x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Paraschiva Silaghi - "Dan Voiculescu era invidiat profesional"

Paraschiva Silaghi - "Dan Voiculescu era invidiat profesional"

de Dana Piciu    |    26 Iul 2006   •   00:00
Paraschiva Silaghi  -  "Dan Voiculescu era invidiat profesional"

Paraschiva Silaghi, verisoara lui Dan Voiculescu, explica posibilele motive pentru care o nota explicativa, data la un an de la plecarea sa in Germania, a devenit una informativa, iar liderul PC transformat in turnator.

Jurnalul National: Povestiti-ne episodul plecarii dumneavoastra din tara. Cum v-ati hotarat sa faceti acest pas?
Paraschiva Silaghi: In 1973 am plecat intr-o excursie organizata de Automobil Club Roman. Din 16 masini 12 au ramas in strainatate, iar patru s-au intors. Am plecat in Germania Federala pentru ca sotul era legat de industria germana, el fiind inginer de constructii de masini. Ne-am integrat repede, cand esti tanar prinzi radacini rapid. Am inceput sa lucram chiar din anul in care ne-am instalat in Germania. Inainte de plecare am fost foarte secretosi. Nici parintii mei nu au stiut ce ganduri avem, credeau ca suntem intr-o excursie la Sinaia. Dupa cateva zile am dat telefon si am spus ca suntem in Germania.

Cum era relatia dintre dumneavostra si Dan Voiculescu?
In copilarie am fost ca fratii. El spunea ca se face comerciant, iar eu spuneam ca vreau sa fiu ministrul Invatamantului. El a ajuns, eu n-am ajuns. Poate ajung. Dupa ce am terminat liceul, fiecare dintre noi a mers la facultate, el la comert exterior, eu la filologie. Drumurile ni s-au despartit aici, fiecare avea grupul lui de colegi, iar noi, filologii, nu prea aveam legatura cu ceilalti, eram mai idealisti. De cand am emigrat si pana la Revolutie am tinut legatura doar cu sora mea din Suedia, cu familia din Romania relatii mai intense am avut doar dupa 1989.

Cine credeti ca avea interesul sa avanseze aceasta teorie: ca Dan Voiculescu a dat informatii Securitatii despre dumneavoastra?
La ora respectiva poporul nu putea respira si e normal ca cineva care lucreaza in comertul exterior sa fie suspectat, urmarit de propriii colegi, sa nu mai vorbim de conducerea intreprinderilor respective. Banuiesc ca pe Dan Voiculescu cineva il ataca din invidie profesionala. Acum aceste lucruri au fost rastalmacite, probabil, tot din invidie profesionala.

Ati simtit vreodata, inainte sa plecati din tara, ca sunteti urmarita, ca va supravegheaza cineva?
Nu pot sa spun ca am simtit acest lucru.

Fara legaturi cu Securitatea

Acum ati venit in tara din proprie initiativa sau v-a cerut cineva?
Din proprie initiativa. Verisorul meu nu s-a plans de nimic. Am ramas surprinsa sa aflu din comunitatea romaneasca de la noi ca familia mea a avut legatura cu Securitatea. Am deschis Internetul si am citit. Nu mi s-a parut normal ca dupa 33 de ani de cand suntem in Germania sa se puna la indoiala integritatea noastra si sa se spuna ca am lucrat cu Securitatea in Romania. De aceea am reactionat atat de repede. Noi nu am avut nici un fel de legatura cu Securitatea. Eu si sotul meu am scris CNSAS-ului saptamana trecuta si i-am rugat sa stopeze acele invinuiri ale familiei mele.

Pana sa faceti dumneavoastra acea scrisoare la CNSAS v-a contactat cineva, v-a chemat la audieri?
Nu. As fi dorit, in momentul in care au inceput aceste batalii impotriva familie noastre, ca cineva de la CNSAS sa ne sune sau macar sa ne scrie o scrisoare sau un e-mail informativ in care sa ni se spuna ca suntem implicati intr-o astfel de situatie. Am fost putin mirata ca se discuta despre noi fara sa fim contactati. Nu-mi place sa se spuna despre mine ca sunt victima.

