x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pacepa si-a schimbat fata de trei ori

Pacepa si-a schimbat fata de trei ori

26 Feb 2004   •   00:00

Un interviu fulminant cu fostul spion sef al Romaniei, difuzat de o televiziune din Budapesta. "Marturisirea spionului sef" este titlul unui film documentar difuzat, la data de 24 februarie, la ora 1:00 noaptea, de postul de televiziune ungar Duna TV. Personajul central al filmului este fostul general de Securitate roman Ion Mihai Pacepa.

Potrivit realizatorului acestui documentar, prezentat pe larg de Rador, Gyorgy Farkas, filmul a fost realizat in conditii speciale. "Generalul Pacepa a acordat ultimul sau interviu in urma cu 10 ani, dupa care a trebuit sa-si transforme chirurgical chipul. Cineva insa, chiar si intamplator, l-a recunoscut. Atunci, acel chip a fost cea de-a treia schimbare. Acum, legat de persoana generalului, este posibil ca liderii serviciilor secrete sa caute acest chip, pentru ca intrand in posesia acestui chip ii pot da de urma mai rapid. Dar pentru ce? Sunt multi aceia care nu au uitat si, in interesul mentinerii in actualitate, se acorda recompense de mai multe milioane de dolari pe capul generalului, recompense valabile inca si in zilele noastre ", povesteste acesta, in introducerea unui amplu interviu cu cel mai renumit fugar al Estului.

  • Reporter: Cand ati intrat in Securitate?

    Ion Mihai Pacepa:
    Cand am obtinut diploma de inginer, in 1951, am fost chemat la Ministerul de Interne. Mi-au spus ca ei m-au ajutat pe mine sa invat si se vor ocupa in continuare de mine, ca ministerul pe mine ma recomanda la Securitate. Apoi, dupa depunerea juramintului, am fost repartizat la Biroul 4, care se ocupa cu prevenirea actiunilor de sabotaj intern si extern din industrie si agricultura.

  • Ce grade, ce inregimentare ati avut in Securitate?

    Cand am fost inrolat, in 1951, am inceput ca locotenent informator. Dupa 4 ani am ajuns la spionajul extern, eram deja maior cu functia de comandant al Sectiei de spionaj ce actiona in RFG. Acolo, in mod deosebit, ne ocupam cu spionajul economic. In fruntea serviciului de contrainformatii externe economice al Romaniei am ajuns in 1960. In calitate de consilier de specialitate al presedintelui roman Nicolae Ceausescu am fost numit in 1972. El mi-a incredintat chiar si conducerea programelor nucleare si astronautice ale Romaniei.

    Despre Stalin si spionaj

  • Vorbiti-ne de Grupul K din cadrul KGB. Cand si pe ce perioada a lucrat? Cate crime au fost comise de aceasta organizatie? Ati avut d u m n e a v o a s t r a cunostinta de ele?

    Nu stiu nici un fel de organizatie de spionaj care sa se fi numit in acest fel. Se pare ca K a fost grupul de criminali ai ABH-ului ungar, cei ce in URSS erau cunoscuti drept Departamentul 13. La noi, el era denumit echipa Z, sub conducerea generalului Nicolaie Doicaru. Timp de 20 de ani, ei rapeau refugiatii politic si-i duceau inapoi in Romania. Aceasta unitate a fost organizata in Romania de Ivan Anisimovici Haghieev, comandantul noului birou PGU din cadrul KGB, in martie 1957. El a fost acela care in Berlinul de Est a reprimat cu brutalitate manifestarile antisovietice. Crimele au fost de o cruzime atat de mare incat Stalin si Beria, ministrul de Interne, l-au chemat de urgenta la Moscova. Mai tarziu a ajuns din nou pe scena internationala prin activitatile de spionaj din Bucuresti.

    Deci, acest om a plamadit infiintarea acelui grup de criminali din DIE in cateva baze din reteaua noastra internationala. Recunosc, ca tanar informator, am auzit cu infrigurare de cele intamplate. DIE sub indrumarea lui Haghieev, si-a alcatuit propria echipa ce actiona in vest pentru rapirea si executarea liderilor anticomunisti. Pentru aceasta grupul a fost denumit Z, fiind ultima litera din alfabet, deci solutia finala. Fortele de lupta ale gruparii erau stabilite in Berlinul de Est, pentru ca de aici persoanele vizate erau cu usurinta capturate si executate daca apareau in Berlinul Occidental. Berlinul de Est a devenit in acea vreme centrul actiunilor de lichidare a emigrantilor si anticomunistilor din Europa. Centrul logistic functiona, de asemenea, in partea de rasarit a Berlinului, acolo stateau comandourile pregatite 24 de ore din 24, mii de agenti cu masini de salvare si militie cu numere de inregistrate din RDG si spijiniti de anumiti taximetristi si teroristi notorii. Informatiile erau pregatite zilnic. PGU a numit aceste actiuni de neutralizare.

