x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pasti romanesc pe tarmul bulgaresc

Pasti romanesc pe tarmul bulgaresc

de Carmen Plesa    |    25 Apr 2006   •   00:00

Sute de romani, putin peste o mie, conform estimarilor Politiei de frontiera, au ales sa petreaca Pastile in Bulgaria. Pentru un sejur de trei-patru zile, cu micul dejun, cina si, eventual, transportul incluse, romanii au platit intre 90 si 130 de euro de persoana.

NISIPURILE DE AUR. Peste o mie de romani au sarbatorit Invierea pe Litoralul bulgaresc

Sute de romani, putin peste o mie, conform estimarilor Politiei de frontiera, au ales sa petreaca Pastile in Bulgaria. Pentru un sejur de trei-patru zile, cu micul dejun, cina si, eventual, transportul incluse, romanii au platit intre 90 si 130 de euro de persoana. Sute de romani, putin peste o mie, conform estimarilor Politiei de frontiera, au ales sa petreaca Pastile in Bulgaria. Pentru un sejur de trei-patru zile, cu micul dejun, cina si, eventual, transportul incluse, romanii au platit intre 90 si 130 de euro de persoana.

De mult apuse sunt timpurile in care numai traversarea Bulgariei, in drum spre plajele grecilor sau ale turcilor, dadea fiori romanilor. Ce racheti, ce jafuri la drumu’ mare in plina zi...

NOSTALGII. In contextul integrarii europene, versurile lui Eminescu despre "bulgaroi cu ceafa groasa" au fost catalogate drept rasiste, iar diversele episoade istorice in care ne-am ciondanit cu vecinii de la sud au fost sterse cu buretele imbibat in parfum de trandafiri bulgaresti. Bineinteles, e vorba de parfumul ambalat in traditionalele recipiente din lemn, pictate cu dansatori in costume populare. Doritorii sau nostalgicii le pot achizitiona de pe la diverse tarabe la un leva bucata. Adica o juma’ de euro sau vreo 1,75 lei daca doriti sa calculati in moneda nationala. Dar nu are rost sa va bateti capul cu acest ultim aspect, pentru ca, cel putin noi, n-am descoperit vreo casa de schimb valutar in care sa poti schimba lei pe leva. Am fost indrumati spre banci, dar, cum era week-end si zi de sarbatoare, acestea erau inchise. In concluzie, e bine sa va bazati pe leva sau pe euro, pentru ca nu putine sunt restaurantele sau benzinariile in care vi se va accepta sa platiti in moneda europeana. Bineinteles, neoficial, si la un curs de schimb pentru care veti negocia in prealabil.

AGLOMERATIE. Dar sa ne intoarcem la sentimentele de prietenie dintre cele doua popoare care dadeau semne ca incep sa infloreasca o data cu numarul mare de romani care si-au cumparat bilete de la agentiile de turism ca sa-si petreaca Pastile la Nisipurile de aur, in Bulgaria. Pretul bunicel - intre 90 de euro de persoana pentru trei nopti de cazare, cu mic-dejun si cina, si 130 de euro de persoana pentru patru nopti de cazare, cu mic dejun si cina, plus transport - a incantat cateva sute de romani.

Vinerea mare din Postul Pastilor, prima zi a excursiei in Bulgaria, a cam stricat din sentimentele infloritoare fata de vecinii bulgari, in special fata de aceia dintre vecini care lucreaza la vama. In autocare sau masini particulare, romanii au asteptat intre cinci si opt ore ca sa poata intra in Bulgaria, pe la Vama Veche. Panicati de coada de masini care se intindea pe cativa kilometri, partea romana a suplimentat cu oameni adusi de acasa efectivele din vama. Colegii bulgari si-au respectat in schimb orele de masa si cele doua computere din dotare, astfel ca turistilor care asteptau de ore bune nu le-a mai ramas decat sa incinga cate o miuta, sa mai repare cate ceva pe la masini si, bineinteles, sa atenteze la proviziile pe care le carau pentru masa de Pasti, caci ora cinei pe care trebuiau s-o ia, conform biletului platit la Nisipurile de aur, trecuse de mult. Inspirati de sfaturile culese de pe la televiziuni, cativa turisti au facut cale intoarsa ca sa intre in Bulgaria pe la Negru-Voda. Cum insa informatia circula repede, cand au ajuns la Negru-Voda, coada era deja formata, asa ca au mai asteptat si acolo doua-trei ore.

Intelegatori fata de turistii care au reusit sa soseasca abia la miezul noptii, in loc de dupa-amiaza, asa cum prevedea programul, patronii hotelurilor bulgaresti au trasformat cina din prima seara intr-un pranz pentru a doua zi.

TAXE, TAXE... Sambata in Vama Veche, nici urma de turist. Zi proasta pentru cei de la primaria din Limanu, care incaseaza zece lei taxa de "ecologizare" pentru cei care le calca localitatea in drum spre Bulgaria.

