x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ostrov a fost acoperit de ape, pericol la Peceneaga

Ostrov a fost acoperit de ape, pericol la Peceneaga

de Alexandru Nastase    |    29 Apr 2006   •   00:00

Apele Dunarii fac in continuare ravagii in localitatea tulceana Ostrov, dupa ce digul de protectie al satului a cedat miercuri seara. Numarul locuintelor afectate a depasit 100, iar peste 50 de constructii s-au daramat, fiind luate de ape. Practic, ceea ce a mai ramas din digul de la Ostrov era inconjurat de ape din toate partile.

Click pt fotoreportaj
NAPASTUITI. Locuitorii din Ostrov fac eforturi pentru a-si salva bunurile si agoniseala de-o viata
FOTOREPORTAJ

Apele Dunarii fac in continuare ravagii in localitatea tulceana Ostrov, dupa ce digul de protectie al satului a cedat miercuri seara. Numarul locuintelor afectate a depasit 100, iar peste 50 de constructii s-au daramat, fiind luate de ape. Practic, ceea ce a mai ramas din digul de la Ostrov era inconjurat de ape din toate partile. TRAGEDII. Daca joi debitul Dunarii scazuse la Peceneaga, satul cel mai apropiat din aval de Ostrov, ieri, nivelul fluviului crescuse din nou amenintator de mult. Satenii terminau de carat la vecini si rude bunurile care mai puteau fi salvate din calea apei, scene cutremuratoare desfasurandu-se sub ochii lor. Daca unul reusise sa salveze mai tot ce avea de valoare prin casa, un altul nu mai avea nimic. Ii pare rau acum ca a lasat pana si closca in podul casei. Un altul cauta sa-si tina langa el cateaua, care voia sa intre in apa si sa se intoarca la casa aflata sub ape, unde isi lasase puii abia nascuti.

CAMINUL CULTURAL SI CAP-UL. Primarul Ostrovului, Nicolae Onea, spune ca, daca vor exista cazuri in care sinistratii sa nu aiba unde sa stea, ii vor caza la caminul cultural sau la fostul CAP din localitate. "Suntem o comunitate mica si destul de unita. In general, fiecare din cei care au ramas fara case are rubedenii in sat si sta acolo. Sau, in alte cazuri, la vecini. Dar stiti cum sunt oamenii, suparaciosi, invidiosi, pot iesi conflicte din te miri ce. Daca cineva nu mai are unde sa stea, il ducem la caminul cultural", spune primarul. E multumit ca nu a murit nimeni. In patru ore, toti sinistratii au fost evacuati. Desi bolnav, continua sa stea pe baricade pentru a salva ce se mai poate salva.

PREVAZATORI. Situatia risca sa devina grava si la Peceneaga. Digul de acolo are infiltratii de cateva saptamani, iar daca apa va trece, 85% din gospodariile satului vor fi inghitite de apa. Satenii sunt foarte speriati dupa ce au vazut ce s-a intamplat la Ostrov si deja cei mai multi si-au mutat bunurile la fosta baza de primire a cerealelor. "Nu e de gluma. Digul se poate rupe in orice moment. Au pus saci de nisip pe el, folii de protectie, pamant, cate si mai cate, dar nu e sigur. Mai bine sa salvam totul acum decat sa ne trezim in miez de noapte cu apa in case", spun oamenii. Autoritatile locale mai monitorizeaza si digul de la Turcoaia. Lucrari de consolidare se desfasoara pe digurile din majoritatea localitatilor tulcene aflate pe malul Dunarii si in Delta, lucrari care ar fi trebuit facute din toamna, cand apele erau inca mici.

×
Subiecte în articol: eveniment ostrov