x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Paris - Cronica unei morti anuntate si dezmintite

Paris - Cronica unei morti anuntate si dezmintite

09 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
Yasser Arafat a murit si inviat in numai cateva zile, in functie de interesele financiare si politice. Omul care dirijeaza din umbra jocul de-a viata sau moartea liderului palestinian este chiar sotia sa, Suha. Ea este cea care va decide cand si daca va fi deconectat Arafat de la aparatele care-l mentin in viata. Are 41 de ani si un sot, ce-i drept, celebru, de 75 de ani. Cu care, de cel putin trei ani, nici nu s-a mai vazut. Suha, sotia liderului palestinian, Yasser Arafat, este unul dintre aliatii sai cei mai fideli, in ciuda criticilor care au fost aduse stilului sau de viata. Dar si omul care dirijeaza din umbra jocul de-a viata sau moartea liderului palestinian.
MARINA CONSTANTINOIU

SUB SEMNUL INTREBARII. Israelul vrea ca inmormantarea lui Arafat sa aiba loc in Fasia Gaza. Palestinienii, sustinuti de unii europeni, insista ca liderul palestinian sa fie inmormantat la Abu Dis, suburbie a Ierusalimului, cu vedere la Muntele Templului.
In ultima saptamana, presa occidentala nu mai conteneste in a scrie despre "vaduva" care se agata cu disperare de averea sotului si care refuza sa-i accepte moartea, care ar fi intervenit, de fapt, inca de joia trecuta. Se zice ca ea a cerut ca Arafat sa fie "tinut in viata" conectat la aparate, numai pentru a afla unde-s banii lui cei multi despre care s-a consumat atata cerneala.

"Presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, a murit. Avea 75 de ani. Oficiali israelieni si palestinieni au declarat ca Arafat a murit joi, intr-un spital militar din Paris. Ei sustin ca Arafat a fost declarat in moarte clinica, dar ca este inca legat la aparate, la insistentele sotiei sale, Suha." Acestea sunt cuvintele cu care-si incep articolele "surse bine informate" care alimenteaza site-urile Internet Geostrategy-Direct.com sau si mai "dotatul" Debka. "Liderul palestinian a fost internat la 29 octombrie la spitalul Percy din Clamart, Paris, si se zbate intre viata si moarte", vine imediat replica surselor oficiale. Si asta de mai bine de o saptamana.

TABERE. Sursele Debka din Ramallah si Paris spun ca la capataiul lui Arafat s-au format doua tabere. Una este reprezentata de sotia sa, Suha, consilierul lui personal, Ramzi Khouri, nepotul lui, Nasser al-Kidwa, trimisul palestinian la ONU si dr. Amar Daka, medicul sau personal. Se spune ca numai cei patru au acces langa patul sau de spital. Ei sunt cei care vor decide cand sa-l deconecteze pe Arafat de la aparate si sa-l declare mort. Conform legislatiei franceze, ultimul cuvant ii apartine sotiei sale. Iar inmormantarea va fi aranjata de oficiali palestinieni, de comun acord cu Guvernul israelian.

Tot Debka sustine ca, dupa spitalizarea la Paris, membrii celei de-a doua tabere, oameni de incredere de-ai liderului, care l-au insotit la Paris, n-au avut voie sa-l viziteze. Printre ei, Mohammed Rashid, probabil singura persoana care-i mai cunoaste secretele financiare, purtatorul sau de cuvant si seful biroului sau, Nabil Abu Rudeina si Mohammed Dahlan, fostul protejat devenit rival, fost sef al serviciilor de securitate din Fasia Gaza. Dar, imediat dupa incheierea ceremoniilor funerare, a doua tabara va sari in lupta pentru putere.

Autoritatea Palestiniana nu a confirmat decesul lui Arafat. Cativa oficiali au declarat ca Suha este singura persoana care detine controlul asupra declaratiilor referitoare la starea sanatatii sotului ei. Fapt confirmat, ieri, si de reprezentanti ai Ministerului francez al Apararii.

IPOTEZE. De la internarea lui Yasser Arafat la Percy, insa, au fost date publicitatii numai patru comunicate privind rapoartele medicale referitoare la starea sanatatii sale. Si nici unul nu vorbea despre adevaratele cauze care au dus la spitalizarea liderului. S-a vorbit mai intai despre o problema stomacala, pentru a se gasi ulterior o hiba la sange. A venit, inainte de internare, un comunicat despre agravarea unei stari gripale, pentru ca apoi sa apara zvonuri privind o posibila leucemie. Unele surse au mers si mai departe, incarcandu-i fisa medicala pacientului Arafat cu diagnosticul de SIDA. Altii, mai indulgenti, dar cu vadite interese, au pus totul in seama israelienilor, care l-ar fi otravit treptat. Cert este ca marii specialisti de la spitalul militar francez in care a fost internat Arafat n-au fost in stare, nici la o saptamana de la internare, sa spuna care-i baiul.

