x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Panica - Gaita picata in Gradina Botanica

Panica - Gaita picata in Gradina Botanica

de Radu Crivat    |    24 Oct 2005   •   00:00
Panica - Gaita picata in Gradina Botanica

O gaita care isi dadea duhul pe una dintre aleile Gradinii Botanice din Capitala a starnit panica. Un vizitator a vazut-o cazuta la pamant si a sunat imediat la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, dar a fost sfatuit sa puna pasarea intr-o punga si s-o aduca chiar el la analize. Dupa doua ore, pasarea a fost ridicata de o echipa abilitata.Cititi si...

  • Un vizitator a vazut pe o alee a Gradinii Botanice o gaita cazuta la pamant, care-si dadea ultima suflare. A sunat imediat la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, dar cei de acolo i-au spus sa puna pasarea intr-o punga si s-o aduca chiar cu mana lui la analize. Abia peste doua ore pasarea a fost ridicata de o echipa abilitata.

    Daniel Badea se plimba cu sotia si cu fiul sau pe langa Muzeul Botanic, din gradina cu acelasi nume. A vazut, exact la intrarea in muzeu, o pasare mica, intinsa pe sol. "Era o gaita, cenusie cu pene verzi. Avea aripile desfacute, ciocul deschis, iar ghearele erau inclestate. Respira greu si parea ca se sufoca", povesteste cel care a vazut primul pasarea. Fiind la curent cu ultimele stiri despre gripa aviara, barbatul nu a atins gaita. In schimb, a pus mana pe telefon si a sunat la politie, iar de acolo a fost indrumat catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV).

    STUPOARE. La ANSV insa, surpriza. Vocea de la celalalt capat al firului i-a spus barbatului sa puna pasarea intr-o punga si s-o duca la laborator pentru a fi analizata. Bucuresteanul a raspuns ca se teme pentru viata sa si a familei sale si ca nu este treaba lui sa recolteze probe si sa le duca la analize.

    "Am sunat si le-am spus ca ma aflu in Gradina Botanica si ca la mica distanta de mine se afla o pasare care pare bolnava. Le-am descris pozitia in care se afla pasarea si le-am spus ca pare a fi bolnava de gripa aviara. Dupa ce m-a intrebat cum ma numesc si unde locuiesc, vocea de la celalalt capat al firului a spus: «N-ati putea s-o aduceti la noi?» Eu am spus ca nu vreau sa o ating, dar el a spus sa o aduc protejat..."

    La putin timp de la acest incident a venit la Gradina Botanica insusi directorul general in ANSV, Gabriel Predoi, care fusese anuntat telefonic ca o pasare zacea pe una dintre aleile parcului. A fost nevoie de o interventie telefonica chiar de la Predoi pentru ca Laboratorul Mobil al Autoritatii Sanitar-Veterinare sa se puna in miscare. Astfel, masina cu specialistii a ajuns la locul faptei dupa aproximativ doua ore, timp in care pasarea murise. Specialistii au luat gaita, au bagat-o intr-o punga, iar punga au pus-o intr-o lada frigorifica, au pulverizat o substanta peste locul in care a fost gasita pasarea, dupa care au plecat. Probele au fost duse la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala, unde se fac teste pentru stabilirea cauzelor care au dus la moartea gaitei, rezultatele urmand sa fie cunoscute astazi sau maine.

    PERICOL. Gabriel Predoi, directorul ANSV, a declarat ca este putin probabil ca gaita gasita in parc sa fie bolnava de gripa aviara, dar ca acest lucru nu este exclus. "Ar fi nu neaparat imposibil, dar aproape imposibil ca pasarea sa fie bolnava de gripa aviara. Chiar daca nu este o pasare migratoare, poate intra in contact cu pasari migratoare si astfel poate contacta virusul", a spus Predoi. Directorul ANSV a salutat atitudinea bucuresteanului care nu a vrut sa puna mana pe pasarea moarta si a asteptat interventia autoritatilor. "Foarte bine a procedat domnul ca nu a pus mana pe pasare. In general nu este bine sa punem mana pe pasarile bolnave, pe animalele bolnave, cu atat mai mult pe cadavre."