    Avea consilier pentru actiunile de neutralizare, un ofiter superior din PGU. Aceia care erau dispusi sa colaboreze cu ei, iar mai tarziu si cu DIE, erau trimisi inapoi ca agenti secreti. Daca nu isi indeplineau misiunea erau omorati.

    Arma cu cianura

    Consider important sa comunic acest lucru telespectatorilor, intrucat acest model era folosit si la Bucuresti de Ceausescu, secretarul din acea perioada al Comitetului Central al PCR, responsabil cu problemele de securitate. In cursul unui schimb de experienta, subunitatea 13 din cadrul PGU a incercat sa lichideze un emigrant ucrainean, numit Kolkov, in septembrie 1957, printr-o metoda cu totul noua, cu thaliu radioactiv. Kolkov a scapat de tentativa de omor, intrucat arma era inca imperfecta. Noua arma era proiectata sa provoace un cancer care sa se extinda repede, iar la autopsie sa nu se vada materia radioactiva, thaliul. De urgenta a fost realizata o alta arma, cu care, in octombrie 1957, PGU l-a omorat pe Lev Rebet, emigrantul ucrainean anticomunist. Medicii au diagnosticat probleme de natura cardiologica, insa acesta a murit in cateva minute. Pistolul special a emis un gaz cu concentratie mare de cianura, provocand imediat un infarct miocardic. Unitatea DIE de neutralizare, din subordinea PGU, la Bucuresti, apartinea deja de mine. Spre marele meu noroc, dupa o luna-doua am ajuns la Frankfurt, ca noul conducator al unitatii DIE din RDG.

    Contrarevolutia din Ungaria

  • Ce post mascat vi s-a oferit?

    Am devenit prim-secretar al Misiunii Comerciale de la Frankfurt. Cand ma pregateam pentru acest post mascat am fost pe la Ministerul Comertului de la Bucuresti, asta era cam la inceputul lui octombrie 1956. Tocmai ma prezentau lui Mihai Petri, ministru adjunct pentru Relatii Externe cu Occidentul, cand a inceput sa sune telefonul. "Inapoi la moara", a spus Petri, dupa care a inchis telefonul. Asa numeam intre noi sediul central al DIE. Am fost dus inapoi de seful de personal - e sigur ce-i sigur - la seful cel mare. Cand am intrat in biroul generalului Gavriliuc, am auzit o voce cunoscuta, cu accent strain. Era generalul sovietic Zaharov, care isi rusificase numele in Zaharovski. El s-a ridicat brusc de pe fotoliu, spunand: "Sa vi-l prezint pe Ivan Alexandrovici". El era generalul Serov, noul presedinte al KGB-ului. M-au asezat langa seful meu, Emanuel Zeides. S-a aflat repede ca Serov si Zaharovski sosisera la Bucuresti cu o seara inainte, impreuna cu Nikita Hrusciov si cu Gheorghi Malenkov, care tocmai era schimbat din functia de prim-ministru, insa a ramas membru al Comisiei Politice. Banuiam ca aici se pregateste ceva serios.

  • Ce s-a intamplat dupa aceea?

    Din ordinul lui Ceausescu, DIE si-a deschis imediat la Budapesta o reprezentanta unde a trimis agenti cu limba materna maghiara. Generalul Wilhelm Einhorn, de origine maghiara, comandantul adjunct al DIE pentru Europa, a devenit seful acestei reprezentante si chiar in aceeasi zi a plecat la drum. Sarcina sa principala era gasirea organizatorilor revoltei anticomuniste, a "cainilor turbati". Generalul Einhorn si oamenii sai s-au dat drept nationalisti maghiari, criticau vehement faptele comise de Stalin si simpatizau cu aspiratiile liberale.

  • Agenti au venit numai din Romania?

