x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ordinul care omoara Delta

Ordinul care omoara Delta

de Alexandru Nastase    |    17 Aug 2005   •   00:00
Ordinul care omoara Delta

Un ordin semnat de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, calca in picioare viata economica a Deltei Dunarii. Documentul nu are temei legal, nu este fundamentat stiintific si impune masuri care nu au nici o justificare: interzicerea pentru trei ani a pescuitului la stiuca, lin si caracuda.

ANCHETA
Un ordin semnat de ministrul mediului Sulfina Barbu calca in picioare viata economica a Deltei Dunarii. Documentul nu are temei legal si impune masuri care nu au justificare. Ordinul este in nota cu care s-a consacrat Sulfina Barbu la carma Ministerului Mediului.

Recent semnatul ordin priveste instituirea unor masuri de protectie pentru unele specii de pesti cu valoare economica si/sau ecologica. Prin acest ordin se interzice pentru trei ani pescuitul la stiuca in scop comercial. O data cu stiuca, este interzis pescuitul la alte doua specii, lin si caracuda.

Ca si alte decizii legislative luate dupa noiembrie 2004, si acest document este, pe de o parte, nelegal, iar pe de alta parte, intocmit parca pentru a crea haos in viata si asa agitata a Deltei Dunarii. Iata si argumentele.

In urma cu doar cateva luni, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii arata printr-un studiu un reviriment al populatiei de stiuca, nicidecum o scadere. La fel si in ceea ce priveste populatiile de lin si caracuda, care au fost interzise pentru pescuit in perioada 1992-2002. Dupa zece ani de zile de prohibitie la aceste specii, studiile au relevat cresterea populatiilor de lin si caracuda. Acest fapt a determinat autoritatile sa dea voie la pescuit, dar iata ca la nici trei ani de la ridicarea prohibitiei, specialista Barbu semneaza un nou ordin de prohibitie la aceste specii...

STIUCA. Trebuie spus ca in Delta Dunarii exista documente legale pentru aproximativ 12.000 de setci, folosite de pescarii profesionisti. Asa cum sunt construite, cu aceste instrumente se pot captura chiar fara intentie foarte multe specii de peste intre care, evident, stiuca, lin si caracuda. Ce ar trebui sa faca pescarul in momentul in care scoate setca din apa si vede ca s-au prins si cateva stiuci? Sa le ia acasa sau sa le arunce moarte inapoi in apa? O alta aberatie: in Delta sunt vizate anual peste 4.500 de permise pentru pescuit familial. Daca unul dintre acesti pescari, care au dreptul la 3 kilograme de peste pe zi pentru consum propriu este prins cu o stiuca, un lin sau o caracuda, este caz penal. Adica este pus sa plateasca intre 300 de milioane si 800 de milioane de lei vechi. Insa, ca in cazul multor altor decizii luate de-a lungul anilor in legatura cu Delta Dunarii, si acest ordin lasa o portita. O chichita pentru cunoscatori. Ordinul spune ca stiuca se poate pescui in amenajarile piscicole. Ce pescar sau comerciant prins cu kilogramele de peste nu va spune ca le-a pescuit din aceste amenajari pisciciole?

STURIONII. Brambureala si izul de amatorism se regasesc si in prevederile legate de pescuitul sturionilor. Ordinul a interzis pescuitul in toana Catarg, locul cel mai bun pentru sturioni. Concesionarul, Conectii Interntionale SRL nu se confrunta cu prima blocada. In conditiile in care nu se va mai putea pescui la toana Catarg, cota de sturioni de acolo se va redistribui, astfel incat alti concesionari vor profita de prevederile acestui ordin. Daca s-ar fi dorit protejarea acestor specii, ar fi trebuit interzis pescuitul la sturioni in toata Delta. In cazul prohibitiei la sturioni, pescarii au dreptul sa pescuiasca in zonele respective la alte specii de peste folosind aceleasi scule de pescuit cu care prind sturionii, numite ohanele. Singura diferenta este aceea ca, in cazul in care vor prinde sturioni, acestia vor fi vanduti "la negru", pentru ca pescarii nu mai au voie sa ii raporteze si sa-i inregistreze oficial. O alta aberatie care demonstreaza incompetenta celor ce au emis ordinul este aceea ca s-a oprit "pescuitul comercial si recreativ-sportiv" la sturioni in anumite zone. Este interesant de aflat cine a prins sturioni vreodata la undita?!...

