x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parfumuri de pe Titanic licitate la 100 de ani de la tragedie

Parfumuri de pe Titanic licitate la 100 de ani de la tragedie

de Magda Cristina Ursache    |    13 Ian 2012   •   21:00
Parfumuri  de pe Titanic licitate la 100 de ani de la tragedie

De ce suntem fascinati de tragedii? De ce scormonim sub lava si printre daramaturi ori ne scufundam in apa oceanelor sa adunam ramasitele unor civilizatii pierdute, ori ale unor comunitati care nu-si presimtisera vulnerabilitatea? Poate pentru ca fiecare relicva descope­ri­ta ascunde in ea un destin pe care suntem curiosi sa-l cunoastem...

Fara acea tragedie, existenta oamenilor ar fi fost asemeni vietii oricarui alt om de pe planeta. Drama care i-a neantizat, para­do­xal, ne-a facut sa-ncercam sa-i scoatem din uitare – daca nu ca indivizi, macar ca simboluri ale acelor vremuri.
Astfel de relicve pretioase sunt si cele descoperite pe fundul oceanului si aduse la lumina, din 1987 incoace, de echipele de cercetatori care studiaza tragedia scufundarii Titanicului, uriasul transatlantic lovit de un ghetar, acum o suta de ani.

Generatii intregi au fost fascinate de aceasta poveste uluitoare. S-au scris carti, s-au facut filme, iar dupa ce de pe fundul oceanului au fost aduse la lumina diverse obiecte – s-au deschis muzee si expozitii dedicate. Filmul lui James Cameron, 'Titanic', a avut incasari de peste un miliard de dolari, in intreaga lume. Expozitia itineranta de artefacte de pe Titanic, a inregistrat zeci de milioane de vizitatori, in intreaga lume, numai in 1912.

O parte dintre piesele legate de istoria 'Tita­nicului' se afla in colectii particulare, de foarte multa vreme. Dar sunt putine piese, in comparatie cu lotul compact de 5.500 de obiecte scoase la suprafata de pe epava 'Titanicului' ce vor fi puse in vanzare, intr-o ampla actiune de licitatie a casei Guernsey din New York, pe 1 aprilie. Valoarea totala estimata a acestor piese – ca pret de pornire a licitatiei – este de 189 de mi­lioane de dolari, insa unii analisti economici specializati in astfel de actiuni financiare estimeaza ca, datorita impactului emotional – pe 15 aprilie, la doua dimineata, vor fi exact 100 de ani de la tragedie – se poate ajunge la o suma totala care sa se apropie sau sa depaseasca un miliard de dolari.

Rezultatul licitatiei va fi cunoscut chiar pe 15 aprilie. Atunci vom afla, de exemplu, si cu ce pret vor fi cumparate cateva sticlute de parfum care au fost recuperate de epava din mijlocul Atlanticului.

Ma intriga gandul ca cineva, pe 15 aprilie, va detine un flacon de acum 100 de ani, care a zacut pe fundul oceanului mai bine de opt decenii. In lotul propus pentru licitatie sunt cateva recipiente de parfum care au apartinut unora dintre femeile care calatoreau la bordul navei, dar se gasesc si mai multe flacoane despre care aflam, deocamdata, ca au apartinut unui producator din Europa. Acesta trimitea la New York mai multe probe din parfumul sau, pentru a putea porni o afacere in Lumea Noua.

×
Subiecte în articol: fun jurnalul de duminică