    Au venit si sovietici, dar si divizia DIE de la Viena a indrumat oameni spre Budapesta, sub comanda comandantului Zeides. Au fost trimisi agenti vorbitori de limba maghiara, sub forma unor turisti occidentali, cu sarcina ca, in numele unor organizatii occidentale, sa promita conducatorilor sprijin politic si material. Acestia trebuiau provocati in asa fel incat Moscova sa poata folosi declaratiile lor pentru justificarea amestecului intern.

  • In Ungaria izbucnise deja revolutia...

    Intr-adevar. Noul mesaj era: "Nagy Imre a innebunit, a desfiintat AVH, a reziliat acordul Ungariei cu Tratatul de la Varsovia si a cerut ajutor de la secretarul general al Natiunilor Unite". Dupa o ora a sosit o stie urgenta: "Nagy Imre va alcatui un guvern de coalitie cu partidele istorice de dinainte de 1945".

    Omorati ca sobolanii

  • Cum au reactionat generalii serviciilor secrete sovietice si romane?

    Dupa cateva ore eram deja la Bucuresti alaturi de Serov, Zaharovski, care au sosit de urgenta in compania lui Hrusciov. Hrusciov a ordonat o interventie militara rapida si ferma impotriva Guvernului lui Nagy Imre. "Toti cainii turbati trebuie impuscati" - spunea Serov. Dupa cativa ani, Gheorghiu Dej a spus: "Oaspetii sovietici s-au comportat mizerabil la acele intalniri. Hrusciov, un antimaghiar salbatic, zbiera: "Trebuie omorati ca sobolanii". Serov repeta pe un ton asemanator: "Doar baia de sange poate sa-i vindece pe hunii lui Attila"".

  • Cine era comandantul trupelor sovietice?

    Generalul Serov si maresalul Rodion Malinovski, care atunci a fost numit, de la distanta, loctiitor al ministrului Apararii. Noi, romanii, am numit aceasta ocupatie: "Operatiunea Arpad". Serov, unul dintre conducatorii acestei operatiuni, a plecat cu avionul de la Bucuresti direct la Budapesta, ca sa-l convinga pe Nagy Imre ca Armata Rosie nu intentioneaza sa foloseasca in continuare forta armata si ca iilasa pe maghiari sa decida singuri in privinta propriei sorti. Hrusciov a declarat si el ca va retrage in Uniunea Sovietica toate unitatile sovietice de pe teritoriul Ungariei.

  • Dar serviciile secrete romane pentru ce actiuni se pregateau?

    Sa racolam noi agenti vorbitori de limba maghiara, cu scopul ca acestia sa dezinformeze poporul maghiar, pe revolutionarii maghiari, cum ca trupele sovietice de pe teritoriul Ungariei vor fi retrase in Uniunea Sovietica prin Romania.

  • Aceasta nu putea sa aiba nici o sansa reala...

    Nu, nicidecum. In zorii zilei de 4 noiembrie, generalul Einhorn l-a sunat de la Budapesta pe Gavriliuc, general DIE, la Bucuresti, si i-a comunicat ca Serov i-a retinut pe Malater Pal si pe loctiitorii sai, sub pretextul credibil ca doreste sa discute cu ei la Tokol despre detaliile retragerii trupelor sovietice. A precizat cu o oarecare ironie ca Malater Pal si partenerii sai sovietici sarbatoreau tocmai prietenia ungaro-sovietica, dar si stirea importanta ca "Operatiunea Arp.d" va fi declansata in zori. Asa s-a si intamplat. Primulministru Nagy Imre si colaboratorii sai au cerut azil la Ambasada Iugoslaviei din Budapesta. Dupa o saptamana, Zaharovski a purtat din nou convorbiri la Bucuresti. I-a informat pe Gheorghiu-Dej si pe Ceausescu in legatura cu cererea secreta a lui Hrusciov, ca Nagy Imre si colaboratorii sai sa fie ademeniti sa iasa din Iugoslavia si sa fie adusi in Romania. Generalul Einhorn a primit acest ordin in aceeasi zi de la Zaharovski si de la Iuri Andropov. I-au promis lui Janos Kadar, noul lider maghiar, ca daca vor parasi tara, nu vor fi acuzati. La 22 noiembrie, in avionul militar sovietic se afla si generalul Einhorn. Prizonierii au fost transportati la Bucuresti. Einhorn s-a mutat la sediul DIE de la kilometrul 12 de pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, unde se aflau Nagy Imre si colaboratorii sai. De la Ceausescu a primit ordinul sa-l convinga pe Nagy Imre ca guvernele occidentale l-au obligat sa paraseasca Tratatul de la Varsovia si sa solicite ajutor de la ONU. Einhorn a fost incapabil sa-l convinga pe Nagy Imre despre aceste chestiuni. Dupa 10 zile si generalul Zaharovski a sosit la Bucuresti sa-l convinga pe Nagy Imre sa-si ceara scuze in public pentru greseala sa din trecut cu care a pagubit rau intreaga miscare comunista. "Aceasta este obligatia dumneavoastra istorica", a spus Zaharovski.

