x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Patriarhul

Patriarhul

de Daniela Cârlea Şontică    |    12 Sep 2007   •   00:00
Patriarhul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romăne este, de aseară, Preafericitul Daniel. El a fost desemnat ca Intăistătător al Bisericii in urma celui de-al doilea tur de scrutin. A primit 95 de voturi faţă de 66 ale IPS Bartolomeu Anania. Vă prezentăm, pas cu pas, cum s-a ajuns la acest rezultat.

Aşa s-a ales al şaselea Patriarh al romănilor

La alegerile de Patriarh, eveniment petrecut ieri la Palatul şi Reşedinţa Patriarhală, nu a fost aşa cum şi-ar inchipui cei care se găndesc la cuvăntul "alegeri". Lucrurile sunt mai tainice aici decăt in alte părţi. Pentru cine nu inţelege lucrarea care se petrece in Biserica lui Dumnezeu, atăta lipsă de transparenţă poate părea nefirească. Altfel,
este normal.


9:30. In Catedrala Patriarhală incă nu s-a terminat slujba Liturghiei. A putut să intre in biserică oricine, inclusiv fotoreporterii, dar după căteva minute au fost poftiţi afară posesorii de camere TV şi de aparate de fotografiat. "De ce?", se revoltă zecile de ziarişti. "Părintele Stoica a zis că avem voie." "Da, dar nu doresc acest lucru şi ierarhii care slujesc", li se răspunde. Ni se vor da fotografii făcute de cineva de la Patriarhie. Curtea este plină, sunt vreo şase televiziuni care şi-au trimis cameramanii şi reporterii, şi se mai zăresc alte zeci de reportofoane, de carneţele şi pixuri gata să consemneze evenimentul.


9:40. Istoricul Petre Guran, apărut pe la tv in ultimele zile la emisiuni cu tema noului Patriarh, vrea să intre in biserică. Un SPP-ist ii spune că numai feţele bisericeşti au voie acolo. "Ce, eu n-am faţă bisericească?", intreabă acesta. Nu mai contează ce i s-a răspuns.


9:45
. De la Biroul de Presă ni se dă lista completă a membrilor Colegiului Electoral Bisericesc format din Membrii Sfăntului Sinod, membrii delegaţi ai eparhiilor, membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, membrii de drept ai Adunării Naţionale Bisericeşti. Ei vor decide cine să fie Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne. In fapt 161, pentru că au lipsit doi ierarhi, Ioachim, Episcopul Huşilor, şi Eftimie, Episcopul Romanului, fiind bolnavi, iar 3 laici au lipsit şi ei. Două posturi de episcopi sunt vacante.


10:00. Ierarhii, membri ai Sfăntului Sinod, ies din Catedrală in timp ce clopotele sună solemn. Se indreaptă senini spre sala sinodală din Reşedinţa Patriarhală, unde vor desemna candidaţii la scaunul patriarhal. Toată lumea vrea să-i fotografieze căt mai de aproape. Sunt singurele poze, de altfel, pe care fotoreporterii le pot face. Nici picior de ziarist nu are voie in sala sinodală, la şedinţă. Ultimii dintre episcopi ies, parcă spre confirmarea pronosticurilor făcute de toţi, exact ierarhii consideraţi "favoriţi". Umăr lăngă umăr, păşesc spre treptele reşedinţei, zămbitori, IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. Cel tănăr il va susţine pe cel mai in vărstă? Apoi trece cu faldurile camilafcei in vănt şi IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, spunăndu-i ceva tainic lui IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.


10:30. Bogdan Teleanu de la Biroul de Presă preia de la Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvănt al Patriarhiei, informaţii din şedinţa Sfăntului Sinod. Aşa aflăm numele celui care prezidează şedinţa: IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, ales pentru vechimea in arhierie.


10:40. In timp ce ierarhii işi fac treaba in sala sinodală, aşa cum le dictează conştiinţa şi credem că şi Duhul Sfănt, noi, ziariştii socializăm. Se aduce in discuţie site-ul de pariuri care are ca miză - ce credeţi? - Noul Patriarh. Cică Mitropolitul Bartolomeu ar fi fost dat acolo drept căştigător, dar numai din raţiuni financiare, că de fapt se crede că Mitropolitul Daniel ar ieşi totuşi invingător.


