x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pakistanezi suspecti de terorism la Bucuresti

Pakistanezi suspecti de terorism la Bucuresti

de Radu Tudor    |    28 Noi 2005   •   00:00

EXCLUSIV - Unul dintre cele mai sensibile dosare de antiterorism indica faptul ca reteaua lui Osama bin Laden incearca vigilenta serviciilor secrete romanesti
O grupare pakistaneza cu ramificatii solide in familia regala din Arabia Saudita a patruns in Romania. Indivizi suspecti, sositi in tara noastra ca turisti, au coborat la metrou in Bucuresti cu rucsacuri in spate. Ofiterii antiteroristi i-au filat nonstop cu degetul pe tragaci.

DEZVALUIRI
Serviciul Roman de Informatii s-a confruntat recent cu unul din cele mai sensibile dosare in problematica antiterorista. Un caz ce parea a fi de migratie ilegala, cu ramificatii pe linia al-Qaeda. Parerile specialistilor sunt si acum impartite. Unii cred ca teroristi al-Qaeda ne-au incercat vigilenta, imediat dupa atentatul de la Londra. Ambele variante sunt viabile si de luat in seama.

MAREA BRITANIE. Serviciile secrete nu au putut preveni atentatele sinucigasilor britanici de origine pakistaneza

Pana in prezent, tara noastra a fost ferita de materializarea amenintarilor teroriste, gratie unor accentuate politici preventive si unei excelente cooperari cu serviciile de informatii occidentale, in special CIA. Cazul pe care Jurnalul National il prezinta astazi in exclusivitate demonstreaza fara nici o indoiala ca Romania este vizata de teroristi. Si nu de orice fel, ci chiar de cei care apartin retelei al-Qaeda, condusa de sauditul Osama ben Laden. Dupa expulzarea la inceputul acestui an a unor propagandisti ai retelei mentionate, lucrurile se linistisera. Dar sfarsitul acestei veri a adus in atentie un dosar cu totul special pentru serviciile secrete. Pakistanezi suspectati de autoritati ca planuiesc un atac terorist pe teritoriul Romaniei s-au aflat pentru o saptamana la Bucuresti. Asta la doar cateva zile dupa atentatele de la Londra.

Descrierea acestui caz va demonstra ca alerta declansata de SRI a fost una perfect justificata, bazata pe ani buni de experienta in lupta antiterorista.

Londra - filiera pakistaneza


La data de 7 Iulie, in capitala Marii Britanii, patru explozii puternice starneau panica si disperarea printre londonezi. 52 de morti si peste 700 de raniti era bilantul atentatelor in inima financiara a Europei. Unda de soc a fost uriasa: teroarea instalata intr-una din marile capitale ale lumii, familii distruse, masuri drastice de securitate, blocarea transportului in comun, actiuni de prevenire. La 21 iulie, in ciuda prezentei masive a politistilor si a actiunilor Scotland Yard si MI5, un nou atentat este pe cale sa se produca, tot la Londra. Coletele suspecte nu explodeaza. Arestarile se tin lant la Londra si apoi Roma. Teroristii, atat la 7 cat si la 21 iulie, sunt majoritatea de origine pakistaneza. O parte dintre ei rezidenti de multa vreme in Marea Britanie. In ciuda eforturilor internationale uriase, Pakistanul ramane un izvor de teroristi, instruiti sa se arunce in aer in marile capitale. In zona de nord-vest, la granita cu Afganistanul, lucrurile sunt chiar incontrolabile. Sute de scoli islamice, madrassa, instruiesc fundamentalisti pe banda rulanta. Datoria acestora este sa ucida "infideli". In Afganistan, Indonezia, SUA, Turcia, Spania, Marea Britanie. Si in orice tara aliata cu Washingtonul, inamicul public numarul unu al fundamentalistilor.

21 iulie


Incepand cu data de 21 iulie, mai multi cetateni pakistanezi soseau la Bucuresti, fara vreun scop precis. Cateva elemente de suspiciune clasica, rezultate din experienta politieneasca si anumite avertismente venite pe linia serviciilor secrete occidentale au determinat reprezentantii Politiei de Frontiera de la Aeroportul Otopeni sa alerteze Serviciul Roman de Informatii si Autoritatea pentru Straini din cadrul MAI. Preluat de ofiterii de informatii specializati in lupta antiterorista, cazul se va dovedi a fi unul din cele mai sensibile si interesante derulate in Romania, dupa ianuarie 1990. Din cauze ce pot fi lesne intelese, anumite detalii nu pot fi facute publice nici astazi, la trei luni de la incheierea operatiunii. Sunt anumite informatii ce au o relevanta informativa puternica in legatura cu unele persoane suspecte, aflate sub supraveghere.