  • Ce s-a intamplat dupa aceea?

    Inca din decembrie 1956, cazul a fost preluat de KGB de la DIE, de acesta raspunzand generalul Boris Sumilin, expert in miscari contrarevolutionare. In februarie 1957 la Bucuresti a sosit consilierul GPU, Valerii Aleksandrovici Krotov, care a participat si la cazul Rajk. Si ei au incercat sa .l convinga pe premierul ungar, dar fara succes. Dupa aceasta, Krotov a anuntat conducerea de partid a Romaniei ca procesul lui Imre Nagy si al membrilor guvernului sau va incepe in curand. Acestia vor fi condamnati la moarte si vor fi executati. Krotov a adaugat ca "cea mai eficienta metoda de a omor. o vipera este sa iitai capul". Dupa procesul "de vitrina" inscenat de KGB, asa s-a si intamplat.

    Ceausescu ii ia functia lui Draghici

  • Cum a urcat Ceausescu pe scara ierarhica politica?

    De la bun inceput Ceausescu a fost interesat de evenimentele internationale de atunci, cum ar fi ocuparea Ungariei de trupele sovietice, infrangerea revolutiei si chiar si evenimentele anterioare. Ceausescu a fost un maestru al utilizarii nationalismului. A fost un cameleon politic, care isi schimba frecvent punctul de vedere si credinta fata de sefi. Ajungerea sa la putere se datoreaza faptului ca a stiut sa profite de pe urma unor divergente existente intre poporul romin si minoritatile care locuiesc pe teritoriul Romaniei. Ma refer la evrei, la germani, care au fost ulterior vanduti la bucata, si la maghiari, cu care i-a mers mai greu. Prima ocazie pe care a avut-o Ceausescu, care atunci era secretar al CC al PCR, raspunzand de ministerele Apararii si de Interne, a fost revolutia ungara din 1956 si evenimentele premergatoare acesteia. Sub pretextul ca ministrul de Interne de atunci nu este de incredere pentru ca sotia lui, Marta Csics. Draghici, este unguroaica din Transilvania, Ceausescu a preluat conducerea Ministerului de Interne. Totodata Ceausescu a dispus utilizarea unor activitati de spionaj, mai ales impotriva Ungariei.

    Buget mare pentru DIE

  • Planul "Orizont" a fost numele de cod al carei operatiuni?

    Scopul sau principal era sa infiltreze agenti in NATO si sa respecte obligatiile fata de Tratatul de la Varsovia. A fost o operatiune de influentare in vederea obtinerii de sprijin politic, tehnologic si financiar din partea Occidentului. In februarie 1972, in calitate de secretar general al partidului, a trecut sub directa sa comanda coordonarea activitatii Serviciului de Informatii Externe. Chiar in ziua prezentarii planului Orizont, Ceausescu a dispus cresterea numarului ofiterilor DIE de la 700 la 2.800, iar bugetul DIE a fost marit de opt ori. Planul prevedea utilizarea tuturor mijloacelor: mesaje "scapate din intamplare" in fata microfoanelor amplasate de serviciile straine in Ambasadele Romaniei, falsificarea unor documente, coruperea unor demnitari occidentali. A concentrat activitatea DIE asupra planului Orizont, neglijand sarcinile traditionale ale DIE. A fost organizata o manifestatie la Washington intitulata "Pentru Bucuresti".

    Au fost adusi preoti care au tinut slujbe in fata unei multimi de cateva sute de oameni, imbracati in porturi populare si purtand tricolorul Romaniei. Multimea purta pancarte care glorificau politica interna si externa a lui Ceausescu si independenta Romaniei. Emigrantii adunati atunci au cerut prelungirea Clauzei Natiunii celei mai Favorizate pentru Romania. Desigur, toata demonstratia a fost organizata de DIE, emigrantii romani au venit la Washington la indemnul diferitelor organizatii ale lor, organizatii controlate din umbra de DIE. A fost facut si un film de propaganda care prezenta aceasta manifestatie. Totusi, peste cateva saptamani SUA a prelungit pentru Romania Clauza Natiunii celei mai Favorizate.