10:50. In disperare de cauză, jurnaliştii au sărit cu tot cu microfoane şi camere pe un biet călugăr, trăitor la patriarhie, pe care l-au intrebat cam cine ar crede că va ieşi şi ce calităţi să aibă. Le-a răspuns şi el mai nimic. Ce putea să spună?


11:00. O informaţie de la Părintele Stoica, prin telefon la Bogdan, care ne spune: preşedintele Sinodului va fi asistat, ca bărbaţi de incredere, de doi ierarhi, Irineu Bistriţeanu şi Calinic Botoşăneanu, cei mai vechi in arhierie. Secretar al Sfăntului Sinod, Casian de Vicina, episcopul-vicar de America şi Canada, fiind cel mai nou in arhierie.


12:00. Aşteptăm un comunicat oficial in care să se spună numele candidaţilor. Incă nu s-a terminat şedinţa. In timp ce scriu, in centrul de presă amenajat cu acest prilej la etaj, in Palatul Patriarhal, mă priveşte dintr-un tablou insuşi Patriarhul Teoctist. De data aceasta, măna Patriarhului binecuvintează doar astfel.


12:20. Secretarul Sfăntului Sinod, PS Vincenţiu Ploieşteanu, anunţă in această "zi binecuvăntată", numele mult aşteptate: ca prim candidat, Mitropolitul Daniel, apoi Mitropolitul Bartolomeu, şi, surpriză, al treilea, PS Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Incă de la inceput, IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a renunţat la candidatură, iar IPS Teofan s-a retras şi el in al doilea tur de scrutin. Trei candidaţi, trei calităţi: IPS Daniel, mare administrator, IPS Bartolomeu, mare cărturar, PS Ioan, mare trăitor, in primul rănd călugăr.


PĂNĂ SPRE ORA 16:00. In Catedrala Patriarhală, credincioşii se roagă pentru a avea un Păstor "după voia lui Dumnezeu", cum spune un domn cu părul alb, Constantin. Pe mormăntul Patriarhului Teoctist, proaspăt aşezata placă de marmură susţine buchete imense de flori albe, mai ales crini. Afară, o femeie pe care o văd mereu la slujbe importante pe Deal, imbrăcată intr-un fel de mireasă, zdruncinată la minte, rosteşte căntări in care parcă s-ar ruga defunctului Patriarh. Dincolo, băncile aleii, pline de oameni sărmani. Dincoace, aşteptarea.


16:15. Ierarhii, din nou sub frenezia aparatelor de fotografiat şi filmat, dinspre Reşedinţă spre Catedrală. Slujbă de Te Deum.


17:00. Clerici şi laici, ierarhi şi mireni, reuniţi in Colegiul Electoral Bisericesc, au mers in aula mare pentru votul final. In curtea Patriarhiei au apărut căţiva protestatari cu un banner pe care scria: "Fără masonerie la Patriarhie!".


18:30. Primul tur de scrutin: scorul 80 de voturi - IPS Daniel, 62 de voturi - IPS Bartolomeu şi 18 voturi - IPS Ioan. A inceput al doilea tur de scrutin.


19:30. Avem Patriarh. Al şaselea.


Candidaţii şi votanţii

Iată pe scurt, CV-urile celor care au fost aleşi candidaţi la scaunul patriarhal. IPS Daniel Ciobotea, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, născut la 22 iulie 1951 in satul Dobreşti, Timiş, in familia invăţătorului Alexie Ciobotea, a făcut studii strălucite in teologie, in ţară şi străinătate, a participat la diferite adunări şi conferinţe cu caracter ecumenic, a obţinut titlurile de doctor in teologie atăt la Universitatea din Starsbourg, căt şi la cea din Bucureşti. In monahism a intrat in 1987. IPS Bartolomeu Anania s-a născut la 18 martie 1921 in comuna Glăvile, judeţul Vălcea. A urmat cursurile a trei facultăţi, Medicină, Conservator şi Teologie. A făcut puşcărie politică la Aiud, acuzat de legionarism. Ca monah şi teolog, a avut mai multe demnităţi şi funcţii. S-a retras la mănăstirea Văratec, unde timp de 10 ani a diortosit şi adnotat Biblia. Este şi scriitor apreciat.
PS Ioan Selejan, Episcopul de Covasna şi Harghita, s-a născut la 16 noiembrie 1951, in Pietrani, Bihor. După ce a terminat Facultatea de Instalaţii şi Automatizări in 1976, s-a călugărit la mănăstirea Lainici. A absolvit apoi şi Facultatea de Teologie din Sibiu. Este doctor in Egiptologie şi Orientalistică. In 1994 a fost chemat de la Ierusalim, unde era Superiorul Aşezămintelor, pentru a fi numit Episcop al Covasnei şi Harghitei. Intre laicii care au votat Patriarhul s-au aflat: Alexandru Oproiu, Mihai Teodorescu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Ilie Bădescu, Viorel Roman, Dorel Onaca, Vasile Lupu, Nicolae Băciuţ, Sorin Frunzăverde, Petre Marian Miluţ.