Turisti


O parte din pakistanezi au venit din zona Orientului Mijlociu. O alta parte se afla deja pe teritoriul Romaniei, fara sa aiba vreun comportament suspect. Patru dintre ei au sosit primii. Toti din Emiratele Arabe Unite, dar cu avioane diferite. Unul dintre ei cu escala la Istanbul: Nasser Mehmoud. Avertismentele privind posibile incercari de infiltrari in Romania existau deja, dar "mirosul" politistului joaca un rol extrem de important in acest joc periculos. Ceea ce a sarit in ochi ofiterului de la Frontiera a fost imbracamintea si incaltamintea extrem de ingrijita, in unele cazuri nou-nouta. Majoritatea calatorilor ce vin din Asia si Orientul Mijlociu se disting usor, prin infatisare, imbracaminte si accentul special in engleza pe care o vorbesc. Al doilea element suspect a fost scopul declarat al vizitei pakistanezilor in Romania: turistic. Cand au fost intrebati ce anume vor sa viziteze, au inceput sa dea din umeri. Nu stiau nimic despre tara noastra. In luna atentatelor de la Londra, in care principalii autori au fost pakistanezi, brusc au aparut la Bucuresti "turisti" imbracati in haine noi. Ca tara membra NATO si aliat al SUA, cu trupe in Irak si Afganistan, tara noastra trebuie sa fie permanent cu ochii in patru. Si totul in cazul de fata suna alarmant.

Suspect de nou


Date fiind aceste doua semne serioase de intrebare, ofiterii de Frontiera au chemat vamesii, care au verificat bagajele pakistanezilor. Surprizele se tineau lant. In bagajele relativ sumare pentru niste turisti, vamesii au descoperit lucruri si mai interesante: haine complet noi, lenjerie corporala noua, sosete noi, periuta de dinti noua, prosop nou cu eticheta pe el, pasta de dinti neinceputa. Acest important detaliu i-a alarmat si mai tare pe ofiteri. Imediat a fost sesizat SRI. Pana la sosirea specialistilor serviciului secret, ofiterii Autoritatii pentru Straini i-au chestionat pe pakistanezi si au verificat cateva elemente importante, cum ar fi telefoanele mobile al acestora. S-au facut copii de pe toate documentele de identitate, de pe vouchere si alte hartii gasite asupra lor. Dupa ce toate elementele necesare unei viitoare identificari si supravegheri au fost retinute, pakistanezii au fost lasati sa plece. Atat timp cat il ai in supraveghere pe suspect, acesta e mult mai valoros in libertate decat in arest. El iti da singur indicii prin traseele sale, prin convorbiri telefonice, prin contactele cu alte persoane.

Telefonul saudit


Analiza informatiilor obtinute la aeroport a adus primele date-bomba. Voucherele celor patru erau false si fusesera eliberate... la Londra. Un fior rece i-a strabatut pe cei care faceau verificarile. Pe vouchere erau mentio- nate si numele unor hoteluri reale, dar cu adrese complet gresite. Londra, filiera pakistaneza - totul suna exploziv, la doar cateva zile dupa tragedia din capitala Marii Britanii.

Din cei patru sositi initial, trei erau considerati suspecti principali. Nasser Mehmoud, cel venit din Emirate via Turcia, Muhhamad Rizwan si Ajaz Ahmed, sositi direct din Dubai la Bucuresti.

Iar pentru ca tabloul amenintarii sa fie complet, in telefoanele mobile ale celor trei au fost gasite mesaje scrise similare, de la acelasi numar de telefon. Verificat instantaneu, numarul dadea si el indicii foarte serioase: Arabia Saudita. Tara wahhabismului - fundamentalismul sunnit, tara de origine a lui Osama ben Laden si a teroristilor de la 11 septembrie 2001. Personajul care expediase mesajul se interesa daca cei trei au ajuns cu bine la destinatie si daca au intampinat ceva greutati. Sauditul mai scria ca, in cazul in care au probleme, sa-l contacteze imediat. Numarul de telefon si numele utilizatorului din Arabia Saudita nu pot fi dezvaluite, datorita relevantei operative extrem de mari si in prezent.

O parte din pakistanezi s-au cazat la un hotel, in apropierea Garii de Nord, alta parte in Crangasi, intr-un apartament inchiriat de conationali aflati deja la Bucuresti.

Un grup de sase indivizi era deja format si timp de trei zile, desi supravegheati prin filaj nonstop, nu au facut nici o miscare suspecta. Mai mult, desi aveau asupra lor telefoane mobile, au folosit telefoanele publice. Convorbirile erau extrem de scurte.

