x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Orizont" - "Alba-neagra" cu platforma petroliera

"Orizont" - "Alba-neagra" cu platforma petroliera

de Adrian N. Ionescu    |    24 Aug 2006   •   00:00
"Orizont" - "Alba-neagra" cu platforma petroliera

Grupul Servicii Petroliere (GSP), prin presedintele sau, acuza mafia iraniana pentru sechestrarea platformei marine Orizont, dupa ce ar fi avut loc o inscenare care sa ofere pretextul atacului armat. Platforma dorita de iranieni este inca sub sechestru.

Platforma marina Orizont se afla inca sub sechestru iranian si este sub observatia unei nave militare dotata cu rachete, potrivit lui Gabriel Comanescu, presedintele Grupului Servicii Petroliere (GSP).

INSCENARE. "Pe platforma se afla un reprezentant al Oriental Oil Co. Dubai (OOCD), unul al Petro Iran, doi ofiteri inarmati ai politiei juridice iraniene si unul de securitate", a spus Comanescu, care a dezmintit informatiile potrivit carora Orizont ar fi intentionat sa-si paraseasca ilegal locatia. "Este ridicola aceasta acuzatie. Procedura ar fi fost indelungata si complicata, incluzand aprobarea unui complex iranian, mai multe inspectii tehnice si echipamente", a declarat presedintele GSP. Comanescu spune ca inaintea atacului de marti a avut loc o inscenare a doua nave, care efectuau manevre in jurul platformei, pentru a crea pretextul sechestrului. Iranienii au invocat o presupusa decizie judecatoreasca indreptata impotriva plecarii platformei.

OOCD este firma considerata fantoma, potrivit informatiilor obtinute de Camera de Comert din Dubai, citate de Comanescu. Firma a cesionat contractul cu firma romana, fara acordul acesteia, firmei Oriental Oil Kish si, se pare, firmei Petro Iran.

ACTE. Comanescu spune ca detine falsuri ale fostilor parteneri

IRANIENII VOR PLATFORMELE. "Cu doua saptamani inainte am primit un document din partea companiei de stat NIOC (National Iranian Oil Company) si a Ministerului Petrolului din Iran, prin care ni s-a comunicat ca au desemnat o persoana pentru a discuta vanzarea platformelor (Orizont si Fortuna, aflata acum in siguranta - n.r.). Am raspuns ca ne intalnim cu respectiva persoana, dar ca platformele nu sunt de vanzare", sustine Gabriel Comanescu. Petro Iran este o subsidiara a NIOC. Oficialul a spus ca este o mare lipsa de astfel de echipamente in zona, datorita cresterii cererii de petrol.

Pe de alta parte, oficialul roman pune incidentele si pe seama unui diplomat iranian, Cyrrus Nasseri, care are actiuni la OOCD si este vicepresedintele Oriental Oil Kish, care a cerut blocarea platformei. "Nu pot sa afirm ca National Iranian este la originea conflictului", a spus Comanescu, dar apreciaza ca atacul de marti a fost premeditat, contandu-se pe ziua libera a autoritatilor iraniene.

IPOTECI. Platformele nici nu pot fi vandute fara acordul BCR si al Anglo-Romanian Bank, in favoarea carora sunt ipotecate, in contul unui credit contractat de 147 milioane de dolari.

Ipotecile au fost constituite in iulie, in aceeasi perioada in care iranienii au devenit nervosi, pentru ca GSP a cerut autorizarea plecarii platformelor pentru a le recertifica din punct de vedere al sigurantei in exploatare, in Emiratele Arabe Unite.

Comanescu a infirmat si acuzatiile iraniene legate de retragerea presupus ilegala a platformei Fortuna, pentru care s-a obtinut decizia unei instante iraniene de anulare a interdictiei anterioare.