    INTAMPLARE
    "Am sunat si le-am spus ca ma aflu in Gradina Botanica si ca la mica distanta de mine se afla o pasare, care pare bolnava. Le-am descris pozitia in care se afla pasarea si le-am spus ca pare a fi bolnava de gripa aviara. Dupa ce m-a intrebat cum ma numesc si unde locuiesc, vocea de la celalalt capat al firului a spus: «N-ati putea s-o aduceti la noi?» Eu am spus ca nu vreau sa o ating, dar el a spus sa o aduc protejat..." - Daniel Badea

    TEST
    Specialistii spun ca in aceasta perioada se inregistreaza de obicei o rata mai ridicata a mortalitatii la pasarile din aceasta categorie. "Pasarea a fost dusa la laborator, unde se vor face testele bacteriologice si virusologice, este o conduita normala a serviciilor de analiza. E putin probabil sa fie vorba despre gripa aviara, mai ales ca in aceasta perioada rata de mortalitate la pasari este mult mai mare. Gaita este o pasare indigena, iar aici ne aflam departe de focarele de virus. Ramane insa sa vedem care vor fi rezultatele testelor de laborator", a declarat Gabriel Predoi, director general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. (Iohanna Onaca Purdea)

    Liniste la Institutul National de Sanatate Animala

  • de Lucian Florea
  • Faptul ca o pasare a murit in plina "criza aviara", in centrul unui oras cu peste doua milioane de locuitori, peste drum de Palatul prezidential Cotroceni, nu a alarmat autoritatile. Doar cel care a gasit gaita si trecatorii au parut impresionati de riscul ca mediatizata epidemie sa fie prezenta si in Bucuresti, dupa cazurile semnalate in mai multe judete ale tarii.

    RELAXARE. Autoritatile cred ca nu avem de ce sa ne facem griji. Angajatii statului oricum nu isi fac. Cel putin la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala luminile erau aseara inchise.

    Am vrut sa vedem ce s-a intamplat cu gaita "culeasa" din Gradina Botanica si cum decurg analizele la care este supusa. La intrarea in curtea Facultatii de Medicina Veterinara, unde se afla prestigiosul laborator al INDSA, lantul e pus pe poarta si paznicii spun ca nu gasim pe nimeni duminica seara. In mod sigur, de dimineata va fi cineva care poate sa ofere detalii, sustin gardienii, dar la ora asta (era aproape noua seara) e inchis. Pentru urgente veterinare, la poarta exista o camera de garda, insa medicii de acolo nu au legatura cu Institutul. Printre zeci de caini, pisici si alte animale pe care le-au vazut ieri, doctorii nici nu aflasera de gaita din Gradina Botanica.

    PROMISIUNI. Din pacate, nici directorul Institutului, doctorul Nicolae Stefan, nu a putut fi contactat telefonic. Sunt asteptate insa in cursul zilei de astazi amanunte oficiale despre analiza probelor de la pasarea moarta in Bucuresti.

    O pasare migratoare moarta a pus pe jar vasluienii

    Comandamentul Antiepizootic judetean Galati a decis ieri luarea unor masuri suplimentare de protectie impotriva virusului gripei aviare, dupa ce un nou caz al prezentei acestuia a fost confirmat la o pasare migratoare gasita moarta in judetul Vaslui.

    Cele sase targuri de animale din Tecuci, Targu Bujor, Tudor Vladimirescu, Draguseni, Rediu si Mastacani, precum si cele doua piete de animale din municipiile Galati si Tecuci au fost inchise. De asemenea, pasunatul animalelor va fi limitat pe cat posibil, oamenii fiind sfatuiti sa isi tina animalele in curti si sa le dea nutret. La punctele vamale de la Giurgiulesti si Oancea au fost lipite afise in limbile engleza si rusa, prin care cetatenii care intra in Romania sunt avertizati sa nu transporte produse alimentare netratate termic, in caz contrar acestea urmand a fi retinute si distruse.

