x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Opozitia importa modelul ucrainean

Opozitia importa modelul ucrainean

30 Noi 2004   •   00:00

EVENIMENT / ALEGERI GENERALE 2004

Traian Basescu a cerut ieri, pe un ton imperativ, anularea alegerilor de duminica, dizolvarea Biroului Electoral Central si arestarea presedintelui Institutului National de Statistica, invocand o presupusa frauda cu ajutorul soft-ului. In replica, Miron Mitrea l-a acuzat pe Basescu ca nu stie sa piarda si a anuntat ca aceeasi firma incriminata s-a ocupat si de soft-ul alegerilor locale, atunci cand liderul PD a fost reales primar general.
OANA STANCU

SUMAR
ACUZATOR. Traian Basescu sustine ca a descoperit un transfer ilicit de voturi catre contracandidatul sau
Liderii Aliantei D.A. in frunte cu Traian Basescu au organizat ieri o conferinta de presa pentru a proba jurnalistilor ca frauda ar fi fost facuta nu doar cu operatiunea Autobuzul, spun ei, ci chiar la Biroul Electoral Central, cu ajutorul soft-ului de numarare a voturilor.

METODA. Astfel, potrivit lui Traian Basescu, 160.000 de voturi nule au fost transferate contracandidatului sau Adrian Nastase si cate 100.000 la Camera Deputatilor si Senat catre PSD, reprezentand in procente o diferenta de 2,5%. Acuzatiile Aliantei sunt bazate pe raportarile pe care BEC le-a facut luni pentru rezultatele partiale. La ora 12:00, in raportul BEC figurau 392.447 de voturi nule, pentru ca in cel de la ora 17:00 numarul acestora sa scada la 232.597. "Nu avem dubii ca este frauda. O eroare ar fi trebuit sa duca la neinchiderea pe cheie. Dar totalul e acelasi. Cineva a luat de la nule si a dus la Adrian Nastase", a acuzat Basescu. "Am verificat, nu exista nici o cerere de la Birourile Judetene privind recomunicarea voturilor nule. Deci frauda a fost efectuata la Bucuresti", a completat Varujan Vosganian. El a sustinut ca urmarind trendul voturilor nule, frauda se ridica la peste 400.000 de voturi care inseamna 5% la voturile pentru presedinte si 2,5% la cele pentru Parlament. Liderii Aliantei sustin ca frauda ar fi fost pusa la cale de PSD de la bun inceput, soft-ul folosit in alegeri fiind testat in alegerile interne ale PSD. Ca atare, Traian Basescu a cerut public anularea alegerilor si refacerea procesului electoral. "E clar ca tot procesul electoral e compromis si ca o solutie trebuie gasita imediat. Nu vedem cum altfel mai poate fi restabilita corectitudinea alegerilor", a aratat el, sustinand ca frauda prin soft nu este singura inregistrata, ei adaugandu-i-se cea cu listele suplimentare.

DIZOLVARE SI ARESTARE. Alianta cere totodata dizolvarea imediata a Biroului Electoral Central si arestarea directorului firmei de software care a pus la dispozitie soft-ul de numarare a voturilor. "Cer public organismelor statului sa treaca la supravegherea directiei de statistica si sigilarea calculatoarelor in directia de statistica", a adaugat Basescu, pentru ca specialisti neutri sa verifice soft-ul. Basescu a mai spus ca va cere si sprijin international pentru demersul sau. In caz ca scrutinul nu se va repeta, el nu va renunta insa sa candideze in turul doi.

SIGURANTA

"Nu avem dubii ca este frauda. O eroare ar fi trebuit sa duca la neinchiderea pe cheie. Dar totalul e acelasi. Cineva a luat de la nule si a dus la Adrian Nastase" - Traian Basescu

FIRMA DE SOFT ACUZATA NEAGA FERM
Traian Basescu nu a nominalizat firma de soft acuzata, dar a rostit numele directorului Dragan, despre care a spus ca "trebuie sa stie ca este un infractor".

Dan Liviu Dragan este directorul firmei Total Soft si a dezmintit afirmatiile lui Basescu. "De la infiintarea companiei, in urma cu 10 ani, nici eu, nici Total Soft sau vreun angajat al companiei nu a depus vreo oferta, nu a participat la nici o licitatie si nu am fost implicati vreodata intr-o actiune de dezvoltare de software sau servicii in domeniul alegerilor, indiferent de tipul acestora", a declarat Dragan. El a mai spus ca s-a creat confuzie, atat timp cat Basescu a dezmintit intr-un interval de doua ore afirmatia ca Total Soft ar fi implicata in realizarea softului pentru alegeri.

