului Gardianul.

73 DE ÎNTREBĂRI CU RĂSPUNSURI SUGERATE
În rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Omar Hayssam, la capitolul "Date despre inculpat", procurorul anchetator arată că prin setul de 73 de întrebări adresate lui Munaf, formulate în cadrul exercitării dreptului la apărare, Omar Hayssam a folosit de fapt tactica de a sugera răspunsuri la fiecare întrebare. El i-a sugerat lui Munaf să ia asupra lui întreaga vină a operaţiunii de răpire, să-l indice ca martor pe Mohamad Yassin în probatoriul dosarului răpirii, pentru a-l determina pe acesta să-l ajute "în sensul de a interveni pe lângă cunoştinţele pe care le are în cercul puterii din România".

În acest context, "i s-a sugerat lui Munaf să declare că Omar Hayssam a donat importante sume la PD-L, prin ai căror reprezentanţi şi-ar fi rezolvat problemele juridice pe care le are, că a dat sume de bani
prin Mohamad Yassin la înalţi funcţionari din cadrul noii puteri". Mohamad Munaf, în declaraţiile din 14, 15 septembrie date în Irak, a refuzat să accepte răspunsurile sugerate de Hayssam. Munaf a negat aceste susţineri. Procurorul Nastasiu a dezvăluit la un moment dat faptul că Omar Hayssam a folosit în cursul anchetei tactica intoxicării, creând multe diversiuni.
Şcoală de agent!?

Nastasiu: "El e erou şi noi, ăştilalţi, suntem toţi ticăloşi?!"
"Eu nu am livrat nici un document, nici o scrisoare presei. E cel mai mare deserviciu care mi se putea face, creându-se impresia că orice apare în ziare eu am dat", ne-a declarat ieri avocatul Ciprian Nastasiu, fostul anchetator al lui Omar Hayssam.

Întrebat cine ar avea interesul să-i dea astfel în cap, Nastasiu a răspuns: "Nu ştiu dacă al meu cap contează în ecuaţia asta. Capul meu s-a jucat şi atunci, în 2006, şi tot timpul. Îi las să-şi facă numărul". Fostul anchetator încă este supărat pentru ce i s-a întâmplat şi pentru multe "neadevăruri" spuse despre dânsul. "S-a spus despre mine că eu aş fi cerut ridicarea monitorizării lui Omar Hayssam. Nu este adevărat, n-am cerut eu aşa ceva. Nu ştiu cine a cerut! Despre scrisori, ce să vă spun? Omar Hayssam putea să spună şi să scrie orice acolo. Înţeleg că e o campanie de reabilitare a lui Omar Haysam? El e erou şi noi, ăştilalţi, suntem toţi ticăloşi?", ne-a declarat Ciprian Nastasiu.

Fostul procuror a refuzat să facă orice alte comentarii ori dezvăluiri despre ancheta pe care a efectuat-o în urmă cu patru ani. Reamintim că în urmă cu câteva zile Ciprian Nastasiu a precizat că întâlnirea dintre consilierul prezidenţial Constantin Degeratu şi sirianul terorist nu a avut loc în biroul lui.

Generalul Constantin Degeratu, aşteptat la Parlament
Între prima şi a doua reacţie a preşedintelui Traian Băsescu, generalul Constantin Degeratu a negat existenţa unor stenograme ale discuţiei sale cu Hayssam. "M-am interesat şi la Parchetul General şi nu s-a făcut nici o înregistrare a discuţiei. Poate că există înregistrări cu el din timpul procesului şi cineva a luat şi a mixat nişte chestiuni care au fost declarate în cadrul procesului. Eu sunt sigur de ce am făcut eu. Sunt convins că Hayssam nu a putut înregistra şi sunt sigur de ce mi-a spus procurorul general că nu s-a făcut o înregistrare", a spus generalul Degeratu, în emisiunea 3x3 difuzată de Realitatea TV.

Nici generalul Degeratu, nici ministrul interimar Vasile Blaga nu s-au prezentat miercuri la Comisia pentru apărare din Camera Deputaţilor, motiv pentru care deputatul PNL George Scutaru a cerut joi Administraţiei prezidenţiale să precizeze cât mai repede ziua în care consilierul Constantin Degeratu va da curs cererii deputaţilor.

"De 48 de ore Administraţia prezidenţială nu a formulat pentru Comisia de apărare nici un punct de vedere şi nu aş vrea să cred că motivul întârzierii este de fapt determinat de găsirea unui pretext care să justifice absenţa generalului Degeratu", a declarat Scutaru, citat de Mediafax. El a subliniat că în cazul în care Degeratu nu s-ar prezenta în faţa comisiei, s-ar confrunta cu un exemplu clar de sfidare a Parlamentului din partea Administraţiei prezidenţiale. Audierea celor doi s-a reprogramat, automat, pentru săptămâna viitoare, marţi şi joi.

"Îţi imaginezi dacă dau o declaraţie detaliată cu ce mi-ai spus la telefon când m-ai sunat din IRAK, cu ce mi-ai spus la sediul Academiei de Poliţie şi cu ce mi-ai spus la sediul Parchetului ce se va întâmpla? Şi cum «lumea va sări şi va sta?».

Şi ce se va întâmpla în presă şi altele?... Tu ştii tot, ştii mai mult ca mine şi nu vreau să fiu o victimă fără vină şi tu ştii mai mult ca oricine acest lucru şi mi-ai spus că şi «profesorul» ştie. De ce toate acestea?
Nu există altă modalitate de a demara lucrurile ca «profesorul» să nu aibă de suferit sau să nu să se atingă de modul în care este perceput de lume. Eu sunt gata să mai sacrific, dar până când frate? Până când?"

Omar Hayssam

×