Trecerea cu autoturismul prin balta cu dezinfectant bulgaresc - spaima binecunoscutei molime aviare - costa 2 euro. Pentru ca veti toci soselele bulgaresti, veti mai plati o taxa de drum de patru euro.

De la vama pana la celebrele Nisipuri de aur sunt cam 100 km, care pot fi strabatuti in aproximativ... Asta va trebui sa calculati personal, tinand cont de urmatoarele aspecte: gropile din sosea, radare, politisti celebri pentru gradul ridicat de afurisenie, cunoasterea alfabetului chirilic - in care sunt scrise cele mai multe indicatoare si numarul de prieteni care au mai vizitat Bulgaria si va pot da indicatii prin telefon. De preferat sa cereti aceste informatii in primii zece kilometri de la intrarea in Bulgaria, distanta pe care razbate semnalul retelelor de telefonie mobila din Romania.

Oricum, daca mergeti la Nisipurile de aur, va trebui sa va uitati pe indicatoarele scrise cu alfabet latin dupa "Zlatni Piasaci". Ca sa le descifrati pe cele in chirilica va trebui sa apelati la indepartatele cunostinte de slava din vremurile dinainte de 1989 cand urmareati programele tv ale vecinilor.

Varianta cu intrebatul pe strada nu e o idee tocmai buna, pentru ca e foarte putin probabil sa gasiti pe cineva care sa vorbeasca alta limba decat bulgara. Presupunand ca v-ati descurcat si ati ajuns la un hotel de la Nisipurile de aur, va veti confrunta in continuare cu probleme in conversatii, pentru ca limbile de larga circulatie internationala ii baga in ceata pe mai toti angajatii. Pe primul loc ramane limbajul semnelor si v-ar ajuta mult si un eventual talent la desen, pentru ca dorintele sa va fie mai rapid intelese.

COR. Romanii au cantat peste preotul bulgar

INVAZIE. Anul acesta, de Pasti, Nisipurile de aur au grait romaneste. Masinile cu numar de Bulgaria de pe strazile statiunii puteau fi numarate pe degete. In schimb, cele de Romania umpleau strazile in stilul: "Hai sa parcam in Bucuresti la o ora de varf".

Parcatul ca parcatul, dar cu furatul ce ne facem... Turistii romani au stat cu ochii pe autoturismele proprii ca pe butelii dupa ce au aflat ca furtul de masini e o ocupatie des intalnita in zona. Ca sa-i mai linisteasca, taximetristii bulgari din statiune i-au asigurat ca, de obicei, masinile furate pot fi regasite in targ, la Balcik. E adevarat, pe bucati!

Aspectul acesta a fost insa mai putin ingrijorator pentru cei cu buget redus, care au ales ca mijloc de transport autocarul. Turistii din aceasta categorie au fost mai ingaduitori cu mancarea oferita si multi s-au aratat incantati de hotelurile de patru stele in care au fost cazati. Mai putin de frigul care se lasa noaptea in camerele neincalzite si dotate numai cu cate o patura subtirica.

Cei mai instariti au strambat insa din nas la conditiile de cazare oferite de hoteluri - mai putin aranjate decat echivalentele lor de patru stele din Romania si de micul dejun gen bufet suedez. Dimineata, peste cele cateva platouri cu parizer sau branzeturi, se ingramadeau trei-patru sute de turisti. Noroc ca, prevazator din fire, romanul isi pune in sacosa de acasa. Mai ales ca de pe masa de Pasti nu trebuie sa lipseasca anumite preparate despre care bulgarii au mai putin habar.

SLUJBA. Romanul serios nu se asaza la masa de sarbatoare daca nu trece mai intai pe la slujba de Inviere. Unii dintre turisti au mers zece kilometri pana in orasul Varna ca sa participe la slujba, altii au ales sa faca 30 km pana la o biserica din Balcik. Cei mai multi insa, s-au indreptat spre bisericuta din statiune. In fine, cei cu mai putina aplecare spre crestinism au ales cazinourile si varieteurile din zona, unde au petrecut alaturi de turistii evrei, germani sau englezi. Biserica ortodoxa bulgareasca de la Nisipurile de aur are dimensiunile unei capele. Asa ca slujba la care au venit aproape 200 de romani s-a tinut in aer liber.

Usor ametiti de slujba tinuta in slavona, turistii au cedat la miezul noptii, dubland in romaneste cu imnul "Hristos a inviat" varianta intonata de preot. Cand preotul reusea sa potoleasca o parte a "corului", izbucnea alta, si pana la urma varianta romaneasca s-a impus. "Cantam cum stim noi, n-avem nevoie de DJ!", s-a revoltat o ardeleanca avand voce buna si ochi aspri pentru gesturile preotului care incerca sa potoleasca avantul romanilor.
PETRECERE. Meniul bulgaresc a fost completat cu bunatati de acasa

PETRECEREA. Dupa slujba, romanii au dus "lumina" in camerele unde erau cazati si au inceput ospatul. Locul cocteilurilor cu umbrelute de la mesele din holul hotelului a fost luat de oua rosii, cozonac, friptura de miel, tuica si vin, cu care romanii au petrecut pana dimineata. Cei care nu s-au ales cu indigestie sau mahmureala au mers in prima zi de Pasti la Balcik. Pretul excursiei a fost de 10 euro, suma care acoperea si intrarea la Castelul Reginei Maria.