Cine va fi Patriarh

12 septembrie 2007

Teoretic, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne ar putea fi ales oricare dintre cei 29 de ierarhi care au dreptul să acceadă la această funcţie. Practic, nu vor fi desemnaţi decăt doi sau trei dintre aceştia. Favoriţi in aceste alegeri sunt trei dintre ierarhi: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, şi Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Vom incerca să vedem care sunt meritele teologice, misionare, culturale şi administrative ale fiecăruia, calităţi de care se ţine seama in alegere.


MOLDOVA.
Mitropolitul Daniel s-a născut in satul Dobreşti, comuna Bara din Timiş, in 1951, ca al treilea copil al familiei invăţătorului Alexie şi al Stelei Ciobotea. A urmat şcoala primară in satul natal, iar gimnaziul in localitatea Lăpuşnic, judeţul Timiş. A absolvit cursurile Liceului "Coriolan Brediceanu" din Lugoj, iar apoi a fost student la Institutul Universitar Teologic din Sibiu. Intre 1974 şi 1976, Dan-Ilie Ciobotea a frecventat cursurile de doctorat ale Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, sub indrumarea marelui teolog Dumitru Stăniloae.

A studiat doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii din Strasbourg (Franţa) şi alţi doi la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). In 1979 a devenit doctor al Universităţii din Strasbourg. Un an mai tărziu, a obţinut şi titlul de doctor in teologie ortodoxă la Universitatea din Bucureşti.

In vremea studenţiei a particpat la numeroase intruniri cu caracter ecumenic. In 1987 a intrat in monahism sub numele de Daniel, naş de călugărie fiindu-i marele duhovnic Cleopa Ilie. Atunci a şi fost hirotonit. Din 1988 pănă in 1990, a fost consilier patriarhal şi conferenţiar la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. La 1 martie 1990, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar in 1990 a fost inscăunat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Aici a iniţiat programul "Nici un sat fără biserică", a publicat numeroase cărţi, studii şi articole pe teme teologice. In plan social-caritativ, Mitropolitul Daniel a infiinţat o serie de instituţii sociale: Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi din Romănia (Iaşi, 1993); Centrul de diagnostic şi tratament Providenţa (2000); Fundaţia Solidaritate şi Speranţă (2002); Institutul social-caritativ Diaconia (2003); Institutul Cultural-Misionat Trinitas. Şi lista poate continua.


ARDEALUL.
Inalt Prea Sfinţitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, cunoscut mai ales drept cărturar şi scriitor (Valeriu Anania), este monah incă din 1942, cănd avea 21 de ani. S-a născut in familia clericului ortodox Vasile Anania, in comuna Glăvile din Vălcea. Şcoala primară a urmat-o in satul natal, după care a venit să inveţe in Bucureşti. A urmat cursurile Seminarului Teologic Central din Capitală (1933-1941), iar bacalaureatul şi l-a dat la Liceul Mihai Viteazul, in 1943, in vremurile tulburi ale războiului şi ale suspiciunilor politice. In 1941 a fost reţinut o lună pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar. După trei săptămăni a fost eliberat, dar a fost calificat "legionar", deşi nu a făcut parte din grupare. In anul 1942 a fost arestat şi condamnat din nou, la şase luni de inchisoare, tot pentru acuzaţia de colaborare cu legionarii. Devine apoi student la Facultatea de Medicină şi la Conservatorul de Muzică din Cluj in toamna anului 1944. A organizat şi a condus greva studenţească cu caracter anticomunist, după instaurarea guvernului "democratic" condus de Petru Groza, la 6 martie 1946. Ca urmare, a fost exmatriculat. Ulterior, şi-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu, fiind licenţiat in teologie in 1948. A fost stareţ la Mănăstirea Topliţa, intendent la Palatul Patriarhal, inspector eparhial pentru invăţămăntul bisericesc. Intre 1950-1951 a fost asistent la Institutul Universitar Teologic din Bucreşti. In anul 1958 a fost din nou arestat, pentru presupusa activitate legionară, şi condamnat la 20 de ani de muncă silnică pentru "uneltire contra ordinii sociale".
Şi-a ispăşit pedeapsa la Aiud, la secţia "politici". Eliberarea a venit in 1964. In 1966 a fost trimis in America cu funcţia de Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe de acolo.

