x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Paul Newman - Cineva acolo sus îl iubeşte şi l-a chemat

Paul Newman - Cineva acolo sus îl iubeşte şi l-a chemat

de Adriana V. Paduraru    |    29 Sep 2008   •   00:00
Paul Newman - Cineva acolo sus îl iubeşte şi l-a chemat

Parafrazând titlul filmului al cărui protagonist Paul Newman a fost, în 1956, putem spune că cineva acolo sus l-a iubit, iar acum l-a chemat. Cei mai frumoşi ochi albaştri ai Hollywoodului ne vor privi din ceruri.



Parafrazând titlul filmului al cărui protagonist Paul Newman a fost, în 1956, putem spune că cineva acolo sus l-a iubit, iar acum l-a chemat. Cei mai frumoşi ochi albaştri ai Hollywoodului ne vor privi din ceruri.

"Paul Newman a jucat roluri de neuitat. Dar cele de care era cel mai mândru nu au fost niciodată făcute publice. Soţ devotat. Tată iubitor. Bunic adorabil. Filantrop dedicat. Tatăl nostru a fost un simbol rar al umi­linţei dezinteresate, ultimul care recu­noaşte că ceea ce face el e special. Retras, el a reuşit să influenţeze vieţile a multor oameni cu generozitatea sa." Astfel şi-au caracterizat tatăl cele două fiice din prima căsătorie ale lui Newman, Susan şi Stephanie. În doar câteva cuvinte a fost trasat destinul unei adevărate legende.

Distincţii
Paul Newman a jucat în peste 70  de fil­me. Pentru prestaţiile sale actoriceşti a fost nominalizat de 12 ori la Globurile de Aur, de zece ori la Oscar, de şase ori la Premiile BAFTA, de patru ori la Emmy şi de trei ori la Cannes. A câştigat, în ordine, cinci Globuri de Aur, plus distincţia Cecil B. DeMille Award în 1984, un Oscar în 1987 ("Culoarea banilor"), un BAFTA în 1962 ("The Hustler"), un Emmy în 2005 (miniseria HBO "Empire Falls"), respectiv un Palme D’Or în 1958 ("Lunga vară fierbinte"). În 1994, lui Paul Newman i-a fost acordat Ursul de argint pentru rolul din "Nobody’s Fool".

Filantrop
După dispariţia în 1978 a fiului său, decedat în urma unei supradoze, actorul a înfiinţat fundaţia "Scott Newman", care luptă împotriva consumului de droguri. Acesta a fost începutul unei lungi activi­tăţi umanitare. Interesele filantropice ale marelui om de film erau extrem de di­ver­se, o atenţie deosebită acordând mi­ilor de copii cu boli foarte grave ajutaţi de tabe­rele Hole in the Wall, pe care le-a în­fiinţat cu 20 de ani în urmă şi pe care le conside­ra o modalitate prin care micuţii puteau uita de frică, durere şi izolare. Prin aceste tabere, peste 135.000 de copii au avut şan­sa să vadă ce înseamnă, de fapt, copi­lăria. "Paul a profitat de ceea ce viaţa i-a oferit, şi chiar dacă, personal, a ezitat să arate că ceea ce face este special, a schimbat pentru totdeauna vieţile multor oa­meni, prin generozitatea sa, umorul şi uma­nismul său. Moştenirea sa va continua să trăiască prin activităţile caritabile pe care le-a susţinut", se arată într-un co­municat al Newman’s Own Foundation.

Destin
Paul Leonard Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, având un tată de origine iudeo-germană şi o mamă catolică. în 1942 a decis să urmeze o carieră în ma­rină, iar în timpul celui de-al doilea răz­boi mondial a servit în Marina Militară a SUA. Ulterior, şi-a luat licenţa în ştiinţe economice. Pasionat de actorie, Newman a urmat cursurile la Universitatea Yale şi la Actor’s Studio, în New York. A debutat în 1953 pe Broadway cu piesa "Picnic", de William Inge. Primul său film a fost "The Silver Chalice", în 1954, însă producţia care l-a făcut cunoscut la nivel interna­ţio­nal a fost "Cineva acolo sus mă iubeşte" (1956), în care l-a jucat pe Rocky Graziano. El a apărut pe ecrane ultima dată în 2002, alături de Tom Hanks, în "Drumul spre pier­za­nie". Ulterior el şi-a "împrumutat" vo­cea pentru lungmetrajul animat "Maşini" (2006). Paul Newman a de­cedat la vârsta de 83 de ani, în urma unor complicaţii cauzate de un cancer pulmo­nar.

Regrete eterne
Hollywoodul este în doliu. Actori precum Robert Redford şi Arnold Schwarzenegger, dar şi fostul preşedinte american Bill Clinton şi senatorul Hilary Clinton îşi exprimă regretul la dispariţia marelui om de cinema. "Există un punct unde sentimen­tele trec dincolo de cuvinte. Am pierdut un prieten adevărat. Viaţa mea şi ţara asta este mai bună pentru că a fost el în ea", a declarat Robert Redford, care a jucat alături de Newman în celebrele filme "Butch Cassidy şi Sundance Kid" (1969) şi "Cacealma­ua" (1973). Fostul preşedinte american Bill Clinton şi senatorul Hilary Clinton au declarat că "Newman a fost un simbol american, un filantrop şi un erou pentru copii", în timp ce Ar­nold Schwarzenegger şi-l aminteşte ca "ultimul tip cool cu care toţi bărbaţii voiau să semene şi pe care toate femeile îl adorau. A fost un simbol american, un actor strălucit, un om al renaşterii şi un filantrop generos, dar modest".

50 de ani de căsnicie
Este împământenită ideea potrivit căreia vedetele îşi schimbă partenerii ca pe şosete. Însă relaţia dintre Paul New­man şi Joanne Woodward a fost o excepţie. Cei doi actori s-au căsă­to-rit în 1958. Este greu de crezut că va egala cineva per­forman­ţa lui Newman de a iubi 50 de ani aceeaşi femeie, deşi era râvnit de multe admiratoare. "De ce să te prosteşti cu un hamburger, când ai acasă ditamai friptura?", spunea actorul despre "călcatul strâmb". Newman a mai fost căsătorit timp de nouă ani cu Jacky Witte, cu care a avut trei co­pii: Scott, Susan şi Stephanie. Cu Joanne Wo­odward actorul a mai avut trei fiice: Elinor Teresa, Melissa Stewart şi Claire Olivia.

×
Subiecte în articol: special paul newman