PAZNICI
"Pe platforma se afla un reprezentant al Oriental Oil Co. Dubai, unul al Petro Iran, doi ofiteri inarmati ai politiei juridi- ce iraniene si unul de securitate."
Gabriel Comanescu
presedinte Grup Servicii Petroliere
PROCEDURI
"Este ridicola acuzatia ca voiam sa luam platfor- ma Orizont ilegal. Proce-dura tehnica ar fi fost indelungata si compli- cata, incluzand aproba- rea unui complex iranian, mai multe inspectii tehnice si echipamente".
Gabriel Comanescu
presedinte Grup Servicii Petroliere

ISTORIC
GSP s-a infiintat in mai 2004, preluand activitatile de foraj si personalul aferent ale subsidiarei Petromar a Petrom. Costruite in anii ’80, cele 6 platforme de foraj au fost vandute de Petrom firmei GSP in preajma Craciunului anului trecut pentru 100 de milioane de dolari. GSP a obtinut anul trecut un profit net de 4,1 milioane euro din venituri de 64,8 milioane euro. Gabriel Comanescu considera ca afacerea nu poate fi comparata cu cea a Petromservice, cu toate ca si aceasta a profitat de restructurarea Petrom, a preluat activitatile si personalul aferent specilizarii acestora si apoi si activele necesare. Comanescu a negat banuielile ziaristilor ca s-ar afla pe "filiera Liviu Luca - Vantu", chiar daca a fost administrator la Petromservice.

Intre "decizie justa" si "gest excesiv"


Compania GSP dorea sa fure platforma petroliera Orizont, iar fortele de politiei iraniene au dejucat acest plan. Asa a fost prezentat in presa de ieri de la Teheran incidentul din Golful Persic. Principalele informatii au fost date publicitatii de agentia de presa Mehr. Agentia a citat o sursa "bine informata", potrivit careia firma romana se afla la originea acestei dispute. GSP ar fi rapit doi reprezentanti ai companiei Petro Iran de pe platforma Fortuna. Potrivit sursei citate, ei ar fi fost batuti si apoi expulzati din apele teritoriale iraniene la 13 august. Incidentul a fost urmat de o plangere a partenerului contractual iranian, Kish Oriental Company. In consecinta, un tribunal din insula Kish ar fi dispus confiscarea platformei romane, iar Politia iraniana nu a facut decat sa se ocupe de ducerea la indeplinire a deciziei judecatoresti. Compania romana ar fi incercat sa forteze preluarea platformei Orizont, al doilea complex petrolier iranian din largul coastelor, dar politia i-a zadarnicit tentativa. Scopul intregii "operatiuni" era de a fura petrol iranian.

Agentia iraniana IRNA a transmis, la randul ei, o declaratie a purtatorului de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Hamid-Reza Asefi, care justifica actiunea in forta de marti. "Compania romana, continuand masurile ilegale de mutare a unor echipamente de foraj maritim, intentiona sa comita al doilea jaf astazi, care a fost dejucat datorita prezentei in zona a politiei iraniene", a spus Asefi.

ANALIZA. Site-ul Stratfor, specializat in analize ale politicii internationale, a preluat subiectul, notand ca raspunsul iranian in disputa privind platforma romaneasca a fost "usor excesiv". Asta in cazul in care obiectul acesteia a fost strict comercial, apreciaza analistii publicatiei. "Exercitand presiuni asupra Romaniei, o tara care inclina puternic spre Washington, Teheranul a facut o demonstratie de forta, determinandu-i pe altii sa se gandeasca de doua ori in cazul unor incercari de confruntare, dar fara a risca sa provoace o actiune militara", se arata pe site.

AMBASADORUL. Trimisul la Bucuresti al Teheranului a atras atentia ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca mare parte din informatiile aparute in presa romana cu privire la incidentul din Golf reprezinta "stiri false pentru interesul unei firme". Referindu-se la GSP, ambasadorul Ali Akbar Farazi a spus ca totul este o problema juridica, intre o firma iraniana si una romaneasca, si nicidecum un confict intre Romania si Iran. Ambasadorul a acuzat firma GSP ca a incercat sa preia abuziv platforma Orizont si ca vrea sa schimbe contractul sub care functioneaza in prezent colaborarea cu partenerul iranian. El a spus ca platforma nu a fost oprita de armata, ci de o nava a politiei. Asta pentru ca, potrivit lui Farazi, un elicopter trimis anterior pentru a transmite o decizie judecatoreasca nu a primit permisiunea de a ateriza la bord. (Irina Cristea)
×