Reintors in ţară, a fost numit director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romăne, intre anii 1976-1982. S-a retras la Văratec, pentru a se dedica scrisului. Aşa a diortosit şi adnotat Sfănta Scriptură după Septuaginta. In 1990, arhimandritul Bartolomeu Anania a făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Innoirea Bisericii, alături de clericii Dumitru Stăniloae, Constantin Galeriu, Daniel Ciobotea, Constantin Voicescu, Iustin Marchiş, Toader Crăşmariu şi de mirenii Horia Bernea, Octavian Ghibu, Teodor Baconsky, Sorin Dumitrescu. In 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar din 2006 este Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.


OLTENIA.
Numele Mitropolitului Olteniei, Inalt Prea Sfinţitul Teofan, a fost mai pronunţat ca niciodată in perioada aceasta cănd toată lumea face speculaţii cu privire la alegerea noului Patriarh. Pe numele său de mirean, Dumitru Savu, actualul Mitropolit al Olteniei s-a născut la 19 octombrie 1959 in comuna Corbi, judeţul Argeş. Părinţii săi, Constantin şi Teofana, au dat viaţă la şapte copii, dintre care patru sunt monahi. A studiat la Seminarul Teologic din Craiova, iar studiile universitare şi le-a făcut la Institutul Teologic din Bucureşti (1980 -1984). A intrat in monahism in 1984, la schitul Crasna, Prahova, sub numele Teofan, unde a fost hirotonit. A studiat la Institutul Teologic "Saint Serge" din Paris (1986-1990), a obţinut acolo titlul de Doctor in Teologie cu lucrarea "La divino-humanité du Christ et la deification de l’homme dans l’oeuvre du Saint Maximele Confesseur".

A fost numit duhovnic la Mănăstirea "Acoperămăntul Maicii Domnului" din Bussy en Othe, Franţa (1987-1990). Intors in ţară, i s-a oferit postul de Secretar al Cabinetului Patriarhal (1990-1991), iar in 1991 a fost ales Episcop-vicar Patriarhal, fiind responsabil cu relaţiile externe bisericeşti, precum şi de legătura Patriarhiei Romăne cu comunităţile romăneşti din jurul graniţelor şi din diaspora.

A fost şi coordonator al Sectorului Patriarhal "Biserica şi Societatea". Intre 1997 şi 2000 a fost reprezentantul Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist pentru coordonarea activităţii Facultăţii de Teologie a Universităţii din Bucureşti. Actualul Mitropolit al Olteniei a fost coordonator al Sectorului pentru opera de caritate "Diaconia" al Patriarhiei Romăne, preşedinte al Asociaţiei "Diaconia" şi preşedinte al Aşezămăntului bisericesc medico-farmaceutic "Vasiliada". A publicat numeroase articole şi studii in reviste şi ziare din Romănia şi străinătate, pe teme de teologie patristică, spiritualitate ortodoxă, ecumenism şi analiză a fenomenului religios actual. Din 2000 este Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.


VREDNICIA
"Pentru slujirea, vrednicia şi răspunderea de Patriarh este eligibil oricare dintre Mitropoliţii, Arhiepiscopii şi Episcopii eparhioţi in funcţiune, cetăţeni romăni, care s-au impus in conştiinţa Bisericii şi a societăţii prin viaţă curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar şi simţ gospodăresc"

IN SINOD
"La apelul Secretarului de şedinţă, fiecare votant primeşte un buletin de vot şi, mergănd intr-un loc special amenajat, bifează pe buletin, in frică de Dumnezeu şi sub insuflarea Duhului Sfănt, numele celui pe care il crede vrednic să fie ales"

CONDIŢII
"Patriarh devine candidatul care a obţinut majoritatea, adică jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. Dacă nici unul dintre cei doi sau trei candidaţi nu a intrunit majoritatea, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidaţi care au intrunit cel mai mare număr de voturi. Devine ales cel care a intrunit majoritatea, adică jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. In caz de
paritate decid sorţii"


Statutul pentru organizarea şi funcţionarea BOR

×