    Prabusirea

  • Aceste actiuni de propaganda sunt contrare modului de gandire occidental. Ceausescu a vazut in America si alt tip de demonstratii.

    L-am insotit pe Ceausescu in ultima sa vizita de stat in America. Cu acea ocazie romani si maghiari au organizat in comun o manifestatie de protest. Multimea, care purta steagurile Romaniei si Ungariei, a scandat lozinci anticeausiste de tipul "Ceausescu - Idi Amin, Ceausescu - criminal". Cu trei luni mai tarziu, cand am cerut azil politic in SUA, i-am cunoscut pe organizatorii acelei demonstratii, Cornel Dumitrescu si Laszlo Hamos. Si de atunci ma bucur de prietenia lor.

  • In opinia dvs., cine a declansat revolutia din 1989, anumite cercuri comuniste, agenti ai Securitatii, a fost o revolta populara sau in spate sunt forte din strainatate?

    Aici, in America, pe parcursul a mai multi ani am cercetat, am analizat aceasta. Bucurestiul si alte localitati, in 22 decembrie 1989 s-au umplut de multime. Si eu m-am mirat cat de repede au reusit agentii serviciilor secrete sovietice sa preia puterea politica dupa Ceausescu.

    Militaru, agent sovietic

    Indata ce s-au prezentat imaginile cu Ceausescu fugind cu elicopterul, la televiziune a aparut generalul pensionar Militaru si s-a autoproclamat comandat suprem al Armatei. Acest general Militaru este acela caruia, in 1978, microfoanele UM 920A i-au inregistrat convorbirea avuta la int.lnirea cu un informator sovietic, atunci cand Moscova ar fi dorit sa-l includa in asa-numitul program "Dnester". La cateva luni dupa raportul privind cele inregistrate, am parasit Romania si mult timp nu am stiut daca a fost racolat. Da, Mihai Lupoi, primarul Bucurestiului, care a emigrat in Elvetia, a facut o declaratie in 1990, potrivit careia Militaru a devenit agent sovietic. Ca dovada este documentul Corbu din dosarul Securitatii. La scurt timp am fost din nou consternat. A aparut Ion Ilici Iliescu, fost secretar de partid, lider comunist pregatit la Moscova. Tatal sau l-a idolatrizat pe Lenin, motiv pentru care i-a dat fiului sau numele Ilici. Acesta este acelasi Iliescu care, tot cu ajutorul microfoanelor UM 920A, a inceput sa fie supravegheat, in 1972, datorita unor legaturi secrete la Moscova. Iliescu si Gorbaciov au invatat impreuna la facultate. Dumitru Mazilu, general de informatii inainte de rasturnarea lui Ceausescu, a fost inchis ca oponent.

  • Care este esenta proiectului "Dnester"?

    Ion Mihai Pacepa: Sa se gaseasca un motiv pentru implicarea sovieticilor, daca puciul nu reuseste de la sine. Asa este mult mai usor de inteles. In 22 decembrie 1989, la ora doua dupa-amiaza, Televiziunea Romana a informat: "FSN a cerut ajutorul URSS pe motivul ca teroristi straini neidentificati au atacat Romania". Inca in aceea zi Iliescu a declarat ca au fost arestati sotii Ceausescu si procesul va fi deschis, cu toate ca televiziunea a informat doar despre faptul ca procesul si executia lor au avut loc.

  • Nu vi s-au parut mult prea pripite?

    Ion Mihai Pacepa: Se poate. Noii lideri au dorit sa ingroape secrete. Am motive serioase sa cred ca Ceausescu a fot executat pentru ca el stia cel mai bine ca Ion Ilici Iliescu si generalul Nicolae Militaru, precum si alti noi lideri, erau agenti de legatura cu serviciul de informatii sovietic, cu KGB. Sunt destul de neclare imaginile pe caseta, doua cadavre culcate pe spate care nu au urme de rana nici la nivelul pieptului, nici la fata, dar ale caror tample sunt intr-o balta de sange. KGB obisnuia sa-i impuste in cap, din spate, pe condamnati. Acesta este stilul KGB. Acestea au fost primele ganduri care mi-au trecut prin minte cand am vazut corpurile neinsufletite ale celor doi lideri draconici, cei care, spre nenorocul meu, mi-au condus cea mai mare parte din viata.
×