x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pasărea măiastră

Pasărea măiastră

de Loreta Popa    |    13 Mar 2008   •   00:00
Pasărea măiastră

“O voce spectaculoasă, cu acute sigure şi strălucitoare, care îl vor impune rapid în peisaj”, aşa se vorbeşte despre Costel Busuioc. Este o nestemată, care trebuie şle­fu­ită şi aşezată într-o bijuterie. Este un talent care are nevoie de cizelare.

“O voce spectaculoasă, cu acute sigure şi strălucitoare, care îl vor impune rapid în peisaj”, aşa se vorbeşte despre Costel Busuioc. Este o nestemată, care trebuie şle­fu­ită şi aşezată într-o bijuterie. Este un talent care are nevoie de cizelare. 

 

Costel Busuioc a ajuns cel mai repede la inima spectatorilor, graţie fizicului său bine construit, a căldurii şi a zâmbetului deschis, a bucuriei pe care o împrăştie la fiecare apa­ri­ţie. Cristian Mihăilescu, directorul general al Operei din Braşov, dar şi soţul binecunoscutei Felicia Filip, a fost invitat alături de aceasta la majoritatea emisiunilor de televiziune de la începutul ascensiunii lui Cos­tel Busuioc. Amândoi l-au urmărit şi i-au ţinut pum­nii strânşi, iar despre el au doar cuvinte de laudă.

 

FORŢĂ. “Îmi sunt proaspete în memorie evenimentele de la semifinală”, ne-a declarat Cristian Mi­hăilescu. “În opinia mea, Costel Busuioc este o concretizare a talentelor vocale din România, avem voci superbe. După cum se ştie, şcoala românească de canto este una dintre cele mai importante şcoli din lume şi aceasta se datorează de bună seamă profesorilor, dar mai ales vocilor. În ceea ce-l priveşte pe Costel, el este o apariţie spontană. Toţi cei care l-au cunoscut depun totuşi mărturie despre permanenţa cu care muncea şi cânta. O «Pasăre măiastră» născută în România. Ca a lui Brâncuşi. Am încredere în Costel pentru că a fost greu încercat de soartă, dar a găsit puterea de a ieşi învingător de fiecare dată. A plecat de la 14 ani de acasă pentru că nu era de acord cu moralitatea familiei lui, a muncit numai pentru mâncare în mai multe locuri din ţară. Apoi a ajuns în Spania şi a învins şi acolo, iar acum se află în pragul unei mari victorii. Iată că succesul lui Costel Busuioc face ca despre România să se vorbească din nou la superlativ, prin muzică, prin cultură, ceea ce demonstrează apetenţa ro­mâ­nilor pentru artă. De data aceasta, vorbeşte directorul de operă şi nu profesorul universitar, cred că ar trebui să-şi continue studiile, cariera pentru care este înzestrat. Costel este o nestemată, care trebuie şle­fu­ită şi aşezată într-o bijuterie. Este un talent care are nevoie de cizelare. Bijuteria este studiul, de aceea el va trebui să studieze canto, dar şi celelalte materii, pentru a putea face cariera pe care o merită. M-am bucurat că statul român i-a ofe­rit o posibilitate de a face studii gratuit şi sper că el va alege cu înţelepciune să studieze. Am fost prezent alături de Felicia Filip la toate emisiunile de televiziune şi suntem siguri că o ţară întreagă îi va ţine pumnii lui Costel pentru finală, pentru că până acum a câştigat detaşat toate etapele, la o concu­renţă acerbă cu alte ţări, iar finala va fi o încununare”.

 

SIGURANŢĂ. Şi Costin Popa, critic muzical, redactor-şef la revista Melos, ne-a vorbit în termeni elogioşi despre Costel Busuioc, sperând ca să urmeze calea studiului şi o carieră la profesionişti. “Costel Busuioc, vocea de tenor care entuziasmează lumea la concursul de amatori «Hijos de Babel», are un glas de mare potenţial şi arată notabile calităţi. Timbru interesant, extensie, muzicalitate, intonaţie destul de precisă, constituţie robustă, capacitate de a ţine acute lungi, degajare pe scenă, siguranţă. Ascultându-l doar la televizor nu-i putem aprecia volumul sonor, dar instinctul artistic este evident. În faţa lui Costel Busuioc se deschid două alternative. Fie va urma o carieră de amator, fie se va îndrepta spre profesionalism. Oricum, studiul de canto este obligatoriu în oricare cale aleasă. Ca amator se poate situa în linia unor cântăreţi de renume în ziua de azi. I-am numit pe Paul Potts, pe sopranele Charlotte Church şi Hayley Westenra, exponenţi ai Crossover Music, ale căror discuri umplu magazinele occidentale. L-am auzit pe Paul Potts şi pot să spun că Dom Costel îl depăşeşte cu multe clase. Dacă va opta pentru o carieră profesionistă nu îi va lua mai mult de 3 sau 4 ani. Nu e nici devreme, nici târziu, acum are 33 de ani. De exemplu, Marcello Alvarez s-a lansat la 37 de ani, lucra într-o moară de grâu. Cânta şi umplea saci cu făină. A studiat şi a devenit acum unul dintre cei mai mari tenori ai lumii. Îi ţin pumnii lui Costel Busuioc şi îi voi urmări evoluţia. Este o mare şansă. În faţa lui Costel se deschide o mare şansă. Şi nu numai în faţa lui, ci şi a noastră, a românilor. Pentru a avea o aşa vedetă pe eşichierul muzical internaţional”.

×
Subiecte în articol: ediţie specială costel busuioc