Locul de care era indragostita regina, peisajul de care erau atat de legati artistii romani in urma cu un secol, nu a inspirat prea tare valul de turisti plecati sa sarbatoreasca Pastile in Bulgaria. "Casa aia alba era castelul? Aia mica? Pai luati banii degeaba, domnule", s-a revoltat un "domn bine", trecut de 50 de ani. Turistii mai tineri au preferat carciumile din gradina palatului, unde s-au fotografiat in costume turcesti si au dansat din buric, ca la Mamaia, in plin sezon de manele.

INTOARCEREA. Luni dimineata, romanii s-au imbarcat in autocare sau masini personale si au plecat spre casa. Cei mai norocosi au si nimerit drumul spre vama. Ghinionistii si cei care nu pricep decat alfabetul latin au bajbait pe zeci de kilometri de drum, pentru ca indicatoarele spre vama practic lipsesc. Surpriza placuta a fost insa la frontiera, unde, cel putin la ora pranzului, coada de masini era acceptabila (10-15 autoturisme), iar timpul de asteptare nu era mai mare de jumatate de ora.

BULGARIA - LUX, ROMANIA - IGRASIE
BALCIK. Castelul a socat turistii prin dimensiunile reduse
In timp ce pe Litoralul bulgaresc nu mai aveai loc sa arunci un ac de turistii veniti sa petreaca de Pasti, statiunile romanesti de la Litoral dormeau in grup. Peste tot obloanele sunt trase si nici macar semne ca proprietarii hotelurilor, pensiunilor, barurilor sau magazinelor se pregatesc pentru sezon nu sunt. Concret, nimeni nu matura, nimeni nu se agita cu vreo bidinea.

In statiunile de pe tarmul bulgaresc insa, agitatia este mare. Nu numai pentru valul de turisti cu care s-au pomenit de Pasti, ci pentru sezonul care va incepe. Peste tot se construieste, se renoveaza. Plajele sunt foarte curate si nisipul nivelat cu masini speciale.

In comparatie cu Litoralul romanesc, bulgarii se pot mandri, la Albena si la Nisipurile de aur, cu foarte multe hoteluri de lux, (de 4 si 5 stele) construite in ultimii ani. Vechile hoteluri comuniste au fost renovate sau pur si simplu daramate, daca proprietarii care au cumparat au considerat ca nu mai pot imbunatati de nici un fel stilul comunist al cladirii.

Evident, in sezon, preturile din statiune vor fi mai mari decat cele pe care le-au platit romanii ca sa-si petreaca Pastile in Bulgaria, insa foarte multi turisti sunt hotarati sa se intoarca la vara, pentru ca au avut parte, in acesta mini-vacanta, de conditii de cazare si de servicii mult mai bune decat pe Litoralul romanesc. "Eu cand ma gandesc la marea noastra, am in cap numai hotelurile acelea mici, toate la fel, pline de igrasie, cu lenjerie murdara. In sezon, pentru o camera din asta mizerabila, iti cer cel putin 50 de euro. Si atunci, de ce sa nu vii in Bulgaria?", concluzioneaza o turista.

De la Vama Veche pana la Nispurile de aur sunt aproximativ 100 de km. Turistii care ies din tara au nevoie de pasaport, asigurare de sanatate (in jur de 10 lei, pentru o saptamana), si carte verde (aproximativ 100 lei), in cazul in care calatoresc cu masina.

PRET BUN
"Am platit 128 de euro pentru patru zile aici. In banii astia a intrat transportul cu autocarul, cazarea - trei nopti, micul dejun si cina, in fiecare seara. In prima seara am stat mult in vama si am pierdut cina, dar ne-au oferit a doua zi pranzul. Mancarea a fost buna, hotelul e frumos, numai ca e foarte frig in camere. Noi a trebuit sa mai cerem cate o patura"
Ileana Voicu
turist - Ploiesti
VITEZA REDUSA
"Bulgarii au fost ingrozitori, la vama. Pur si simplu stateau si se uitau la noi, fara sa faca nimic. Am stat 3 ore intre vama noastra si a lor, dupa ce mai asteptasem vreo 3 ore la Vama Veche. Ai nostri s-au comportat foarte bine, mai ales cei de la Politia de Frontiera, pe care am aflat ca i-au adus de acasa, pentru a face fata aglomeratiei"
Corina Siminonescu,
turist - Bucuresti

CURIOZITATE. Romanii vor doar sa se plimbe nu sa-si regaseasca istoria
PLIMBARE. Joc de copil in gradina castelului roasa de vreme
×