    Totodata, se mentine interdictia intrarii in tara cu animale vii. Au fost infiintate filtre de dezinfectie la pasarelele navelor acostate in cele trei porturi galatene, pentru ca in acestea acosteaza nave straine, din Thailanda sau din tari arabe, iar marinarii pot avea la bord produse alimentare neverificate.

    DEZINSECTIE SCUMPA. Pana in prezent, autoritatile locale galatene au cheltuit aproape 400 de milioane de lei vechi pentru dezinfectia autovehiculelor care intra pe teritoriul judetului din zona in care a fost confirmata prezenta virusului aviar. Substanta folosita pentru dezinfectie este foarte scumpa, dar calitatea sa este foarte buna, activandu-se in contact cu apa chiar si dupa ce se usuca. La nivelul judetului Galati a inceput recenzarea porcilor si pasarilor si vaccinarea acestora din urma, actiunea avand ca termen de finalizare sfarsitul acestei luni. Directorul executiv al Directiei de Medicina Preventiva, dr. Liliana Moise, a anuntat ca au fost vaccinati toti angajatii fermelor de pasari, mai putin 30 de oameni care se afla fie in concediu, fie sunt raciti si nu se pot vaccina. (Erik Hoosz)

    Vaccin antiviral din Ungaria

    Ungaria va acorda Romaniei in regim preferential vaccinul impotriva gripei aviare. "Daca Romania va avea nevoie, Ungaria va livra Romaniei, in regim preferential, acest vaccin antiviral impotriva virusului H5N1, virusul gripei aviare", a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto). Ministrul maghiar al Sanatatii, Jeno Racz, a declarat recent ca Ungaria a pus la punct un prototip de vaccin uman eficient in lupta contra virusului gripei aviare H1N5. Jeno Racz a confirmat ca rezultatele testelor efectuate pe aproximativ 150 de voluntari arata ca toti subiectii au dezvoltat anticorpi. Prototipul vaccinului maghiar a fost obtinut inca de la sfarsitul lunii septembrie, pornind de la o susa a virusului H5N1 depistat la Hong Kong in 1997 si izolat in 2005 la o persoana din Asia de Sud-Est de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. (Magda Marincovici)

    Slujbe de indepartare a gripei aviare

    Preotii din bisericile din Gorj au misiunea de a transmite enoriasilor informatii despre prevenirea gripei aviare. In slujbele lor, preotii fac chiar apel la divinitate pentru a indeparta boala. Dupa ce au fost pregatiti de prefect si de specialistii Directiei Sanitar-Veterinare Gorj cu privire la masurile care se impun pentru prevenirea gripei aviare, primarilor din judet li s-a transmis clar ca trebuie sa informeze populatia in aceasta privinta. Primarii au facut apel la preoti sa-i ajute, pe de-o parte cu informarea oamenilor despre virusul aviar si pe de alta parte cu slujbe pentru indepartarea bolii. Astfel, preotii explica satenilor masurile pe care trebuie sa le ia pentru prevenire: "Nu trebuie sa lasati pasarile afara din curte. Nu le mai duceti la apa. Tineti-le inchise si, daca se intampla ca o pasare sa moara, mergeti cu ea imediat la veterinar. Trebuie sa acordati o atentie mare acestor lucruri. Dumnezeu ne va ajuta sa trecem si peste aceasta boala nenorocita. Sa ne rugam pentru asta, pentru ca numai cu ajutorul lui Dumnezeu putem sa trecem peste toate", le explica preotul comunei Telesti enoriasilor veniti la slujba sambata si duminica. Oamenii veniti la biserica s-au rugat, la randul lor, ca boala sa fie indepartata si spun ca vor asculta sfaturile preotilor. Primarii din Gorj spun ca au ales aceasta masura intrucat informarea prin presa in mediul rural patrunde mai greu. (Gabriela Mladin)

    SFAT
    "Nu trebuie sa lasati pasarile afara din curte. Nu le mai duceti la apa" - preotul din Telesti
  • ×