x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Palatul lui Ceauşescu, gazdă pentru NATO

Palatul lui Ceauşescu, gazdă pentru NATO

de Carmen Vintila    |    01 Apr 2008   •   00:00
Palatul lui Ceauşescu, gazdă pentru NATO

Opt luni de pregătiri, 600 de oameni implicaţi, 150 de voluntari, 260 de ofiţeri de legătură, peste 30 de săli pregătite şi 25 de milioane RON cheltuite. După două săptămâni de muncă zi şi noapte, Camera Deputaţilor, gazda Summit-ului NATO, aşteaptă acum cu sufletul la gură să-i treacă pragul înalţii oaspeţi.


Opt luni de pregătiri, 600 de oameni implicaţi, 150 de voluntari, 260 de ofiţeri de legătură, peste 30 de săli pregătite şi 25 de milioane RON cheltuite. După două săptămâni de muncă zi şi noapte, Camera Deputaţilor, gazda Summit-ului NATO, aşteaptă acum cu sufletul la gură să-i treacă pragul înalţii oaspeţi.


Palatul Parlamentului va fi gazda celui mai mare eveniment organizat vreodată de România şi a celui mai mare summit din istoria NATO. Pentru ca totul să fie în regulă când vor sosi cei mai importanţi oameni politici ai lumii, Camera Deputaţilor a început să se pregătească pentru reuniunea ce a pus pe jar autorităţile române încă din luna august a anului trecut. Fiind principalul organizator, alături de MAE, Camera Deputaţilor a primit de la Guvern un buget de 25,46 milioane RON pentru a achiziţiona tot ce este necesar pentru acest eveniment. Planurile de pe hârtii au fost puse în practică de cei 600 de oameni însărcinaţi cu pregătirile. Şedinţe peste şedinţe cu celelalte instituţii implicate. Licitaţii organizate. Candelabre spălate, covoare curăţate, toalete recondiţionate, piese noi de mobilier. Săli aranjate după placul oficialităţilor de la Bruxelles. Restaurantul a fost şi el închis vreme de două luni pentru câteva schimbări. Şi, pentru ca totul să iasă ca la carte, accesul ziariştilor şi parlamentarilor a fost interzis în clădire începând cu 20 martie.


LUCRĂRILE, ÎN SALA UNIRII. Pentru reuniune se va folosi mai puţin de o treime din capacitatea totală a Palatului, care are o suprafaţă de 330.000 de metri pătraţi şi 1.000 de săli, fiind a doua din lume ca suprafaţă după Pentagon. Aşadar, nu spaţiul a fost problema cu care s-au confruntat organizatorii, ci distanţele mari, constatându-se că este nevoie de zeci de minute pentru a se efectua deplasările dintr-o sală în alta. O altă problemă, rezolvată repede de oprganizatori, a fost... ecoul. În unele încăperi pereţii de marmură au fost acoperiţi cu panouri, sălile prea mari au fost compartimentate pentru mai multă intimitate şi au mai fost aşezate covoare. Sălile Unirii şi Iorga vor fi dedicate marelui eveniment. Sala Unirii este cea mai mare din Palat, cu o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi, 16 metri înălţime şi tavan de sticlă glisant, care ar putea permite aterizarea unui elicopter. Aici, în jurul unei mese rotunde cu un diametru de numai puţin de 16 metri, se vor strânge şefii de stat şi de guverne din cele 26 de state membre NATO. Sala deţine, de asemenea, recordul celui mai mare covor, ce măsoară 1.200 de metri pătraţi şi cântăreşte cinci tone, şi celui mai impresionant candelabru, cu o greutate de trei tone şi 7.000 de becuri. În exterior, clădirea a fost îmbrăcată în culoarea NATO. Trei bannere uriaşe de aproximativ 15 metri lungime cu sigla Summit-ului au fost amplasate de o echipă de alpinişti utilitari pe aripa Palatului dinspre Parcul Izvor, alte trei bannere – pe faţada principală a clădirii dinspre Piaţa Constituţiei, pe unde vor intra oficialii NATO.