Audiata in CNSAS

Cum a fost discutia de astazi (n.r. ieri), de la CNSAS?
Constructiva, intr-o atmosfera placuta. Mi-a fost aratata si citita o hartie din dosar in care se spunea ca in anul 1974 varul meu ar fi facut o asa-zisa nota informativa referitoare la familia Silaghi, care se afla in strainatate. Consider ca aceasta era de fapt o nota explicativa, si la aceasta concluzie am ajuns toti la CNSAS, care i-a fost ceruta, dupa cum am inteles, de catre cineva din firma de comert exterior la care lucra. In nota figura numele meu si al sotului meu, se spunea ca suntem plecati, cu domiciliul necunoscut, si ca el (Dan Voiculescu) nu a avut nici un fel de relatii cu noi. Eu nu pot sa afirm ca impotriva mea s-a facut aceasta inventata politie politica, pentru ca noi nu am avut sub nici o forma de suferit din acest punct de vedere. Banuiesc mai degraba ca cei care au ramas au avut de suferit. Noi am plecat in septembrie 1973, iar nota a fost data in noiembrie 1974. Nimeni din tara nu mai avea ce sa ne faca, eram integrati in Germania, n-am avut nici un fel de problema. Tot de pe internet am aflat ca verisorul meu ar fi dat o declaratie despre mine ca stie ca eu sunt casnica. Eu nu am fost niciodata casnica in Germania, am lucrat mereu, iar asta este dovada ca Dan Voiculescu nu avea informatii despre noi, ca i se punea in fata o hartie si i se spunea ca este obligat sa scrie despre rudele sale din strainatate tot ce stie. Unul dintre membrii Colegiului m-a intrebat daca stiu numele persoanei careia i s-a dat aceasta nota. Am spus ca aud numele prima data in viata mea. Mi s-a spus ca a lucrat la intreprinderea de comert exterior la care lucra si varul meu. Eu nu am avut niciodata contact cu firma aceasta, iar varul meu a fost obligat de acea persoana sa dea nota respectiva.

Dupa discutia de astazi de la CNSAS credeti ca se va schimba ceva?
Garantat se va schimba. Mi-am permis sa le dau si anumite sfaturi. Le-am spus sa lase rafuielile interioare, ca ele nu duc spre dezvoltare si ca nu putem sa intram in UE atat de discreditati. Eu voi mai veni, de cate ori va fi nevoie. Le-am spus ca oamenii care au suferit de pe urma Securitatii sunt cei care au stat in puscarii ani de zile, detinutii politici, si ca ei trebuie sa discute despre asta. Am recomandat CNSAS sa duca dosarele in Piata Unirii si sa le dea foc, pentru a putea sa o luam de la capat. Tineretul este dezorientat.

Ati solicitat sa va vedeti dosarul?
Da. Am cerut si dosarul meu, pe al parintilor si pe al socrului meu. Am ramas surprinsa sa aflu ca eu nu am dosar, asa mi-au spus cei de la CNSAS.

DOVADA
"Tot de pe internet am aflat ca verisorul meu ar fi dat o declaratie despre mine ca stie ca eu sunt casnica. Eu nu am fost niciodata casnica in Germania, am lucrat mereu, iar asta este dovada ca Dan Voiculescu nu avea informatii despre noi, ca i se punea in fata o hartie si i se spunea ca este obligat sa scrie despre rudele sale din strainatate tot ce stie"

ANORMAL
"Verisorul meu nu s-a plans de nimic. Am ramas surprinsa sa aflu din comunitatea romaneasca de la noi ca familia mea a avut legatura cu Securitatea. Am deschis internetul si am citit. Nu mi s-a parut normal ca dupa 33 de ani de cand suntem in Germania sa se puna la indoiala integritatea noastra si sa se spuna ca am lucrat cu Securitatea in Romania" - Paraschiva Silaghi, verisoara lui Dan Voiculescu

IGNORATI
"As fi dorit in momentul in care au inceput aceste batalii impotriva familie noastre ca cineva de la CNSAS sa ne sune sau macar sa ne scrie o scrisoare sau un e-mail informativ, in care sa ni se spuna ca suntem implicati intr-o astfel de situatie. Am fost putin mirata ca se discuta despre noi fara sa fim contactati. Nu-mi place sa se spuna despre mine ca sunt victima."

SECRET
"Ne-am integrat repede, cand esti tanar prinzi radacini rapid. Am inceput sa lucram chiar din anul in care ne-am instalat in Germania. Inainte de plecare am fost foarte secretosi. Nici parintii mei nu au stiut ce ganduri avem, credeau ca suntem intr-o excursie la Sinaia. Dupa cateva zile am dat telefon si am spus ca suntem in Germania" - Paraschiva Silaghi, verisoara lui Dan Voiculescu
×