"Este evident ca a fost o gafa sau cel putin un neadevar, intrucat Traian Basescu a simtit nevoia sa dezminta aceasta afirmatie", a spus Dragan.

SESIZARE APD LA BEC
Asociatia Pro Democratia (APD) a anuntat si ea ieri ca a depus la BEC o sesizare legata de "o diferenta de nejustificat intre numarul voturilor nule" in raportarile Biroului de luni de la orele 12:00 si 17:00. "Astfel, daca luni la ora 12:00 exista un numar de voturi nule de 392.447, la ora 17:00 numarul voturilor nule in loc sa creasca, adaugandu-se si cele inregistrate pe parcusul celor cinci ore, scade la 232.597. Cerem membrilor Biroului Electoral Central sa initieze o ancheta in acest sens si sa realizeze corectiile necesare in procesul de numarare si centralizare a voturilor", se arata in sesizarea APD. (Oana Stancu)

"NU VA FI CA IN UCRAINA"
Traian Basescu respinge acuzatiile care i se aduc, cum ca ar pune la cale miscari de strada precum cele din Ucraina. "Nu este nevoie sa iasa romanii in strada", a declarat, ieri, Basescu pentru Antena 1, sustinand ca membrii Aliantei PNL-PD se pot ocupa singuri de problema fraudarii alegerilor. El a mai explicat ca in Ucraina nu a existat o revolutie precum cea din 1989 de la Bucuresti, pe cand in Romania a existat, iar institutiile statului se pot ocupa de corectitudinea alegerilor. "Scenariul Ucraina a fost lansat de lachei ai puterii, special pentru a preveni reactia noastra la frauda", sustinuse Basescu si in conferinta de presa. (Oana Stancu)

Mitrea: "Basescu nu stie sa piarda"

REPLICA. Mitrea ii reaminteste liderului Opozitiei ca acelasi soft l-a facut primar general
Reprezentantii Uniunii Nationale PSD+PUR au sustinut ieri ca alegerile au fost corecte si au respins posibilitatea anularii lor. "Din punctul nostru de vedere, lucrurile au mers normal, au fost lucruri contestate, dar ele se afla in mana organelor de drept. Pana una alta, singurul candidat care a fost prins votand de mai multe ori este un membru al Aliantei", a declarat vicepresedintele PSD Miron Mirea. El a sustinut ca Alianta D.A. ar fi comparat voturile nule de la Presedinte cu voturile nule de la Parlament si ca BEC nu ar fi dat informatii despre numarul voturilor nule. Mitrea a mai aratat ca toate partidele au la dispozitie procesele-verbale si ca in baza lor pot numara voturile.

"Traian Basescu nu stie sa piarda, are comportament primitiv ca politician. E candidat si e extrem de disperat ca pierde alegerile", a fost concluzia lui Mitrea. Liderul PSD a citat totodata o declaratie facuta de un alt membru al Aliantei D.A. in Senat, Paul Pacuraru, care ar fi felicitat PSD+PUR pentru castigarea alegerilor. Miron Mitrea a raspuns si suspiciunii Aliantei legate de firma care a pus la dispozitie softul de numarare, aratand ca este vorba de aceeasi firma care a participat si la alegerile locale si aceeasi firma care a informatizat si Primaria Capitalei.

In ceea ce priveste arestarea directorului care a pregatit soft-ul de numarare a alegerilor, solicitata de Traian Basescu, Miron Mitrea a apreciat ca este vorba de o "gluma". "Activitatea acestei institutii a fost intotdeauna ireprosabila. Alegerile au fost corecte ca intotdeauna in perioada postrevolutionara. De fiecare data am purtat astfel de discutii, iar ulterior am ajuns la concluzia ca rezultatul nu a fost viciat", a spus Mitrea. El a adaugat ca, daca vor aparea dovezi cum ca rezultatul alegerilor a fost afectat de neregulile din timpul scrutinului, Curtea Suprema de Justitie il poate invalida. "Exista justitie", a conchis Mitrea.
×