PRESA. Pentru cei aproximativ 3.500 de ziarişti acreditaţi la reuniune a fost pregătit un centru media special. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, le va oferi acestora mâine seară, la Parlament, o recepţie de bun venit. Şi preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, va oferi în seara de joi o recepţie informală pentru jurnalişti. În foaierul de la Senat unde vor avea loc cele două recepţii a fost amplasată şi o scenă unde vor concerta Loredana Groza şi AG Weinberger. Centrul media în care sunt aşteptaţi să sosească jurnaliştii se va întinde pe cinci etaje ale Aripii Izvor din Camera Deputaţilor. Pe cele două holuri de unde presa va trasmite informaţiile, covoarele roşii au fost înlocuite cu mochetă albastră, culoarea NATO, şi au fost montate, la milimetru, 950 de birouri, dintre care 50 cu calculatoare, telefoane şi acces la internet. Pe fiecare hol au amplasate 12 televizoare LCD şi bancomate în caz de nevoie. Au fost pregătite 17 săli de conferinţe, dintre care una cu o capacitate de 400 de locuri şi traduceri simultane în patru limbi, două cu o capacitate de 120 de locuri şi traducere simultană în trei limbi, trei săli cu o capacitate de 90 de locuri fiecare fără traducere. În acestea, oficialii NATO care doresc vor putea susţine conferinţe pentru presa naţională. În timpul lucrărilor, ziariştii vor fi îndrumaţi spre sălile de conferinţe şi ajutaţi cu informaţii atât de angajaţii Camerei, cât şi de cei 150 de voluntari din instituţii de învăţământ superior de comunicare şi ştiinţe politice, pregătiţi în acest sens. De asemenea, pentru asistenţa delegaţiilor au fost instruiţi, încă din octombrie 2007, 260 de ofiţeri de legătură, studenţi la Academia Tehnică Militară, Academia de Poliţie şi Academia Naţională de Informaţii, care vor asista delegaţiile în timpul prezenţei lor în România pentru diverse probleme cu care s-ar confrunta aceştia. 66 de diplomaţi români aflaţi la post în străinătate, dintre care 36 de ataşaţi militari, se vor afla şi ei la Bucureşti pentru a se alătura ofiţerilor de legătură.


LOCURI PENTRU FUMĂTORI. Potrivit secretarului general al Camerei, Titu Gheorghiof, pe toată perioada desfăşurării evenimentului în incinta clădirii se va fuma în puncte special amenajate, având în vedere că Centrul Media este amenajat pe holuri. Cât despre insuficienţa toaletelor, problemă ridicată de oficialii de la Bruxelles, secretarul general a spus că în Cameră sunt suficiente grupuri sanitare, bine puse la punct. Gheorghiof a adăugat că unul dintre specialiştii Parlamentului a calculat că "la numărul de oameni care vor participa la Summit, dacă ar folosi toţi toaleta într-o oră, ar fi cam 100 de oameni pe toaletă". Singurul lucru care îl nelinişteşte pe secretarul general este că nu va avea putea curăţa şi demenaja Palatul Parlamentului până luni, 7 aprilie, când se întorc senatorii şi deputaţii din teritoriu.


SECURITATE. Securitatea la Parlament va fi maximă. Pentru marele eveniment controlul de siguranţă de la intrările din Palat a fost intensificat şi numărul de lucrători ai SPP mărit. De asemenea, controlul bagajelor, mijloacelor tehnice ale ziariştilor şi al accesoriilor de îmbrăcăminte va fi mai strict decât în mod obişnuit. Măsurile de securitate s-au extins şi asupra spaţiilor din incinta clădirii, unde patrulează echipaje ale SPP şi ale Jandarmeriei, dar şi asupra spaţiilor din curtea Palatului şi a celor din Parcul Izvor, situat în faţa Parlamentului, locul unde, de fapt, se va face controlul antitero al ziariştilor. Pentru asigurarea securităţii acestor spaţii, patrule de jandarmi, echipaţi cu lanterne, detectoare de metale, staţii şi cu câini dresaţi, cercetează spaţiile deschise, inclusiv spaţiile destinate instalaţiilor electrice de la stâlpii de iluminat, şi coşurile de gunoi.