Rucsacurile


In a patra zi, lucrurile au inceput sa se complice. Toti cei sase au iesit din apartamentul din Crangasi, s-au cuplat in grupuri de cate doi si au luat-o in directii diferite. Echipa de filaj a dat semnalul de alerta maxima: cei sase aveau toti rucsacuri in spate. Chiar in acea saptamana, CNN si alte televiziuni occidentale transmiteau la fiecare buletin de stiri imagini captate prin camere video de la metroul londonez cu pakistanezii sinucigasi, care au organizat atentatele de la 7 iulie. Rucsacurile din spatele pakistanezilor suspecti au indus o stare de tensiune maxima in comandamentul operativ antiterorist creat pentru aceasta operatiune. "Am simtit un gol in stomac si brusc am inceput sa transpir, cand am auzit ce transmit ofiterii operativi", ne-a marturisit un ofiter implicat.

Cei sase suspecti s-au raspandit prin Bucuresti. Unii au luat taxiuri, iar doi dintre ei au coborat la metrou. Momentul acela a fost unul de panica. Daca in rucsacuri erau bombe? Coborarea la metrou era un indiciu alarmant, dupa toate suspiciunile ce se adunau de la sosirea pakistanezilor. Filajul a continuat indeaproape, fara a se lua decizii bruste, care sa creeze panica si sa le aduca suspectilor la cunostinta ca sunt urmariti indeaproape. A fost un risc asumat al ofiterilor antitero, care aveau toti pistoalele incarcate la indemana. Daca pericolul era iminent, nu ar fi ezitat sa le utilizeze. Orice miscare brusca a pakistanezilor ar fi atras o riposta imediata. Acele momente erau de-a dreptul explozive. Totul era la limita. Ganduri negre ii bantuiau atat pe ofiterii de filaj, aflati atat de aproape de obiective, cat si pe cei din centrala Brigazii Antiteroriste, care coordonau actiunea. In tunelurile metroului, frecventa telefoanelor mobile aproape dispare. Actiunea si decizia erau total la mana ofiterilor operativi.

Cand primul semnal a fost transmis dupa 20 de minute, cum ca suspectii au iesit la suprafata pe la statia de metrou Piata Universitatii, toti au rasuflat usurati. Dar actiunea continua. In jocul periculos al filajului, facut in zone aglomerate, trei dintre cei sase suspecti au disparut fara urma. Concentrarea mare de forte se facuse pe cei de la metrou, o singura echipa de filaj ramanand pe fiecare cuplu din cele doua ramase. Faptul ca trei erau dati in urmarire, ca nu se stia ce fac si cu cine se intalnesc sporea nervozitatea specialistilor antiteroristi.

Vize de Cuba


Pakistanezii suspecti veniti din Orient au facut jonctiunea la Bucuresti cu alti conationali, aflati deja pe teritoriul Romaniei sau veniti din alta destinatie.

Monitorizarea tuturor miscarilor, interceptarea telefoanelor mobile si verificarea contactelor a permis ofiterilor SRI sa stabileasca o lista completa a persoanelor implicate in aceasta operatiune complexa. Cercul pakistanezilor suspecti ajunsese la un numar de 15 persoane. Ca sa supraveghezi 24 din 24 un astfel de grup ai nevoie de cel putin 45 de ofiteri si subofiteri. Reteaua s-a extins pe toata perioada de sedere a principalilor suspecti. Printre acestia, chiar si un profesor universitar pakistanez, rezident in Italia. Urmarirea din ziua fatidica s-a incheiat in momentul in care cei doi, care facusera incursiunea la metrou, au ajuns inapoi in Crangasi. Jocul acesta periculos de-a soarecele si pisica intre suspectii de terorism si ofiterii SRI a durat cinci zile. Regrupati in comuna Rosu, din Ilfov, pakistanezii stateau ascunsi intr-o casa, claie peste gramada. Dupa ce la 27 iulie doi dintre ei au parasit Romania cu destinatia Paris, Politia si SRI i-au saltat pe restul. Cei doi erau Muhammad Kazam si Mohamad Nawaz. Ambii aveau viza de Cuba, iar suspiciunea serviciilor secrete este aceea ca cei doi incearca sa ajunga in preajma bazei americane de la Guatanamo.