ILEGAL. Ordinul contravine Legii 192/2001, privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura, completata prin Ordonanta de Urgenta 69/2004. In articolul 35 al legii se spune la aliniatul 1 ca "anual, la propunerea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, prin ordin comun al ministrului Agriculturii si ministrului Mediului, se vor stabili perioadele si zonele de prohibitie a pescuitului, precum si zonele de protectie a resurselor acvatice vii". Sintagma "anual" folosita in textul legii face ca acest ordin sa fie nelegal. Dupa cum spune legea, perioadele si zonele de prohibitie si zonele de protectie a resurselor acvatice vii pe 2005 s-au stabilit in luna martie, printr-un ordin comun semnat de cele doua ministere. Orice alt ordin care sa reglementeze aceste actiuni pe anul 2005 este ilegal! De asemenea, nu a existat nici un eveniment natural sau cauzat de om, deosebit, care sa faca necesar un astfel de ordin! In plus, nicaieri in Legea 192 nu exista vreo abilitare pentru Ministerul Mediului sau pentru cel al Agriculturii de a putea institui masuri de protectie. Ei bine, articolul 1, aliniatul 1 al ordinului prevad tocmai aceasta ilegalitate! Masura de interzicere a pescuitului, asa cum este formulata in ordin, este nelegala pentru ca cele doua ministere ar fi trebuit sa stabileasca mai intai zonele de prohibitie sau de protectie a resurselor acvatice vii. Interzicerea pescuitului ar fi fost o consecinta a stabilirii acestor zone. Pana la acest moment nu exista vreun act normativ care sa stabileasca existenta unor zone de protectie!

APE INTERNATIONALE. Ordinul aduce cateva reglementari in ceea ce priveste Dunarea, apa de frontiera intre Romania si Ucraina. Regulile de pescuit si cele de protectie se stabilesc in concordanta cu conventiile internationale incheiate cu partea ucraineana. Pentru prezentul ordin nu exista nici o intelegere sau macar un inceput de discutii cu Ucraina, ceea ce loveste de nulitate prevederile. In fapt, masurile impuse prin ordin nu au nici macar un rezultat deoarece, in timp ce statul roman interzice pescuitul pentru pescarii romani in zona Cotul Pisicii, pescarii ucraineni pot pescui in zona! Nelegal este si faptul ca prevederile ordinului ar trebui sa acopere 3 ani. Legislatia in domeniu permite doar masuri pentru un an!

FARA ACORDUL CONSILIULUI STIINTIFIC. Ordinul trebuia aprobat si de conducerea ARBDD, adica de Consiliul Stiintific al institutiei. Masurile din ordin nici macar nu s-au pus in discutie in cadrul Consiliului Stiintific, desi in luna iunie a fost sedinta. De asemenea, Consiliul nici macar nu a fost informat despre probleme de natura celor reglementate de ordin. In studiile stiintifice efectuate de Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii si avizate de Academia Romana nici nu se pune problema unui declin al speciilor de pesti. Mai mult decat atat, populatiile de stiuca sunt in crestere fata de anii anteriori si nicidecum in declin. Aceeasi situatie se regaseste si la sturioni, fapt confirmat atat de studiu, cat si de rapoartele prezentate de CITES.

RAPITORII VOR FACE RAVAGII
RECONVERSIE. Pescarii vor fi obligati sa-si gaseasca alte meserii. Ei vor trebui scoliti de ARBDD
Nimeni nu si-a pus problema ca prohibitia la stiuca timp de trei ani va conduce la o explozie a acestei specii de pesti rapitori in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Cresterea numarului de exemplare de stiuca va afecta considerabil celelalte specii din Delta (crap, caras, somn) deoarece rapitorul se hraneste cu puietul acestor specii. Mai mult decat atat, in Programul "Omul si Biosfera" ("Man and the Biosphere) al UNESCO, in care Rezervatia este parte, se mentioneaza ca orice decizie trebuie luata numai pe baza unor studii stiintifice tocmai pentru a se evita dezechilibre ecologice majore. Evident, nu exista nici un studiu stiintific care sa recomande aceste masuri. In concluzie, acest ordin, incurajeaza alimentarea "pietei negre", poate provoca dezechilibre ecologice grave si afecteaza activitatile economice din zona Rezervatiei.

Campanie realizata cu sprijinul Fundatiei Delta Verde
×