Program special pentru soţii

Aproximativ 60 de preşedinţi, premieri şi miniştri de Externe vor veni cu soţiile la Summit-ul de la Bucureşti. Astfel, în România se vor afla prima doamnă a SUA, Laura Bush, soţia premierului britanic, Sarah Brown, Jeannine, soţia secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, dar şi Yoo Soon-taek, soţia secretarului general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki-moon. Va lipsi prima doamnă a Franţei, Carla Bruni Sarkozy.

VIZITĂ LA MUZEUL DE ARTĂ. Nu numai domnii vor veni însoţiţi, ci şi doamnele. Astfel, la Bucureşti va fi prezent şi Joachim Sauer, soţul premierului german, Angela Merkel. Pentru soţiile şi soţii oficialilor, autorităţile române au pregătit un program special, care va cuprinde o vizită la Muzeul Naţional de Artă, dar şi o prezentare a României făcută de actriţa Maia Morgensten (foto). De soţiile miniştrilor de externe a fost desemnată să se ocupe logodnica ministrului Adrian Cioroianu. În program mai este prevăzut şi un prânz împreună cu marea gimnastă Nadia Comăneci, cu tenismenul Ilie Năstase şi cu regizorul Cristian Mungiu, laureat la Cannes. Primele doamne vor vizita la 3 aprilie Muzeul Satului, unde le-a fost pregătit un spectacol despre meşteşugurile tradiţionale ale românilor.

PREZENTARE DE MODĂ. În aceeaşi zi, creatoarea de modă Liza Panait le va prezenta soţiilor demnitarilor colecţia "Seducţia", parada numărând peste 60 de ţinute. Seara, soţiile şefilor de delegaţii vor putea opta între un spectacol de muzică clasică la Ateneul Român, în cadrul căruia vor fi interpretate compoziţii ale marelui George Enescu, şi o reprezentaţie de pantomimă susţinută de actorul Dan Puric, la Teatrul Naţional. În ultima zi a Summit-ului, organizatorii români intenţionează să le ofere primelor doamne şi o demonstraţie de gimnastică.


Mercedes şi Ford, pentru delegaţii

Şefii delegaţiilor prezente la Summit-ul NATO se vor deplasa cu 69 de limuzine Mercedes, în timp ce alte 396 de autoturisme Ford vor fi folosite pentru restul membrilor delegaţiei. Dintre cele 396 de autoturisme Ford, care vor fi utilizate pentru deplasarea miniştrilor şi a celorlalţi oficiali, 69 sunt microbuze "unu plus opt" – Ford Transit. Autoturismele au fost puse la dispoziţie organizatorilor de cele două companii, care au sponsorizat astfel organizarea Summit-ului. Sponsorizarea a constat în punerea autoturismelor la dispoziţia organizatorilor timp de două săptămâni, plata asigurării, înmatricularea şi pregătirea şoferilor, care sunt români şi provin de la SPP, MAp, MIRA, SRI, STS şi Camera Deputaţilor. Şi ziariştilor le vor fi puse la dispoziţie autobuze şi microbuze pentru a se putea deplasa de la aeroport la hoteluri şi de acolo la Parlament. (G.A.)



Cazarea demnitarilor

50 de şefi de stat şi de guverne vor fi prezenţi începând de mâine în Bucureşti. Preşedintele SUA, George Bush, va avea cea mai numeroasă delegaţie – aproximativ 1.000 de oameni. Delegaţia Germaniei va număra în jur de 100 de persoane, cea britanică – 80, spaniolă – 60. Majoritatea celorlalte delegaţii vor fi formate din 20-25 de persoane. Unde vor sta înalţii delegaţi? 14 hoteluri celebre de 4 şi 5 stele s-au pregătit pentru a-i primi pe oaspeţi, printre acestea numărându-se: Marriott, Intercontinental, Ramada Majestic, Sofitel, Howard Johnson, Novotel, Hilton. Potrivit unor surse oficiale, preşedintele SUA, George Bush, va fi cazat la Marriott, cancelarul german, Angela Merkel, la Hilton iar preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, la Sofitel. Pentru presa străină au fost rezervate camere la 16 hoteluri, majoritatea distincte de cele unde vor sta liderii ţărilor aliate. De asemenea, jurnaliştilor le va fi asigurat transportul de la hotel la Parlament.