Vizele


Verificari atente cu ajutorul Autoritatii pentru Straini, legate de modul de obtinere a vizelor de intrare in Romania, au confirmat banuielile serviciilor secrete. Prin Directia Consulara din Ministerul Afacerilor Externe s-a aflat ca o parte din suspecti, printre care si Nasser Mehmoud, au obtinut viza de intrare in Romania prin intermediul Consulatului nostru de la Riyadh. Consulul a acordat vize in baza unei note verbale emise de unul din sutele de printi sauditi, care era membru indepartat al Casei Regale, Abdullah Al Saud. Acesta mentiona in nota ca impreuna cu sotia sa, Wafa bin Abdullah si Printesa Nora bin Faisal bin Saud Abdulaziz efectueaza dese calatorii in Romania in scop de afaceri si cerea acordarea vizelor de intrare pentru angajatii lor pakistanezi. Fara a face verificari prealabile prin intermediul serviciilor secrete asupra pakistanezilor, consulul a acordat vizele de intrare pentru urmatorii: Shahid Nisar Nisar Ahmed, Muhammad Salfi Rashid Molvi, Zakir Hussain M. Ashraf, alaturi de Merem Mohamed Hagos (femeie din Etiopia) si Feibin Yamane Mena (femeie din Eritreea). Probabil, ultimele doua, slujnice ale printesei.

Unii nu au venit niciodata la Bucuresti. Dar e posibil ca vizele sa fie folosite pentru filiere de imigratie ilegala. Nu este prima oara cand astfel de liste vin la Consulatul din Ryad. Este ingrijorator faptul ca membrii indepartati ai uriasei familii regale saudite trimit liste cu nume suspecte pentru obtinerea vizei de intrare. E foarte posibil ca unii sauditi sa fie in legatura cu organizatii teroriste, cu grupari fundamentaliste. Sau in cercurile lor sa se fi infiltrat astfel de persoane. Cu atat mai mult, numele acestea trebuie intai verificate de serviciile de informatii inainte de a primi viza.

Gruparea Karachi din Arabia Saudita


Indiciile serviciilor secrete, in urma unei investigatii complexe realizata cu serviciile aliate, in special CIA, duc spre o concluzie extrem de periculoasa. O ramura al-Qaeda, Gruparea Karachi din Arabia Saudita, foloseste astfel de metode si pe cele ale imigratiei ilegale pentru a infiltra in Europa membri ai temutei retele teroriste. Liderul organizatiei este un pakistanez, Malik Kabir Hussein Feroz Din. Potrivit serviciilor secrete occidentale, Feroz Din are din partea al-Qaeda misiunea de a racola extremisti din Pakistan, Afganistan si Arabia Saudita. Pentru a-i trimite in Occident, cu scopul organizarii unor atentate. Feroz Din este director in cadrul unei companii saudite patronate de un alt print, Abu Bandar Al-Saud. Serviciile secrete spaniole si germane il au in evidente pentru activitate fundamentalista si suspiciune de terorism.

Pe aceasta filiera au venit in Romania si pakistanezii sositi via Emiratele Arabe Unite. Specialistii spun despre reteaua din Romania ca ar fi putut fi una de migratie ilegala in slujba al-Qaeda. Sau, mai rau, ca reteaua terorista a lui Ossama ben Laden incearca sa organizeze un atentat la noi. Pana acum, planurile lor au fost dejucate.

Nimeni nu stie unde vor organiza teroristii al-Qaeda urmatorul atentat. Poate la Bucuresti, Roma sau in orice alt oras european. Amenintarea terorista a fost, dupa 11 septembrie 2001, cu un pas inaintea prevenirii. Mii de oameni au murit nevinovati. Nimeni nu poate garanta ca Romania nu va fi lovita de un atentat sangeros. Prevenirea pe plan antiterorist este cel mai important efort. Dar si cel mai dificil.

RIYADH. Pasaportul lui Muammed Kazam, emis de Ambasada Pakistanului in Arabia Saudita
SUSPECT. Pasaportul lui Mohamad Nawaz expira in luna august 2005

PAKISTANEZII SUSPECTI
  • 1. Mohamad Nawaz - 42 de ani
  • 2. Muammed Kazam - 28 de ani
  • 3. Malik Sajjad Ali - 27 de ani
  • 4. Muhammad Banaras - 37 de ani
  • 5. Muhammad Ashraf - 27 de ani
  • 6. Qaiser Farooq - 31 de ani
  • 7. Rizwan Muhhamad - 24 de ani
  • 8. Mohammed Parvez - fara acte de identitate -
    aprox. 25 de ani
  • 9. Mohammad Ansar - 31 de ani
  • 10. Mohammad Arshad - 31 de ani
  • 11. Nasser Mehmoud - 30 de ani
  • 12. Iftikhar Ahmed - 31 de ani
  • 13. Sajjad Ahmad Sajad - 26 de ani
  • 14. Sayed Mudasar Hussain Shah - 27 de ani
  • 15. Shabaz Ahmed - 25 de ani
  • ×