PREGATIRE SUFLETEASCA. Potrivit Geostratedy-Direct.com, Autoritatea Palestiniana a inceput sa-i pregateasca pe palestinienii din Cisiordania si Gaza pentru momentul in care moartea lui Arafat va fi oficializata. Joi seara, pe fondul unor dezmintiri repetate referitoare la moartea liderului palestinian, televiziunea Autoritatii Palestiniene a difuzat un program despre viata si activitatea acestuia.

Totul pare a face parte dintr-o ampla operatiune, menita a pregati poporul pentru ce-i mai rau. Pentru ca, intre timp, negocierile privind locul in care Arafat urmeaza sa fie inmormantat sa se incheie cu un rezultat concret. Deocamdata, Israelul insista pentru Gaza, palestinienii pentru Ierusalimul de Est. Israelul se teme ca funeraliile la Ierusalim s-ar putea transforma intr-o manifestatie nationalista de proportii a palestinienilor, dar si ca mormantul lui Arafat ar putea deveni loc de pelerinaj, intr-un oras considerat de evrei "capitala eterna si unificata" a sa.

MESAJUL SECRET
FATA TATII. Pe Suha si Yasser Arafat nu-i leaga numai dorinta infiintarii statului palestinian, ci si un copil - Zahwa - rezultat in urma unei casatorii controversate
Suha Arafat a intervenit, duminica, in eforturile angajate pentru asigurarea succesiunii lui Arafat. Un membru al anturajului acestuia a parasit Parisul cu destinatia Ramallah, avand cu el un mesaj secret, din partea doamnei. Mesaj adresat conducerii palestiniene si despre care nu se stie decat ca se refera la "evolutia starii de sanatate" a lui Arafat si la "consecintele absentei sale asupra situatiei politice" in teritoriile palestiniene. Pentru a indesi ceata si mai tare, ministrul francez de Externe, Michel Barnier, a declarat ca Arafat "traieste" si este "intr-o stare foarte complexa, foarte serioasa si stabila". Nu stim daca asa se traduce in termeni mai mult sau mai putin diplomatici viata care depinde de conectarea la niste aparate.

Dar cine este Suha?

ALATURI. Suha nu s-a dezlipit de sotul ei, dupa internarea acestuia la spitalul din Paris
Problema lui Yasser Arafat este ca el este singurul oficial palestinian care plateste "facturile". Si este neclar cine - asta in cazul in care exista cineva - are acces la conturile sale de 2-3 miliarde de dolari din bancile elvetiene, se spune intr-un raport publicat de Geostrategy-Direct.com. Care adauga ca nici sotia sa nu stie cum sa ajunga la acele fonduri. Desi tare ar vrea, mai adauga sursele citate.

BARFE SI REALITATE. E o extravaganta, o cheltuitoare, o profitoare, n-are nici o legatura cu Arafat, si mai e si lipsita de tact. Asa o caracterizeaza multi pe Suha.

Doamna Arafat provine dintr-o familie crestina si a primit educatie franceza. Ea l-a intalnit pe Arafat - deja batran - acum 20 de ani, pe vremea cand studia la Sorbona. El era unul dintre cei mai apropiati prieteni de-ai mamei sale, Raymonda Tawil, si a angajat-o pentru a se ocupa de relatiile publice ale Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), pe vremea cand era inca in exil, in Tunisia. Ulterior, ea i-a devenit consilier economic, pentru ca apoi cei doi sa se casatoreasca, in secret, in 1990.

Unicul lor copil - Zahwa - s-a nascut in 1995, intr-o clinica din Paris. Viata conjugala a celor doi, insa, a degenerat rapid in separare de facto.

NORD SI SUD. Pasiunea doamnei Arafat pentru hainele de la marile case de moda se afla la polul opus fata de obisnuintele sotului, care aparea in public in eterna sa uniforma de militar veteran, dar si cu modul de viata auster si obsesia sa pentru politica.

MARIAJ CU INTERMITENTE. Suha, care s-a convertit la islam, s-a plans, mai demult, unui ziar egiptean, ca sotul ei nu i-a oferit niciodata bijuterii si ca ducea o viata de celibatar. "De cate ori ma plang ca sunt neglijata, imi da ca amintire simboluri ale revolutiei palestiniene", spunea ea intr-unul din putinele interviuri pe care a acceptat sa le dea. Cu toate astea, a dezmintit ulterior ca mariajul sau agoniza si a afirmat ca Arafat era "cel mai fericit dintre soti" si ca-i canta "fr"re Jacques", unicul cantec frantuzesc pe care-l stia, fiicei lor.

SOTIA "MITULUI". Suha a marturisit candva ca s-a casatorit cu un mit. Si i-a fost alaturi "mitului" in visele lui privind crearea unui stat palestinian. Candva a declarat ca "cea mai mare onoare" este aceea de a sacrifica un fiu pentru cauza palestiniana si a aprobat atentatele sinucigase.

Anul trecut, Franta a deschis o ancheta preliminara privind transferul unor importante sume de bani, de origine suspecta, in contul sau bancar din Paris. Suha l-a acuzat pe premierul israelian, Ariel Sharon, dusmanul numarul unu al sotului ei, ca ar fi instigatorul acestor articole de presa.
×