Cadouri

Un album cu Bucureştiul de altădată, unul de prezentare a unor obiective turistice din România, ghiduri cu restaurantele, cluburile şi cafenele din Bucureşti, filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", toate în genţi create de designerul Mihai Albu, dar şi o sticlă de vin vechi. Acestea sunt câteva dintre amintirile cu care ziariştii acreditaţi la reuniune şi invitaţii la Summit-ul NATO vor pleca de la Bucureşti. Firma ieşeană Cotnari SA a asigurat aproximativ 180 de sticle cu vin marca "Grasă de Cotnari", vechi de cel puţin 29 de ani, pentru cadourile invitaţilor la Summit, o astfel de sticlă ajungând să coste până la 343 de euro. De asemenea, oficialii vor putea să cumpere suveniruri din România chiar de la parterul Palatului Parlamentului, unde pe durata reuniunii va fi deschisă o expoziţie cu vânzare, cuprinzând ouă încondeiate, icoane sticlă, ţesături, podoabe, obiecte din lemn şi din ceramică. La evenimentul organizat de Muzeul Ţăranului Român participă zece meşteri din Teleorman, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Dâmboviţa, Argeş şi Suceava, care – în măsura în care meşteşugul lor nu presupune utilizarea unor instrumente care nu au putut trece de filtrele de securitate – îşi vor demonstra măiestria în realizarea obiectelor tradiţionale.


Cheltuieli şi câştiguri

Organizarea celui mai mare summit din istoria NATO a costat statul român 37 de milioane de euro. 25,7 milioane de euro au fost alocate de Executiv, peste 2 milioane de euro au venit din sponsorizări şi 9 milioane de euro au fost economisite de la organizarea Sommet-ului Francofoniei, în septembrie 2006. România va avea însă şi câştiguri de pe urma Summit-ului. Pe lângă imaginea pe plan internaţional, companiile româneşti care îşi vor pune la dispoziţie serviciile pe perioada summit-ului vor avea de încasat bani frumoşi. Cele mai câştigate vor fi hotelurile, restaurantele şi firmele de catering care vor servi delegaţiile oficiale, dar şi jurnaliştii străini şi echipele de IT ce vor fi prezente la Summit. "Numai volumul încasat de hotelurile unde vor sta delegaţiile oficiale se ridică la 1,4 milioane de euro pe zi. Jurnaliştii consumă şi ei... Mai sunt oameni care vor rămâne pentru turism după summit", declara recent secretarul de stat pentru organizarea Summit-ului, Victor Micula. Mai-marii Camerei Deputaţilor au promis că după Summit vor fi oferite publicităţii toate detaliile legate de costuri şi achiziţii.


Sponsorizări pentru Summit

Celor 25,7 milioane de euro alocate de Executiv organizării Summit-ului s-au mai adăugat peste 2 milioane de euro provenite din sponsorizări. Alături de Ford şi Mercedes, din Comitetul de sponsori al Summit-ului fac parte şi Microsoft (care va contribui cu soft, precum şi cu asistenţă pentru descărcarea ştirilor privind Summit-ul pe celular), Hilton (care oferă o reducere zilnică de 5% pentru invitaţii părţii române), Borsec, cramele Halewood, Elbit Sisteme şi Muzeul Naţional de Istorie (care va găzdui, începând de la 17 martie, Expoziţia NATO). Numai cele peste 500 de drapele reprezentând identitatea statală a ţărilor prezente la Summit-ul NATO care au fost arborate în sălile de protocol sau pe traseele oficiale au costat 25.000 de euro. (G.A.)


×